Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Nieuwsberichten archief

Stichting Houtense Hodoniemen

Toenmalig Beleidsplan 2019 - 2024


Fietstocht langs historische plekjes in Houten Zuid


Van begin jaren zeventig tot midden jaren negentig is Houten Noord ontwikkeld. De eerste woningen werden in 1978 opgeleverd. De ontwikkeling van Houten-Zuid begon rond 1992. In 1997 werden de eerste woningen in Zuid opgeleverd: in de buurten de Sporen, de Landen en de Tuinen. Voordat Houten Zuid in aanbouw kwam, waren er enkele jaren van planning en voorbereiding aan vooraf gegaan. Bij het bouwen van de nieuwe wijken werden bestaande wegen, watergangen en boerderijen in het gebied zoveel mogelijk behouden. Herkenbare landschappelijke elementen met een historisch verhaal, er is vanalles te vinden.\

Ben u nieuwsgierig, als nieuwkomer of als gevorderde Houtenaar of Houtenees, naar wat hier allemaal achter schuilgaat? Doet u dan mee met de Fietstocht langs historische plekjes in Houten Zuid, georganiseerd door de St. Houtense Hodoniemen.


Luchtfoto vanuit het zuiden gezien in juni 1996 van de Binnenweg, wat nu de Binnentuin is. Bron: HUA. Luchtfoto vanuit het zuiden gezien in juni 1996 van de Binnenweg, wat nu de Binnentuin is. Bron: HUA.De gids neemt u meer naar diverse interessante plekken en vertelt u er vanalles over.

De rondleidingen worden gehouden op:
zondag 7 mei,
zondag 21 mei,
zondag 11 juni,
zondag 25 juni 2023

We verzamelen met de fiets om 13:00 uur aan het Piazza 1 (snackbar) in Castellum.

Omstreeks 16:00 uur komen we aan bij het eindpunt aan de Binnentuin, waar de koffie en thee klaar staat. Per keer kunnen er maximaal 15 personen deelnemen. Tijdens deze rondleiding komen we vanalles te weten over dit bijzondere stukje Houten.

Een ticket voor deelname kost €15, een ticket voor twee personen €25-,
U kunt zich aanmelden via vriendenvanshh@gmail.com

Gelieve aan te geven met hoeveel personen u wilt deelnemen. En uw telefoonnummer, zodat we in bijzondere gevallen een contactpersoon kunnen bereiken.

We hopen op uw komst.
Met vriendelijke groet,
St. Houtense Hodoniemen


 

Ria Vonk benoemd tot Erelid

Links Ria Vonk die wordt toegesproken door de voorzitter van de historische kring Tussen Rijn en Lek, Otto Wttewaall (rechts) in het Wapen van Werkhoven in Werkhoven tijdens de Algemene Ledenvergadering op donderdagavond 12 mei 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Links Ria Vonk die wordt toegesproken door de voorzitter van de historische kring Tussen Rijn en Lek, Otto Wttewaall (rechts) in het Wapen van Werkhoven in Werkhoven tijdens de Algemene Ledenvergadering op donderdagavond 12 mei 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.Donderdagavond 12 mei 2022 tijdens de algemene jaarlijkse ledenvergadering van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek in Het Wapen van Werkhoven in Werkhoven. Werd oud directeur Ria Vonk van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht in Wijk bij Duurstede. Benoemd als erelid van de historische kring. Voorzitter van de kring, Otto Wttewaall (rechts staand) maakte de benoeming bekend.

Ria Vonk was vanaf 1992 tot 2021 directeur van een klein regionaal archief. Wat zich in 25 jaar tijd heeft ontwikkeld tot een volwaardig archief en als wel gewaarde organisatie in het Kromme Rijngebied zich heeft ontwikkeld.

Ook kreeg zij te maken in 2002 met de grootste archieframp dat ons land van na Tweede Wereld oorlog heeft meegemaakt. Het onderlopen van de archiefbewaarplaats in de nacht van 17 op 18 oktober 2002. Tijdens verbouwwerkzaamheden aan het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede.
Door een technische storing aan een pompinstallatie liep een kelder vol met water. Door snel te handelen wist Ria met haar medewerkers en andere hulpverleners erger te voorkomen. Ruim 80% van de ruim 1200 strekkende meter aan archieven en collecties uit de periode 1300 tot 2002 staat daardoor enkele uren onder water.

In 2017, 15 jaar later na de archieframp waren alle restauratief en herstelwerkzaamheden aan de vaak kostbare papieren stukken afgerond. Ruim 99% van het totaal kon hersteld worden.
Ria heeft ook vele jaren in de eindredactie voor het tijdschrift van de historische kring gezeten.
Voor al haar inspanning en trouwe dienst werd zij daarom benoemd tot erelid.


  

Rondleiding door Oud-Wulven en langs de Oud Wulfseweg 


Bent u wel eens nieuwsgierig geweest naar wat zich in vroegere tijden in Oud-Wulven heeft afgespeeld? Deze vroegere ambachtsheerlijkheid en gemeente heeft een rijke historie als het gaat om erfgoed en notabelen, burgers, boeren en buitenlui.

Het kasteeltje Oud-Wulven, de aanleg van de spoorlijn van Utrecht naar ’s-Hertogenbosch in 1867 of de ontginning van de polder Vechter- en Oudwulverbroek vanaf de 12e eeuw. Zomaar een paar voorbeelden van waar meer over verteld zal gaan worden in één van de 8 rondleidingen die zullen gaan plaats vinden op:

1. Zondag 15 mei 2022
2. Zondag 29 mei 2022
3. Zaterdag 11 juni 2022
4. Zondag 26 juni 2022
5. Zondag 10 juli 2022
6. zondag 17 juli van 2022
7. Zondag 14 augustus 2022
8. Zondag 28 augustus 2022

Begint vanaf 14:00 uur tot 16:30 uur.

We starten vanaf boerderij Nieuwoord aan de Notengaarde 3. In 2,5 uur tijd wandelen we in de richting van Utrecht langs de Oud Wulfseweg.

Op tien plekken langs deze weg zal jullie gids en kenner van het gebied, Sander van Scherpenzeel meer vertellen over de historie.

Ook zullen er leuke wetenswaardigheden worden gedeeld. Sommige zijn in de loop der tijden verloren gegaan.


Gezicht op de Oud Wulfseweg tussen Utrecht en Houten, met een intercity op de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch in mei - juni 1997. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 852435. Gezicht op de Oud Wulfseweg tussen Utrecht en Houten, met een intercity op de spoorlijn Utrecht-'s-Hertogenbosch in mei - juni 1997. Naar een foto van Victor Lansink. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 852435.De eindbestemming van onze wandeling is boerderij De Klomp aan de Oude Mereveldseweg 2-4, waar koffie en thee geschonken zal worden.

Een ticket per persoon kost € 12,50-, of voor twee personen € 20-, dit is inclusief de consumptie.
U kunt zich aanmelden via vriendenvanshh@gmail.com.

Vermeld uw naam, met hoeveel personen u wilt reserveren en uw telefoonnummer, zodat we u kunnen bereiken voor eventuele vragen.

Na aanmelding kan het ticket voldaan worden door het totaalbedrag over te maken op rekeningnummer: NL92 TRIO 0379 3066 97, t.n.v. St. Houtense Hodoniemen, onder vermelding van ‘rondleiding met datum van inschrijving’.

Per rondleiding kunnen maximaal 15 tot 17 mensen deelnemen.

Deelnemers aan de rondleiding die met de auto komen kunnen parkeren op de parkeerplaats bij boerderij Nieuwoord aan de Notengaarde 3 of bij de nabijgelegen parkeerplaats bij het Moluks Kerkelijk Centrum aan de Oud Wulfseweg 1.

De tocht zal lopend plaatsvinden langs de Oud Wulfseweg over een afstand van 2,3 kilometer. Het is gewenst dat deelnemers die met de fiets komen, deze achterlaten bij het beginpunt.
Vanaf het eindpunt kunnen deelnemers op eigen gelegenheid terugwandelen naar het beginpunt.

Graag zien we u tijdens één van onze rondleidingen.

Met vriendelijke groet namens de Stichting Houtense Hodoniemen.


  

Dirk Ruiter (1956-2021) overleden  

Dirk Ruiter in augustus 2016 op Hoog Catharijne te Utrecht, Foto: Sander van Scherpenzeel. Dirk Ruiter in augustus 2016 op Hoog Catharijne te Utrecht, Foto: Sander van Scherpenzeel.Het is woensdagmiddag 7 april 2021 als ik dit memorie aan mijn goede vriend Dirk Ruiter schrijf.
Op een stormachtige en veel te koude woensdagmiddag van 7 april kijk ik vanuit huis in Houten naar zijn uitvaartdienst in de Gereformeerde Kerk te Nieuwendijk.

Op donderdag 27 maart 2021 is mijn goede vriend op de dag van zijn verjaardag overleden. Veel gedachten en mooie momenten die ik met Dirk de afgelopen 15 jaar heb meegemaakt komen in mijn gedachten voorbij.

Dirk Ruiter leerde ik kennen op een koude maandagochtend in maart 2006. Hij werkte toen al ruim 5 jaar bij de gemeente Houten (gedetacheerd vanuit het regionaal archief te Wijk bij Duurstede). Hij zat samen met stadshistoricus van Otto Wttewaall op dezelfde kamer op de tweede etage van het gemeentehuis.

Het gemeentehuis werd in die periode vanaf 2005 tot 2007 in gerenoveerd. Daarom uit die tijd heb ik de oude inrichting van het gemeentehuis nog net gekend.

Die maandag ging ik een dag foto's scannen voor mijn toenmalige project Houteninzicht.
Enthousiast dat ik hierover was. Bij binnenkomst op de kamer zag ik de vele boeken, foto's en archiefstukken die letterlijk op diverse plaatsen op de kamer op de plank en op de grond lagen. Dirk zat aan de andere kant van de van de kamer zijn werk te doen. De kamer bestond uit twee geschiede ruimte.


Dirk en Sander tijdens een dagje uit in het Nederlands Openluchtmuseum in de zomer van 2018 te Arnhem. Foto: Sander van Scherpenzeel. Dirk en Sander tijdens een dagje uit in het Nederlands Openluchtmuseum in de zomer van 2018 te Arnhem. Foto: Sander van Scherpenzeel.Het moment dat ik Otto maar ook Dirk leerde kennen herinner ik mij als de dag van gisteren. Zo jong en onervaren als ik was ging ik tussen de middag met mijn broodtrommel naar de toenmalige kantine van het gemeentehuis. Deze was nog gevestigd aan de zijkant van het Onderdoor, daar waar heden de Gemeente Ingang is.

Ik had wel aardig trek in een goede lunch. Bij het buffet waren uit twee soepen. Maar dat was pech. Ik had geen portemonnee bij mij. Maar daar verderop zat die vriendelijke meneer die bij Otto op de kamer zat. Ik kwam bij hem zitten.

Hij zat al lezend in zijn krantje te genieten van het kopje soep en een boterham. Bij het beginnen aan mijn lunch vertelde ik hem dat ik ook wel trek had in een kopje soep. Zo vriendelijk en aardig dat hij was gunde hij mij het kopje soep en haalde er een voor mij bij het buffet.
Zo begon onze vriendschap ruim 15 jaar geleden.

In mei 2007 kwam ik in vrijwilligersdienst bij de gemeente Houten in de Oudheidskamer bij Otto Wttewaall waar ik ruim 4 jaar plezier beleefde aan de ruim 15.000 foto's beschrijven met potlood, gum en zuurvrij plakband. In die jaren was de renovatie van het gemeentehuis afgerond en was inmiddels in de wereld de financiële Kredietcrisis aan de gang.

In de periode vanaf 2008 tot 2012 liep ik nog wel eens langs de archiefafdeling om dossiers op te halen om te onderzoeken. Hierbij kwam het met regelmaat voor dat ik met Dirk in een goed gesprek verzeild raakte. En hij wel eens het een en het ander voor mij kon uitzoeken of kon regelen.


Dirk in de Rotterdamse Haven in 2017 net voor de boottocht van rederij De Zilvermeeuw van Rotterdam naar De Biesbosch bij Drimmelen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Dirk in de Rotterdamse Haven in 2017 net voor de boottocht van rederij De Zilvermeeuw van Rotterdam naar De Biesbosch bij Drimmelen. Foto: Sander van Scherpenzeel.In de de periode van 2011 en 2012 heeft Dirk voor mij er een aandeel in gehad om mij destijds binnen te loodsen op de archiefafdeling. Hier zaten we met ruim 10 heren en dames. Na ruim 4 jaar foto’s beschrijven wilde ik mijn horizon verbreden en kon ik op deze afdeling aan de slag met de Constructie en Sonderingsdossiers om deze te ontsluiten en netjes op te bergen. Iets waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds mee bezig ben.

Tussen 2012 en 2016 was ik niet werkzaam bij de gemeente Houten. Hierin bleef wel het goede contact met Dirk behouden. We belde elkaar regelmatig op en vanaf 2016 begonnen ook onze jaarlijkse dagje uit te ondernemen. Vaak afgesloten met etentje in de binnenstad van Utrecht bij de Gauchos. Twee maal per jaar in het voor- en najaar dronken we vaak wat bij de Winkel van Sinkel in Utrecht. Hierop bespraken we vaak de ontwikkelingen in het Utrechts archiefwezen en de stand van zaken met betrekking tot de verwerving van archieven.

In de loop van de tijd kwam ik er nog achter dat een neef van Dirk ook een vriend van mij is.
Hem leerde ik 10 jaar eerder kennen in 1996.

Dirk was tussen 2012 en 2019 werkzaam op het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) te Wijk bij Duurstede. Hier had hij dikwijls studiezaal dienst of werkte vaak aan de ontsluiting van nieuwe binnengebrachte kerkarchieven of archieven van buurtschappen, stichtingen of verenigingen. In die jaren dat ik op woensdag de studiezaal bezocht stond hij me vaak te woord en hadden we nog wel eens gesprekken. Hierin kon ik mijn verhaal kwijt en adviseerde hij mij op het gebied van archief verwerving.


Na een dagje stappen werd er altijd tussen beide vrienden het glas geheven bij de Gauchos restaurant aan de Oudegracht te Utrecht. Foto: Sander van Scherpenzeel. Na een dagje stappen werd er altijd tussen beide vrienden het glas geheven bij de Gauchos restaurant aan de Oudegracht te Utrecht. Foto: Sander van Scherpenzeel.De laatste kleine twee jaar was Dirk werkzaam in de toenmalige gemeente Leerdam die eerder in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden was opgegaan.

Bestaande uit de voormalige gemeenten Zederik en Vianen. Hier was hij werkzaam om de oude overheidsarchieven te bewerken voor toekomstig overbrenging naar Wijk bij Duurstede.
Het is donderdag 1 april 2021 als ik die middag in Rosmalen in de huiskamer van mijn moeder zit en ik om 17:10 uur wordt gebeld. Het is de directeur van van het regionaal archief die mij plotseling verteld dat mijn goede vriend overleden is.

Zij wist hoe goed mijn band met Dirk was en wilde dit verdrietige nieuws mij mededelen. Die week dat hij op zaterdag 27 maart jl. 65 jaar is geworden probeerde ik hem al een week te bellen. Maar er was elke keer geen gehoor. Dit verdrietige nieuws viel me zwaar. Zeker omdat de maand april niet zo’n goede maand voor mij is.

Dirk zal ik in mijn hart meedragen en zijn adviezen en herinneringen meenemen de toekomst in.
Dirk het gaat je goed en je was een goede, dierbare en ook trouwe vriend voor mij, je naaste en familie.

Als herinnering aan hem zijn erbij dit bericht nog wat foto’s geplaatst om te laten zien dat Dirk een levensgenieter was. Maar ook om te laten zien hoe leuk onze dagjes uit waren.

Met vriendelijke groet,
Sander van Scherpenzeel.


   

Artikelen uit eerdere periode 2014-2018

    


E-mailen
Info