Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen -
Bunnik en Vechten
Familiewapen Strick van Linschoten van Rhijnauwen Bunnik en Vechten, Abstede en Wittevrouwen, Nieuw-Helvoet - De Quack, Vlooswijk, Hekendorp, Snelrewaard, Mastwijk, Polanen, Schagen, Den Engh, Kattenbroek, Lange Linschoten en IJsselvere. Bron: Wikipedia. Familiewapen Strick van Linschoten van Rhijnauwen Bunnik en Vechten, Abstede en Wittevrouwen, Nieuw-Helvoet - De Quack, Vlooswijk, Hekendorp, Snelrewaard, Mastwijk, Polanen, Schagen, Den Engh, Kattenbroek, Lange Linschoten en IJsselvere. Bron: Wikipedia.

 

  

Naambetekenis


Strick: Familienaam uit de algemene plaatsnaam, van Germaanse striki; streep, (land)streek; 'streek'.

Plaatsnaam in Elene, Velzeke, Scheldewindeke, Meerbeke, Michelbeke
(Oost-Vlaanderen). Streek in Vissenaken (Vlaams-Brabant), Strikken in Merksplas (Antwerpen).


Wapen van de Nederlandse heerlijkheid van Rhijnauwen 1698. Bron: Wikipedia Wapen van Bunnik. Wapen van de Nederlandse heerlijkheid van Rhijnauwen 1698. Bron: Wikipedia Wapen van Bunnik.



2. Familienaam uit Stricht: Maastricht (Nederlands-Limburg) of, Beroepsbijnaam, beroepsnaam van de strijker, de beambte belast met het (glad)strijken van het laken (lakenmeter) of van de korenmaat (korenmeter).

2. Bijnaam van een strikker, die strikt, knoopt. Vergelijk Duits stricken ‘breien’. Bron: Volkoomen.nl Familienamen



Het wapen van de gemeente Bunnik. Bron: Wikipedia Wapen van Bunnik. Het wapen van de gemeente Bunnik. Bron: Wikipedia Wapen van Bunnik.



Strik kan ook de betekenis hebben een 'strik/valstrik' om een dier te vangen. Of een knoop/strik die men maakt met een schoenveter bij het strikken van de schoenen. Het knopen van een vlinder das in misschien wel de bekendste betekenis: een vlinderdas of vlinderstrik is een type das die door heren op de boord van een overhemd wordt gedragen.

Dit type das dankt zijn naam aan zijn vorm, die enigszins op die van een vlinder lijkt. In de volksmond spreekt men doorgaans van een strikje wanneer men de vlinderdas bedoelt. Bron: Wikipedia.nl (Vlinderdas).


Het grondgebied van de vroegere gemeenten Rhijnauwen en Bunnik en Vechten zoals deze na de fusie op 1 januari 1858 is ontstaan tot 31 december 1963. Hierop werd de gemeente Bunnik samengevoegd met de gemeenten Odijk en Werkhoven. Kaart behorend bij de wegenlegger uit de periode uit ca. 1860. Bron: Het Utrechts Archief, Provinciaal Archief. Het grondgebied van de vroegere gemeenten Rhijnauwen en Bunnik en Vechten zoals deze na de fusie op 1 januari 1858 is ontstaan tot 31 december 1963. Hierop werd de gemeente Bunnik samengevoegd met de gemeenten Odijk en Werkhoven. Kaart behorend bij de wegenlegger uit de periode uit ca. 1860. Bron: Het Utrechts Archief, Provinciaal Archief.



Linschoten: is een dorp dat onderdeel is van de gemeente Montfoort in de Nederlandse provincie Utrecht. Linschoten is gelegen aan de N204 tussen Woerden en Montfoort. In het dorp gaat het riviertje de Lange Linschoten over in de Korte Linschoten.


Het wapen van Rhijnuawen. Bron: Het Utrechts Archief, 412. Het wapen van Rhijnuawen. Bron: Het Utrechts Archief, 412.




DISCLAIMER: Foto's voorzien van een SHH watermerk in de foto zijn uitsluitend bedoeld voor vertoning op deze website. Rechten liggen bij het Huisarchief Wickenburgh.

Voor foto's met SHH watermerk geldt dat deze absoluut niet voor andere doeleinde gebruikt mogen worden. Voor gebruik of bezichtige van de familiefoto's neem contact op met Otto Wttewaall via, info@landgoedwickenburgh.nl Gastheer Otto Wttewaall.


       

Landhuis Rhijnauwen in maart 1903 vanuit het zuiden gezien met op de voorgrond de Kromme Rijn. Links zittend een dame. Vermoedelijk mevr. Strick van Linschoten - Geertsema. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c). Landhuis Rhijnauwen in maart 1903 vanuit het zuiden gezien met op de voorgrond de Kromme Rijn. Links zittend een dame. Vermoedelijk mevr. Strick van Linschoten - Geertsema. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c).


Schilderij met erop veldwerkers bezig met het binnenhalen van de tarwe-oogst net buiten het dorp Bunnik. Schilder: Johan de Kruijff. Bron: RAZU, depot. Schilderij met erop veldwerkers bezig met het binnenhalen van de tarwe-oogst net buiten het dorp Bunnik. Schilder: Johan de Kruijff. Bron: RAZU, depot.


Landhuis Rhijnauwen gezien vanaf de voorkant richting het noordoosten in maart 1903 ten tijde nog van bewoning van familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Voor het labdhuis twee dames vermoedelijk van famlie Wttewaall en/of Strick van Linschoten. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c). Landhuis Rhijnauwen gezien vanaf de voorkant richting het noordoosten in maart 1903 ten tijde nog van bewoning van familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Voor het labdhuis twee dames vermoedelijk van famlie Wttewaall en/of Strick van Linschoten. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c).


       


Linschoten wordt voor het eerst genoemd in 1172 als Lindescote, een samenvoegsel van Linde (de naam van een riviertje) en scote (een stuk land dat uitkomt boven het laagland). Hoewel er in 1270 pas voor het eerst een vermelding is van een versterkt Huis te Linschoten, was dit er waarschijnlijk ook al in 1172.

Bron: Wikipedia.nl Linschoten (Dorp)

Germaans lindo: linde, skauta: beboste hoek land uitspringend in het laagland, of een waternaam Linde: de zachtjes stromende. Bron: Volkoomen.nl Familienamen

Rhijnauwen: natte weidegrond (uiterwaarden) langs de (Kromme) Rijn.


  

Landhuis Rhijnauwen vanuit het zuiden gezien, naast gelegen de Kromme Rijn in maart 1903 ten tijde van bewoning van familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c). Landhuis Rhijnauwen vanuit het zuiden gezien, naast gelegen de Kromme Rijn in maart 1903 ten tijde van bewoning van familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c).


Foto met op de achtergrond het koetshuis van Rhijnauwen gezien vanuit het zuiden vanaf de Rhijnauwenselaan in maart 1903 ten tijde van bewoning van familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Toender tijd liep de weg et een boog richting de poort in het koetshuis. Heden loopt de laan haaks op de poort in zijn tracé. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c). Foto met op de achtergrond het koetshuis van Rhijnauwen gezien vanuit het zuiden vanaf de Rhijnauwenselaan in maart 1903 ten tijde van bewoning van familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Toender tijd liep de weg et een boog richting de poort in het koetshuis. Heden loopt de laan haaks op de poort in zijn tracé. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c).


     

Huis en landgoed Rhijnauwen in 1726-1728. Bron: Het Gelders Archief, 1551, 1625. Huis en landgoed Rhijnauwen in 1726-1728. Bron: Het Gelders Archief, 1551, 1625.


Voor het poortgebouw van Rhijnauwen staat Arie Knoppers met zijn kinderen. De man met paard is vermoedelijk Van Dijk van boerderij het Goet ten Rijn. Voor het poortgebouw van Rhijnauwen staat Arie Knoppers met zijn kinderen. De man met paard is vermoedelijk Van Dijk van boerderij het Goet ten Rijn.


    

Adriaan Strick van Linschoten


Portret van Adriaan Strick van Linschoten (1650-1724), Heer van Linschoten raad in de vroedschap, schepen en burgemeester van Utrecht.


Portret van Adriaan Strick van Linschoten (1650-1724). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Adriaan Strick van Linschoten (1650-1724). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.



Bewoner geweest van Huize Nieuw-Linschoten. Hij is de grootvader van Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten van Rhijnauwen.


  

 Johan Hendrik Strick van Linschoten      

Portret van Johan Hendrik Strick van Linschoten (1687-1759). Heer van Linschoten, Polanen etc. Raad en schepen te Utrecht, gedeputeerde ter Staten-Generaal. Regent van de Fundatie van Renswoude 1754-1759. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Johan Hendrik Strick van Linschoten (1687-1759). Heer van Linschoten, Polanen etc. Raad en schepen te Utrecht, gedeputeerde ter Staten-Generaal. Regent van de Fundatie van Renswoude 1754-1759. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.



Portret van Johan Hendrik Strick van Linschoten (1687-1759), schilderij uit 1736. Johan Hendrik is de zoon van Adriaan Strick van Linschoten en de vader van Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten van Rhijnauwen.


Portret van Johan Hendrik Strick van Linschoten (1687-1759). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Johan Hendrik Strick van Linschoten (1687-1759). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


     

Portret van Charlotte Beatrix Strick van Linschoten (1732-ca. 1812) in ca. 1755. Geschilderd door Mattheus Verheyden. 	 Dochter van Johan Hendrik Strick, heer van Linschoten en Johanna Anthonia Bernard, vrouwe van Nieuw-Helvoet Vrouw van Gerard Cornelis van Riebeeck Zuster van Adriaan Strick van Linschoten; Daniel Jan Strick van Linschoten, heer van Bunnik en Vechten; Johanna Antonia Strick van Linschoten; Jan Balthazar Strick van Linschoten, jhr.; Andries Jan Strick van Linschoten; Johanna Maria Elisabeth Strick van Linschoten; Josepha Christina Clara Strick von Linschoten; Johanna Elisabeth Strick von Linschoten en Elisabeth Christina Strick von Linschoten. Bron: Wikimedia Commons. Portret van Charlotte Beatrix Strick van Linschoten (1732-ca. 1812) in ca. 1755. Geschilderd door Mattheus Verheyden. Dochter van Johan Hendrik Strick, heer van Linschoten en Johanna Anthonia Bernard, vrouwe van Nieuw-Helvoet Vrouw van Gerard Cornelis van Riebeeck Zuster van Adriaan Strick van Linschoten; Daniel Jan Strick van Linschoten, heer van Bunnik en Vechten; Johanna Antonia Strick van Linschoten; Jan Balthazar Strick van Linschoten, jhr.; Andries Jan Strick van Linschoten; Johanna Maria Elisabeth Strick van Linschoten; Josepha Christina Clara Strick von Linschoten; Johanna Elisabeth Strick von Linschoten en Elisabeth Christina Strick von Linschoten. Bron: Wikimedia Commons.


Portret van Daniel Jan Strick van Linschoten, geboren 1729, kanunnik van St,. Pieter en regent van de Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude te Utrecht, overleden in 1776, Heer van Bunnik en Vechten. 	 Zoon van Johan Hendrik Strick, heer van Linschoten en Johanna Anthonia Bernard, vrouwe van Nieuw-Helvoet Man van Christina Gesina van Hoorn Vader van Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten, heer van Bunnik, Vlooswijk en Cromwijk en Adriana Elizabeth Strick van Linschoten Broer van Adriaan Strick van Linschoten; Charlotte Beatrix Strick van Linschoten; Johanna Antonia Strick van Linschoten; Jan Balthazar Strick van Linschoten, jhr.; Andries Jan Strick van Linschoten; Johanna Maria Elisabeth Strick van Linschoten; Josepha Christina Clara Strick von Linschoten; Johanna Elisabeth Strick von Linschoten en Elisabeth Christina Strick von Linschoten. Bron: Wikimedia Commons. Portret van Daniel Jan Strick van Linschoten, geboren 1729, kanunnik van St,. Pieter en regent van de Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude te Utrecht, overleden in 1776, Heer van Bunnik en Vechten. Zoon van Johan Hendrik Strick, heer van Linschoten en Johanna Anthonia Bernard, vrouwe van Nieuw-Helvoet Man van Christina Gesina van Hoorn Vader van Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten, heer van Bunnik, Vlooswijk en Cromwijk en Adriana Elizabeth Strick van Linschoten Broer van Adriaan Strick van Linschoten; Charlotte Beatrix Strick van Linschoten; Johanna Antonia Strick van Linschoten; Jan Balthazar Strick van Linschoten, jhr.; Andries Jan Strick van Linschoten; Johanna Maria Elisabeth Strick van Linschoten; Josepha Christina Clara Strick von Linschoten; Johanna Elisabeth Strick von Linschoten en Elisabeth Christina Strick von Linschoten. Bron: Wikimedia Commons.


   

Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten van Rhijnauwen

Portret van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1734-1820), met rechts op de achtergrond het huis Rhijnauwen. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1734-1820), met rechts op de achtergrond het huis Rhijnauwen. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


Portret van Charlotta Martha van Utenhove (1743-1788), echtgenote van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Charlotta Martha van Utenhove (1743-1788), echtgenote van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


     

Kaart van het landgoed en de ambachtsheerlijkheid Rhijnauwen vervaardigd door J.P. Colognac, in opdracht van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten in 1779. (noorden beneden) Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 15356. Kaart van het landgoed en de ambachtsheerlijkheid Rhijnauwen vervaardigd door J.P. Colognac, in opdracht van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten in 1779. (noorden beneden) Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 15356.


  

Handtekening van Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten van Rhijnauwen onder een van zijn bekenden testamenten. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4. Handtekening van Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten van Rhijnauwen onder een van zijn bekenden testamenten. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4.



Op 2 oktober 1772 kocht Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten Landgoed Rhijnauwen van de Amsterdamse edelman David ten Hove, Heer van Sleeburg, Den Bosch en Den Breur.

Advocaat van het Hof van Utrecht Jacob Smit trad op als gemachtigde voor Ten Hove.

De rest van het vast-, en onroerend goed van Rhijnauwen kocht Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten aan van Ten Hove op 4 januari 1773. Waaronder ook boerderij De Uithof.


Een 17de eeuwse tekening van het huis Rhijnauwen. Bron: Rijksdienst voor het Cultureael Erfgoed (RCE) te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 61.188. Een 17de eeuwse tekening van het huis Rhijnauwen. Bron: Rijksdienst voor het Cultureael Erfgoed (RCE) te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 61.188.



Jhr. Jan Balthazar was van beroep Deken van het kaipittel van St. Pieter.

Bij Koninklijk Besluit, 's-Gravenhage 8 juli 1816, nr. 57. werd Jan Balthazar Strick van Linschoten Landgoed Rhijnauwen verheven tot jonkheer en zijn nazaten tot jonkheer en jonkvrouw.

Bron: Wapenregister van de Nederlandse Adel, W BOOKS.


De officiële (kopie) adeldiploma van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten uit 1816. Bron: De Hoge Raad van Adel, Nederland. De officiële (kopie) adeldiploma van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten uit 1816. Bron: De Hoge Raad van Adel, Nederland.


   

Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen

Portret van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1790-1850). Vervaardigd door de Utrechtse portretschilder Jan Lodewijk Jonxis, ca. 1820-1825. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1790-1850). Vervaardigd door de Utrechtse portretschilder Jan Lodewijk Jonxis, ca. 1820-1825. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


Portret van Petronella Johanna Godin (1753-1791), geschilderd door Pierre Frédéric de la Croix in 1782. Petronella Johanna Godin was tweede echtgenote van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten en moeder van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Petronella Johanna Godin (1753-1791), geschilderd door Pierre Frédéric de la Croix in 1782. Petronella Johanna Godin was tweede echtgenote van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten en moeder van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


           

De gronden in geel gearceerd met rode lijnen in eigendom van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten op 1 oktober 1832 tijdens de invoering van het kadaster in Nederland. Bron: HISGIS Utrecht. De gronden in geel gearceerd met rode lijnen in eigendom van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten op 1 oktober 1832 tijdens de invoering van het kadaster in Nederland. Bron: HISGIS Utrecht.


   

Portret van jhr. Willem Strick van Linschoten (1824-1878) geportreteerd in 1855, hij is de oudste zoon van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten, echtgenoot van Dido Cecilia Agatha Delbeek (1832-1904). Bron: collectie Ten Houte de Lange te Zeist. Portret van jhr. Willem Strick van Linschoten (1824-1878) geportreteerd in 1855, hij is de oudste zoon van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten, echtgenoot van Dido Cecilia Agatha Delbeek (1832-1904). Bron: collectie Ten Houte de Lange te Zeist.


Portret in van Dido Cecilia Agatha Delbeek (1832-1904) geportretteerd in 1855. Echtgenote van jhr. Willem Strick van Linschoten (1824-1904). Schoondochter van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1790-1850). Bron: collectie Ten Houte de Lange te Zeist. Portret in van Dido Cecilia Agatha Delbeek (1832-1904) geportretteerd in 1855. Echtgenote van jhr. Willem Strick van Linschoten (1824-1904). Schoondochter van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1790-1850). Bron: collectie Ten Houte de Lange te Zeist.


Portret van jhr. Willem Strick van Linschoten (1824-1878) geportreteerd in 1855, hij is de oudste zoon van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten, echtgenoot van Dido Cecilia Agatha Delbeek (1832-1904). Bron: collectie Ten Houte de Lange te Zeist.


Portret in van Dido Cecilia Agatha Delbeek (1832-1904) geportretteerd in 1855. Echtgenote van jhr. Willem Strick van Linschoten (1824-1904). Schoondochter van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1790-1850). Bron: collectie Ten Houte de Lange te Zeist. Portret in van Dido Cecilia Agatha Delbeek (1832-1904) geportretteerd in 1855. Echtgenote van jhr. Willem Strick van Linschoten (1824-1904). Schoondochter van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1790-1850). Bron: collectie Ten Houte de Lange te Zeist.


   

Overlijdensadvertentie van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Overleden op 20 februari 1850 op 59 jarig leeftijd. Bron: Delpher.nl. Overlijdensadvertentie van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Overleden op 20 februari 1850 op 59 jarig leeftijd. Bron: Delpher.nl.


   

Opmeting, in opdracht van de Staten van Utrecht, van percelen land (totaal 10 morgen 544 roeden) van het Convent van Oostbroek bij het huis Rhijnauwen te Bunnik in gebruik door de heer van Rhijnauwen (manuscriptkaart). Getekend op maandag 13 april 1648 door Baltus Lobe. Rechts is de Kromme-Rijn ingetekend, horizontaal is de Rhijnauwenselaan, dwars erop de Strick van Linschotenlaan. Rechtsonder op de hoek is heden het Pannenkoekenhuis Rhijnauwen gevestigd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 57598, 61. Opmeting, in opdracht van de Staten van Utrecht, van percelen land (totaal 10 morgen 544 roeden) van het Convent van Oostbroek bij het huis Rhijnauwen te Bunnik in gebruik door de heer van Rhijnauwen (manuscriptkaart). Getekend op maandag 13 april 1648 door Baltus Lobe. Rechts is de Kromme-Rijn ingetekend, horizontaal is de Rhijnauwenselaan, dwars erop de Strick van Linschotenlaan. Rechtsonder op de hoek is heden het Pannenkoekenhuis Rhijnauwen gevestigd. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 57598, 61.



Portret van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1790-1850). De zoon van Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten geboren uit zijn tweede huwelijk.

Heer van Rhijnauwen, garde d'honneur van keizer Napoleon 1813, hoogheemraad van Bijleveld, den Meerndijk en Zuid-IJsseldijk.

Huwde te Bunnik op 7 augustus 1822 met
Paulina Gerardina Sibilla Poelman.


De gronden in geel gearceerd met rode lijnen in eigendom van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten op een Militaire Topografisch Historische achtergrondkaart geprojecteerd. Gronden bekend bij het kadaster op 1 oktober 1832. Bron: HISGIS Utrecht. De gronden in geel gearceerd met rode lijnen in eigendom van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten op een Militaire Topografisch Historische achtergrondkaart geprojecteerd. Gronden bekend bij het kadaster op 1 oktober 1832. Bron: HISGIS Utrecht.


   

Jkvr. Anna Magdalena Strick van Linschoten (1867-1961) in ca. 1960. Bron: Collectie Nederland, Erfgoedcentrum Zutphen. Jkvr. Anna Magdalena Strick van Linschoten (1867-1961) in ca. 1960. Bron: Collectie Nederland, Erfgoedcentrum Zutphen.


Grafzerk van Jkvr. Anna Magdalena Strick van Linschoten (1867-1961) in maart 2021 op begraafplaats Bosrust te Zeist. Foto: Sander van Scherpenzeel. Grafzerk van Jkvr. Anna Magdalena Strick van Linschoten (1867-1961) in maart 2021 op begraafplaats Bosrust te Zeist. Foto: Sander van Scherpenzeel.


      

Graf van Jkvr. Anna Magdalena Strick van Linschoten (1867-1961) (dochter van Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten (1825-1899 en kleindochter van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1790-1850) en haar echtgenoot (huwelijk 1890) Cornelis Johan Doude van Troostwijk (1863-1921) op begraafplaats Bosrust te Zeist. Uit dit huwelijk kwam 1 zoon en 2 dochters. Cornelis Johan Balthasar Doude van Troostwijk (1892-1972), Sara Louise Doude van Troostwijk (1894-1982) en Ottoline Maria Doude van Troostwijk (1898-1966). Foto uit maart 2021 door Sander van Scherpenzeel. Graf van Jkvr. Anna Magdalena Strick van Linschoten (1867-1961) (dochter van Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten (1825-1899 en kleindochter van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1790-1850) en haar echtgenoot (huwelijk 1890) Cornelis Johan Doude van Troostwijk (1863-1921) op begraafplaats Bosrust te Zeist. Uit dit huwelijk kwam 1 zoon en 2 dochters. Cornelis Johan Balthasar Doude van Troostwijk (1892-1972), Sara Louise Doude van Troostwijk (1894-1982) en Ottoline Maria Doude van Troostwijk (1898-1966). Foto uit maart 2021 door Sander van Scherpenzeel.


  

Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen

Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1827-1889). Bron: Het Utrechts Archief 29-33 83. Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1827-1889). Bron: Het Utrechts Archief 29-33 83.


Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1827-1889) rond 1885. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59. Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1827-1889) rond 1885. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59.


     

Handtekening van Agatha van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. Handtekening van Agatha van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.



Portret van Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1827-1889). Zoon van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen.

Echtgenoot van Agatha Henrietta van Notten. Vader van Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Jkvr. Agatha Johanna Elisabeth Strick van Linschoten van Rhijnauwen.


Portret van Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1827-1889) in 1864. Bron: Het Utrechts Archief, 412. Portret van Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1827-1889) in 1864. Bron: Het Utrechts Archief, 412.


 

Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen

Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1853-1910) Foto: nmm.nl. Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1853-1910) Foto: nmm.nl.


Portret van J.H.A. Geertsema en jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen rond 1879 vlak voor de tijd dat zij gingen trouwen. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59. Portret van J.H.A. Geertsema en jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen rond 1879 vlak voor de tijd dat zij gingen trouwen. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59.


   

Portret van jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1853-1910) rond 1870-1875. Bron: Het Utrechts Archief, 412. Portret van jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1853-1910) rond 1870-1875. Bron: Het Utrechts Archief, 412.



Dit is jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1853-1910).

Kleinzoon van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten.

Carel Johan was de laatste in mannelijke lijn die Landgoed Rhijnauwen in eigendom had. Na zijn overlijden verkocht zijn echtgenote J.H.A. Geertsema het landgoed in 1919 aan gemeente Utrecht.

Tot haar overlijden in 1933 zou zij er blijven wonen.


Links Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1853-1910) schakend op Landgoed Wickenburg tegen Anthon van Eelde op donderdag 20 augustus 1903. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c). Links Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1853-1910) schakend op Landgoed Wickenburg tegen Anthon van Eelde op donderdag 20 augustus 1903. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c).


 

 Gezin Strick van Linschoten van Rhijnauwen

Portret van drie kinderen midden in 1888 middenin Jkvr. Arendina Strick van Linschoten (1887-1971) Jongetje links en meisje rechts onbekend. In het interieur van het landhuis Rhijnauwen. Bron: Catawiki.nl. Portret van drie kinderen midden in 1888 middenin Jkvr. Arendina Strick van Linschoten (1887-1971) Jongetje links en meisje rechts onbekend. In het interieur van het landhuis Rhijnauwen. Bron: Catawiki.nl.


Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen en zijn echtgenote J.H.A. Geertsema staande op de brug over de Kromme-Rijn voor het landgoed omstreeks 1910. Staande links vermoedelijk hun dochter Jkvr. Arendina Strick van Linschoten. Bron: Catawiki.nl Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen en zijn echtgenote J.H.A. Geertsema staande op de brug over de Kromme-Rijn voor het landgoed omstreeks 1910. Staande links vermoedelijk hun dochter Jkvr. Arendina Strick van Linschoten. Bron: Catawiki.nl



Jkvr. Arendina Strick van Linschoten

Jkvr. Arendina Strick van Linschoten (1887-1971) in 1912 met haar hond Sascha de Barrio. Dochter van Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen en J.H.A. Geertsema. Bron: Catawiki.nl Jkvr. Arendina Strick van Linschoten (1887-1971) in 1912 met haar hond Sascha de Barrio. Dochter van Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen en J.H.A. Geertsema. Bron: Catawiki.nl


Jkvr. Arendina Strick van Linschoten geboren dinsdag 19 juli 1887. Gefotografeerd op dit portret van op donderdag 28 juni 1888, Bron: Catawiki.nl. Jkvr. Arendina Strick van Linschoten geboren dinsdag 19 juli 1887. Gefotografeerd op dit portret van op donderdag 28 juni 1888, Bron: Catawiki.nl.


Landhuis Rhijnauwen omstreeks 1888 met vermoedelijk Mevr. Strick van Linschoten - Geertsema met haar dochter Jkvr, Arendina Strick van Linschoten bij de zij-gevel van het landhuis naast de Kromme-Rijn. Bron: Catawiki.nl. Landhuis Rhijnauwen omstreeks 1888 met vermoedelijk Mevr. Strick van Linschoten - Geertsema met haar dochter Jkvr, Arendina Strick van Linschoten bij de zij-gevel van het landhuis naast de Kromme-Rijn. Bron: Catawiki.nl.


Portret van jkvr. Arendina Strick van Linschoten - Bijl de Vroe (1887-1971) omstreeks 1907. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59. Portret van jkvr. Arendina Strick van Linschoten - Bijl de Vroe (1887-1971) omstreeks 1907. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59.


        

Gezicht op de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik met een boerderij aan de overzijde van het water tussen 1750 en 1780. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 38624. Gezicht op de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik met een boerderij aan de overzijde van het water tussen 1750 en 1780. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 38624.


  

Cornelis Lucien Marie Bijl de Vroe in 1916, gehuwd te Bunnik op donderdag 16 oktober 1913 met Jkvr. Arendina Strick van Linschoten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Cornelis Lucien Marie Bijl de Vroe in 1916, gehuwd te Bunnik op donderdag 16 oktober 1913 met Jkvr. Arendina Strick van Linschoten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


Portret van Johan Herman Bijl de Vroe in 1986, geboren op woensdag 21 september 1921. Zoon van Cornelis Lucien Marie Bijl de Vroe en Jkvr. Arendina Strick van Linschoten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Johan Herman Bijl de Vroe in 1986, geboren op woensdag 21 september 1921. Zoon van Cornelis Lucien Marie Bijl de Vroe en Jkvr. Arendina Strick van Linschoten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


      

Gezicht op het landschap bij Bunnik met links een huis en een houten standerdmolen en rechts een boerderij met een schuur en hooibergen op donderdag 14 september 1769 naar een tekening van D. van der Burg. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200473. Gezicht op het landschap bij Bunnik met links een huis en een houten standerdmolen en rechts een boerderij met een schuur en hooibergen op donderdag 14 september 1769 naar een tekening van D. van der Burg. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200473.


   

Portret van Jhr. Johan Herman Strick van Linschoten (Geboren 3- januari 1880), als jonge man in juni 1907 als luitenant generaal der jagers. Johan was de broer van Jkvr. Arendina Strick van Linschoten. Zoon van Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten en mvr. J.H.A. Geertsema. Portret van Jhr. Johan Herman Strick van Linschoten (Geboren 3- januari 1880), als jonge man in juni 1907 als luitenant generaal der jagers. Johan was de broer van Jkvr. Arendina Strick van Linschoten. Zoon van Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten en mvr. J.H.A. Geertsema.


Portret van Jhr. Unico Hendrik Strick van Linschoten. Geboren 16 maart 1859 en overleden op 7 maart 1899. Hij werd maar 39 jaar. Unico was de zoon van Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Agatha Henrietta van Notten. Op het portret is Unico Hendrik ca. 20 jaar oud rond het jaar 1880. Portret van Jhr. Unico Hendrik Strick van Linschoten. Geboren 16 maart 1859 en overleden op 7 maart 1899. Hij werd maar 39 jaar. Unico was de zoon van Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Agatha Henrietta van Notten. Op het portret is Unico Hendrik ca. 20 jaar oud rond het jaar 1880.



Gezicht vanuit het zuiden op kasteel Rhijnauwen, met gracht en brug, te Bunnik (licht ingekleurd) in de periode 1697 - 1702. Naar een tekening van Cornelis Specht en Jan Vianen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 57408, 55. Gezicht vanuit het zuiden op kasteel Rhijnauwen, met gracht en brug, te Bunnik (licht ingekleurd) in de periode 1697 - 1702. Naar een tekening van Cornelis Specht en Jan Vianen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 57408, 55.


  

Ambachtsheerlijkheden in bezit

van familie Strick van Linschoten

Rhijnauwen (1818-1858)

De kadastrale gemeente Rhijnauwen tot 1 januari 1858 met de landgoederen (L) Nieuw-Amelisweerd, (M) Oud-Amelisweerd en (R) Rhijnauwen. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 06062A01. De kadastrale gemeente Rhijnauwen tot 1 januari 1858 met de landgoederen (L) Nieuw-Amelisweerd, (M) Oud-Amelisweerd en (R) Rhijnauwen. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, beeldbank, documentnummer: 06062A01.



Bunnik en Vechten

Wapen van de gemeente Bunnik (1913-1969) wat door de Hoge Raad van Adel werd toegewezen op dinsdag 11 februari 1913 aan de gemeente Bunnik. Aan het wapen werd het volgende blazoen toegewezen: Wapen van de gemeente Bunnik (1913-1969) wat door de Hoge Raad van Adel werd toegewezen op dinsdag 11 februari 1913 aan de gemeente Bunnik. Aan het wapen werd het volgende blazoen toegewezen: "In goud een stappende haan van keel en een uitgetande zoom van sabel." Bron: Wikipedia Wapen van Bunnik.


Schilderij van het dorp Bunnik met het Raadhuis en links de dorpskerk. Maken en datering onbekend. Bron: RAZU. Schilderij van het dorp Bunnik met het Raadhuis en links de dorpskerk. Maken en datering onbekend. Bron: RAZU.


Kaart van de gemeente Bunnik uit 1717 met de tiendvakken. Bron: HUA, 221. Kaart van de gemeente Bunnik uit 1717 met de tiendvakken. Bron: HUA, 221.


        

Jhr. Jan Pieter Strick van Linschoten (geboren 29 januari 1805 te Utrecht en overleden 3 maart 1881 te Benschop). Hij werd 76 jaar. Heer van Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Zoon van Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten (1766 - 1837), Heer van Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Jhr. Jan Pieter Strick van Linschoten (geboren 29 januari 1805 te Utrecht en overleden 3 maart 1881 te Benschop). Hij werd 76 jaar. Heer van Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Zoon van Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten (1766 - 1837), Heer van Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


Jhr. Johan Lodewijk Strick van Linschoten (geboren 15 september 1851 te Benschop en overleden 18 oktober 1941) Hij werd 90 jaar. Hij was de laatste Heer van Vlooswijk, Bunnik en Vechten na zijn overlijden was na 1941 de familie tak Strick van Linschoten van Bunnik en Vechten uitgestorven. Johan Lodewijk huwde in 1890 Jkvr. Maria Anthonia Strick van Linschoten (geboren op 16 november 1852 te Utrecht en overleden op 31 januari 1892). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Jhr. Johan Lodewijk Strick van Linschoten (geboren 15 september 1851 te Benschop en overleden 18 oktober 1941) Hij werd 90 jaar. Hij was de laatste Heer van Vlooswijk, Bunnik en Vechten na zijn overlijden was na 1941 de familie tak Strick van Linschoten van Bunnik en Vechten uitgestorven. Johan Lodewijk huwde in 1890 Jkvr. Maria Anthonia Strick van Linschoten (geboren op 16 november 1852 te Utrecht en overleden op 31 januari 1892). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten (geboren 19 september 1847 te Benschop en overleden op 1 mei 1904) Hij werd 56 jaar. Heer van Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Zoon van Jhr. Jan Pieter Strick van Linschoten (1805-1881). Heer van Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten (geboren 19 september 1847 te Benschop en overleden op 1 mei 1904) Hij werd 56 jaar. Heer van Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Zoon van Jhr. Jan Pieter Strick van Linschoten (1805-1881). Heer van Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


Jkvr. Maria Anthonia Strick van Linschoten (geboren op 16 november 1852 te Utrecht en overleden op 31 januari 1892). Zij werd 39 jaar. Maria Antonia was de nicht van Johan Lodewijk. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Jkvr. Maria Anthonia Strick van Linschoten (geboren op 16 november 1852 te Utrecht en overleden op 31 januari 1892). Zij werd 39 jaar. Maria Antonia was de nicht van Johan Lodewijk. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


Grafmonument van Jhr. Johan Lodewijk Strick van Linschoten (1851-1941) de laatste heer van de ambachtsheerlijkheden Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Grafmonument te vinden aan de Woudenbergseweg 46 begraafplaats Bosrust te Zeist. Foto: Sander van Scherpenzeel. Grafmonument van Jhr. Johan Lodewijk Strick van Linschoten (1851-1941) de laatste heer van de ambachtsheerlijkheden Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Grafmonument te vinden aan de Woudenbergseweg 46 begraafplaats Bosrust te Zeist. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Grafmonument van Jhr. Johan Lodewijk Strick van Linschoten (1851-1941) de laatste heer van de ambachtsheerlijkheden Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Grafmonument te vinden aan de Woudenbergseweg 46 begraafplaats Bosrust te Zeist. Foto: Sander van Scherpenzeel. Grafmonument van Jhr. Johan Lodewijk Strick van Linschoten (1851-1941) de laatste heer van de ambachtsheerlijkheden Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Grafmonument te vinden aan de Woudenbergseweg 46 begraafplaats Bosrust te Zeist. Foto: Sander van Scherpenzeel.


           

Schilderij van de Kromme Rijn met erover de de brug in de Tolhuislaan en Dorpsstraat van Bunnik met op de achtergrond de Witte Huisje en de Oude Dorpskerk. Door J. de Kruijf. Bron: RAZU. Schilderij van de Kromme Rijn met erover de de brug in de Tolhuislaan en Dorpsstraat van Bunnik met op de achtergrond de Witte Huisje en de Oude Dorpskerk. Door J. de Kruijf. Bron: RAZU.


Graf van J.L.M.J. van Diemen (Geboren 25 april 1811 en overleden 12 februari 1875), Jhr. Jan Pieter Strick van Linschoten (Geboren 29 januari 1805 en overleden 03 maart 1881) en Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten (Geboren 19 september 1847 en overleden 01-05-1904). Beide Heren, Heer van Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Grafmonument te vinden op de Algemene Begraafplaats in het dorp Benschop. Bron: Online-begraafplaatsen.nl Graf id-nummer: 430482. Graf van J.L.M.J. van Diemen (Geboren 25 april 1811 en overleden 12 februari 1875), Jhr. Jan Pieter Strick van Linschoten (Geboren 29 januari 1805 en overleden 03 maart 1881) en Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten (Geboren 19 september 1847 en overleden 01-05-1904). Beide Heren, Heer van Vlooswijk, Bunnik en Vechten. Grafmonument te vinden op de Algemene Begraafplaats in het dorp Benschop. Bron: Online-begraafplaatsen.nl Graf id-nummer: 430482.


Schilderij van de Kromme ter hoogte van het dorp Bunnik ter hoogte van de Witte Huisjes met op de achtergrond de Oude Dorpskerk van Bunnik. Geschilderd door M.A.de Kruijff-Willeumier. Bron: RAZU. Schilderij van de Kromme ter hoogte van het dorp Bunnik ter hoogte van de Witte Huisjes met op de achtergrond de Oude Dorpskerk van Bunnik. Geschilderd door M.A.de Kruijff-Willeumier. Bron: RAZU.


Fragment uit de kasboeken van de Oude Dorpskerk van Bunnik waarbij jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten een gift geeft voor nieuwe gordijntje bij het orgel van f. 25,89. Bron: RAZU. Fragment uit de kasboeken van de Oude Dorpskerk van Bunnik waarbij jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten een gift geeft voor nieuwe gordijntje bij het orgel van f. 25,89. Bron: RAZU.


Fragment uit het kasboek van de Oude Dorpskerk van Bunnik met alle giften van de actieve kerkleden in de negentiende eeuw o.a. van de familie Van 't Hoenderdaal, Van Scherpenzeel. Bron: RAZU. Fragment uit het kasboek van de Oude Dorpskerk van Bunnik met alle giften van de actieve kerkleden in de negentiende eeuw o.a. van de familie Van 't Hoenderdaal, Van Scherpenzeel. Bron: RAZU.


  

Gezicht op het landschap bij Bunnik met een boerderij en een houten standerdmolen in 1752 naar een tekening van D. Verrijk. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200472. Gezicht op het landschap bij Bunnik met een boerderij en een houten standerdmolen in 1752 naar een tekening van D. Verrijk. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200472.

 

Portret van jkvr. Louisa Elisabet Strick van Linschoten (1845-1846), 1 jaar oud geworden. Dochter van jhr. Jan Pieter Strick van Linschoten en Johanna Maria Juliana van Diemen. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van jkvr. Louisa Elisabet Strick van Linschoten (1845-1846), 1 jaar oud geworden. Dochter van jhr. Jan Pieter Strick van Linschoten en Johanna Maria Juliana van Diemen. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


    

De Dorspsstraat in Bunnik in de periode 1920-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug. De Dorspsstraat in Bunnik in de periode 1920-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug.


Dorp Bunnik, paard en wagen met twee knapen zittend achterop in de periode 1920-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug. Dorp Bunnik, paard en wagen met twee knapen zittend achterop in de periode 1920-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug.


Jubileum Deken A.W. Heinen in Bunnik. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug. Jubileum Deken A.W. Heinen in Bunnik. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug.


Gezicht op het dorp Bunnik in de periode 19201-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug. Gezicht op het dorp Bunnik in de periode 19201-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug.


Gezicht op de schoudermantel op de grens van de gemeente Bunnik met die van Odijk rond 1910-1920. Op deze plek werd de rijksweg A12 aangelegd rond 1940. Rechts de rivier de Kromme Rijn. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug. Gezicht op de schoudermantel op de grens van de gemeente Bunnik met die van Odijk rond 1910-1920. Op deze plek werd de rijksweg A12 aangelegd rond 1940. Rechts de rivier de Kromme Rijn. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug.


Gezicht op de schoudermantel op de grens van de gemeente Bunnik in de periode 19401-960. Op deze plek werd de rijksweg A12 aangelegd werd rond 1940. Rechts de rivier de Kromme Rijn. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug. Gezicht op de schoudermantel op de grens van de gemeente Bunnik in de periode 19401-960. Op deze plek werd de rijksweg A12 aangelegd werd rond 1940. Rechts de rivier de Kromme Rijn. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug.


Gezicht op rivier de Kromme Rijn rond 1920-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug. Gezicht op rivier de Kromme Rijn rond 1920-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug.


Gezicht op de rivier de Kromme Rijn bij het dorp Bunnik in de periode 1920-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug. Gezicht op de rivier de Kromme Rijn bij het dorp Bunnik in de periode 1920-1930. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug.


     

Gezicht op de Kromme Rijn bij Bunnik met links twee boerderijen naar een tekening van J. Versteegh op 12 september 1765. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 202235. Gezicht op de Kromme Rijn bij Bunnik met links twee boerderijen naar een tekening van J. Versteegh op 12 september 1765. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 202235.


Gezicht op Bunnik met links op de voorgrond een man met een vaarboom in een boot en rechts twee hengelaars aan een oever. Rechts een houten brug over het water naar een tekening van Jacobus Versteegen in 1745-1795. Bron: Rijksmuseum - Wikimedia Commons. Gezicht op Bunnik met links op de voorgrond een man met een vaarboom in een boot en rechts twee hengelaars aan een oever. Rechts een houten brug over het water naar een tekening van Jacobus Versteegen in 1745-1795. Bron: Rijksmuseum - Wikimedia Commons.


  

Abstede en Wittevrouwen

Gezicht op een weg in Abstede te Utrecht in de periode 1785-1835. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 38595. Gezicht op een weg in Abstede te Utrecht in de periode 1785-1835. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 38595.



Heerlijkheden en buurtschappen

Abstede en Wittevrouwen waren buurtschappen en ambachtsheerlijkheden in de stadsheerlijkheid van Utrecht ten oosten van de oude stad, die samen ook wel Groot-Covelswade werden genoemd. Bij Abstede hoorde ook het gebied Galgenwaard. Omdat Wittevrouwen buiten de Wittevrouwenpoort lag, werd ook wel gesproken over het gerecht Buiten Wittevrouwen­(poort). Het gebied heette oorspronkelijk Oudwijk. Wittevrouwen is tegenwoordig een buurt in de wijk Noordoost. Abstede, Buiten Wittevrouwen en Oudwijk zijn nu buurten in de wijk Oost.

Van 1818 tot 1823 was het gebied een zelfstandige gemeente, waar ook de heerlijkheid Blijenburg bij hoorde. In 1840 had het gebied met een oppervlakte van ongeveer 280 ha 2.460 inwoners. In Utrecht bevinden zich de Abstederbrug, -dijk en –hof en de Wittevrouwenkade, - singel en –straat en de Laan van Kovelswade.


Kadastraal uittreksel van de gemeente Abstede, sectie A, tweede blad, het terrein tussen de Minstroom en Kromme Rijn te Utrecht; met weergave van wegen, watergangen, percelen (ged.) en bebouwing, met vermelding van eigenaren in de periode 1825-1830. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 216099. Kadastraal uittreksel van de gemeente Abstede, sectie A, tweede blad, het terrein tussen de Minstroom en Kromme Rijn te Utrecht; met weergave van wegen, watergangen, percelen (ged.) en bebouwing, met vermelding van eigenaren in de periode 1825-1830. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 216099.



In 1715 verkochten de Staten van Utrecht de heerlijkheden Abstede en Wittevrouwen, alsmede Bunnik en Vechten, aan Jacob de Witte te Vlissingen. In 1724 werden deze heerlijkheden verkocht aan Joseph Loten (1680-1730), die Abstede en Wittevrouwen naliet aan zijn weduwe Christina Clara Strick van Linschoten (1688-1780) en Bunnik en Vechten aan zijn dochter Constantia Johanna Loten (1725-1763). Na haar dood in 1763 werd haar moeder ook vrouwe van Bunnik en Vechten. Zij werd in Abstede en Wittevrouwen opgevolgd door haar neef Johan Balthazar Strick van Linschoten, een zoon van haar broer Jan Hendrik Strick van Linschoten (1687-1759).


Kadastrale kaart van de buitengerechten Wittevrouwen en Blijenburg te Utrecht, het terrein tussen de Biltsche Grift / Nicolaasweg / Minstroom / Stadsbuitengracht, met weergave van percelen met bebouwing en vermelding van kadastrale nummers, wegen en watergangen in 1811. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 216128. Kadastrale kaart van de buitengerechten Wittevrouwen en Blijenburg te Utrecht, het terrein tussen de Biltsche Grift / Nicolaasweg / Minstroom / Stadsbuitengracht, met weergave van percelen met bebouwing en vermelding van kadastrale nummers, wegen en watergangen in 1811. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 216128.



Heren en vrouwen van Abstede en Wittevrouwen


Kaart van de bestaande en ontworpen verdedigingswerken te Utrecht; met de landbouw- en weidegronden in de directe omgeving van de stad; met wegen en watergangen en gestileerde weergave (ged.) van de bebouwing en het grondgebruik in opstand; met vermelding van het grondgebruik. Met schaalstok en windroos in oktober 1629. Door kaartmaker H.J. Verstralen. Uitsneden van het gebied Wittevrouwen. Abstede en Tolsteeg en Klein Kovelswade. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 216701. Kaart van de bestaande en ontworpen verdedigingswerken te Utrecht; met de landbouw- en weidegronden in de directe omgeving van de stad; met wegen en watergangen en gestileerde weergave (ged.) van de bebouwing en het grondgebruik in opstand; met vermelding van het grondgebruik. Met schaalstok en windroos in oktober 1629. Door kaartmaker H.J. Verstralen. Uitsneden van het gebied Wittevrouwen. Abstede en Tolsteeg en Klein Kovelswade. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 216701.



Johan Balthazar Strick van Linschoten, jhr. mr. (1734-1820) 1759-1820

Geb. en ov. Utrecht. Ook heer van Rhijnauwen en van Nieuw Helvoet en De Quack op Voorne-Putten. Hij werd in 1816 ingelijfd in de Nederland­se adel. Kanunnik en deken van St. Pieter in Utrecht, ontvanger van de Staten van Utrecht, raad in de Admira­li­teit van Friesland, lid van de Raad van Utrecht, hoogheemraad van de Lekdijk Bovendams. Tr.(1) Utrecht 1768 Charlotta Martha van Utenhove tot Bottesteyn (1743-1788), tr.(2) Utrecht 1790 Petronella Johanna Godin (1753-1791).


Gezicht op een boerderij in Abstede te Utrecht in 1829. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 38025. Gezicht op een boerderij in Abstede te Utrecht in 1829. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 38025.



Volgens zijn memorie van successie bestond zijn onroerend goed uit een huis aan de Nieuwegracht in Utrecht, nog vier huizen in Utrecht, huis Rhijnauwen met boerderijen en 32 morgen, de Bisschopshoef met 25 morgen in Zeist, de boerderijen Ten Rijn met 51 morgen in Bunnik, Fortuin met 39 morgen, Rijnswaard met 31 morgen, Bremerlust met 6 morgen, De Uithof met 37 morgen, een boerderij met 12 morgen in De Bilt, met 16 morgen in Abcoude, met 66 morgen in Zuilen, met 81 morgen in Schalkwijk, met 11 morgen in Linschoten, nog vier boerderijen met totaal 108 morgen, een warmoeziershofstede in Abstede en nog bijna 300 morgen land in verschillende andere plaatsen.


Gezicht over de stadsbuitengracht bij de Wittevrouwenbrug te Utrecht op de voor- en zijgevel van het hotel van Ballangée op de hoek van de Biltstraat en de Wittevrouwensingel, uit het noordwesten in 1896 naar een tekening van A.E. Grolman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 31707. Gezicht over de stadsbuitengracht bij de Wittevrouwenbrug te Utrecht op de voor- en zijgevel van het hotel van Ballangée op de hoek van de Biltstraat en de Wittevrouwensingel, uit het noordwesten in 1896 naar een tekening van A.E. Grolman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 31707.



Diederik Willem Jacob Strick van Linschoten, jhr. (1776-1854) 1820-1854

Zoon van de vorige, geb. Utrecht, ov. De Bilt, huis Arenberg. Ook heer van Nieuw-Helvoet en De Quack. In 1832 kocht hij landgoed Arenberg in De Bilt. Lid Provinciale Staten van Utrecht, heemraad Lekdijk Bovendams. Tr. Kortenhoef 1801 Sibilla Antoinette van Renesse van Wilp (1777-1830).


Gezicht op de Abstederdijk te Utrecht met aan weerszijden enkele boerderijen en op de achtergrond de molen op de Bijlhouwerstoren in 1826. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 30003. Gezicht op de Abstederdijk te Utrecht met aan weerszijden enkele boerderijen en op de achtergrond de molen op de Bijlhouwerstoren in 1826. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 30003.



Volgens zijn memorie van successie bestonden zijn onroerende goederen uit een herenhuis in Utrecht, een boerderij met 67 ha en nog een met 22 ha in Schalkwijk, een boerderij met 35 ha in Linschoten en buitenplaats Arenberg met 10,5 ha in De Bilt.


Gezicht op een weg in Abstede te Utrecht naar een tekening van Herman Saftleven uit 1650-1675. Bron: Het Utrechts Archief catalogusnummer: 35129. Gezicht op een weg in Abstede te Utrecht naar een tekening van Herman Saftleven uit 1650-1675. Bron: Het Utrechts Archief catalogusnummer: 35129.




Noot. In het Nederland’s Adelsboek van 1917 wordt hij niet, maar wel zijn zoon Jhr. Jan Hendrik Carel Strick van Linschoten (1802-1829) vermeld als heer van Abstede en Wittevrouwen. Uit andere bronnen blijkt dat hij wel degelijk heer was en daar hij veel langer heeft geleefd, is het erg onwaarschijnlijk dat zijn zoon heer is geweest.


Kadastraal uittreksel van de gemeente Abstede, sectie A te Utrecht, het terrein rondom de einden van de Biltstraat en de Maliebaan; met weergave van wegen en watergangen, percelen en bebouwing met vermelding van kadastrale nummers in 1830. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 214156. Kadastraal uittreksel van de gemeente Abstede, sectie A te Utrecht, het terrein rondom de einden van de Biltstraat en de Maliebaan; met weergave van wegen en watergangen, percelen en bebouwing met vermelding van kadastrale nummers in 1830. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 214156.



Cornelia Sara Wilhelmina Antoinetta Strick van Linschoten, jkvr. (1806-1855) 1854-1855

Dochter van de vorige, geb. Utrecht, ov. De Bilt, huize Arenberg. Ook vrouwe van Nieuw-Helvoet en De Quack. Tr. Utrecht 1827 (gescheiden van tafel en bed) Mr. Arnoud Gerard Joost baron Taets van Amerongen (1806-1886), geb. Amsterdam, ov. Utrecht. Kolonel, inspecteur jacht en visserij, rechter-plaatsvervanger te Utrecht, kamerheer i.b.d., Ridder in de Militaire Willemsorde.


Gezicht op enige huizen langs een weg in Abstede buiten de Wittevrouwenpoort te Utrecht uit 1729 naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 35004. Gezicht op enige huizen langs een weg in Abstede buiten de Wittevrouwenpoort te Utrecht uit 1729 naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 35004.



Arnoud Gerard Joost baron Taets van Amerongen (1838-1893) 1855-1893

Zoon van de vorige, geb. De Bilt, huize Arenberg, ov. Brussel. Nieuw-Helvoet ging naar zijn broer Joost. Tr. Brussel 1864 Jeanne Philomène Laroze (1840-1890) Godert Hendrik baron Taets van Amerongen (1835-1907) 1893-1907


Kaart van het terrein met het gebouwencomplex van de Veeartsenijkundige Hoogeschool langs de Biltsche Vaart in de wijk Wittevrouwen te Utrecht; met vermelding van de bestemming van de gebouwen. Met waargave van aangrenzende straten met bebouwing in 1920-1930. De naam Biltsche Vaart is later gewijzigd in Biltsche Grift. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 214718. Kaart van het terrein met het gebouwencomplex van de Veeartsenijkundige Hoogeschool langs de Biltsche Vaart in de wijk Wittevrouwen te Utrecht; met vermelding van de bestemming van de gebouwen. Met waargave van aangrenzende straten met bebouwing in 1920-1930. De naam Biltsche Vaart is later gewijzigd in Biltsche Grift. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 214718.



Broer van de vorige, geb. De Bilt, huis Arenberg, ov. Brussel. Ritmeester cavalerie. Tr. Oosterbeek 1870 (scheiding van tafel en bed 1894) Maria Catharina Eleonora Riesz (1832-1908). Woonden in 1888 in Luik. Zij was eerder getrouwd met Willem Schuurman. Huis Arenberg is in 1928 afgebroken. Het is niet gelukt nog opvolgers van hem te vinden.


Gezicht vanaf de singel op de stadsbuitengracht en de stadswal te Utrecht uit het zuiden, met links de Wittevrouwenpoort en -brug en in het midden het wachthuisje met daarachter links de toren De Hond. Links achter de stadsmuur enkele gebouwen van het voormalige Wittevrouwenklooster; rechts op de achtergrond het bolwerk Wolvenburg met het gebouw van de lakmoesfabriek in 1780. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 30863. Gezicht vanaf de singel op de stadsbuitengracht en de stadswal te Utrecht uit het zuiden, met links de Wittevrouwenpoort en -brug en in het midden het wachthuisje met daarachter links de toren De Hond. Links achter de stadsmuur enkele gebouwen van het voormalige Wittevrouwenklooster; rechts op de achtergrond het bolwerk Wolvenburg met het gebouw van de lakmoesfabriek in 1780. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 30863.



Tekst en onderzoek: Peter de Jong, Schipluiden.

Schrijver van het boek:  van macht naar folklore, heerlijkheden in Zuid-Holland na de Franse Tijd heerlijkheden in Zuid-Holland na de Franse Tijd.


Kadastraal uittreksel van de gemeente De Bilt, sectie C en de gemeente Abstede, sectie A, met daarop aangegeven in verschillende kleuren de percelen in het gebied tussen de Vossegatsedijk in het zuiden (thans Vossegatselaan) en de Johannapolder / Oostbroekselaan in het noordoosten, met in het midden de Minstroom uit 1880-1900. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 28465. Kadastraal uittreksel van de gemeente De Bilt, sectie C en de gemeente Abstede, sectie A, met daarop aangegeven in verschillende kleuren de percelen in het gebied tussen de Vossegatsedijk in het zuiden (thans Vossegatselaan) en de Johannapolder / Oostbroekselaan in het noordoosten, met in het midden de Minstroom uit 1880-1900. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 28465.


 

 Nieuw-Helvoet

Wapen van Nieuw-Helvoet. Eigen werk - Hoge Raad van Adel. Bron: Wikipedia. Wapen van Nieuw-Helvoet. Eigen werk - Hoge Raad van Adel. Bron: Wikipedia.



Heerlijkheid en dorp

Dorp op Voorne-Putten bij Hellevoetsluis, ambachtsheerlijkheid. Bij Nieuw-Helvoet behoorde de oorspronkelijk zelfstandige heerlijkheid en polder De Quack. In 1724 kocht Daniel Bernard de heerlijkheid voor ƒ 8.200 van de Staten van Holland; kwam via zijn kleinzoon in de familie Strick van Linschoten. Van de heerlijke rechten is weinig gevonden.


Akte van belening door de Staten van Holland van Johan Balthasar Strick van Linschoten met de ambachtsheerlijkheid Nieuw Helvoet en De Quack, na overlijden van zijn grootvader Daniel Bernard Guiljamsz. uit 1761. Bron: Het Utrechts Archief, 1855, 1503. Akte van belening door de Staten van Holland van Johan Balthasar Strick van Linschoten met de ambachtsheerlijkheid Nieuw Helvoet en De Quack, na overlijden van zijn grootvader Daniel Bernard Guiljamsz. uit 1761. Bron: Het Utrechts Archief, 1855, 1503.


Akte van transport door de erfgenamen van Johan Balthasar Strick van Linschoten aan hun mede-erfgenaam Diederik Willem Jacob Strick van Linschoten van de ambachtsheerlijkheid Nieuw Helvoet en De Quack in 1820. Bron: Het Utrechts Archief, 1855 1507. Akte van transport door de erfgenamen van Johan Balthasar Strick van Linschoten aan hun mede-erfgenaam Diederik Willem Jacob Strick van Linschoten van de ambachtsheerlijkheid Nieuw Helvoet en De Quack in 1820. Bron: Het Utrechts Archief, 1855 1507.


Akte van transport door de erfgenamen van Johan Balthasar Strick van Linschoten aan hun mede-erfgenaam Diederik Willem Jacob Strick van Linschoten van de ambachtsheerlijkheid Nieuw Helvoet en De Quack in 1820. Beschrijving van akte. Bron: Het Utrechts Archief, 1855 1507. Akte van transport door de erfgenamen van Johan Balthasar Strick van Linschoten aan hun mede-erfgenaam Diederik Willem Jacob Strick van Linschoten van de ambachtsheerlijkheid Nieuw Helvoet en De Quack in 1820. Beschrijving van akte. Bron: Het Utrechts Archief, 1855 1507.


Akte van transport door de erfgenamen van Johan Balthasar Strick van Linschoten aan hun mede-erfgenaam Diederik Willem Jacob Strick van Linschoten van de ambachtsheerlijkheid Nieuw Helvoet en De Quack in 1820. Eind beschrijving van akte. Bron: Het Utrechts Archief, 1855 1507. Akte van transport door de erfgenamen van Johan Balthasar Strick van Linschoten aan hun mede-erfgenaam Diederik Willem Jacob Strick van Linschoten van de ambachtsheerlijkheid Nieuw Helvoet en De Quack in 1820. Eind beschrijving van akte. Bron: Het Utrechts Archief, 1855 1507.


Getranscribeerde tekst van de Staten van Holland en Westfriesland over de belening van de ambachtsheerlijkheden Nieuwe Hellevoet en de Quack. Bron: Het Utrechts Archief, 1855. Getranscribeerde tekst van de Staten van Holland en Westfriesland over de belening van de ambachtsheerlijkheden Nieuwe Hellevoet en de Quack. Bron: Het Utrechts Archief, 1855.



In 1826 wordt het zogenaamde mei- en bamischot vermeld; het bracht toen netto ƒ 648 op. 
De gemeente was 1.140 ha groot, had 730 inwoners rond 1840, bijna 2.100 in 1940 en 6.600 in 2004. In 1855 werd Struiten aan de gemeente toegevoegd. Nieuw-Helvoet ging in 1960 op in de gemeente Hellevoetsluis.


Jhr. Johan Balthazar Strick van LinschotenaJhr. Johan Balthazar Strick van Linschoten van Rhijnauwnen (1734-1820) door Jacobus Luberti Augustini. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.van Rhijnauwnen (1734-1820). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Jhr. Johan Balthazar Strick van Linschoten van Rhijnauwnen (1734-1820) door Jacobus Luberti Augustini. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.



Heren en vrouwen van Nieuw-Helvoet

Johan Balthazar Strick van Linschoten, jhr. mr. (1734-1820) 1761-1820
Geb. en ov. Utrecht, kasteel Rhijnauwen. Erfde de heerlijkheid van zijn grootvader Daniël Bernard (1676-1761). Ook heer van Rhijnauwen, een buitenplaats bij Bunnik, van Heeswijk en Achthoven, buurtschappen bij Linschoten en van Wittevrouwen en Abstede, buurtschappen bij Utrecht.

Hij werd in 1816 ingelijfd in de Nederlandse adel. Kanunnik en deken van St. Pieter in Utrecht, raad in de Admiraliteit van Friesland, lid van de raad van Utrecht, hoogheemraad Lekdijk Bovendams, ontvanger van de Staten van Utrecht. Tr.(1) Utrecht 1768 Charlotta Martha van Utenhove tot Bottesteyn (1743-1788), tr.(2) Utrecht 1790 Petronella Johanna Godin (1753-1791).


Plattegrond van het huis Arenberg bij De Bilt, met weergave van een plan voor de aanleg van riolering en waterleiding in 1894. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 1190-7. Plattegrond van het huis Arenberg bij De Bilt, met weergave van een plan voor de aanleg van riolering en waterleiding in 1894. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 1190-7.



Diederik Willem Jacob Strick van Linschoten, jhr. (1776-1854) 1820-1854
Zoon van de vorige, geb. Utrecht, ov. De Bilt, huize Arenberg. Lid Provinciale Staten van Utrecht, heemraad Lekdijk Bovendams. Hij bezat geen onroerend goed in Nieuw-Helvoet. Tr. Kortenhoef 1801 Sibilla Antoinette van Renesse van Wilp (1777-1830).


Jkvr. Cornelia Sara Wilhelmina Antoinette Strick van Linschoten (1806-1855). Naar een origineel portret dat zich in kasteel Renswoude bevindt. Naar een foto van Peter de Jong, Schipluiden. Jkvr. Cornelia Sara Wilhelmina Antoinette Strick van Linschoten (1806-1855). Naar een origineel portret dat zich in kasteel Renswoude bevindt. Naar een foto van Peter de Jong, Schipluiden.



Jkvr. Cornelia Sara Wilhelmina Antoinette Strick van Linschoten.

Cornelia Sara Wilhelmina Antoinette Strick van Linschoten, jkvr. (1806-1855)      1854-1855
Dochter van de vorige, geb. Utrecht, ov. De Bilt, huize Arenberg. Tr. Utrecht 1827 Mr. Arnoud Gerard Joost baron Taets van Amerongen (1806-1886), geb. Amsterdam, ov. Utrecht. Majoor schutterij Utrecht, inspecteur jacht en visserij, kamerheer i.b.d. van Willem III, Ridder in de Militaire Willemsorde, Commandeur in de Orde van de Eikenkroon.


Joost baron Taets van Amerongen (1832-1871). Foto: Peter de Jong, Schipluiden. Joost baron Taets van Amerongen (1832-1871). Foto: Peter de Jong, Schipluiden.



Joost baron Taets van Amerongen (1832-1871) 1856-1871
Zoon van de vorige, geb. De Bilt, huize Arenberg, ov. Deventer. Tr. Utrecht 1855 Jkvr. Hortense Cathérine Marie van de Poll. Woonden onder meer op huis Zwanenburg in Gendringen.


Raadhuis aan de Smitsweg, bouw afgerond in 1903 te Nieuw-Helvoet. Bron: Wikipedia Hellevoetfotoshoot - Eigen werk. Raadhuis aan de Smitsweg, bouw afgerond in 1903 te Nieuw-Helvoet. Bron: Wikipedia Hellevoetfotoshoot - Eigen werk.



Hortense Cathérine Marie van de Poll, jkvr. (1831-1915) 1871-1915
Weduwe van de vorige, geb. Amsterdam, ov. Den Haag. In 1865 had ze bemoeienis met het beroepen van een predikant namens haar man. 

Joost Herman baron Taets van Amerongen (1857-1932) 1915-1932
Zoon van de vorige, geb. Utrecht, ov. Malang, ongehuwd. Administrateur onderneming Satak, ambtenaar opiumbestrijding Semarang. In 1917 verleende hij als erfgenaam van zijn moeder goedkeuring aan de benoeming van een nieuwe predikant.

William Marie Eugène baron Taets van Amerongen (1860-1936) 1932-1936
Broer van de vorige, geb. Gendringen, huis Zwanenburg, dat in 1901 werd gesloopt, ov. Den Haag. Tr. Den Haag 1892 Jkvr. Gustavine Marie Verspyck (1861-1935). Het echtpaar liet geen kinderen na. Waarschijnlijk was hij de laatste heer.


Achterzijde van kasteel Renswoude. Bron: Wikipedia: Bas - Eigen werk. Achterzijde van kasteel Renswoude. Bron: Wikipedia: Bas - Eigen werk.



Tekst en onderzoek: Peter de Jong, Schipluiden.Schrijver van het boek:  van macht naar folklore, heerlijkheden in Zuid-Holland na de Franse Tijd heerlijkheden in Zuid-Holland na de Franse Tijd.


Kerk van Nieuw-Helvoet. Bron: Wikipedia Chris06 - Eigen werk. Kerk van Nieuw-Helvoet. Bron: Wikipedia Chris06 - Eigen werk.



De Quack

Wapen van het De Quack. Bron: Wikipedia. Wapen van het De Quack. Bron: Wikipedia.



De polder De Quack was een polder en waterschap in de gemeente Hellevoetsluis (voorheen Nieuw Helvoet) in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.


Kaart van de polder Nieuw-Hellevoet in 1697. Caartboeck van Voorne. Bron: Wikipedia. Kaart van de polder Nieuw-Hellevoet in 1697. Caartboeck van Voorne. Bron: Wikipedia.



Het waterschap was in 1811 ontstaan als de (gedeeltelijke) rechtsopvolger van het gelijknamige Ambacht.

Het waterschap was verantwoordelijk voor de waterhuishouding in de polder.



Vlooswijk

Gezicht op de boerderij op het terrein van de heerlijkheid Vlooswijk bij Montfoort in 1729 naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201985. Gezicht op de boerderij op het terrein van de heerlijkheid Vlooswijk bij Montfoort in 1729 naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201985.



Vlooswijk is een polder in de Nederlandse provincie Utrecht die deels in de gemeente Montfoort en deels in de gemeente Woerden ligt.

Vlooswijk wordt in het noordoosten begrensd door de Kromwijker wetering. In het zuidoosten grenst het aan de polder Kromwijk, daarvan gescheiden door de Haarmolenvliet, in het zuidwesten aan Diemerbroek en in het noordwesten scheidt de Broekermolenvliet het van (Woerdens) Kromwijk.


Gezicht op het omgrachte kasteel Linschoten te Linschoten in de periode 1660-1680. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 107390. Gezicht op het omgrachte kasteel Linschoten te Linschoten in de periode 1660-1680. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 107390.



De rechtspraak was in de Middeleeuwen eigendom van het Kapittel van Oudmunster in Utrecht. Het kapittel gaf deze heerlijke rechten in verschillende delen te leen. Vlooswijk bestond uit 6 hoeven, waarvan de twee noordwestelijke later Westenrijk werden genoemd en de zuidoostelijke 4 Oostenrijk of Oosterwijk in Kromwijk. De grond van Oostenrijk was ook eigendom van Oudmunster en werd in leen gegeven, die van Westenrijk niet. De benaming van de heerlijkheid luidt ook wel Vlooswijk en Vlooswijk in Kromrijk.


Portret van Jhr. Paulus Hubert Adriaan Jan Strick van Linschoten (1769-1819), heer van Linschoten, Schagen en Den Engh, Polanen, Kattenbroek, Lange Linschoten en Snelrewaard, Hekendorp en IJsselvere, geb. te Utrecht 21 Nov. 1769, overl. te Bologna 25 Juli 1819. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Jhr. Paulus Hubert Adriaan Jan Strick van Linschoten (1769-1819), heer van Linschoten, Schagen en Den Engh, Polanen, Kattenbroek, Lange Linschoten en Snelrewaard, Hekendorp en IJsselvere, geb. te Utrecht 21 Nov. 1769, overl. te Bologna 25 Juli 1819. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.



In de Franse tijd werd Vlooswijk samen met Wulverhorst, Kromwijk en Linschoter Haar tot de gemeente Wulverhorst samengevoegd. Op 1 januari 1812 werd de gemeente Wulverhorst met Vlooswijk bij Linschoten gevoegd, waarna het op 1 januari 1818 weer zelfstandig werd. Op 8 september 1857 werd het geheel weer bij Linschoten gevoegd.Linschoten ging in 1989 op in de gemeente Montfoort. Het deel ten noorden van de A12 werd bij Woerden gevoegd.


Kaart van het waterschap Bijleveld, gelegen in de gemeenten Vleuten, Harmelen, Veldhuizen, Linschoten en Achthoven; met weergave van de belangrijkste watergangen, dijken, wegen, molens, bruggen en verspreide bebouwing in 1836. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 214253. Kaart van het waterschap Bijleveld, gelegen in de gemeenten Vleuten, Harmelen, Veldhuizen, Linschoten en Achthoven; met weergave van de belangrijkste watergangen, dijken, wegen, molens, bruggen en verspreide bebouwing in 1836. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 214253.



Tekst en onderzoek: Peter de Jong, Schipluiden. Schrijver van het boek:  van macht naar folklore, heerlijkheden in Zuid-Holland na de Franse Tijd heerlijkheden in Zuid-Holland na de Franse Tijd.


Gezicht op een boerderij in Abstede te Utrecht. Op de achterzijde een boomstudie. Naar een tekening van L.C. Hora Siccama van maandag 28 augustus 1871. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 35124. Gezicht op een boerderij in Abstede te Utrecht. Op de achterzijde een boomstudie. Naar een tekening van L.C. Hora Siccama van maandag 28 augustus 1871. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 35124.



Verkoop ambachtsheerlijkheden Groot en Klein Hekendorp, IJsselveere en Polanen in 1856

Familie Strick van Linschoten (tak Linschoten)

Kaart van de heerlijkheid Polanen uit 1888. Beschrijving volgens Het Utrechts Archief T84, inventarisnummer: Stukken betreffende de verkoop door Elisabeth von Arnim aan Samuel Pierre Jean Charles van Dam en Andries Stigter van de heerlijkheid Polanen, 1856. Met retroakte, 1849. De heerlijkheid werd in 1849 aan Elisabeth toebedeeld uit de nalatenschap van Adriaan Johan Hendrik Paul Emil Napolionius Strick van Linschoten. Rijkseigendom. Kaart van de heerlijkheid Polanen uit 1888. Beschrijving volgens Het Utrechts Archief T84, inventarisnummer: Stukken betreffende de verkoop door Elisabeth von Arnim aan Samuel Pierre Jean Charles van Dam en Andries Stigter van de heerlijkheid Polanen, 1856. Met retroakte, 1849. De heerlijkheid werd in 1849 aan Elisabeth toebedeeld uit de nalatenschap van Adriaan Johan Hendrik Paul Emil Napolionius Strick van Linschoten. Rijkseigendom.


Op Zaterdag den 4. October 1856, des namiddags ten één ure precies, zal men aan het lokaal van verkoopingen der Notarissen te. Utrecht, publiek verkoopen: 7. De Hooge en Vrije AMBACHTSHEERLIJKHEDEN van Groot en Klein Hekendorp, de Hooge en de Vrije AMBACHTSHEERLIJKHEID van IJsselveere en de AMBACHTSHEERLIJKHEID van Polanen; voorts het TIENDREGT der Landen onder Hekendorp, IJsselveere, Snelrewaard en Polanen, alsmede en stukje TUINGROND, groot 06 roeden, 20 ellen, onder Hekendorp. Breeder bij biljetten en nader onderricht, ten kantore van de Notarissen STEVENS en BUSKES, te Utrecht. Bron: Delpher.nl. Op Zaterdag den 4. October 1856, des namiddags ten één ure precies, zal men aan het lokaal van verkoopingen der Notarissen te. Utrecht, publiek verkoopen: 7. De Hooge en Vrije AMBACHTSHEERLIJKHEDEN van Groot en Klein Hekendorp, de Hooge en de Vrije AMBACHTSHEERLIJKHEID van IJsselveere en de AMBACHTSHEERLIJKHEID van Polanen; voorts het TIENDREGT der Landen onder Hekendorp, IJsselveere, Snelrewaard en Polanen, alsmede en stukje TUINGROND, groot 06 roeden, 20 ellen, onder Hekendorp. Breeder bij biljetten en nader onderricht, ten kantore van de Notarissen STEVENS en BUSKES, te Utrecht. Bron: Delpher.nl.


GEVEILD den 4. Oktober 1856. De ambachtsheerlijkheid van Hekendorp en de Tienden gaande uit de Landen van Hekendorp J 3900 opgehouden. 6 Roeden 20 Ellen Tuingrond onder Hekendorp. J. C. van der Grijp. f 200 De ambachtsheerlijkheid van IJsselveere gemeente Snelrewaard en de Tienden gaande uit de Landerijen onder IJsselveere. f 1.470. opgehouden De grové en smalle Tienden, gaande uit de Landerijen gelegd onder de Weerd Zuid- en Noordzijden van den lange Linschoten. f 11,800 opgehouden. De ambacht heerlijkheid van Polanen en de Tienden gaande uit de Landerijen onder de heerlijkheid. de. Stigter f140. Een’ Huis binnen Utrecht O. Z. van dem Telingstraat G. 15Ì. JF. van der Poel, f 2050. Een Huis te Utrecht buiten de Waard Barriëre in de Lauwenrecht W. Z. der straat M, 277. G. var Veenendaal. f 1300. Een Pakhuis binnen Utrecht in de Rietsteeg. f 1000. opgehouden. Bron: Delpher.nl. GEVEILD den 4. Oktober 1856. De ambachtsheerlijkheid van Hekendorp en de Tienden gaande uit de Landen van Hekendorp J 3900 opgehouden. 6 Roeden 20 Ellen Tuingrond onder Hekendorp. J. C. van der Grijp. f 200 De ambachtsheerlijkheid van IJsselveere gemeente Snelrewaard en de Tienden gaande uit de Landerijen onder IJsselveere. f 1.470. opgehouden De grové en smalle Tienden, gaande uit de Landerijen gelegd onder de Weerd Zuid- en Noordzijden van den lange Linschoten. f 11,800 opgehouden. De ambacht heerlijkheid van Polanen en de Tienden gaande uit de Landerijen onder de heerlijkheid. de. Stigter f140. Een’ Huis binnen Utrecht O. Z. van dem Telingstraat G. 15Ì. JF. van der Poel, f 2050. Een Huis te Utrecht buiten de Waard Barriëre in de Lauwenrecht W. Z. der straat M, 277. G. var Veenendaal. f 1300. Een Pakhuis binnen Utrecht in de Rietsteeg. f 1000. opgehouden. Bron: Delpher.nl.


Op zaterdag 4 oktober 1856 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hubertus Johannes Buskes de verkoop plaats van de ambachtsheerlijkheden Groot en Klein Hekendorp. IJsselveere en Polanen. Op huize Linschoten te Linschoten was gemachtigde Frederich Wilhelm Baron van den Busche, Ippenburg, genaamd Von Kessell voor Elisabeth von Arnim de verkoper voor de ambachtsheerlijkheden. Beschrijving van het eerste perceel betrof de ambachtsheerlijkheden Groot en Klein Hekendorp. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 4149 U330c018 1856 mei-1856 nov. 04-10-1856, aktenummer: 2208 Op zaterdag 4 oktober 1856 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hubertus Johannes Buskes de verkoop plaats van de ambachtsheerlijkheden Groot en Klein Hekendorp. IJsselveere en Polanen. Op huize Linschoten te Linschoten was gemachtigde Frederich Wilhelm Baron van den Busche, Ippenburg, genaamd Von Kessell voor Elisabeth von Arnim de verkoper voor de ambachtsheerlijkheden. Beschrijving van het eerste perceel betrof de ambachtsheerlijkheden Groot en Klein Hekendorp. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 4149 U330c018 1856 mei-1856 nov. 04-10-1856, aktenummer: 2208


Op zaterdag 4 oktober 1856 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hubertus Johannes Buskes de verkoop plaats van de ambachtsheerlijkheden Groot en Klein Hekendorp. IJsselveere en Polanen. Op huize Linschoten te Linschoten was gemachtigde Frederich Wilhelm Baron van den Busche, Ippenburg, genaamd Von Kessell voor Elisabeth von Arnim de verkoper voor de ambachtsheerlijkheden. Beschrijving van het vierde perceel betrof de ambachtsheerlijkheid IJsselveere in de gemeente Snelrewaard. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 4149 U330c018 1856 mei-1856 nov. 04-10-1856, aktenummer: 2208 Op zaterdag 4 oktober 1856 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hubertus Johannes Buskes de verkoop plaats van de ambachtsheerlijkheden Groot en Klein Hekendorp. IJsselveere en Polanen. Op huize Linschoten te Linschoten was gemachtigde Frederich Wilhelm Baron van den Busche, Ippenburg, genaamd Von Kessell voor Elisabeth von Arnim de verkoper voor de ambachtsheerlijkheden. Beschrijving van het vierde perceel betrof de ambachtsheerlijkheid IJsselveere in de gemeente Snelrewaard. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 4149 U330c018 1856 mei-1856 nov. 04-10-1856, aktenummer: 2208


Op zaterdag 4 oktober 1856 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hubertus Johannes Buskes de verkoop plaats van de ambachtsheerlijkheden Groot en Klein Hekendorp. IJsselveere en Polanen. Op huize Linschoten te Linschoten was gemachtigde Frederich Wilhelm Baron van den Busche, Ippenburg, genaamd Von Kessell voor Elisabeth von Arnim de verkoper voor de ambachtsheerlijkheden. Beschrijving van het eerste perceel betrof de ambachtsheerlijkheden Groot en Klein Hekendorp. De ambachtsheerlijkheid werd verkocht voor f. 3.000-, gulden aan Cornelis Schnell. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 4149 U330c018 1856 mei-1856 nov. 04-10-1856, aktenummer: 2208 Op zaterdag 4 oktober 1856 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hubertus Johannes Buskes de verkoop plaats van de ambachtsheerlijkheden Groot en Klein Hekendorp. IJsselveere en Polanen. Op huize Linschoten te Linschoten was gemachtigde Frederich Wilhelm Baron van den Busche, Ippenburg, genaamd Von Kessell voor Elisabeth von Arnim de verkoper voor de ambachtsheerlijkheden. Beschrijving van het eerste perceel betrof de ambachtsheerlijkheden Groot en Klein Hekendorp. De ambachtsheerlijkheid werd verkocht voor f. 3.000-, gulden aan Cornelis Schnell. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 4149 U330c018 1856 mei-1856 nov. 04-10-1856, aktenummer: 2208


Op zaterdag 4 oktober 1856 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hubertus Johannes Buskes de verkoop plaats van de ambachtsheerlijkheden Groot en Klein Hekendorp. IJsselveere en Polanen. Op huize Linschoten te Linschoten was gemachtigde Frederich Wilhelm Baron van den Busche, Ippenburg, genaamd Von Kessell voor Elisabeth von Arnim de verkoper voor de ambachtsheerlijkheden. Beschrijving van het vierde perceel betrof de ambachtsheerlijkheid IJsselveere in de gemeente Snelrewaard. Ambachtsheerlijkheid IJsselveere werd verkocht voor f. 1.370-, gulden aan Wilhelm Hendrik Johan Cantier van Nooten. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 4149 U330c018 1856 mei-1856 nov. 04-10-1856, aktenummer: 2208 Op zaterdag 4 oktober 1856 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris Hubertus Johannes Buskes de verkoop plaats van de ambachtsheerlijkheden Groot en Klein Hekendorp. IJsselveere en Polanen. Op huize Linschoten te Linschoten was gemachtigde Frederich Wilhelm Baron van den Busche, Ippenburg, genaamd Von Kessell voor Elisabeth von Arnim de verkoper voor de ambachtsheerlijkheden. Beschrijving van het vierde perceel betrof de ambachtsheerlijkheid IJsselveere in de gemeente Snelrewaard. Ambachtsheerlijkheid IJsselveere werd verkocht voor f. 1.370-, gulden aan Wilhelm Hendrik Johan Cantier van Nooten. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 4149 U330c018 1856 mei-1856 nov. 04-10-1856, aktenummer: 2208


   

Geschiedenis Landgoed Rhijnauwen

Gezicht op de voor- en zijgevel van het huis Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik, ingericht als jeugdherberg. Periode 1930-1935. Collectie: Het Utrechts Archief; catalogusnummer: 1978. Gezicht op de voor- en zijgevel van het huis Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik, ingericht als jeugdherberg. Periode 1930-1935. Collectie: Het Utrechts Archief; catalogusnummer: 1978.

 


Geschiedenis

Evenals Nieuw- en Oud-Amelisweerd is Rhijnauwen in oorsprong een versterkt huis, waarschijnlijk reeds voor 1212 gebouwd op de oeverwal langs de Kromme Rijn, als centrum van een ontginningsheerlijkheid. De oudst bekendebewoner is Jacob van Lichtenberg, schepen van Utrecht.

Zijn dochter Aleyd bracht door haar huwelijk met de Zeeuwse edelman Jan van Renesse het goed in1248 in het bezit van deze familie.In 1449 wordt het huis in opdracht van bisschop Rudolf van Diepholt verwoest, uit wraak voor een vermeende aanslag op de stad Utrecht door de toenmalige eigenaar Frederik van Renesse. Het middeleeuwse kasteel bestond uiteen omgrachte hoofd- en voorburcht.


Landgoed Rhijnauwen aan de Kromme-Rijn vanuit de lucht gezien in 1985. Bron: Provincie Utrecht, Henk Bol. Landgoed Rhijnauwen aan de Kromme-Rijn vanuit de lucht gezien in 1985. Bron: Provincie Utrecht, Henk Bol.



De hoofdburcht bestond uit woonvleugels van twee verdiepingen op een onderbouw, gegroepeerd rond een binnenplaats, die aan de westzijde was afgesloten met een muur en een poortgebouw. Op de voorburcht stond een boerderij met stallen. 

Na de verwoesting van 1449 werd het kasteel gedeeltelijk herbouwd. Aan de oostzijde twee grote woonblokken met inde hoek van de binnenplaats een traptoren met achtkante bovenbouw en hogespits; aan de zuidzijde, de rivierzijde een tweedelige vleugel, waarvan het tussen lid in 1596 waarschijnlijk vernieuwd of grondig verbouwd werd

(gezien de gevelankers te zien op een gewassen krijttekening door R. Roghman uit ca 1647); aan de westzijde lag de poorttoren, die via een houten ophaalbrug en een stenenboogbrug toegang gaf tot de omgrachte voorburcht; de grootste en waarschijnlijk oudste vleugel aan de noordzijde, bleef nog twee eeuwen liggen als ruïne.


Gezicht op de ridderhofstad Rhijnauwen tussen Utrecht en Bunnik, uit het westen gezien. Links de ruïne van de verwoeste hoofdvleugel, rechts de poorttoren en de brug naar de voorburcht in 1647. Tekening in zwart krijt van Roelant Roghman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37931. Gezicht op de ridderhofstad Rhijnauwen tussen Utrecht en Bunnik, uit het westen gezien. Links de ruïne van de verwoeste hoofdvleugel, rechts de poorttoren en de brug naar de voorburcht in 1647. Tekening in zwart krijt van Roelant Roghman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37931.



In 1536 kreeg Rhijnauwen heerlijkheidsrechten en werd officieel tot ridderhofstad verklaard.De toegang tot het kasteel liep niet via een brug over de Kromme Rijn, maar via een oprijlaan uit noordelijke richting, thans Rhijnauwenselaan/Vossegatsedijk.

Deze hoofdlaan was niet op het hoofdgebouw gericht. Haaks op deze laan zijn in de loop van de 16de en 17de eeuw een drietal dwarslanen aangelegd, die het landgoed verdeelden in rechthoekige vakken, voornamelijk ingevuld met hakhout, weiland en boomgaard. Dit zou tot ver in de 18de eeuw zo blijven.


Gezicht over de slotgracht op de ridderhofstad Rhijnauwen tussen Utrecht en Bunnik, uit het westen, met rechts de brug naar de voormalige voorburcht en op de achtergrond bomen langs de Kromme Rijn tussen 1730 en 1735. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37942. Gezicht over de slotgracht op de ridderhofstad Rhijnauwen tussen Utrecht en Bunnik, uit het westen, met rechts de brug naar de voormalige voorburcht en op de achtergrond bomen langs de Kromme Rijn tussen 1730 en 1735. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37942.



Na door huwelijk en vererving in handen van verschillende families te zijn geweest, werd in 1717 het landgoed Rhijnauwen eigendom van David ten Hove. Zijn zoon Melchior ging er na zijn huwelijk in 1718 wonen.

Hij liet het nog middeleeuwse huis verbouwen tot een modern 18de eeuws herenhuis. De poorttoren en de traptoren, de zuidvleugel en de ruïne van de noordvleugel verdwijnen daarbij.

De oostvleugel werd gewijzigd en naar het westen toe verdubbeld.


Gezicht over de Kromme Rijn op de ridderhofstad Rhijnauwen tussen Utrecht en Bunnik, uit het zuidoosten tussen 1723 en 1730. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37935. Gezicht over de Kromme Rijn op de ridderhofstad Rhijnauwen tussen Utrecht en Bunnik, uit het zuidoosten tussen 1723 en 1730. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37935.



Zo ontstond een min of meer rechthoekig blokvormig huis met een symmetrisch front naar de vroegere voorburcht. De gracht rond de oorspronkelijke hoofdburcht bleef voorlopig gehandhaafd. In de loop van de 18de eeuw werd ook de boerderij op de voorburcht gesloopt, de stallen uitgebreid met poortgebouw en dienstwoningen de vierkante duiventoren gebouwd. Mogelijk is toen de hofstede Rhijnauwen gebouwd ter vervanging van de gesloopte boerderij.


Gezicht over de slotgracht op de ridderhofstad Rhijnauwen tussen Utrecht en Bunnik, uit het noorden, met linksachter bomen langs de Kromme Rijn en rechtsachter een bijgebouw op de voormalige voorburcht in periode 1740 tot 1760. Hendrik de Winter uit ca.1750. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37939. Gezicht over de slotgracht op de ridderhofstad Rhijnauwen tussen Utrecht en Bunnik, uit het noorden, met linksachter bomen langs de Kromme Rijn en rechtsachter een bijgebouw op de voormalige voorburcht in periode 1740 tot 1760. Hendrik de Winter uit ca.1750. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37939.



Over de Kromme Rijn werd een bruggetje gelegd. Tevens werd het ‘Nieuw Bos’ aangelegd, twee vierkante bosketten in geometrische stijl, ten noorden van het hoofdgebouw aan de Rhijnauwenselaan.

Aan de oostzijde van het hoofdgebouw kwam een even eens in geometrische stijl aangelegde tuin. Aan het einde van de 18de eeuw kwamen daar nog twee moderne slinger bosjes bij ten zuiden van de Rhijnauwenselaan.


Grafsteen van Hendrik van Utenhove, Heer van Amelisweerd. Steen gelegen in de Dorpskerk van Bunnik. Foto: Henk Blok. Grafsteen van Hendrik van Utenhove, Heer van Amelisweerd. Steen gelegen in de Dorpskerk van Bunnik. Foto: Henk Blok.



In 1772 werd Rhijnauwen verkocht aan Johan Balthazar Strick van Linschoten, gehuwd met barones van Utenhove, lid van de familie die op Nieuw-Amelisweerd woonde. In 1919 wordt het landgoed Rhijnauwen verkocht aan de gemeente Utrecht, samen met de bijbehorende boerderijen ‘Goed ten Rijn’, ‘Numeri’ (inmiddels afgebroken), de ‘Hofstede Rhijnauwen’, de ‘Hoge Boomgaard’, ‘De Uithof’, de hofstede aan de Hoofddijk, en ‘Boschhoeve’. Kort na de verkoop is aan het einde van de hoofdlaan aan de Kromme Rijn het theehuis gebouwd.


Kaart behorend bij de papieren m.b.t. tot de verkoop van Landgoed Rhijnauwen uit 1919. In dat jaar werd door de gemeente Utrecht het landgoed aangekocht van van de weduwe van Jhr. Carel Jan Strick van Linschoten van Rhijnauwen Mevr. Geerstema. Bron: Het Utrechts Archief. Kaart behorend bij de papieren m.b.t. tot de verkoop van Landgoed Rhijnauwen uit 1919. In dat jaar werd door de gemeente Utrecht het landgoed aangekocht van van de weduwe van Jhr. Carel Jan Strick van Linschoten van Rhijnauwen Mevr. Geerstema. Bron: Het Utrechts Archief.



De brug over de Kromme Rijn is in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Na de oorlog werd een noodbrug gebouwd, die in 1973 is vernieuwd. Het park is sinds 1953 voor het publiek opengesteld. Het hoofdgebouw een blokvormig herenhuis, is sinds 1933 in gebruik als jeugdherberg, waartoe intern enkele aanpassingen hebben plaatsgevonden.

In 1975 is de zolder verbouwd en werd een ijzeren brandtrap geplaatst; in 1981 zijn er kamers op zolder gemaakt; in 1983 is de keuken en in 1986 is het sanitair vernieuwd.


Gezicht over de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik op de achtergevel van het kasteel Rhijnauwen, met rechts een gedeelte van het poortgebouw in 1866 door: PJ. Lutgers. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201852. Gezicht over de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik op de achtergevel van het kasteel Rhijnauwen, met rechts een gedeelte van het poortgebouw in 1866 door: PJ. Lutgers. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201852.



Beschrijving

Ondanks deze aanpassingen heeft het gebouw zijn hoofdvorm behouden en is de oorspronkelijke indeling zoveel mogelijk gehandhaafd. Karakteristiek is de symmetrisch ingedeelde voorgevel met nadruk op de ingangspartij.

Een hardstenenbordestrap leidt naar de brede voordeur, waarboven een Empire snijraam. De schuifvensters hebben alle een 19de eeuwse. Empire, roeden verdeling. Aan de voorzijde zijn zij voorzien van Louvre-luiken. In het metselwerk van de zij- en achtergevel zijn nog sporen zichtbaar van oude raam tracéringen.

Bron: Bunnik Geschiedenis en Architect, Saskia van Ginkel-Meester, 1989, Kerckebosch Uitgeverij.


Gezicht over de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik op de achtergevel van het kasteel Rhijnauwen, met rechts een gedeelte van het poortgebouw in 1866 door: PJ. Lutgers. Digitaal ingekleurd en gerestaureerd. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201852. Gezicht over de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik op de achtergevel van het kasteel Rhijnauwen, met rechts een gedeelte van het poortgebouw in 1866 door: PJ. Lutgers. Digitaal ingekleurd en gerestaureerd. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201852.



Binnen interieur van het landhuis Rhijnauwen in maart 1903 tijdens een bezoek van familie Wttewaall van Wickenburgh aan de familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c). Binnen interieur van het landhuis Rhijnauwen in maart 1903 tijdens een bezoek van familie Wttewaall van Wickenburgh aan de familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c).


Diverse familieleden (dames) Wttewaall op bezoek in het huis Rhijnauwen in maart 1903. Rechts zittend Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten met naast hem vermoedelijk zijn echtgenote mevr. Strick van Linschoten - Geertsema. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c). Diverse familieleden (dames) Wttewaall op bezoek in het huis Rhijnauwen in maart 1903. Rechts zittend Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten met naast hem vermoedelijk zijn echtgenote mevr. Strick van Linschoten - Geertsema. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c).


 

Nalatenschap Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten

Gezicht op de voorgevel van het pand Drift 19 (verenigingsgebouw van de Utrechtse Vrouwelijke Studenten Vereniging (U.V.S.V.) te Utrecht in april 1998. Het huis dat ook in de achttiende en negentiende eeuw ook van Jan Balthazar Strick van Linschoten en zijn oudste zoon Diderik Willeam Jacob Strick van Linschoten was geweest. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 814980. Gezicht op de voorgevel van het pand Drift 19 (verenigingsgebouw van de Utrechtse Vrouwelijke Studenten Vereniging (U.V.S.V.) te Utrecht in april 1998. Het huis dat ook in de achttiende en negentiende eeuw ook van Jan Balthazar Strick van Linschoten en zijn oudste zoon Diderik Willeam Jacob Strick van Linschoten was geweest. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 814980.



'Compareerde voor Jan Hendrik van Grootveld. Openbaar notaris binnen Utrecht residerende en in tegenwoordigheid van Johannes Christian Fischer, klerk, dog niet van den ondergetekende Notaris wonende in de Heerenstraat, Cornelis Quint, Chirurgijnsgezel, Adrianus van IJsendoorn, kamerbehanger, beide wonende in de Predikheerenstraat en Jan van Wijngaarden Hendrikszoon, Grondeigenaar, wonende aan de Nieuwe Gragt, onder de Linden allen binnen Utrecht Getuigen ingevolge de Wet Vereischt en hiertoe Verzogt. De Hoog Wel Geboren Heer Johan Balthazar Strick van Linschoten, Heer van Rhijnauwen, Rentenier, wonende binnen Utrecht, aan de Nieuwegracht genaamd de Drift, Wijk H. Numero 616, dezelfde Verstand en Uiyspraak volkomen matig, als aan de Vernoemde Notaris en Vier getuigen is gebleeken'.

Zo staat de introductie geschreven in het testament van Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten liet opmaken ten overstaande van de Utrecht notaris Jan Hendrik van Grootveld. Waarbij mede vier getuigen aanwezig hij zijn testament liet opmaken voordat hij zou overlijden in datzelfde jaar. Testament werd opgemaakt op vrijdag 28 januari 1820.

Van oudsher is het altijd geweest bij edele of personen met veel vermogen, macht en huizen of kastelen. Dat bij overlijden het belangrijkste goed van kasteel of heerlijkheid naar de oudste zoon zou gaan.

In het geval van Jan Balthazar Strick van Linschoten was dat heel anders. De jongste zoon kreeg het meest de oudste kwam er redelijk bekaaid van af.


Gezicht op de versierde voorgevel van de sociëteit van de U.V.S.V (Utrechtse Vrouwelijke Studenten Vereniging, Drift 19) te Utrecht ter gelegenheid van de viering van het 59e lustrum van de Utrechtse universiteit (295-jarig bestaan) met als thema Cortez in de zomer van 1931. Het huis dat in de achttiende en negentiende eeuw ook van Jan Balthazar Strick van Linschoten en zijn oudste zoon Diderik Willem Jacob Strick van Linschoten was geweest. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 109496. Gezicht op de versierde voorgevel van de sociëteit van de U.V.S.V (Utrechtse Vrouwelijke Studenten Vereniging, Drift 19) te Utrecht ter gelegenheid van de viering van het 59e lustrum van de Utrechtse universiteit (295-jarig bestaan) met als thema Cortez in de zomer van 1931. Het huis dat in de achttiende en negentiende eeuw ook van Jan Balthazar Strick van Linschoten en zijn oudste zoon Diderik Willem Jacob Strick van Linschoten was geweest. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 109496.



Uit het eerste huwelijk van Jan Balthazar Strick van Linschoten (1734-1820) met Chartlotte van Utenhove tot Bottesteyn (1743-1788) in 1768 (zijn buurvrouw wonende op Amelisweerd) krijgt hij een vier dochters en één zoon. Jhr. Diderik Willem Jacob Strick van Linschoten (1776-1854). In de eerste jaren van het jonge leven van Diderik laat Jan Bathazar Strick diverse testamenten opmaken. Waarin hij een overgroot deel van zijn bezittingen erop voorhand op laat vastleggen dat zoon Diderik het belangrijkste goed, dus dan ook Rhijnauwen zal ontvangen bij erfenis.

 In 1788 overlijd Charlotte op veel te vroegere leeftijd van 35 jaar. Waarop Jan Baltharzar twee jaar na het overlijden van zijn eerste echtgenote in 1790 huwde met Petronella Johanna Godin (1753-1791). Waarschijnlijk huwde hij met haar omdat zij in verwachting van een zoon. En een zoon buiten het huwelijk dat was not-done in het einde van de achttiende eeuw. Nog datzelfde jaar wordt zoon Jan Carel Wendel Strick van Linschoten geboren. Een jaar na de geboorte van Jan Carel Wendel in 1791 overlijd Petronella Godin op 38 jarige leeftijd.

Hierop wil Jan Balthazar Strick van Linschoten extra zekerheid hebben en gaat nog datzelfde jaar aan de slag om diverse testamenten en beschikking te laten registreren bij diverse Utrechtse notarissen. Voor het geval dat hij overlijd en zoon Jan Carel Wendel Strick nog onmondig of minderjarig is. Hierbij worden ook diverse voogden vastgelegd.

Hierin merk je al dat de zoon van de Jan Balthazar Strick van Linschoten al anders is dan ruim 20 jaar eerder. In de diverse documenten krijgt in Jan Carel Wendel Strick van Linschoten in meerderheid de goederen en heerlijkheden in het voordeel van zijn oudere halfbroer.


Portret van Antoinette Sibylla Van Renesse van Wilp (1777-1820), echtgenote van Diderik Willem Jacob Strick van Linschoten. Van hem is tot op heden geen portret bekend gebleven. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Antoinette Sibylla Van Renesse van Wilp (1777-1820), echtgenote van Diderik Willem Jacob Strick van Linschoten. Van hem is tot op heden geen portret bekend gebleven. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.



Het vermoeden bestaat dat er waarschijnlijk iets was geknapt in de relatie tussen vader en zoon Jan Balthazar Strick en Diderik Willem Jacob Strick. In het opgemaakte testament staat ook te lezen van Diderik in een eerdere tijd al f. 40.000 gulden van vader Jan Balthazar Strick als voorerfenis heeft gerkegen. Zou het lening zijn geweest? Dat weten we niet zeker. Er staat wel geschreven dat Ja Balthazar dat enorm bedrag aan Diderik eerder betaald heeft.

Aan Jan Carel Wendel Strick, waaruit waarschijnlijk wel af-te-leiden valt dat Jan Balthazar Strick het zijn oogappeltje was in de diverse zinnen het meest toebedeeld krijgt van vader. Wel krijgt hij nog een keuze op uit te kiezen na vadersoverlijden. Of het aannemen van f. 55.000 gulden als erfenis of het landgoed Rhijnauwen met bijbehorende pachtboerderijen en landerijen in de omgeving van Bunnik, Zeist, De Bilt en Schalkwijk. Jan Carel Wendel Strick wist met deze keuze wel raad en nam het Landgoed Rhijnauwen.

Jan Balthazar Strick vier dochters die hij kreeg met Charlotte van Utenhove te noemen: Johanna Henrietta Antonia Strick van Linschoten (1769-1837), Suse Christina Strick van Linschoten (1772-1823), Christina Charlotta Strick van Linschoten (1775-1846), Charlotta Strick van Linschoten (1778-1850) en schoonzonen kregen in een erfdeel in de meeste gevallen een legaat of een groot geldbedrag op hun erfdeel.

Oudste zoon Diderik Willem Jacob kreeg wel de ambachtsheerlijkheden van de stadsbuitengerechten van Utrecht Abstede en Wittevrouwen van vader toebedeeld gekregen.

Nog een aantal losse hofstede in Abstede en verder in de omgeing met daarbij behorend twee boerderijen in Schalkwijk gelegen aan het Overeind 31 en 39-39a.

Vader Jan Balthazar vroeg wel in zijn testament of zonen Diderik en Jan Carel Wendel er onderling maar uit moesten komen van wie het ouderlijkhuis aan de Drift 19 mocht krijgen. In 1832 is dan ook te zien na de invoering van het kadaster dat Diderik het huis aan de Drift 19 heeft weten te bemachtigen voor zijn halfbroer Jan Carel Wendel.

Het was gelijk ook handig want de buren Diderik waren zijn zuster en zwager die naast hem woonde aan de Drift 21.

Jan Balthazar Strick liet wel zijn zijde kleding en sieraden evenredig in de helft na aan zijn zonen. Zoon Jan Carel Wendel Strick kreeg van vader nog zijn vergulde zilveren inktkoker en verzilverde tafelbestek van lepels, vorken en mesjes zo staat er geschreven. Ook zijn familieportretten, bibliotheek uit het huis aan de Drift 19 en huize Rhijnauwen kwamen toe aan jongste zoo en oogappel Jan Carel Wendel Strick van Linschoten.


Gezicht op de achtergevel van het huis Drift 21 te Utrecht in 1928. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 56328. Gezicht op de achtergevel van het huis Drift 21 te Utrecht in 1928. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 56328.



Buurman en dus zwager Cypriaan Gerard van Hengst (1776-1826) die in 1801 met Charlotte Strick van Linschoten (1778-1850) was gehuwd kregen samen 4 zonen en 1 dochter.

Charlotte was de jongste halfzus van Jan Carel Wendel Strick van Linschoten. Jan Carel Wendel Strick kon goed met zijn neef Carel Joseph van Hengst opschieten.

In diverse archiefstukken is te vinden dat Jan met Carel Joseph handelde in vast- en onroerend goed in Bunnik en omstreken, zoals die van de buitenplaats Bloemerwaard aan de Kromme Rijn, gelegen aan de oostkant van het dorp Bunnik en Vechten.

Na het overlijden van vader Jan Balthazar kocht zijn oudste zoon Diderik Strick het buiten de Arenberg gelegen in De Bilt aan de Utrechtseweg. Gelegen ten noorden van het landgoed Rhijnauwen. Zo kon Diderik zijn twee geliefde ambachtsheerlijkheden aan de oostkant van de stad Utrecht in de gaten houden. Te noemen Abstede en Wiitevrouwen.


Gezicht op de voorgevel van het huis Drift 21 te Utrecht, uit het zuidzuidwesten. in 1988. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 56334. Gezicht op de voorgevel van het huis Drift 21 te Utrecht, uit het zuidzuidwesten. in 1988. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 56334.


    

Op zaterdag 21 oktober 1854 vond te Utrecht ten overstaan van notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van het vast- en onroerende goederen van de overleden jhr. Diderik Jacob Willem Strick van Linschoten. De perceel beschrijving van het pand Drift 19 (wijk H nr. 616) en twee panden aan de Keizerstraat 28 en 30-32. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 3464 1854 okt.-1854 dec. 21-10-1854. Op zaterdag 21 oktober 1854 vond te Utrecht ten overstaan van notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van het vast- en onroerende goederen van de overleden jhr. Diderik Jacob Willem Strick van Linschoten. De perceel beschrijving van het pand Drift 19 (wijk H nr. 616) en twee panden aan de Keizerstraat 28 en 30-32. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 3464 1854 okt.-1854 dec. 21-10-1854.


Op zaterdag 21 oktober 1854 vond te Utrecht ten overstaan van notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van het vast- en onroerende goederen van de overleden jhr. Diderik Jacob Willem Strick van Linschoten. Beschrijving van uitvoer van het testament van jhr. Diderik Strick van Linschoten door Mr. Gerard Johan Verloren, Lid van de Provincilale Staten en advocaat. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 3464 1854 okt.-1854 dec. 21-10-1854. Op zaterdag 21 oktober 1854 vond te Utrecht ten overstaan van notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van het vast- en onroerende goederen van de overleden jhr. Diderik Jacob Willem Strick van Linschoten. Beschrijving van uitvoer van het testament van jhr. Diderik Strick van Linschoten door Mr. Gerard Johan Verloren, Lid van de Provincilale Staten en advocaat. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 3464 1854 okt.-1854 dec. 21-10-1854.


Op zaterdag 21 oktober 1854 vond te Utrecht ten overstaan van notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van het vast- en onroerende goederen van de overleden jhr. Diderik Jacob Willem Strick van Linschoten. Bieding op het pand aan de Drift 19 door de Utrechtse timmerman Wouter van Leeuwen die f. 28.800-, gulden betaalde voor het huis aan de Drift 19. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 3464 1854 okt.-1854 dec. 21-10-1854. Op zaterdag 21 oktober 1854 vond te Utrecht ten overstaan van notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van het vast- en onroerende goederen van de overleden jhr. Diderik Jacob Willem Strick van Linschoten. Bieding op het pand aan de Drift 19 door de Utrechtse timmerman Wouter van Leeuwen die f. 28.800-, gulden betaalde voor het huis aan de Drift 19. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 3464 1854 okt.-1854 dec. 21-10-1854.


Op zaterdag 21 oktober 1854 vond te Utrecht ten overstaan van notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van het vast- en onroerende goederen van de overleden jhr. Diderik Jacob Willem Strick van Linschoten. Bieding op het pandan aan de Keizerstraat 28 en 30-32 door Jordaan Everard van Rheden, huisonderwijzer, wonende te Utrecht voor een bedrag van f. 6.425-, gulden. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 3464 1854 okt.-1854 dec. 21-10-1854. Op zaterdag 21 oktober 1854 vond te Utrecht ten overstaan van notaris Jacob Hendrik van Schermbeek de verkoop plaats van het vast- en onroerende goederen van de overleden jhr. Diderik Jacob Willem Strick van Linschoten. Bieding op het pandan aan de Keizerstraat 28 en 30-32 door Jordaan Everard van Rheden, huisonderwijzer, wonende te Utrecht voor een bedrag van f. 6.425-, gulden. Bron: Het Utrechts Archief, 34-4 3464 1854 okt.-1854 dec. 21-10-1854.


   

Familiegraf Strick van Linschoten van Rhijnauwen

Gezicht op de kruising Provincialeweg- Van Zijldreef, op de achtergrond de Algemene Begraafplaats met poortgebouw rond 1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 55892, 17. Gezicht op de kruising Provincialeweg- Van Zijldreef, op de achtergrond de Algemene Begraafplaats met poortgebouw rond 1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 55892, 17.


 

Algemene Begraafplaats Bunnik
Provincialeweg 63
3981 AR Bunnik

 

Gezicht over de S13 (de secundaire provinciale weg Utrecht-Wijk bij Duurstede), met links de ingang van de Algemene Begraafplaats Bunnik (Provincialeweg 63) in 1984. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847351. Gezicht over de S13 (de secundaire provinciale weg Utrecht-Wijk bij Duurstede), met links de ingang van de Algemene Begraafplaats Bunnik (Provincialeweg 63) in 1984. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847351.



Het begint allemaal op 12 november 1680 te Amsterdam met Mr. Josephus (Joseph) Loten die geboren wordt. 


Gezicht op de voorzijde van het poortgebouw van het huis Rhijnauwen bij Bunnik uit het zuiden in 1920-1925. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 8880. Gezicht op de voorzijde van het poortgebouw van het huis Rhijnauwen bij Bunnik uit het zuiden in 1920-1925. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 8880.



Zoon van Joan Loten en Constantia Hoeuft. Hij  werd gedoopt in de Nederlands Hervormde Amstelkerk te Amsterdam op 17 november 1680. Op 16 januari van het jaar 1702 voerde Joseph als 21 jarige Onderkoopman voor de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) voor de Kamer van Zeeland op het schip de Oostersteijn naar Oost Indië. In oktober 1709 voerde Joseph
voor de Heren 17 kamer (VOC) naar Bengalen voor een zakelijke (fiscaal indepent) reis vanuit Amsterdam.



Portret van Constantia Hoeufft (1648-1733). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Constantia Hoeufft (1648-1733). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


Portret van Joan Loten (1646-1724). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Joan Loten (1646-1724). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.



Beeldenlaan Rhijnauwen april 2012. Bron: Wikipedia Victor van Werkhooven - Own work. Beeldenlaan Rhijnauwen april 2012. Bron: Wikipedia Victor van Werkhooven - Own work.



Bengalen is een regio in het noordoosten van het Indisch Subcontinent die is onderverdeeld in de Indiase staat West-Bengalen en het land Bangladesh. Zijn reis hiernaar toe was volgens de beschrijvingen van een ‘aensienlijke en profitabele bedieninge’ geweest. Dus een goede en winstgevende zakenreis moet het zijn geweest.

Als gerepatrieerden commandant van een retourvloot van 21 augustus 1721 werd Joseph bij thuiskomt kanunnik van het kapittel Ten Dom. Een Utrechtse kanunnik beheerde in de 17e en 18e eeuw de onroerende goederen die voor 1580 van de katholiek kerk waren geweest. Na de reformatie en het verbod om het Katholicisme in het openbaar te belijden. Joseph Loten overleed te Utrecht op 27 september 1730.

Hij werd begraven in de Domkerk met 8 kwartieren. Dus 8 stenen rondom z’n eigen grafsteen waarop zijn voorouders beschreven stonden die ook van een hogere elite waren. In de 18e eeuw een soort ‘sociale reclame’ om te laten zien dat je als overleden van hogere komaf was.

Joseph Loten is drie keer getrouwd geweest de eerste keer met Alberta Pierraerd op 30 juli 1713. Alberta was de dochter van dhr. Lucas Pierraerd en Sara Breugel. Alberta overleed op 11 november 1716 te Bengalen.

Voor tweede keer trouwde Joseph in Batavia op 13 juli 1720 met Abigael Tant. Zij was de weduwe van Johan van der Niepoort een oud-secretaris van de hoge Nederlandse regering in Nederlands-Indië. Abigael overleed op 14 januari 1722 te Batavia.


Gezicht op de hofstede Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik, vanuit de tuin, uit het oosten in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41109. Gezicht op de hofstede Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik, vanuit de tuin, uit het oosten in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41109.



De derde keer trouwde Joseph Loten op 11 april 1723 met Christina Clara Strick van Linschoten. Zij werd geboren op Huize Linschoten op 14 november 1688 als dochter van Adriaan Strick van Linschoten en Mevr. Cecilia van Gerwen. Christina overleed te Utrecht op 5 mei 1780.

Uit haar huwelijk met Joseph kwamen 2 kinderen voort:
een zoon Adriaan Loten, hij werd geboren op 29 april 1724 te Utrecht maar overleed ruim een maand later te Utrecht op 25 mei 1724.


Dubbelportret van Cypriaan Gerard van Hengst (1776-1826) en Jkvr. Charlotte Strick van Linschoten (1778-1850). Charlotta werd geboren op Rhijnauwen op 4 augustus 1778. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Dubbelportret van Cypriaan Gerard van Hengst (1776-1826) en Jkvr. Charlotte Strick van Linschoten (1778-1850). Charlotta werd geboren op Rhijnauwen op 4 augustus 1778. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.



Christina haar tweede kind was ze met Joseph kreeg was een dochter Constantia Johanna Loten zij werd geboren te Utrecht op 31 augustus 1725. Constantia trouwde op 2 april 1742 te Utrecht met Mr. François Doubleth jr., heer van Groeneveld, Mijnsheerenland en Moerkerken. Hij was de zoon François Doubleth sr. en Constantia van der Beeck.

François Doubleth jr. werd geboren te Delft op 15 november 1715. François was geëligeerde van de  raad in de vergadering der Staten van Utrecht. Een geëligeerden was een gekozenen die tijdens de Middeleeuwen één van de vertegenwoordigers was van de vijf Utrechtse kapittels Ten Dom, Oudmunster, Sint-Pieter, Sint-Jan of Sint-Marie. Zij vormden het eerste lid van de Staten van Utrecht.


Interieur van Kasteel Rhijnauwen van de Jeugdherberg in ca. 1925. Interieur van Kasteel Rhijnauwen van de Jeugdherberg in ca. 1925.



Na die tijd werd François jr. extraordinaris (ongewoon functionaris) van de raad van het Hof van Utrecht in 1747. In hetzelfde jaar is François jr. super-intendant (opper toezichthouder) van het St. Maria Magdalenaklooster te Wijk bij Duurstede.

Als extra-ordinairis envoyé (diplomatieke vertegenwoordiger buiten de gewone dienst) reist hij af naar het Zweedse Hof in het jaar 1760. In dezelfde functie reist hij ook af naar Madrid waar hij ook in een onbekend jaar overleed. Zijn echtgenote Constantia Johanna Loten overleed op 2 april 1742 te Utrecht. Constantia en François hadden een kinderloos huwelijk.

Toen de vader van Constantia Joseph overleed in 1730 werd zij Vrouwe van de Heerlijkheid Bunnik en Vechten. Haar vader was voor 1730, Heer van Bunnik en Vechten. Constantie overleed op 36 jarige leeftijd. Haar titel Vrouwe van Bunnik en Vechten vererfde op haar nog levende moeder Jkvr. Christina Clara Strick van Linschoten de titel.

Op 22 september 1776 voor het Dorpsgerecht van Bunnik en Vechten ruim 3,5 jaar voor het overlijden van Christina Clara Strick van Linschoten ‘prelegateert (overdracht) zij aan Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten, nagelaten zoon van haar neef Jhr. Daniel Johan Strick van Linschoten, de ambachtsheerlijkheid Bunnik en Vechten’. De zoon (Nicolaas Hendrik) van de neef (Daniel Jan) van Christina krijgt van zijn oudtante de ambachtsheerlijkheid Bunnik en Vechten in 1776.


Gezicht op de Kromme Rijn en op Huize Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik, uit het zuidwesten in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41110. Gezicht op de Kromme Rijn en op Huize Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik, uit het zuidwesten in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41110.


           

Portret van Jhr. Jan Carel Strick van Linschoten (1831-1903). Jan Carel werd geboren op Rhijnauwen op 29 september 1831. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Jhr. Jan Carel Strick van Linschoten (1831-1903). Jan Carel werd geboren op Rhijnauwen op 29 september 1831. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


Portret van Johanna Louise Tissot van Patot (1846-1903) . Gehuwd op 8 juni 1865 te Maarssen met jhr. Jan Carel Strick van Linschoten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Johanna Louise Tissot van Patot (1846-1903) . Gehuwd op 8 juni 1865 te Maarssen met jhr. Jan Carel Strick van Linschoten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


Overlijdensadvertentie van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten (1831-1903). Jan Carel werd geboren op Rhijnauwen op 29 september 1831. Overleden op 71 jarige leeftijd. Bron: Delpher.nl. Overlijdensadvertentie van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten (1831-1903). Jan Carel werd geboren op Rhijnauwen op 29 september 1831. Overleden op 71 jarige leeftijd. Bron: Delpher.nl.


Overlijdensadvertentie van Johanna Louise Tissot van Patot (1846-1903) . Gehuwd op 8 juni 1865 te Maarssen met jhr. Jan Carel Strick van Linschoten. Bron: Delpher.nl. Overlijdensadvertentie van Johanna Louise Tissot van Patot (1846-1903) . Gehuwd op 8 juni 1865 te Maarssen met jhr. Jan Carel Strick van Linschoten. Bron: Delpher.nl.


              


Daniel Johan Strick van Linschoten sterft nog datzelfde jaar in 1776 (geboren 1729). Zijn oudste zoon Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten (1766-1837) is dan pas amper 10 jaar oud. Tot 1784 zou zijn moeder Christine Gesina van Hoorn (1739-1805) tijdelijk de titel Vrouwe van Bunnik en Vechten gebruiken totdat haar onmondige zoon mondig werd op zijn achttiende verjaardag.

Vanaf 16 juli 1784 tot aan het overlijden van Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten op 30 december 1837 was hij Heer van Bunnik en Vechten, Vlooswijk en Cromwijk.


Gezicht in een laan op het landgoed Rhijnauwen te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41104. Gezicht in een laan op het landgoed Rhijnauwen te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41104.



Drie jaar eerder in 1772 koopt Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten Landgoed en Huize Rhijnauwen van David ten Hove een edelman uit Amsterdam. De verkoop wordt geleid door Jacob Smit advocaat aan het Hof van Utrecht. Jan Balthazar is de kleinzoon van Adriaan Strick van Linschoten eigenaar van huize Nieuw-Linschoten. Jan Balthazar zijn vader Jhr. Johan Hendrik Strick van Linschoten is de oudere broer van Jkvr. Christina Clara Strick van Linschoten. Zoals je eerder las droeg zij de ambachtsheerlijkheid over aan de zoon (Jhr. Nicolaas Hendrik) van de broer (Jhr. Daniel Jan) van Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten.

Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten geboren 16 juli 1766 te Utrecht, overleed op 30 december 1837 op zijn kasteel IJsselstein op 71 jarige leeftijd.



Van oorsprong werden de edelen van de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen bijgezet in de grafkelders van de tegenwoordige Protestantse Gemeente de ‘Oude Dorpskerk’ Kerkpad 2 te Bunnik.

Tot ongeveer 1825 zouden zowel katholieke als protestantse inwoners van Bunnik hier begraven worden. Rond die tijd kreeg de katholieke gemeenschap een eigen parochie met kerk en kerkhof.

In 1830 werd het kerkhof als begraafplaats gehuurd door de burgerlijke gemeente Bunnik voor de periode van 99 jaar, maar deze werd echter in 1890 al gesloten. In de meeste graven konden vier grote kisten of een dubbel aantal kleine kinderkisten, in de twee grote grafkelders dubbel zoveel.

De meeste mensen werden in Bunnik in de kerk begraven, slechts één op de tien vond zijn laatste rustplaats op het kerkhof. Aanvankelijk liep de rusttijd van een graf op tot gemiddeld zeventig jaar, maar rond 1800, toen Bunnik 600 inwoners telden en zo'n 12 doden per jaar in de kerk werden begraven, was de rusttijd teruggelopen naar hooguit twintig jaar.


Gezicht op een brug over de Kromme Rijn bij Bunnik, met links een groot huis op 16 augustus 1751. Naar een tekening van P.J. van Liender en H.G. Schutter. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 202265. Gezicht op een brug over de Kromme Rijn bij Bunnik, met links een groot huis op 16 augustus 1751. Naar een tekening van P.J. van Liender en H.G. Schutter. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 202265.



De meeste families kenden bovendien familiegraven, wat betekende dat de overgebleven graven als huurgraven een snellere opeenvolging hadden. Daarnaast was er een onderscheid tussen katholieke en protestantse graven, wat ook eens de rusttijd verkortte.

De graven in de kerk zijn voor het grootste deel in 1845 geruimd.
De grote grafsteen van Rhijnauwen van eerder bewoners van het gelijknamige landgoed en huis kreeg een plek voor de toren van de Oude Dorpskerk.

Oude grafstenen buiten de kerk, waaronder dat van de familie Strick van Linschoten, werden in die periode verwijderd. De meeste stenen werden kapot geslagen of in enkele gevallen verkocht.


  

Gezicht op een gezin in een roeiboot op de Kromme Rijn met op de achtergrond een gedeelte van de voorgevel van de hofstede Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41111. Gezicht op een gezin in een roeiboot op de Kromme Rijn met op de achtergrond een gedeelte van de voorgevel van de hofstede Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41111.



Uit deze tekst van René ten Dam en Henk Reinders over begraafplaatsen in Bunnik valt dus te lezen dat familie Strick eerder een familiegraf had buiten de kerk van Bunnik.

Vermoedelijk zal het in de eerste plaats een vrij simpele steen zijn geweest wat op het familiegraf lag. Omdat er vanaf 1829 officieel niet meer in de kerk begraven mocht worden werden de meeste bewoners van Bunnik begraven op het kerkhof. 


Gezicht op de tuin langs de Kromme Rijn van - en vanuit huize Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41106. Gezicht op de tuin langs de Kromme Rijn van - en vanuit huize Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41106.


  


In 1889 kocht de burgerlijke gemeente Bunnik een akker op de Bunnikse Engh van Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen.

Deze akker lag aan de weg van Bunnik naar Utrecht buiten de bebouwde kom. Hier is sinds die tijd de algemene begraafplaats van de gemeente Bunnik gevestigd.


De Duiventoren van het landgoed Rhijnauwen. Bron: RCE 6te Amersfoort, beeldbank. De Duiventoren van het landgoed Rhijnauwen. Bron: RCE 6te Amersfoort, beeldbank.



De jonkheer bedong met de verkoop van de akker de fraaiste plek voor zijn eigen familie. Om het familiegraf Strick van Linschoten op de mooiste plek van de begraafplaats aan te laten leggen. Hendrik overleed in 1889 vermoedelijk 'kort' na de aanleg van de begraafplaats. Hij werd in het familiegraf bijgezet. Hendriks jongere zus Jkvr. Anna Magdalena Strick van Linschoten die overleed op 19 november 1841 is als eerste bijgezet in het familiegraf.


Gezicht op het feestelijk versierde huis Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik ter gelegenheid van het huwelijk van de bewoners, jkvr. Arendina Strick van Linschoten en Cornelis Luciën Marie Bijl de Vroe, op 16 oktober 1913. Het Utrechts Archief, catalogusnummer 79861. Gezicht op het feestelijk versierde huis Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik ter gelegenheid van het huwelijk van de bewoners, jkvr. Arendina Strick van Linschoten en Cornelis Luciën Marie Bijl de Vroe, op 16 oktober 1913. Het Utrechts Archief, catalogusnummer 79861.



In 1889 kocht de burgerlijke gemeente Bunnik een akker op de Bunnikse Engh van Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen.
Deze akker lag aan de weg van Bunnik naar Utrecht buiten de bebouwde kom. Hier is sinds die tijd de algemene begraafplaats van de gemeente Bunnik gevestigd.

De jonkheer bedong met de verkoop van de akker de fraaiste plek voor zijn eigen familie. Om het familiegraf Strick van Linschoten op de mooiste plek van de begraafplaats aan te laten leggen. Hendrik overleed in 1889 vermoedelijk 'kort' na de aanleg van de begraafplaats. Hij werd in het familiegraf bijgezet. Hendriks jongere zus Jkvr. Anna Magdalena Strick van Linschoten die overleed op 19 november 1841 is als eerste bijgezet in het familiegraf.


  

Portret van David Johan Martens, geboren 1751, raad in de vroedschap van Utrecht (portret in 1800) (1781-1795), lid van het gemeentebestuur (1803 en 1808-1811), curator van de hogeschool, overleden 1811. Echtgenoot van Jkvr. Johanna Henrietta Antonia Martens - Strick van Linschoten. Bron: Centraal Museum. Portret van David Johan Martens, geboren 1751, raad in de vroedschap van Utrecht (portret in 1800) (1781-1795), lid van het gemeentebestuur (1803 en 1808-1811), curator van de hogeschool, overleden 1811. Echtgenoot van Jkvr. Johanna Henrietta Antonia Martens - Strick van Linschoten. Bron: Centraal Museum.


Portret van Johanna Henrietta Antonia Martens - Strick van Linschoten, geboren 1769, echtgenote van David Johan Martens, overleden 1837. (Portret in 1800). Bron: Centraal Museum. Portret van Johanna Henrietta Antonia Martens - Strick van Linschoten, geboren 1769, echtgenote van David Johan Martens, overleden 1837. (Portret in 1800). Bron: Centraal Museum.


Portret van David Johan Martens, geboren 1751, raad in de vroedschap van Utrecht (portret in 1800) (1781-1795), lid van het gemeentebestuur (1803 en 1808-1811), curator van de hogeschool, overleden 1811. Echtgenoot van Jkvr. Johanna Henrietta Antonia Martens - Strick van Linschoten. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 105653. Portret van David Johan Martens, geboren 1751, raad in de vroedschap van Utrecht (portret in 1800) (1781-1795), lid van het gemeentebestuur (1803 en 1808-1811), curator van de hogeschool, overleden 1811. Echtgenoot van Jkvr. Johanna Henrietta Antonia Martens - Strick van Linschoten. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 105653.


Portret van Johanna Henrietta Antonia Martens - Strick van Linschoten, geboren 1769, echtgenote van David Johan Martens, overleden 1837. (Portret in 1800). Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 105654. Portret van Johanna Henrietta Antonia Martens - Strick van Linschoten, geboren 1769, echtgenote van David Johan Martens, overleden 1837. (Portret in 1800). Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 105654.



Gezicht in de Rhijnauwenselaan te Bunnik, uit het noordoosten in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41107. Gezicht in de Rhijnauwenselaan te Bunnik, uit het noordoosten in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41107.



Na het openen van de algemene begraafplaats is vermoedelijk het huidige grafmonument van de familie Strick van Linschoten in 1889 overgeplaatst van het kerkhof naar de huidige begraafplaats.


Gezicht op de oprijlaan naar- en een deel van de voorgevel van de huize Rhijnauwen te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41119. Gezicht op de oprijlaan naar- en een deel van de voorgevel van de huize Rhijnauwen te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41119.



In het jaar 1890 werd een jaar later na de oplevering van de Algemene Begraafplaats buiten Bunnik het kerkhof bij de Dorpskerk gesloten. Leden van de familie Strick van Linschoten die zijn overleden in de periode 1841 tot 1889 zijn eerder bijgezet in het familiegraf wat eerder stond op het kerkhof bij de Dorpskerk van Bunnik.

Als conclusie kan je dus stellen na dit verhaal dat twee takken van de familie twee heerlijkheden hadden. De heerlijkheid, landgoed en huize Rhijnauwen en de heerlijkheid Bunnik en Vechten. 

Bronnen: Daktari.antenna.nl, Wikipedia.nl, Gravenopinternet.nl, Ensie.nl, Encyclo.nl, Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) 64 - 469, Dodenakkers.nl, Henk Reinders, De Oude Dorpskerk te Bunnik - uit het het verleden van een gebouw en een gemeente; (Bunnik, 1988),
Gerrit Vermeer, De Sint-Heribert of het Witte kerkje te Odijk; (Zutphen, 1987),
Saskia van Ginkel-Meester, Bunnik, geschiedenis en architectuur; (Zeist, 1989)

Familiegraf Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Foto: Online-begraafplaatsen.nl Familiegraf Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Foto: Online-begraafplaatsen.nl


          

'De Kelder van Rhijnauwen' grafplaat in de Oude Dorpskerk van Bunnik aan de het Kerkpad 2. Foto: Henk Blok. 'De Kelder van Rhijnauwen' grafplaat in de Oude Dorpskerk van Bunnik aan de het Kerkpad 2. Foto: Henk Blok.


    

Lijst van bijgezette familieleden van

Strick van Linschoten van Rhijnauwen

Gezicht op het graf van de familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen in 1988 op de begraafplaats aan de Provincialeweg 63 te Bunnik. Het Utrechts Archief, catalogusnummer 5543. Gezicht op het graf van de familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen in 1988 op de begraafplaats aan de Provincialeweg 63 te Bunnik. Het Utrechts Archief, catalogusnummer 5543.



1.   Jhr. Drs. Carel Johan Strick van Linschoten. Geboren op 27 juli 1916 te Rijswijk, Zuid-Holland en overleden 5 februari 1988 te Enschede, Overijssel op 71 jarige leeftijd. 

2.   Mevr. Johanna Hendrika van der Jagt. Geboren op 28 maart 1919 te Rijswijk, Gelderland en overleden 4 maart 1978 te Zutphen, Gelderland op 59 jarige leeftijd. Echtgenote van Jhr. Drs. Carel Johan Strick van Linschoten. 

3.   Jkvr. Louise Lilian Maria Strick van Linschoten. Geboren op 1 mei 1975 te Assen, Drenthe en overleden op 11 juni 1976 te Rotterdam, Zuid-Holland op 1 jarige leeftijd. Dochter van  Jhr. Hendrick Franciscus Thomas Maria Strick van Linschoten en Mevr. Elisabeth Dodonea van Hasselt.

4.   Jkvr. Arendina Strick van Linschoten. Geboren 19 juli 1887 te Leiden, Zuid-Holland en overleden op 7 oktober 1971 te Arnhem, Gelderland op 84 jarige leeftijd. Echtgenote van Cornelis Lucien Marie Bijl de Vroe. Dochter van Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Mevr. Johanna Hermanna Geertsema.


Gezicht op de oprijlaan van de hofstede Rhijnauwen te Bunnik; op de achtergrond het toegangshek aan de Rhijnauwenselaan in 1915-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41118. Gezicht op de oprijlaan van de hofstede Rhijnauwen te Bunnik; op de achtergrond het toegangshek aan de Rhijnauwenselaan in 1915-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41118.




5.   Mevr. Johanna Hermanna Arendina Geertsema. Geboren op  23 september 1854 te Groningen, Groningen en overleden op 6 december 1934 te Den Haag, Zuid-Holland op 80 jarige leeftijd. Echtgenote van Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen.


portret van jkvr. Agatha Johanna Elizabeth Strick van Linschoten. Geboren op 24 januari 1856 te Rhijnauwen, Utrecht en overleden op 1 februari 1926 te Bunnik, Utrecht op 70 jarige leeftijd. Portret van rond 1920-1925. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59. portret van jkvr. Agatha Johanna Elizabeth Strick van Linschoten. Geboren op 24 januari 1856 te Rhijnauwen, Utrecht en overleden op 1 februari 1926 te Bunnik, Utrecht op 70 jarige leeftijd. Portret van rond 1920-1925. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59.



6.   Jkvr. Agatha Johanna Elizabeth Strick van Linschoten. Geboren op 24 januari 1856 te Rhijnauwen, Utrecht en overleden op 1 februari 1926 te Bunnik, Utrecht op 70 jarige leeftijd. Dochter van Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Mevr. Agatha Henriëtta van Notten.


Portret van vermoedelijk jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Geboren op 9 april 1853 te Rhijnauwen, Utrecht en overleden op 14 juni 1910 te Bunnik, Utrecht op 57 jarige leeftijd. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59. Portret van vermoedelijk jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Geboren op 9 april 1853 te Rhijnauwen, Utrecht en overleden op 14 juni 1910 te Bunnik, Utrecht op 57 jarige leeftijd. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59.



7.   Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Geboren op 9 april 1853 te Rhijnauwen, Utrecht en overleden op 14 juni 1910 te Bunnik, Utrecht op 57 jarige leeftijd. Echtgenoot van Mevr. Johanna Hermanna Arendina Geertsema.



Portret van twee dames met links jkvr. Ottolina Maria Strick van Linschoten (1831-1904) en rechts jkvr. Agatha H. Strick van Linschoten (1829-1908) in de periode 1900-1905. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59. Portret van twee dames met links jkvr. Ottolina Maria Strick van Linschoten (1831-1904) en rechts jkvr. Agatha H. Strick van Linschoten (1829-1908) in de periode 1900-1905. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59.



8.   Mevr. Agatha Henriëtta van Notten. Geboren op 2 juli 1829 te Amsterdam, Noord-Holland en overleden op 1 oktober 1908 te Utrecht, Utrecht op 79 jarige leeftijd. Echtgenote van Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen.


Portret van Agatha Henriette van Notten (1829-1908). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Agatha Henriette van Notten (1829-1908). Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


           

Op dinsdag 27 februari 1906 vond ten overstaan van notaris H.J. van Heijst te Wijk bij Duurstede de registratie plaats van de uiterste wilsbeschikking van Agatha Henrietta van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. Op dinsdag 27 februari 1906 vond ten overstaan van notaris H.J. van Heijst te Wijk bij Duurstede de registratie plaats van de uiterste wilsbeschikking van Agatha Henrietta van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


Op dinsdag 27 februari 1906 vond ten overstaan van notaris H.J. van Heijst te Wijk bij Duurstede de registratie plaats van de uiterste wilsbeschikking van Agatha Henrietta van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten. Agatha Henrietta van Notten legateerde aan haar kleindochter jkvr. Arendina een som van ƒ. 28.000,- gulden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. Op dinsdag 27 februari 1906 vond ten overstaan van notaris H.J. van Heijst te Wijk bij Duurstede de registratie plaats van de uiterste wilsbeschikking van Agatha Henrietta van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten. Agatha Henrietta van Notten legateerde aan haar kleindochter jkvr. Arendina een som van ƒ. 28.000,- gulden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


Op dinsdag 27 februari 1906 vond ten overstaan van notaris H.J. van Heijst te Wijk bij Duurstede de registratie plaats van de uiterste wilsbeschikking van Agatha Henrietta van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten. Agatha Henrietta van Notten legateerde aan haar tuinbaas Gerrit Feijth een som van ƒ/ 1.000,- gulden, aan Albertus van Overhagen, timmerman op het landgoed Rhijnauwen een som van ƒ. 500,- gulden, Antonius Ruitenbeek, Johannes van Maanen, Arie Middag en Adrianus Barlo, arbeiders op de Buitenplaats ,,Rhijnauwen'' ieder een som van ƒ. 100,- gulden. Dienstbode Hanna van Wijk een som van ƒ. 1.000,- gulden. En de oppasser Jan van der Mollen, wonende te Utrecht tot aan zijn overlijden en zijn vrouw Heintje Doesburg een som van ƒ.50,- gulden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. Op dinsdag 27 februari 1906 vond ten overstaan van notaris H.J. van Heijst te Wijk bij Duurstede de registratie plaats van de uiterste wilsbeschikking van Agatha Henrietta van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten. Agatha Henrietta van Notten legateerde aan haar tuinbaas Gerrit Feijth een som van ƒ/ 1.000,- gulden, aan Albertus van Overhagen, timmerman op het landgoed Rhijnauwen een som van ƒ. 500,- gulden, Antonius Ruitenbeek, Johannes van Maanen, Arie Middag en Adrianus Barlo, arbeiders op de Buitenplaats ,,Rhijnauwen'' ieder een som van ƒ. 100,- gulden. Dienstbode Hanna van Wijk een som van ƒ. 1.000,- gulden. En de oppasser Jan van der Mollen, wonende te Utrecht tot aan zijn overlijden en zijn vrouw Heintje Doesburg een som van ƒ.50,- gulden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


Gerrit Feijth, in dienst als tuinbaas bij Jhr. Strick van Linschoten, woonde met zijn gezin op het landgoed. Op deze foto van omstreeks 1920 zien wij van links naar rechts: Gerrit Feijth, vrouw Feijth, vader van Gerrit Feijth, Gert Feijth, aan tafel: Wilhelmina, Neeltje en Margje Feijth. Gerrit Feijth, in dienst als tuinbaas bij Jhr. Strick van Linschoten, woonde met zijn gezin op het landgoed. Op deze foto van omstreeks 1920 zien wij van links naar rechts: Gerrit Feijth, vrouw Feijth, vader van Gerrit Feijth, Gert Feijth, aan tafel: Wilhelmina, Neeltje en Margje Feijth.


Op zaterdag 30 januari 1904 ten overstaan van notaris Henricus Jacobus van Heijst te Wijk bij Duurstede de opmaak plaats van het testament van Agatha Henriette van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 2035. Op zaterdag 30 januari 1904 ten overstaan van notaris Henricus Jacobus van Heijst te Wijk bij Duurstede de opmaak plaats van het testament van Agatha Henriette van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 2035.


Op zaterdag 30 januari 1904 ten overstaan van notaris Henricus Jacobus van Heijst te Wijk bij Duurstede de opmaak plaats van het testament van Agatha Henriette van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Zij legateerde aan tuibaas Gerrit Feijt ƒ.1.000,- gulden en aan Albertus van Verhagen timmerman op het landgoed ƒ. 5.000,- gulden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 2035. Op zaterdag 30 januari 1904 ten overstaan van notaris Henricus Jacobus van Heijst te Wijk bij Duurstede de opmaak plaats van het testament van Agatha Henriette van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Zij legateerde aan tuibaas Gerrit Feijt ƒ.1.000,- gulden en aan Albertus van Verhagen timmerman op het landgoed ƒ. 5.000,- gulden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 2035.


De familie Van Dijk die woonde en werkte op de pachtboerderij Hofstede Rhijnauwen. Eigendom van jhr. Strick van Linschoten, in 1915 vereeuwigd op deze foto. Van links naar rechts, zittend: 1. 2. vrouw Middelman (moeder van An van Dijk), 3. An van Dijk-Middelman. Staande: l. Kees van Dijk, 2. Hein van Dijk, dochter Mina van Dijk. De familie Van Dijk die woonde en werkte op de pachtboerderij Hofstede Rhijnauwen. Eigendom van jhr. Strick van Linschoten, in 1915 vereeuwigd op deze foto. Van links naar rechts, zittend: 1. 2. vrouw Middelman (moeder van An van Dijk), 3. An van Dijk-Middelman. Staande: l. Kees van Dijk, 2. Hein van Dijk, dochter Mina van Dijk.


Op dinsdag 27 februari 1906 vond ten overstaan van notaris H.J. van Heijst te Wijk bij Duurstede de registratie plaats van de uiterste wilsbeschikking van Agatha Henrietta van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten. Agatha Henrietta van Notten haar handtekening aan het einde van de akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. Op dinsdag 27 februari 1906 vond ten overstaan van notaris H.J. van Heijst te Wijk bij Duurstede de registratie plaats van de uiterste wilsbeschikking van Agatha Henrietta van Notten, douairière van jhr. Hendrik Strick van Linschoten. Agatha Henrietta van Notten haar handtekening aan het einde van de akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


    

Portret van jhr. Unico Hendrik Strick van Linschoten. Geboren op 16 maart 1859, huize Rijnsoever, Bunnik, Utrecht en overleden op 7 april 1899 te Zeist, Utrecht op 40 jarige leeftijd. Portret van ca. 1898. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59. Portret van jhr. Unico Hendrik Strick van Linschoten. Geboren op 16 maart 1859, huize Rijnsoever, Bunnik, Utrecht en overleden op 7 april 1899 te Zeist, Utrecht op 40 jarige leeftijd. Portret van ca. 1898. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59.



9.   Jhr. Unico Hendrik Strick van Linschoten. Geboren op 16 maart 1859, huize Rijnsoever, Bunnik, Utrecht en overleden op 7 april 1899 te Zeist, Utrecht op 40 jarige leeftijd. Zoon van Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Mevr. Agatha Henriëtta van Notten.


Gezicht op de huize Rijnsoever rond 1850 behorend bij het landgoed Rhijanuwen. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59. Gezicht op de huize Rijnsoever rond 1850 behorend bij het landgoed Rhijanuwen. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59.



10.   Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Geboren op 28 juli 1827 te Rhijnauwen, Utrecht en overleden op 14 februari 1889 te Bunnik, Utrecht op 61 jarige leeftijd. Echtgenoot van Mevr. Agatha Henriëtta van Notten.


Portret van Jhr. Unico Hendrik Strick van Linschoten (1859-1899) als Heer van Heze. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van Jhr. Unico Hendrik Strick van Linschoten (1859-1899) als Heer van Heze. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.



11.   Jkvr. Petronella Johanna Strick van Linschoten. Geboren op 24 juli 1823 te Rhijnauwen, Utrecht en overleden op 14 juni 1888 te Utrecht, Utrecht op 64 jarige leeftijd. Echtgenote van Willem Theodorus van Griethuysen. Dochter van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Mevr. Paulina Gerardina Sibilla Poelman.


Portret van Agatha Henriette van Notten (1829-1908) in 1905. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59. Portret van Agatha Henriette van Notten (1829-1908) in 1905. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59.


Portret van jhr. Willem Strick van Linschoten, Geboren te Rhijnauwen 1824 en overleden te Veenendaal in 1878. Olie op paneel door Jacobus van Koningsveld, 1855. afm.72 x 60,5 incl. lijst. Collectie C.E.G. ten Houte de Lange, Zeist. Portret van jhr. Willem Strick van Linschoten, Geboren te Rhijnauwen 1824 en overleden te Veenendaal in 1878. Olie op paneel door Jacobus van Koningsveld, 1855. afm.72 x 60,5 incl. lijst. Collectie C.E.G. ten Houte de Lange, Zeist.



12.   Jhr. Willem Strick van Linschoten. Geboren op 10 november 1824 te Rhijnauwen, Utrecht en overleden op 28 januari 1878 te Veenendaal, Utrecht op 53 jarige leeftijd. Echtgenoot van Dido Cecilia Agatha Delbeek. Zoon van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Mevr. Paulina Gerardina Sibilla Poelman.


Portret van Agatha Henriette van Notten (1829-1908) rond 1865. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59. Portret van Agatha Henriette van Notten (1829-1908) rond 1865. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59.



13.   Jhr. Jan Hendrik Strick van Linschoten. Geboren op 18 november 1829 te Rhijnauwen, Utrecht en overleden op 18 juni 1869 te Utrecht, Utrecht op 39 jarige leeftijd. Zoon van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Mevr. Paulina Gerardina Sibilla Poelman.

14.   Mevr. Pauline Gerardine Sibylle Poelman. Geboren op 12 november 1796 te ‘s Gravenhage, Zuid-Holland en overleden op 17 augustus 1868 te Bunnik, Huize Rhijnauwen, Utrecht op 71 jarige leeftijd. Echtgenote van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen.


Portret van Agatha Johanna Elisabeth Strick van Linschoten (1856-1926). Portret omstreeks 1870-1875. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59. Portret van Agatha Johanna Elisabeth Strick van Linschoten (1856-1926). Portret omstreeks 1870-1875. Bron: Het Utrechts Archief, 412, 59.



15.   Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Geboren op 24 december 1790 te Utrecht, Utrecht en overleden op 20 februari 1850 te Rhijnauwen, Utrecht op 59 jarige leeftijd. Echtgenoot van Mevr. Pauline Gerardine Sibylle Poelman.

16.   Jkvr. Anna Magdalena Strick van Linschoten. Geboren in 1837, overleden in november 1841 en begraven op 19 november 1841. Dochter van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Mevr. Paulina Gerardina Sibilla Poelman.


Het familiegraf van Strick van Linschoten van Rhijnauwen op de Algemene Begraafplaats te Bunnik gelegen aan de Provincialeweg 63 (1). Foto: september 2020, Sander van Scherpenzeel. Het familiegraf van Strick van Linschoten van Rhijnauwen op de Algemene Begraafplaats te Bunnik gelegen aan de Provincialeweg 63 (1). Foto: september 2020, Sander van Scherpenzeel.



Notitie, opmerkingen en bronnen:

1.   Tot 31 januari 1857 was Rhijnauwen een zelfstandige gemeente. Op 1 januari 1858 is Rhijnauwen opgegaan in de nieuwe gemeente Bunnik.
2.   Het familiegraf Strick van Linschoten van Rhijnauwen is aangelegd op 19 november 1841. De laatste bijzetting vond plaats op 9 februari 1988. In totaal zijn er 16 personen bijgezet in dit graf. Bron: Stichting Algemene Begraafplaats Odijk. Deze stichting beheert ook de Algemene Begraafplaats te Bunnik.


     

Het familiegraf van Strick van Linschoten van Rhijnauwen op de Algemene Begraafplaats te Bunnik gelegen aan de Provincialeweg 63 (2). Foto: september 2020, Sander van Scherpenzeel. Het familiegraf van Strick van Linschoten van Rhijnauwen op de Algemene Begraafplaats te Bunnik gelegen aan de Provincialeweg 63 (2). Foto: september 2020, Sander van Scherpenzeel.


          

Op vrijdag 19 november van het jaar 1869 vond ten overstaan van notaris B.J. van Heijst te Wijk bij Duurstede de boedelscheiding plaats van Pauline Gerardine Sibylle Poelman (1796-1868), weduwe van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnuawen. Begin beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1932, aktenummer: 1869. Op vrijdag 19 november van het jaar 1869 vond ten overstaan van notaris B.J. van Heijst te Wijk bij Duurstede de boedelscheiding plaats van Pauline Gerardine Sibylle Poelman (1796-1868), weduwe van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnuawen. Begin beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1932, aktenummer: 1869.


Portert van Willem Adriaan Arnold Poelman, geboren 1759, inspecteur-generaal bij de Rijksmunt te Utrecht (1795-1813), overleden 1835. Gehuwd met Anna Magdalena Hoyer van Brakel. Vader van Pauline Gerardine Sibylle (1796-1868). Schoonvader vab jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 106075. Portert van Willem Adriaan Arnold Poelman, geboren 1759, inspecteur-generaal bij de Rijksmunt te Utrecht (1795-1813), overleden 1835. Gehuwd met Anna Magdalena Hoyer van Brakel. Vader van Pauline Gerardine Sibylle (1796-1868). Schoonvader vab jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer 106075.


Op vrijdag 19 november van het jaar 1869 vond ten overstaan van notaris B.J. van Heijst te Wijk bij Duurstede de boedelscheiding plaats van Pauline Gerardine Sibylle Poelman (1796-1868), weduwe van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnuawen. Einde beschrijving van akte met handtekeningen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1932, aktenummer: 1869. Op vrijdag 19 november van het jaar 1869 vond ten overstaan van notaris B.J. van Heijst te Wijk bij Duurstede de boedelscheiding plaats van Pauline Gerardine Sibylle Poelman (1796-1868), weduwe van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnuawen. Einde beschrijving van akte met handtekeningen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1932, aktenummer: 1869.


   

  Heren (en vrouwe) Strick van Linschoten van Rhijnauwen

akte van (boedel)scheidingen  (1820-1910)


Titel

Naam

Notaris

Plaats

Datum

Akten.

Archief

1.

jhr.

Jan Balthasar Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1734-1820)

H.J. van Marënhoff

Wijk bij Duurstede

Zo. 16-07-1820

344

RAZU, 063, 1792

2.

jhr.

Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1790-1850)

H.J. van Marënhoff

Wijk bij Duurstede

Di. 07-05-1850

1030

RAZU, 063, 1847

3.

jhr.

Willem Strick van Linschoten

G.H. van den Broek

Utrecht

Di. 24-12-1878

2226

HUA, 34-4, 3746

4.

jhr.

Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1827-1889)

B.G. van Heijst

Wijk bij Duurstede

Za. 09-11-1889

4979

RAZU, 063, 1970

5.

jhr.

Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1853-1910)

H.J. van Heijst

Wijk bij Duurstede

Za. 04-11-1911

4194

RAZU, 063, 2045

6.

jkvr.

Petronella Johanna Strick van Linschoten (1823-1888)

Harmen Wander Arentzen

Utrecht

Ma. 17-12-1888

3633

HUA, 34-4, 3894

       

Portret (rechts) van Agatha Johanna Elisabeth Strick van Linschoten, dochter van Agatha Henrietta van Notten en van Hendrik Strick van Linschoten. Persoon links onbekend. Bron: Het Utrechts Archief, 412. Portret (rechts) van Agatha Johanna Elisabeth Strick van Linschoten, dochter van Agatha Henrietta van Notten en van Hendrik Strick van Linschoten. Persoon links onbekend. Bron: Het Utrechts Archief, 412.


Portret van Ottolina Maria van Notten (1831-1904), echtgenote van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1825-1889). Bron: Het Utrechts Archiejf ,412. Portret van Ottolina Maria van Notten (1831-1904), echtgenote van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1825-1889). Bron: Het Utrechts Archiejf ,412.


Portret van Jonkvrouwen Johanna Paulina Strick van Linschoten en Ottolina Marie Anna Magdalena Strick van Linschoten. Bron: Het Utrechts Archief, 412. Portret van Jonkvrouwen Johanna Paulina Strick van Linschoten en Ottolina Marie Anna Magdalena Strick van Linschoten. Bron: Het Utrechts Archief, 412.


  

jkvr. Arendina Strick van Linschoten erft van haar vader jhr. Carel Johan Strick van Linschoten, het landgoed Rhijnauwen

5.

jkvr.

Arendina Strick van Linschoten (1883-1971) (testament)

H.J. van Heijst

Wijk bij Duurstede

Za. 11-10-1913

4621

RAZU, 063, 2047

6.

dhr.

Cornelis Lucien Marie Bijl de Vroe (1879-1945) (testament)

H.J. van Heijst

Wijk bij Duurstede

Za. 11-10-1913

4620

RAZU, 063, 2047

7.

jkvr. en dhr.

Arendina Strick van Linschoten (1883-1971) en Cornelis Lucien Marie Bijl de Vroe (1879-1945) (huwelijksvoorwaarden en inbrengen landgoed Rhijnauwen)

H.J. van Heijst

Wijk bij Duurstede

Za. 11-10-1913

4619

RAZU, 063, 2047

           

Portret van Anne Strick van Linschoten, later gehuwd met Jan Doude van Troostwijk. Bron: Het Utrechts Archief, 412. Portret van Anne Strick van Linschoten, later gehuwd met Jan Doude van Troostwijk. Bron: Het Utrechts Archief, 412.


Portret van dominee Willem Theodoor van Griethuysen. Geboren Hasselt (Overijssel) 24 maart 1824, gehuwd op 17 oktober 1849 op Rhijnauwen met Petronella Johanna Strick van Linschoten. Bron: Het Utrechts Archief, 412. Portret van dominee Willem Theodoor van Griethuysen. Geboren Hasselt (Overijssel) 24 maart 1824, gehuwd op 17 oktober 1849 op Rhijnauwen met Petronella Johanna Strick van Linschoten. Bron: Het Utrechts Archief, 412.


Portret van Ottolina Maria van Notten (1831-1904), echtgenote van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1825-1889). Bron: Het Utrechts Archiejf ,412. Portret van Ottolina Maria van Notten (1831-1904), echtgenote van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1825-1889). Bron: Het Utrechts Archiejf ,412.


  

Overige familieleden Strick van Linschoten

(Rhijnauwen tak) en boedelscheidingen

8.

jkvr.

Cornelia Sara Wilhelmina Antoinette Strick van Linschoten

J.H. van Schermbeek

Utrecht

Di. 17-07-1855 en Vr. 27-07-1855

8

HUA, 34-4, 3471

9.

jhr. 

Diderik Willem Jacob Strick van Linschoten

J.H. van Schermbeek

Utrecht

Vr. 04-01-1856

....

HUA, 34-4, 3469

10.

mevr.

Antoinette Sibylla Van Renesse van Wilp

H. van Ommeren

Utrecht

Wo. 16-08-1820

6547

HUA, 34-4, 3273

11.

mevr.

Pauline Gerardine Sibylle Poelman, echtgenote jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten

B.J. van Heijst

Wijk bij Duurstede

..-..-...

1836

RAZU, 063, 1932

12.

jhr.

Jan Hendrik Strick van Linschoten

B.J. van Heijst

Wijk bij Duurstede

..-..-....

2069

RAZU, 063, 1935

         

Op donderdag 23 februari van het jaar 1871 vond ten overstaan van notaris B.J. van Heijst de boedelscheiding plaats van jhr. Jan Hendrik Strick van Linschoten (1828-1869). waarbij zijn diverse familieleden zijn vermogen verdeel. Begin beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1935, aktenummers: 2069. Op donderdag 23 februari van het jaar 1871 vond ten overstaan van notaris B.J. van Heijst de boedelscheiding plaats van jhr. Jan Hendrik Strick van Linschoten (1828-1869). waarbij zijn diverse familieleden zijn vermogen verdeel. Begin beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1935, aktenummers: 2069.


Op donderdag 23 februari van het jaar 1871 vond ten overstaan van notaris B.J. van Heijst de boedelscheiding plaats van jhr. Jan Hendrik Strick van Linschoten (1828-1869). waarbij zijn diverse familieleden zijn vermogen verdeel. Eind beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1935, aktenummers: 2069. Op donderdag 23 februari van het jaar 1871 vond ten overstaan van notaris B.J. van Heijst de boedelscheiding plaats van jhr. Jan Hendrik Strick van Linschoten (1828-1869). waarbij zijn diverse familieleden zijn vermogen verdeel. Eind beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1935, aktenummers: 2069.


Boedelscheidingsakte ten overstaan van notaris B.J. van Heijst in Wijk bij Duurstede waarbij het roerend goed van Paulina Gerardina Sibilla Poelman, echtgenote van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1790-1850). Uitvoerende van haar testament is jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1825-1889). Begin beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1930, aktenummers: 1643, 1781. Boedelscheidingsakte ten overstaan van notaris B.J. van Heijst in Wijk bij Duurstede waarbij het roerend goed van Paulina Gerardina Sibilla Poelman, echtgenote van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1790-1850). Uitvoerende van haar testament is jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1825-1889). Begin beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1930, aktenummers: 1643, 1781.


Boedelscheidingsakte ten overstaan van notaris B.J. van Heijst in Wijk bij Duurstede waarbij het roerend goed van Paulina Gerardina Sibilla Poelman, echtgenote van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1790-1850). Uitvoerende van haar testament is jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1825-1889). Eind beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1930, aktenummers: 1643, 1781. Boedelscheidingsakte ten overstaan van notaris B.J. van Heijst in Wijk bij Duurstede waarbij het roerend goed van Paulina Gerardina Sibilla Poelman, echtgenote van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1790-1850). Uitvoerende van haar testament is jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1825-1889). Eind beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1930, aktenummers: 1643, 1781.


Boedelscheidingsakte ten overstaan van notaris B.J. van Heijst in Wijk bij Duurstede waarbij het roerend goed van Paulina Gerardina Sibilla Poelman, echtgenote van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1790-1850). Uitvoerende van haar testament is jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1825-1889). Eind beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1930, aktenummers: 1643, 1781. Boedelscheidingsakte ten overstaan van notaris B.J. van Heijst in Wijk bij Duurstede waarbij het roerend goed van Paulina Gerardina Sibilla Poelman, echtgenote van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1790-1850). Uitvoerende van haar testament is jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1825-1889). Eind beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063, 1930, aktenummers: 1643, 1781.


  

Gezicht op een deel van het Engels Werk op het landgoed Rhijnauwen te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41105. Gezicht op een deel van het Engels Werk op het landgoed Rhijnauwen te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41105.


Gezicht op een bankje in het Engels Werk van het landgoed Rhijnauwen te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41108. Gezicht op een bankje in het Engels Werk van het landgoed Rhijnauwen te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41108.


Portret van Ottolina Maria van Notten (1831-1904), echtgenote van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1825-1889). Bron: Het Utrechts Archiejf ,412. Portret van Ottolina Maria van Notten (1831-1904), echtgenote van jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (1825-1889). Bron: Het Utrechts Archiejf ,412.


Gezicht op de oprijlaan van de hofstede Rhijnauwen te Bunnik; op de achtergrond het toegangshek aan de Rhijnauwenselaan in 1915-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41118. Gezicht op de oprijlaan van de hofstede Rhijnauwen te Bunnik; op de achtergrond het toegangshek aan de Rhijnauwenselaan in 1915-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41118.


Gezicht in een laantje op het landgoed Rhijnauwen te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41096. Gezicht in een laantje op het landgoed Rhijnauwen te Bunnik in 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41096.


  

        Familieleden Strick van Linschoten op de 1e Algemene Begraafplaats Soestbergen te Utrecht aan de Gansstraat 167

Familiegraf Strick van Linschoten op begraafplaats Soestbergen te Utrecht aan de Gansstraat 167. Graf waar familieleden in zijn bijgezet J.C. Delbeek geboren 20-08-1805 en overleden 30-01-1869 op 63 jarige leeftijd. D.C.A. Delbeek, douair. van Willem Strick van Linschoten geboren 15-02-1835 en overleden 25-05-1904 op 69 jarige leeftijd. D.A. Binnendijk geboren op 07-06-1856 en overleden op 12-03-1911 op 54 jarige leeftijd. Echtgenote van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten. Jhr. J.C.W. Strick van Linschoten geboren op 11-06-1859 en overleden op 11-08-1933 op 74 jarige leeftijd. Oud burgemeester van Beverwijk. Bron: Online-begraafplaatsen.nl. Familiegraf Strick van Linschoten op begraafplaats Soestbergen te Utrecht aan de Gansstraat 167. Graf waar familieleden in zijn bijgezet J.C. Delbeek geboren 20-08-1805 en overleden 30-01-1869 op 63 jarige leeftijd. D.C.A. Delbeek, douair. van Willem Strick van Linschoten geboren 15-02-1835 en overleden 25-05-1904 op 69 jarige leeftijd. D.A. Binnendijk geboren op 07-06-1856 en overleden op 12-03-1911 op 54 jarige leeftijd. Echtgenote van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten. Jhr. J.C.W. Strick van Linschoten geboren op 11-06-1859 en overleden op 11-08-1933 op 74 jarige leeftijd. Oud burgemeester van Beverwijk. Bron: Online-begraafplaatsen.nl.


Portret van Dido Cecilia Agatha Delbeek Geboren in Huize Oog in Al, Utrecht 1832 en overleden te Haarlem 1904 Doek door Jacobus van Koningsveld, 1855 afm. ca. 150 x 110. Op de achtergrond ziet men in de verte de Domtoren. Coll. ten Houte de Lange. Portret van Dido Cecilia Agatha Delbeek Geboren in Huize Oog in Al, Utrecht 1832 en overleden te Haarlem 1904 Doek door Jacobus van Koningsveld, 1855 afm. ca. 150 x 110. Op de achtergrond ziet men in de verte de Domtoren. Coll. ten Houte de Lange.


Portret van (mevrouw van rechts) Dido Cecilia Agatha Delbeek (liggend in het familiegraf op Soestbergen) Geboren te Utrecht (stad) op 15 februari 1832 en overleden te Haarlem 25 mei 1904. Gehuwd met te Utrecht (stad) 26 april 1855 Willem Strick van Linschoten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Portret van (mevrouw van rechts) Dido Cecilia Agatha Delbeek (liggend in het familiegraf op Soestbergen) Geboren te Utrecht (stad) op 15 februari 1832 en overleden te Haarlem 25 mei 1904. Gehuwd met te Utrecht (stad) 26 april 1855 Willem Strick van Linschoten. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.


   

Portret van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1859-1933) van 1889 tot 31 mei 1933 burgemeester van de gemeente Beverwijk. Kleinzoon van zijn gelijknamige grootvader. Bijgezet in het graf op de Algemene Begraafplaats aan de Gansstraat 167 te Utrecht. Bron: Museumbeverwijk.nl. Portret van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1859-1933) van 1889 tot 31 mei 1933 burgemeester van de gemeente Beverwijk. Kleinzoon van zijn gelijknamige grootvader. Bijgezet in het graf op de Algemene Begraafplaats aan de Gansstraat 167 te Utrecht. Bron: Museumbeverwijk.nl.


Wapen van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1859-1933) van 1889 tot 31 mei 1933 burgemeester van de gemeente Beverwijk. Kleinzoon van zijn gelijknamige grootvader. Bijgezet in het graf op de Algemene Begraafplaats aan de Gansstraat 167 te Utrecht. Bron: Museumbeverwijk.nl. Wapen van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1859-1933) van 1889 tot 31 mei 1933 burgemeester van de gemeente Beverwijk. Kleinzoon van zijn gelijknamige grootvader. Bijgezet in het graf op de Algemene Begraafplaats aan de Gansstraat 167 te Utrecht. Bron: Museumbeverwijk.nl.


  • Portret van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1859-1933) op jongere leeftijd, burgemeester van Texel en Beverwijk. (1) Bron: Stadsarchief Amsterdam, Merkelbach.
  • Portret van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1859-1933) op jongere leeftijd, burgemeester van Texel en Beverwijk. (2) Bron: Stadsarchief Amsterdam, Merkelbach.
  • Portret van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1859-1933) op jongere leeftijd, burgemeester van Texel en Beverwijk. (3) Bron: Stadsarchief Amsterdam, Merkelbach.
  • Portret van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1859-1933) op jongere leeftijd, burgemeester van Texel en Beverwijk. (4) Bron: Stadsarchief Amsterdam, Merkelbach.
  • Portret van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1859-1933) op oudere leeftijd. Bron: Stadsarchief Amsterdam, Merkelbach.
  • Portret van vermoedelijk Daniella Anna Binnendijk (1856-1911) echtgenote jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten. Bron: Stadsarchief Amsterdam, Merkelbach.
  • Portret van vermoedelijk Daniella Anna Binnendijk (1856-1911) echtgenote jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten. (2) Bron: Stadsarchief Amsterdam, Merkelbach.
  • Portret van vermoedelijk Dido Cecilia Agatha Delbeek (1832-1904), met kleinkind vermeodelijk jhr. Leonard Willem Strick van Linschoten (1889-1966). Bron: Stadsarchief Amsterdam, Merkelbach.
  • Portret van vermoedelijk Dido Cecilia Agatha Delbeek (1832-1904), moeder van J.C.W. Strick van Linschoten. Bron: Stadsarchief Amsterdam, Merkelbach
  • Portret van vermoedelijk Agatha Henriette van Notten (1829-1908). Bron: Stadsarchief Amsterdam, Merkelbach.


        


Disclaimer: in de loop van de tijd werden graven geruimd doordat familielijnen uitsterven. Rechthebbende op een graf niet meer te vinden zijn. Of omdat de grafrechten zijn verlopen.

Bij het overschrijven van een grafregister afkomstig van Het Utrechts Archief uit archieftoegang: 1376. Zijn begraven of bijgezette familieleden in een graf uit zo'n register vermeld. In kolom 'Aanmerking' wordt vermeld wat er met een stoffelijk overschot gebeurt is in de loop van de tijd.

In diverse registers heeft de stichting geprobeerd de kolom 'aanmerkingen' over te nemen.  In deze kolom staat vermeld of een stoffelijk overschot geruimd is. In verband met de gemoeide tijd is er meestal niet gekozen om 'aanmerkingen' over te nemen. Wat dus niet wil zeggen dat een persoon er nog wel of niet in een graf aanwezig kan zijn.

Bedenk dus dat als u opzoek bent naar een persoon. Die vermeld staat in de tabel. Dat hij of zij geruimd kan zijn ofwel er nog zou kunnen liggen of zijn bijgezet.

De stichting is niet aansprakelijk voor eventuele nadelige gevolgen voervloeiend uit een overschreven register. Als u verdere informatie wil. Bekijk de registers op de studiezaal van Het Utrechts Archief aan de Alexander Numankade 199-201 te Utrecht in toegang: 1376, of zoek voor de vier begraafplaatsen van de gemeente Utrecht naar een persoon via: Grafzoeken.nl of neem contact op met de gemeente Utrecht.

Registers zijn niet op de website van het Het Utrecht Archief in te zien vanwege de AVG en/of eventuele rechthebbende op een graf die nog zouden kunnen leven en in de registers vermeld zouden kunnen zijn.

De stichting heeft bij het overschrijven rekening gehouden met het eventueel nog in leven zijn van rechthebbende op een graf.


       

Portret van de commissarissen van Algemene Maatschappij van Levensverzekering en Lijfrente te Amsterdam N.V. in Batavia linker heer is jhr. Willem Strick van Linschoten (1861-1914) commissaris van 1899 tot 1911. Zoon van jhr. Willem Strick van Linschoten en Dido Cecilia Agatha Delbeek. Kleinzoon van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1790-1850). Bron: Stadsarchief, 580 9162. Portret van de commissarissen van Algemene Maatschappij van Levensverzekering en Lijfrente te Amsterdam N.V. in Batavia linker heer is jhr. Willem Strick van Linschoten (1861-1914) commissaris van 1899 tot 1911. Zoon van jhr. Willem Strick van Linschoten en Dido Cecilia Agatha Delbeek. Kleinzoon van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten (1790-1850). Bron: Stadsarchief, 580 9162.


            

Foto van jhr. Leonard Willem Strick van Linschoten en Constantia Julia Bas Backer op hun huwelijksdag in huis Varenbeek te Bloemendaal op 5 juni 1924. Bron: HUA, 1111-1, 655. Foto van jhr. Leonard Willem Strick van Linschoten en Constantia Julia Bas Backer op hun huwelijksdag in huis Varenbeek te Bloemendaal op 5 juni 1924. Bron: HUA, 1111-1, 655.


Portret van jkvr. Dido Christina Constance Strick van Linschoten (1929-2021). Kleindochter van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten en Daniella Anna Binnendijk, dochter van jhr. Leonard Willem Strick van Linschoten (1889-1966) en constantia Julia Bas Backer (1898-1958)\. Bron: HUA, 1111-1, 661. Portret van jkvr. Dido Christina Constance Strick van Linschoten (1929-2021). Kleindochter van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten en Daniella Anna Binnendijk, dochter van jhr. Leonard Willem Strick van Linschoten (1889-1966) en constantia Julia Bas Backer (1898-1958)\. Bron: HUA, 1111-1, 661.


Tekening van huis Veldzicht te Beverwijk uit 1911. Geboortheuis van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten geboren is. Bron: HUA, 1111-1, 655. Tekening van huis Veldzicht te Beverwijk uit 1911. Geboortheuis van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten geboren is. Bron: HUA, 1111-1, 655.



Rotonde of Ring van Zocher (begraafplaats Soestbergen)

rij 4 graf nr. 23. familieleden Strick van Linschoten

(takken Linschoten, IJsselstein en Benschop)

Familiegraf Strick van Linschoten (takken Linschoten, IJsselstein en Benschop) op begraafplaats Soestbergen in de Rotonde of Ring van Zocher. Foto: Sander van Scherpenzeel. Familiegraf Strick van Linschoten (takken Linschoten, IJsselstein en Benschop) op begraafplaats Soestbergen in de Rotonde of Ring van Zocher. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Graf is aangekocht door jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten (1766-1837) en echtgenote

Louise Elisabeth de Ridder (1769-1853)




Naam

Bijgezet

Geboren

Overleden

Leeftijd

1.

jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten

Vr. 05-01-1838

Wo. 16-07-1766 te Utrecht

Za. 30-12-1837 te IJsselstein

71 jaar

2.

Antonia Maria Albertina de Wolff, gehuwd met jhr. Daniël Jan Ludolph Strick van Linschoten

Di. 19-07-1842

Wo. 11-01-1792 te Vreeswijk

Di. 12-07-1842

50 jaar

3.

jkvr. Louisa Elisabeth Strick van Linschoten

Do. 30-07-1846

Do. 03-07-1845 te Benschop

Ma. 27-07-1846 te Benschop

1 jaar

4.

jhr. Jan Daniël Strick van Linschoten

Ma. 04-10-1847

26-02-1846 te Utrecht

Do. 30-09-1847 te Utrecht

1 jaar

5.

jhr. Adrianus Strick van Linschoten

Di. 07-08-1849

Ma. 06-08-1849 te Benschop

Ma. 06-08-1849 te Benschop

5 m.

6.

jhr. Hendrik Jan Daniel Strick van Linschoten

Ma. 20-06-1853

Za. 27-05-1848 te Utrecht

Do. 16-06-1853 te Utrecht

5 jaar

7.

Louise Elisabeth de Ridder wed. jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten

Ma. 12-09-1853

Do. 06-04-1769 te Utrecht

Di. 06-09-1853 te IJsselstein

84 jaar

8.

jkvr. Rosetta Henriëtta Elisabeth Strick van Linschoten

Di. 23-05-1854

Vr. 19-07-1850 te Utrecht

Vr. 19-05-1854 te Utrecht

3 jaar

9.

jhr. Daniël Jan Lodolph Strick Van Linschoten, gehuwd Johanna Christina Milliës en Antonia Maria Albertina de Wolff

Za. 24-10-1857

Wo. 03-04-1793 te Oisterwijk

Wo. 21-10-1857 te Utrecht

64 jaar

10.

jkvr. Jacqueline Johanna Strick van Linschoten, wed. Anthony Ebeling

Di. 01-04-1862

Vr. 12-12-1794 te Oisterwijk

Vr. 28-03-1862 te Breukelen

67 jaar

11.

jhr. Hendrik Nicolaas Strick van Linschoten

Wo. 19-04-1871

Vr. 03-05-1844 te Utrecht

Za. 15-04-1871 te Utrecht

26 jaar

12.

Anthony Ebeling, zoon van Anthony Ebeling en jkvr. Jacqueline Johanna Strick van Linschoten

Vr. 05-01-1872

Wo. 17-12-1828 te Amsterdam

Wo. 03-01-1872 te Utrecht

43 jaar

13.

Anthony Ebeling, zoon van Anthony Ebeling en jkvr. Henriëtta Cornelia Strick van Linschoten

Vr. 16-12-1881

Vr. 20-08-1858 te Utrecht

Di. 13-12-1881 te Utrecht

23 jaar

14.

jkvr. Louise Strick van Linschoten

Wo. 11-08-1886

1802

Za. 07-08-1886 te IJsselstein

84 jaar

15.

Daniel Jan Ludolf Ebeling, zoon van Anthony Ebeling en jkvr. Henriëtta Cornelia Strick van Linschoten,

Za. 21-04-1888

Zo. 13-11-1859 te Utrecht

Zo. 18-04-1888 te Meppel

28 jaar

16.

Jkvr. Henriëtta Cornelia Strick van Linschoten

Za. 16-01-1892

Wo. 09-12-1835 te IJsselstein

Wo. 13-01-1892 te 's-Gravenhage

56 jaar

17.

jkvr. Maria Anthonia Strick van Linschoten, gehuwd met jhr. Johan Lodewijk Strick van Linschoten

Do. 04-02-1892

Di. 16-11-1852 te Utrecht

Zo. 31-01-1892 te Zeist

38 jaar

     

Gezicht op een gedeelte van een huis en een schuur achter een omheining, in de omgeving van het huis Soestbergen aan de Gansstraat te Utrecht in 1760 naar een tekneing van J. Versteegh. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37945. Gezicht op een gedeelte van een huis en een schuur achter een omheining, in de omgeving van het huis Soestbergen aan de Gansstraat te Utrecht in 1760 naar een tekneing van J. Versteegh. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 37945.



Bron: Het Utrechts Archief, 1376, 88.


    


Disclaimer: in de loop van de tijd werden graven geruimd doordat familielijnen uitsterven. Rechthebbende op een graf niet meer te vinden zijn. Of omdat de grafrechten zijn verlopen.

Bij het overschrijven van een grafregister afkomstig van Het Utrechts Archief uit archieftoegang: 1376. Zijn begraven of bijgezette familieleden in een graf uit zo'n register vermeld. In kolom 'Aanmerking' wordt vermeld wat er met een stoffelijk overschot gebeurt is in de loop van de tijd.

In diverse registers heeft de stichting geprobeerd de kolom 'aanmerkingen' over te nemen.  In deze kolom staat vermeld of een stoffelijk overschot geruimd is. In verband met de gemoeide tijd is er meestal niet gekozen om 'aanmerkingen' over te nemen. Wat dus niet wil zeggen dat een persoon er nog wel of niet in een graf aanwezig kan zijn.

Bedenk dus dat als u opzoek bent naar een persoon. Die vermeld staat in de tabel. Dat hij of zij geruimd kan zijn ofwel er nog zou kunnen liggen of zijn bijgezet.

De stichting is niet aansprakelijk voor eventuele nadelige gevolgen voervloeiend uit een overschreven register. Als u verdere informatie wil. Bekijk de registers op de studiezaal van Het Utrechts Archief aan de Alexander Numankade 199-201 te Utrecht in toegang: 1376, of zoek voor de vier begraafplaatsen van de gemeente Utrecht naar een persoon via: Grafzoeken.nl of neem contact op met de gemeente Utrecht.

Registers zijn niet op de website van het Het Utrecht Archief in te zien vanwege de AVG en/of eventuele rechthebbende op een graf die nog zouden kunnen leven en in de registers vermeld zouden kunnen zijn.

De stichting heeft bij het overschrijven rekening gehouden met het eventueel nog in leven zijn van rechthebbende op een graf.


  

Familieleden Strick van Linschoten - Delbeek, begraafplaats Soestbergen Rotonde of Ring van Zocher Rij nr. 4 nr. 35. (geruimd)

Familiegraf Strick van Linschoten - Delbeek op begraafplaats Soestbergen in de Rotonde of Ring van Zocher. Foto: Sander van Scherpenzeel. Familiegraf Strick van Linschoten - Delbeek op begraafplaats Soestbergen in de Rotonde of Ring van Zocher. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Aankoopgraf; datum der rechtsovergang 29 december 1849 naar Jan Carel Delbeek; 25 februari 1908 naar jhr. Willem Strick van Linschoten - Overschrijving bij besluit van 21 februari 1908 nr. 44.; jhr. Willem Strick van Linschoten; 18 januari 1918 - Overschrijving bij besluit van 11 januari 1918 nr. 1737/3.


  


Naam

Bijgezet

Geboren

Overleden

Leeftijd

1.

Katharina Sophia Jetsckea van Bouricius van Idema, echtgenote Jan Carel van Delbeek

Za. 10-04-1841

Zo. 31-05-1801

Ma. 05-04-1841

39 jaar

2.

Kind van J.C. van Delbeek

Za. 10-04-1841

-

..-04-1841

0 jaar

3.

J.C. Breukert, wed. H. Delbeek

Do. 16-11-1848

-

-

-

4.

G.H. Cort - Diligers

Wo. 21-11-1849

-

-

-

5.

P. Delbeek

Do. 31-01-1850

-

-

-

6.

jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten

Ma. 17-01-1859

-

-

-

7.

A.C.G.J. Hugenpoth tot Aerdt

Vr. 03-05-1867

-

-

-

8.


A.F. Schulert

Zo. 11-8-1878

-

-

-

   


Overgebracht uit nr. 2 N.

Den 24 september 1908 zijn zeven lijken geruimd en de overblijfselen daarvan in een kistje bijeenverzameldnweder in deze kelder bijgezet ingevolge besluit van 4 september 1908 nr. 316.

Bron: Het Utrechts Archief, 1376, 88.


   


Disclaimer: in de loop van de tijd werden graven geruimd doordat familielijnen uitsterven. Rechthebbende op een graf niet meer te vinden zijn. Of omdat de grafrechten zijn verlopen.

Bij het overschrijven van een grafregister afkomstig van Het Utrechts Archief uit archieftoegang: 1376. Zijn begraven of bijgezette familieleden in een graf uit zo'n register vermeld. In kolom 'Aanmerking' wordt vermeld wat er met een stoffelijk overschot gebeurt is in de loop van de tijd.

In diverse registers heeft de stichting geprobeerd de kolom 'aanmerkingen' over te nemen.  In deze kolom staat vermeld of een stoffelijk overschot geruimd is. In verband met de gemoeide tijd is er meestal niet gekozen om 'aanmerkingen' over te nemen. Wat dus niet wil zeggen dat een persoon er nog wel of niet in een graf aanwezig kan zijn.

Bedenk dus dat als u opzoek bent naar een persoon. Die vermeld staat in de tabel. Dat hij of zij geruimd kan zijn ofwel er nog zou kunnen liggen of zijn bijgezet.

De stichting is niet aansprakelijk voor eventuele nadelige gevolgen voervloeiend uit een overschreven register. Als u verdere informatie wil. Bekijk de registers op de studiezaal van Het Utrechts Archief aan de Alexander Numankade 199-201 te Utrecht in toegang: 1376, of zoek voor de vier begraafplaatsen van de gemeente Utrecht naar een persoon via: Grafzoeken.nl of neem contact op met de gemeente Utrecht.

Registers zijn niet op de website van het Het Utrecht Archief in te zien vanwege de AVG en/of eventuele rechthebbende op een graf die nog zouden kunnen leven en in de registers vermeld zouden kunnen zijn.

De stichting heeft bij het overschrijven rekening gehouden met het eventueel nog in leven zijn van rechthebbende op een graf.


  

Familieleden Strick van Linschoten op de Algemene begraafplaats aan de Rijksstraatweg - Driehovenlaan te Loenen aan de Vecht, gem. Stichtse Vecht

Familiegraf Strick van Linschoten op begraafplaats aan de Rijksstraatweg / Driehovenlaan te Loenen aan de Vecht in de gemeente Stichtse Vecht. In dit familiegraf liggen Ottolina Maria van Notten-Strick van Linschoten (1831- overleden 27 25 augustus 1904, jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (14-11-1825 - 27-03-1889), jkvr. Johanna Carolina Strick van Linschoten (1857-1880). Bron: Online-begraafplaatsen.nl en gemeente Stichtse Vecht, met dank aan Bregtje van Driel. Familiegraf Strick van Linschoten op begraafplaats aan de Rijksstraatweg / Driehovenlaan te Loenen aan de Vecht in de gemeente Stichtse Vecht. In dit familiegraf liggen Ottolina Maria van Notten-Strick van Linschoten (1831- overleden 27 25 augustus 1904, jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten (14-11-1825 - 27-03-1889), jkvr. Johanna Carolina Strick van Linschoten (1857-1880). Bron: Online-begraafplaatsen.nl en gemeente Stichtse Vecht, met dank aan Bregtje van Driel.



In een ander graf op de Openbare Begraafplaats in Loenen aan de Vecht aan de Rijkstraatweg - Driehovenlaan liggen Theodoor Herman de Meester (1857-....) en zijn echtgenote jkvr. Ottolina Maria Strick van Linschoten (1861-1899) gehuwd in 1890.

Met dank aan de Gemeente Stichtse Vecht, Bregtje van Driel.



Begraafplaats bij de Nederlandse Hervormde Kerk in De Bilt aan de Dorpsstraat vanouds Steenstraat nr. 70

  • Dorpskerk van De Bilt aan de Dorpsstraat vanouds Steenstraat 70 gezien in februari 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Dorpskerk van De Bilt aan de Dorpsstraat vanouds Steenstraat 70 gezien in februari 2022. Gezien vanaf de Burg. de Withstraat. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Dorpskerk van De Bilt aan de Dorpsstraat vanouds Steenstraat 70 gezien in februari 2022. Familiegraf De Heus. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Dorpskerk van De Bilt aan de Dorpsstraat vanouds Steenstraat 70 gezien in februari 2022. Grafveld. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Dorpskerk van De Bilt aan de Dorpsstraat vanouds Steenstraat 70 gezien in februari 2022. Gezicht op de ingang met toegangspoort. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Dorpskerk van De Bilt aan de Dorpsstraat vanouds Steenstraat 70 gezien in februari 2022. Gezicht richting het noorden met rechts de Dorpskerk. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Dorpskerk van De Bilt aan de Dorpsstraat vanouds Steenstraat 70 gezien in februari 2022. Gezicht richting de Dorpsstraat. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Dorpskerk van De Bilt aan de Dorpsstraat vanouds Steenstraat 70 gezien in februari 2022. Gezicht richting de Dorpsstraat vanaf het kerkterrein richting het oosten gezien. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Park Arenberg richting het noorden gezien in februari 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Park Arenberg richting het noorden gezien in februari 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Park Arenberg gezien in februari 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Park Arenberg gezien in februari 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De Utrechtseweg in De Bilt gezien richting het oosten bij de ingang van Park Arenberg in februari 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Gezicht op de straat Park Arenberg in de richting van het noordoosten in februari 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • De straat Park Arenberg in februari 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Graf van jhr. Diderik Willem Jacob Strick van Linschoten (1776-1854), ook bijgezet echtgenote Sibilla Antoinette van Renesse Van Wilp (1777-1830). Foto: Sander van Scherpenzeel. Graf van jhr. Diderik Willem Jacob Strick van Linschoten (1776-1854), ook bijgezet echtgenote Sibilla Antoinette van Renesse Van Wilp (1777-1830). Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de N.H. Dorpskerk (Dorpsstraat vanouds Steenstraat 70) te Bilt in de periode 1960-1970. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 605755. Gezicht op de N.H. Dorpskerk (Dorpsstraat vanouds Steenstraat 70) te Bilt in de periode 1960-1970. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 605755.


Familiegraf Van Ewijck van Oostbroek en De Bilt op de begraafplaats naast de Protestantse Kerk van De Bilt. Foto: Sander van Scherpenzeel. Familiegraf Van Ewijck van Oostbroek en De Bilt op de begraafplaats naast de Protestantse Kerk van De Bilt. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Graf van jkvr. Maria Lucia Strick van Linschoten (1799-1830). Bron: Graftombe.nl. Graf van jkvr. Maria Lucia Strick van Linschoten (1799-1830). Bron: Graftombe.nl.


Familiegraf van Johan Frederik van Beeck Calkoen (1772-1811) en echtgenote Isabelle Anthonia Lucretia van Westreenen (1778-1846). Isabelle Anthonia Lucretia van Westreenen haar vader was Arnold Johan van Westreenen, heer van Vuylcop (kasteel in Schalkwijk) (1751-1815) en moeder Antoinette Charlotte Godin, vrouwe van Drakestein (kasteel bij de Lage Vuursche) (1756-1817) op de begraafplaats van de Protestantse Kerk van De Bilt. Foto: Sander van Scherpenzeel. Familiegraf van Johan Frederik van Beeck Calkoen (1772-1811) en echtgenote Isabelle Anthonia Lucretia van Westreenen (1778-1846). Isabelle Anthonia Lucretia van Westreenen haar vader was Arnold Johan van Westreenen, heer van Vuylcop (kasteel in Schalkwijk) (1751-1815) en moeder Antoinette Charlotte Godin, vrouwe van Drakestein (kasteel bij de Lage Vuursche) (1756-1817) op de begraafplaats van de Protestantse Kerk van De Bilt. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  


Op deze begraafplaats liggen nog andere familieleden Strick van Linschoten begraven of zijn bijgezet

  

         

Graf (rechts) van jkvr. Christine Charlotte Strick van Linschoten (1775-1846) (dochter van jhr. Johan Balthasar Strick van Linschoten en Charlotte Martha van Utenhove) en echtgenoot Gerard Johan de Joncheere 1753-1830 gehuwd in 1802. Bron: Online-begraafplaatsen.nl. Graf (rechts) van jkvr. Christine Charlotte Strick van Linschoten (1775-1846) (dochter van jhr. Johan Balthasar Strick van Linschoten en Charlotte Martha van Utenhove) en echtgenoot Gerard Johan de Joncheere 1753-1830 gehuwd in 1802. Bron: Online-begraafplaatsen.nl.



Graf (rechts) van jkvr. Christine Charlotte Strick van Linschoten (1775-1846) (dochter van jhr. Johan Balthasar Strick van Linschoten en Charlotte Martha van Utenhove) en echtgenoot Gerard Johan de Joncheere 1753-1830 gehuwd in 1802.
Bron: Online-begraafplaatsen.nl.



Graf (rechts) van jkvr. Johanna Antonia Christina Strick van Linschoten (1777-1796) en Dr. Willem Peiffers Scheidius (1769-1803) gehuwd in 1796. Bron: Online-begraafplaatsen.nl. Graf (rechts) van jkvr. Johanna Antonia Christina Strick van Linschoten (1777-1796) en Dr. Willem Peiffers Scheidius (1769-1803) gehuwd in 1796. Bron: Online-begraafplaatsen.nl.



Graf (rechts) van jkvr. Johanna Antonia Christina Strick van Linschoten (1777-1796) en Dr. Willem Peiffers Scheidius (1769-1803) gehuwd in 1796.

Hier ook begraven jhr. Jan Carel Strick van Linschoten (1831-1903) en (vermoedelijk) Johanna Louise Tissot van Patot (1846-1903)

Bron: Online-begraafplaatsen.nl.


       

Plattegrond van begraven personen en families die op de begraafplaats van de Nederlandse-Hervormde Kerk te De Bilt in het jaar 1901. Bron: RHC Vecht en Venen. Plattegrond van begraven personen en families die op de begraafplaats van de Nederlandse-Hervormde Kerk te De Bilt in het jaar 1901. Bron: RHC Vecht en Venen.


Plattegrond van begraven personen en families die op de begraafplaats van de Nederlandse-Hervormde Kerk te De Bilt in het jaar 1992. Bron: RHC Vecht en Venen. Plattegrond van begraven personen en families die op de begraafplaats van de Nederlandse-Hervormde Kerk te De Bilt in het jaar 1992. Bron: RHC Vecht en Venen.


  

De burgemeester van Maarssen jhr. Jan Carel Strick van Linschoten van 1871 tot 1902  

Kaart van de gemeente Maarssen uit 1867 uit de Kuypers atlas. Kaart van de gemeente Maarssen uit 1867 uit de Kuypers atlas.



Kandidaat-notaris Jan Carel Strick van Linschoten, geboren op het landgoed Rhijnauwen nabij Utrecht, is 24 jaar oud als hij op 3 januari 1856 kamers betrekt in huis no. 122 op de Schippersgracht, daarbj niet vermoedend welke belangrijke rol voor hem was weggelegd in de geschiedenis van Maarssen.

Door zijn werkzaamheden op het notariskantoor van wethouder F.L. Tissot van Patot, maakt hij kennis met diens oudste dochter, Johanna Louise, met wie hij in 1865 in het huwelijk treedt. Hij vestigt zich dan op Hazenburg aan de Binnenweg.


    

Vier jaar na zijn komst in Maarssen wordt hij door de ingezetenen, waarvan er toen slechts een gedeelte kiesgerechtigd was, gekozen in de gemeenteraad. Als lid van het in de vorige eeuw zeer élitaire Departement Maarssen van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen, komt hij voor in het bewaard gebleven notulenboek, waarin we vonden dat zijn Vrienden hem kortweg Strick noemden.

Strick bekleedt bij het Nut vele jaren de functie van penningmeester en wordt als vurig pleitbezorger van de Spaarbank ten behoeve van de minvermogenden van Maarssen ook belast met het beheer van die bank. Zijn belangstelling voor literatuur blijkt uit een door hem vervulde spreek beurt, getiteld: Levensschets van de dichter P.A. de Genestet'.

Portret van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten (1831-1903) rond 1900. Portret van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten (1831-1903) rond 1900.


Volgens ons oud-lid P.G.F. Reith (+) was Strick van Linschoten klein van gestalte en ging hij immer gekleed in deftig zwart met hoge hoed, sous-pieds en lakschoenen. Het erf van zijn huis Hazenburg strekte zich, met koetshuis en stallen, uit tot de plaats waar van 1925 tot 1972 de Dr. A.R. van Lingebrug lag Jan Strick van Linschoten hield, zoals men dat noemde, équipage. Vanaf 1875 was Jacobus Demoed zijn koetsier, die in het eerste van de twee huizen aan de linkerkant van de

Kerkweg tegenover het bos van Ter Meer naast timmerman Vredendaal woonde. De twee huizen zijn in het begin van deze eeuw afgebroken. Merkwaardig is dat de adellijke titel jonkheer niet werd gevoerd door de familie Strick van Linschoten die van 1861 tot 1867 op Herteveld woonde. Jonkheer Jan Carel Strick van Linschoten was enige jaren wethouder voor hij in 1871 benoemd werd tot burgemeester van Maarssen en Maarsseveen. Stelden we reeds eerder vast, dat in het begin van de vorige eeuw, het bestuur van de gemeente Maarssen een familie- aangelegenheid was, ook in de periode 1850-1870 bestonden er nauwe familiebetrekkingen tussen enkele leden van het gemeentebestuur

Had in de periode 1812-1840 het gemeente bestuur een Rooms Katholieke signatuur, toen Van der Vliet, J.G. Dolmans, Jac. Dolmans en Van der Hulst, die allen aan elkaar geparenteerd waren, daarvan deel uitmaak ten, in de periode 1850-1865 was kerkmeester de Joncheere van Oostwaard van de Hervormde Kerk de toonaangevende figuur in de raad. Zijn collega-wethouder Tissot van Patot was getrouwd met Louise de Joncheere en hun dochter trouwde, zoals we zagen met Jan Carel Strick van Linschoten. Burgemeester Strick heeft bergen werk verzet om de aanleg van het Merwedekanaal in zijn huidige loop tegen te houden, uit angst dat Maarssen met het ontbreken van het scheep vaartverkeer een dood plaatsje zou worden.

Krachtig gesteund door het kamerlid Bastert, wonende op Cromwijck en zijn vrienden van het Nut, stuurde hij een plan in, waarbij de Vecht vanaf Cromwijck gekanaliseerd zou worden. Als dat plan was overgenomen dan zouden alle huizen aan de Schippersgracht maar ook Strick's eigen huis, Hazenburg, in 1890 gesloopt zijn! Strick was behalve burgemeester ook raadslid van de gemeente Maarssen! Deze combinatie was en is volgens de gemeentewet van 1852 mogelijk. Als straks de op stapel staande nieuwe gemeentewet in werking treedt, behoort het raadslidmaatschap van een burgemeester definitief tot het verleden. De populariteit van burgemeester Strick was buitengewoon groot. Dit blijkt als hij op augustus 1885 ontslag neemt als raadslid van Maarssen. 


Binnen enkele dagen hebben 143 kiesgerechtigde leden een brief ondertekend, waarin ze aandringen om op dat besluit terug te dringen Strick van Linschoten eraan, dat tot zijn tot zijn eer een paar jaar geleden uit iedere woning aan nationale drie kleur wapperde toen hij zijn koperen ambtsjubileum vierde als burgemeester. 

Strick heeft gehoor aan de vererende en overredende aandrang van de grote meerderheid der kiesgerechtigden' en blijft raadslid. Zou Strick die zijn oorspronkelijke  ntslagbesluit niet motiveerde, gemeend hebben dat hij als raadslid van Maarssen minder geloofwaardig was in Maarsseveen, waar hij ook burgemeester was? Bij de besluitvorming over belangrijke zaken als de aankoop van de vechtbrug en vooral bij de pogingen om van Maarssen en Maarsseveen een gemeente te maken, stonden de twee gemeentebesturen immers tegenover elkaar? Strick van Linschoten is een bestuur begint de industriële opmars van Maarssen. ln het prille begin van de twintigste eeuw plaatst Strick zijn hand tekening onder het besluit tot reorganisatie van het onderwijs in Maarssen, waardoor 1) de Rijksnormaalschool een betere huisvesting krijgt in Vechtevoort 2) voorzien wordt in openbaar meer uitgebreid lager onderwijs en 3) de particuliere kostscholen in Maarssen gesloten worden. Een en ander hield ook in eervol ontslag voor het 75-jarige hoofd van de dorpsschool, J.L. Bolman.

Als Strick kort daarna, op 3 november 1902, zelf eervol ontslag wordt verleend, is een tijd perk afgesloten, waarin deze twee mannen die in 1856 geheel onafhankelijk van elkaar naar Maarssen kwamen- het openbare leven van Maarssen sterk hadden beheerst. 

Beiden hadden gedurende een halve eeuw een hoofdrol gespeeld in Maarssen, ieder op zijn eigen terrein en samen in de invloedrijke vereniging van het Nut van het Algemeen, maar in privésfeer ook gescheiden: Strick in de Herensociëteit en Bolman als leider van de zangvereniging.

Afscheid van de negentiende eeuw met het non-actief van twee markante figuren? Een jaar later werd in de kom van de gemeente het eeuwenoude Huis ter Meer, eens de woonplaats van de Ambachtsheer, gesloopt. Het beeld van Maarssen werd daardoor sterk veranderd, maar... zou de verschijning van Strick van Linschoten, evenals trouwens die van Bolman, in het Maarssen van de vorige eeuw minder beeldbepalend zijn geweest?

Jhr. Strick van Linschoten is enige maanden na zijn eervol ontslag in de ouderdom van ruim 71 jaar op 29 maart 1903 overleden. Hij werd begraven in De Bilt

Tekst en onderzoek Dick Dekker

Historische Kring Maarssen 1984 deel 1-4


         

Gezicht op de voorgevel van het leegstaande Huis Hazenburg (Binnenweg 60) te Maarssen. In 1970 is het interieur in de oorspronkelijke staat teruggebracht; het exterieur is in de 19e-eeuwse stijl gehandhaafd in 1968-1969. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847888. Gezicht op de voorgevel van het leegstaande Huis Hazenburg (Binnenweg 60) te Maarssen. In 1970 is het interieur in de oorspronkelijke staat teruggebracht; het exterieur is in de 19e-eeuwse stijl gehandhaafd in 1968-1969. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847888.


Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Begin beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Begin beschrijving van akte. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


Gezicht op de 19-eeuwse serre aan de achtergevel van het leegstaande Huis Hazenburg (Binnenweg 60) te Maarssen. In 1970 is het interieur in de oorspronkelijke staat teruggebracht; het exterieur is in de 19e-eeuwse stijl gehandhaafd in 1968-1969. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847893. Gezicht op de 19-eeuwse serre aan de achtergevel van het leegstaande Huis Hazenburg (Binnenweg 60) te Maarssen. In 1970 is het interieur in de oorspronkelijke staat teruggebracht; het exterieur is in de 19e-eeuwse stijl gehandhaafd in 1968-1969. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847893.


Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Titels van Aankomst van het Huis Hazenburg in het huwelijk.. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Titels van Aankomst van het Huis Hazenburg in het huwelijk.. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Perceelbeschrijving van het Huis Hazenburg te Maarssen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Perceelbeschrijving van het Huis Hazenburg te Maarssen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Artikel één van voorwaarden van verkoop van Huis Hazenburg. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Artikel één van voorwaarden van verkoop van Huis Hazenburg. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Machtiging van de erfgename Strick van Linschoten - Kempenaer voor de verkoop van het Huis Hazenburg. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Machtiging van de erfgename Strick van Linschoten - Kempenaer voor de verkoop van het Huis Hazenburg. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Opbod prijs van het Huis Hazenburg aan Leendert Anthony Marinus Riemens voor de koopsom van f. 7.450,- gulden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Opbod prijs van het Huis Hazenburg aan Leendert Anthony Marinus Riemens voor de koopsom van f. 7.450,- gulden. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.


Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Handtekeningen van familieleden Strick van Linschoten en notaris H.J. van Heijst. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063. Op woensdag 15 juni 1904 vond om 14:30 uur in de middag in huize de Harmonie te Maarssen ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in tegenwoordigheid van de erfgename van jhr. Jan Carel Strick van Linschoten, oud burgemeester van Maarssen de verkoop plaats van het Huis Hazenburg aan de Binnenweg 60 te Maarssen. Handtekeningen van familieleden Strick van Linschoten en notaris H.J. van Heijst. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063.



Nazaten Strick van Linschoten (Rhijnauwen tak)

Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1853-1910) Foto: nmm.nl. Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1853-1910) Foto: nmm.nl.


Tot op de dag van vandaag zijn er nog nazaten van de laatste bewoners van het Landgoed Rhijnauwen.

Uit het huwelijk van Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten en Johanna Hendrika van der Jagt. Zij die als laatste twee personen bijgezet in het familiegraf in Bunnik.




Uit het huwelijk van Carel Johan en Johanna kwam een zoon voort jhr. Hendrick Franciscus Thomas Maria Strick van Linschoten hij werd geboren op 10 februari 1953.

Hij trouwt op 19 december 1973 met Elisabeth Dodonea van Hasselt. Geboren 5 februari 1953 te Bloemendaal.

Uit dit huwelijk zijn vier kinderen bekend:

Jkvr. Louise Lillan Maria Strick van Linschoten, geboren op 1 mei 1975 in Assen, overleden op 11 juni 1976 in Rotterdam,

Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten, geboren op 18 januari 1977 in Rotterdam,

Jhr. John Henry Strick van Linschoten, geboren op 29 september 1978 in Chertey (Groot-Brittannie),

Jhr. William Alexander Strick van Linschoten, geboren op 8 november 1983 in Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten).

Bron: http://www.kloek-genealogie.nl/Raap2.htm.   

            

Kersenplukkers rond het jaar 1920 in een kersenboomgaard in Vechten in de buurt van het landgoed Rhijnauwen. De twee man van links staande is de heer H.C. van Scherpenzeel (Hendrik Cornelis van Scherpenzeel (1871-1955)) met het mandje in zijn linkerarm de overgrootvader van Sander van Scherpenzeel. Hij was Bunniks Koopman en pakte alles aan wat ervoor handel te vinden was. Van telegraaf en telefoonlijnen aanleggen in de provincie Noord-Holland tot het kopen van bosjes hout bij de jaarlijkse houtverkoop van familie Bosch van Drakestein van Nieuw-Amelisweerd. En het bezitten van diverse gronden rondom het dorp van Bunnik. Tot het jaar 1890 pachtte Hendrik Cornelis nog diverse kersenboomgaarden van familie Strick van Linschoten en later in het bijzonder van Jhr. Unico Strick van Linschoten. Foto: Bunnik, Odijk, Werkhoven Toen en Nu door Arie van der Gaag, 1993. Kersenplukkers rond het jaar 1920 in een kersenboomgaard in Vechten in de buurt van het landgoed Rhijnauwen. De twee man van links staande is de heer H.C. van Scherpenzeel (Hendrik Cornelis van Scherpenzeel (1871-1955)) met het mandje in zijn linkerarm de overgrootvader van Sander van Scherpenzeel. Hij was Bunniks Koopman en pakte alles aan wat ervoor handel te vinden was. Van telegraaf en telefoonlijnen aanleggen in de provincie Noord-Holland tot het kopen van bosjes hout bij de jaarlijkse houtverkoop van familie Bosch van Drakestein van Nieuw-Amelisweerd. En het bezitten van diverse gronden rondom het dorp van Bunnik. Tot het jaar 1890 pachtte Hendrik Cornelis nog diverse kersenboomgaarden van familie Strick van Linschoten en later in het bijzonder van Jhr. Unico Strick van Linschoten. Foto: Bunnik, Odijk, Werkhoven Toen en Nu door Arie van der Gaag, 1993.


  

Portret van de heer Hendrik Cornelis van Scherpenzeel (1876-1955) als jonge man rond 1895-1900. Hendrik was koopman en pachtte diverse kersenboomgaarden in de buurt van Rhijnauwen. Bunnik en Vechten van familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Foto: Van Alphen/Liebrecht/Van Scherpenzeel. Portret van de heer Hendrik Cornelis van Scherpenzeel (1876-1955) als jonge man rond 1895-1900. Hendrik was koopman en pachtte diverse kersenboomgaarden in de buurt van Rhijnauwen. Bunnik en Vechten van familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Foto: Van Alphen/Liebrecht/Van Scherpenzeel.


Het bruggetje aan de rechterkant van het landhuis Rhijnauwen met rechts de Krommae-Rijn in ca. 1910. Bron: Catawiki.nl. Het bruggetje aan de rechterkant van het landhuis Rhijnauwen met rechts de Krommae-Rijn in ca. 1910. Bron: Catawiki.nl.


                  

Fruitkistje van de vroegere fruitveiling van Bunnik op het goederenperron van in het Openluchtmuseum te Arnhem. Foto: Sander van Scherpenzeel. Fruitkistje van de vroegere fruitveiling van Bunnik op het goederenperron van in het Openluchtmuseum te Arnhem. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Verkoop Landgoed Rhijnauwen

Huis Rhijnauwen in de periode 1713-1730. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag. Huis Rhijnauwen in de periode 1713-1730. Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.



Vier generaties leden van familie Strick van Linschoten wonende op Landgoed Rhijnauwen aan de Koningslaan in Bunnik. Op vrijdag 30 april 1920 werd ten overstaan van notaris H.J. van Heijst te Wijk bij Duurstede getekend voor de verkoop van het landgoed aan de gemeente Utrecht in het bij zijn van burgemeester Joachimus Pieter Fockema Andrea (1879-1949). De gemeente Utrecht kocht het landgoed voor ƒ. 524.000,- gulden.


Luchtfoto van Rhijnauwen en omgeving, met op de voorgrond de A12 en rechts een deel van het dorp Bunnik. Op de achtergrond het universiteitscentrum De Uithof te Utrecht op vrijdag 19 oktober 2012. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 849870. Luchtfoto van Rhijnauwen en omgeving, met op de voorgrond de A12 en rechts een deel van het dorp Bunnik. Op de achtergrond het universiteitscentrum De Uithof te Utrecht op vrijdag 19 oktober 2012. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 849870.



Op donderdag 30 april 2020 was het precies 100 jaar geleden dat het landgoed Rhijnauwen in het bezit kwam van de gemeente Utrecht.

Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) archief 288, 241, aktenummer: 5965.


Meisje op klompen met een houten juk waaraan twee rieten manden met groenten tegen een achtergrond van een bakstenen muur met een raam waardoor een kat kijkt. Getekend door Jhr. Willem Strick van Linschoten op 12 november 1839. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 400, 67585, 12. Meisje op klompen met een houten juk waaraan twee rieten manden met groenten tegen een achtergrond van een bakstenen muur met een raam waardoor een kat kijkt. Getekend door Jhr. Willem Strick van Linschoten op 12 november 1839. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 400, 67585, 12.



Landgoed Rhijnauwen verkoop aan de gemeente Utrecht

Luchtfoto van het Landgoed Rhijnauwen in april 2016. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V. Luchtfoto van het Landgoed Rhijnauwen in april 2016. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.



Hypotheek 4 overschrijving (hypotheek kantoor Amersfoort) van familie Strick van Linschoten aan de gemeente Utrecht op vrijdag 30 april 1920 ten overstaan van notaris H.J. van Heyst te Wijk bij Duurstede.


Kasteel Rhijnauwen gezien vanaf de Kromme Rijn in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 56219, 18. Kasteel Rhijnauwen gezien vanaf de Kromme Rijn in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 56219, 18.




Heden den dertigsten april negentien honderd en twintig

Verschenen voor Meester Henricus Jacobus van Heyst, notaris ter standplaats Wijk bij Duurstede in tegenwoordigheid der na te noemen getuigen:

A.   De Hoogwelgeboren Heer Jonkheer Hendrick Strick van Linschoten, hoofdcommissaris aan het Departement van Waterstaat, wonende te Rijswijk/ Zuid-Holland), handelende:

a.   voor zich zelf en in eigen naam

b.   als gemachtigde van:



Gezicht vanuit het noorden over de Kromme Rijn, met jaagpad, op de zijgevel van het huis Rhijnauwen te Bunnik naar een tekening van T. Kersbergen uit 2002. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 57418, 56. Gezicht vanuit het noorden over de Kromme Rijn, met jaagpad, op de zijgevel van het huis Rhijnauwen te Bunnik naar een tekening van T. Kersbergen uit 2002. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 57418, 56.



1.   de Wel Edel Geboren Vrouwe Johanna Hermanna Arendina, Geertsema, Douairiere van den Hoog Wel Geboren Heer jonkheer Carel Johan Strick van Linschoten, particuliere, wonende op den Huize Rhijnauwen onder Bunnik.

2.   den Hoog Wel Geboren Heer Jonkheer Johan Herman Strick van Linschoten, kapitein der Jagers wonende te 's-Gravenhage.

3.   den Hoog Wel Geboren Heer Jonkheer Carel Johan Strick van Linschoten, Paslal Employé, wonende te Oakland (Californië).

4.   de Hoog Wel Geboren Vrouwe Jonkvrouwe Arendina Strick van Linschoten, particuliere wonende te Bunnik, echtgenoote van en bij het verleenen der machtiging bijgestaan door den WelEdelGeboren Heer Cornelis Lucien Marie Bijl de Vroe, gewezen commandant ter zee Eerste klasse Koninklijke Marine wonende aldaar.


Luchtfoto vanuit het noorden gezien met links de Rhijnauwenselaan in april 2016. Met ernaast de parkeerplaats en boerderij ''t Goed ten Rhijn' aan de Rhijnauwenselaan 5. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V. Luchtfoto vanuit het noorden gezien met links de Rhijnauwenselaan in april 2016. Met ernaast de parkeerplaats en boerderij ''t Goed ten Rhijn' aan de Rhijnauwenselaan 5. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.



De ondertekenaars van de verkoop akte aan de gemeente Utrecht op vrijdag 30 april 1920: J.H.A Geertsema Douairière van Jhr. C.J. Strick van Linschoten, Jhr. Unico Hendrik Strick van Linschoten, Jhr. J.H. Strick van Linschoten, Jkvr. Arendina Strick van Linschoten en haar echtgenote Cornelis Lucien Marie Bijl de Vroe. Foto: Sander van Scherpenzeel, 04-02-2020. De ondertekenaars van de verkoop akte aan de gemeente Utrecht op vrijdag 30 april 1920: J.H.A Geertsema Douairière van Jhr. C.J. Strick van Linschoten, Jhr. Unico Hendrik Strick van Linschoten, Jhr. J.H. Strick van Linschoten, Jkvr. Arendina Strick van Linschoten en haar echtgenote Cornelis Lucien Marie Bijl de Vroe. Foto: Sander van Scherpenzeel, 04-02-2020.


Boerderij 't Goed ten Rijn in 1975, Rhijnauwenselaan 5 3981 HH, Bunnik. Foto: Peter Koch. Boerderij 't Goed ten Rijn in 1975, Rhijnauwenselaan 5 3981 HH, Bunnik. Foto: Peter Koch.



Luchtfoto vanuit het noorden gezien op maandag 5 april 1976 van de kruising met de Rhijnauwenselaan en de Provincialeweg in Bunnik. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 847363. Luchtfoto vanuit het noorden gezien op maandag 5 april 1976 van de kruising met de Rhijnauwenselaan en de Provincialeweg in Bunnik. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 847363.



Blijkende van de machtiging voor zooveel de lastgevers sub. b. 1, 2 en 4 betreft uit: eene onderhandsche akte van lastgeving welke na vooraf door den comparant lasthebber in tegenwoordigheid van den ondergeteekenden notaris en de getuigen voor echt erkend en ten blijke daarvan door hen allen geteekend te zin, aan deze minute is vastgehecht, en wat aan gaat den lastgever sub. 3 genoemd uit een akte, houdende generale procuratie den zes en twintig augustus negentienhonderd en negentien in minuut voor den ondergeteekende Notaris verleden en ouder deze berustende.


Gezicht op de Provincialeweg te Bunnik in de periode 1935-1937. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 602448. Gezicht op de Provincialeweg te Bunnik in de periode 1935-1937. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 602448.



Handtekeningen van Jhr. Unico Hendrik Strick van Linschoten en burgemeester van Utrecht Joachimus Pieter Fockema Andreae om de verkoop aan Utrecht te bevestigen. Foto: Sander van Scherpenzeel, 04-02-2020. Handtekeningen van Jhr. Unico Hendrik Strick van Linschoten en burgemeester van Utrecht Joachimus Pieter Fockema Andreae om de verkoop aan Utrecht te bevestigen. Foto: Sander van Scherpenzeel, 04-02-2020.



Vanuit het westen gezien over de Kromme Rijn het tuinterras van huis Rhijnauwen te Bunnik in 1979. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 57573, 47. Vanuit het westen gezien over de Kromme Rijn het tuinterras van huis Rhijnauwen te Bunnik in 1979. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 57573, 47.



c.   in betrekking van curator over de Hoog Wel Geboren Jonkvrouwe Agatha Johanna Elisabeth Strick van Linschoten, onder curatele gesteld bij vonnis van de Arrondissement Rechtbank te Utrecht van den twaalfden Juli achttienhonderd drie en negentig, tot welke betrekking de comparant is benoemd door den Heer Kantonrechter te Wijk bij Duurstede bij beschikking van den achtsten Juli negentiend honderd tien en als hoedanige hij beëdigd is door den Heer kantonrechter te 's-Gravenhage den twee en twintigsten Juli negentien honderd tien zijnde de comparant in zijne voormelde betrekking tot den hierna te vermelde verkoop van onroerende goederen der Jonkvrouwen en handelende door den Heer Kantonrechter te 's-Gravenhage gemachtide bij beschikking van den negentienden Maart negentienhonderd twintig ter eene in


Gezicht op een deel van het Engels Werk op het landgoed Rhijnauwen te Bunnik in de periode 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief,catalogusnummer: 41105. Gezicht op een deel van het Engels Werk op het landgoed Rhijnauwen te Bunnik in de periode 1920-1930. Bron: Het Utrechts Archief,catalogusnummer: 41105.



B.   de Edelachterbare Heer Meester Joachimus Pieter Fockema Andrea, Burgemeester der Gemeente Utrecht, wonende aldaar, in zijne voormelde betrekking het College van Burgemeester en Wethouders der Gemeente Utrecht vertegenwoordigende en handelende ter notaring van het besluit tot aankoop van het landgoed Rhijnauwen, door den Raad der Gemeente Utrecht genomen in zijne geheime vergadering van drie en twintig October negentiendhonderd negentien en van het besluit tot vaststelling van de voorwaarden van den aankoop door dezenzelfden Raad genomen zijne openbare vergadering van twintig November negentien honderd negentien, welke beide besluiten zijn goedgekeurd door de Heeren Gedeputeerde staten van Utrecht bij besluit van vier en twintig November negentien honderd negentien, derde afdeeling nummer 2596/1898.


Vanuit het westen gezien de zijgevel van huis Rhijnauwen te Bunnik in 1979. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 57572, 47. Vanuit het westen gezien de zijgevel van huis Rhijnauwen te Bunnik in 1979. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 57572, 47.




2.   de WelEdelGeboren Heer Meester Johannes Bool, secretaris der Gemeente Utrecht, wonende aldaar, ten deze handelende tervoldoening aan het voorschrift van artikel 102 der Gemeente met ter andere zijde.

De Heer comparant ter eene verklaarde verkocht te hebben en mits dien in eigendom 54/123 te zullen leveren aan de Gemeente Utrecht, voor welke de Heer Comparant Meester Fockema Andrea verklaarde gekocht te hebben en in koop aan te nemen.


Landgoed Rhijnauwen in april 2016 met op de voorgrond de tennisbaan van het landgoed. Met middenboven het hoofdgebouw. Rechts de rivier de Kromme Rijn. En rechtsboven boerderij ''t Goed ten Rhijn. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V. Landgoed Rhijnauwen in april 2016 met op de voorgrond de tennisbaan van het landgoed. Met middenboven het hoofdgebouw. Rechts de rivier de Kromme Rijn. En rechtsboven boerderij ''t Goed ten Rhijn. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.



Portret van mr. Joachimus Pieter Fockema Andreae, geboren 30 juli 1879, burgemeester van Utrecht (1914-1933), wethouder van Openbare Werken (1907-1914), voorzitter van de Jaarbeurs (1920-1923), overleden 27 juli 1949. Te halve lijve rechts, zittend, in ambtskleding. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 808651. Portret van mr. Joachimus Pieter Fockema Andreae, geboren 30 juli 1879, burgemeester van Utrecht (1914-1933), wethouder van Openbare Werken (1907-1914), voorzitter van de Jaarbeurs (1920-1923), overleden 27 juli 1949. Te halve lijve rechts, zittend, in ambtskleding. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 808651.



Plattegrond van huis Rhijnauwen waar de centrale verwarming door de gemeente Utrecht aangelegd zou worden. Technische tekeningen door de afdeling Centrale Verwarming van de Koninklijke Fabriek F.W. Braat te Delft voor de aanleg van een centrale verwarmingsinstallatie in het huis Rhijnauwen te Bunnik in 1923. Bron: Het Utrechts Archief, 1870 12. Plattegrond van huis Rhijnauwen waar de centrale verwarming door de gemeente Utrecht aangelegd zou worden. Technische tekeningen door de afdeling Centrale Verwarming van de Koninklijke Fabriek F.W. Braat te Delft voor de aanleg van een centrale verwarmingsinstallatie in het huis Rhijnauwen te Bunnik in 1923. Bron: Het Utrechts Archief, 1870 12.



De Ridderhofstad Rhijnauwen, bestaande in Heerenhuis met koetshuis en stalgebouw tuimanswoning en andere gebouwen getimmerten, moestuin met bloemen en vruchten kassen terrein van  vermaak met afgaand geboomte, lanen, diverse boerenhofsteden arbeiderswoningen en gebouwen, erven tuinen, wei-, bouw-, en boomgaarden landen, grienden,brakbosschen, wegen en water staande en gelegen onder de Gemeenten Rhijnauwen, Zeist, en de Bilt, kadastraal bekend:


Technische tekeningen door de afdeling Centrale Verwarming van de Koninklijke Fabriek F.W. Braat te Delft voor de aanleg van een centrale verwarmingsinstallatie in het huis Rhijnauwen te Bunnik in 1923. Bron: Het Utrechts Archief, 1870 12. Technische tekeningen door de afdeling Centrale Verwarming van de Koninklijke Fabriek F.W. Braat te Delft voor de aanleg van een centrale verwarmingsinstallatie in het huis Rhijnauwen te Bunnik in 1923. Bron: Het Utrechts Archief, 1870 12.



a.   ten namen van Jonkheer Hendrick Strick van Linschoten, Jonkheer Carel Johan Strick van Linschoten en Jonkvrouwe Arendina Strick van Linschoten, als eigenaren ieder voor een achtste deel in vollen eigendom en een/achtste in blooten eigendom en ter name van Vrouwe Johanna Hermina Arendina Geertsema Douairière Jonkheer Carel Johan Strck van Linschoten als vruchtgebruikerster voor de helft.


Verkoop advertentie die familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen in de krant plaatste in 1919 om het landgoed Rhijnauwen te verkopen via notaris van dienst H.J. van Heyst te Wij bij Duurstede. Bron: Delpher.nl. Verkoop advertentie die familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen in de krant plaatste in 1919 om het landgoed Rhijnauwen te verkopen via notaris van dienst H.J. van Heyst te Wij bij Duurstede. Bron: Delpher.nl.



Gemeente Bunnik, sectie a. nummer 435, 437, 438, 439, 440, 442, 443, 445, 446, 447, 450, 451, 452, 453, 454, 455, 459, 460, 461, 465, 466, 436, 1150, 1151, 1152, 1155, 1156, 1157, 1158, 1159, 1160, 1161, 1162, 1163, 1195, 1195, 1196 en 1197, ter gezamenlijke grootte van negen en vijftig Hectaren, acht en tachtig aren en veertien Centiaren.


Nieuwsbericht uit 1920 over het nieuws dat de gemeente Utrecht het landgoed Rhijnauwen voor f. 825.000, - gulden had gekocht van familie Strick van LInschoten. Bron: Delpher.nl. Nieuwsbericht uit 1920 over het nieuws dat de gemeente Utrecht het landgoed Rhijnauwen voor f. 825.000, - gulden had gekocht van familie Strick van LInschoten. Bron: Delpher.nl.



Gemeente Bunnik (Rhijnauwen) Sectie C, nummers 83, 84, 85, 86, 88, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 111, 118, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 138, 143, 144, 145, 146, 147, 162, 163, 165, 133, 119 en 167 ter gezamenlijke grootte van negen en twintig Hectaren, zeven en zestig aren en zeven en zestig centiaren.



Kaart van de elektrificatie van landgoed Rhijnauwen en de bijbehorende gebouwen en pachtboerderijen rond 1925 door de gemeente Utrecht. Kaart: Het Utrechts Archief, 1007-3, 14952. Kaart van de elektrificatie van landgoed Rhijnauwen en de bijbehorende gebouwen en pachtboerderijen rond 1925 door de gemeente Utrecht. Kaart: Het Utrechts Archief, 1007-3, 14952.




Gemeente Zeist, sectie G, nummers 557, 1001, 1002, 1003, ter gezamenlijke grootte van zeven hectaren, veertien aren en acht en zeventig centiaren.

Gemeente Bunnik, sectie A, nummers 462, 463 in erfpacht uitgegeven tot een en dertigste december negentienhonderd twee en vijftig aan Johannes Jacobus van Wiggen, tuinman te Bunnik voor een canon van negen gulden 's jaars, ter gezamenlijk grootte van zestien aren negentien centiaren.

Gemeente de Bilt, sectie C nummers 237, 238, 243, 244, 1305, 1306, 1318, 1319 ter gezamenlijke grootte van veertien Hectaren negen en twintig aren en twintig centiaren.



Zicht op de Provincialeweg te Bunnik ter hoogte van de Rhijnauwenselaan in de richting van het westen gezien in de periode 1975-1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug. Zicht op de Provincialeweg te Bunnik ter hoogte van de Rhijnauwenselaan in de richting van het westen gezien in de periode 1975-1980. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 070, collectie Arie van der Gaag/Van der Brug.



b.   ten namen van Jonkvrouwe Agatha Johanna Elisabeth Strick van Linschoten: 

Gemeente Bunnik, sectie A nummers 399, 399a, 400 samen groot zeven en twintig aren twintig centiaren.

Gemeente Zeist, sectie G nummers 535 tot en met 539, 554, 555, 555a, 556a, 1029, 1663, ter gezamenlijke grootte van zeventien Hectaren drie en dertig aren en zestig centiaren.

Gemeente de Bilt, sectie C nummers 250, tot en met 255, 261, 262, 263, 264, 605, 646, 647, 715, 1304, 1307, 1321, ter gezamenlijke grootte van zestig Hectaren negen en tachtig aren en negentig centiaren;

Totale grootte Honderd zeven en tachtig Hectaren zeven en zestig aren en negen en dertig centiaren.

Alle welke percelen voorkomen of de aan deze moment vastgestelde kaart kleurendruk van de Ridderhofstad Rhijnauwen.



Landerijen op het Landgoed Rhijnauwen die bij de de verkoop aan de gemeente Utrecht inbegrepen waren. Foto: Sander van Scherpenzeel, 04-02-2020. Landerijen op het Landgoed Rhijnauwen die bij de de verkoop aan de gemeente Utrecht inbegrepen waren. Foto: Sander van Scherpenzeel, 04-02-2020.




Aan de verkoopers respectievelijk aangekomen als volijt: aan Jonkheer Hendrik Strick van Linschoten, Jonkeer Johan Herman Strick van Linschoten, Jonkheer Carel Johan Strick van Linschoten en Jonkvrouwe Arendina Strick van Linschoten, als versterferfgenamen huurvaders Jonkheer Carel Johan Johan Strick van Linschoten, gewoond hebbende op den huizinge Rhijnauwen onder Bunnik en aldaar overleden veertien juni negentien honderd tien aan Mevrouw de Douairière Strick van Linschoten Geertsema krachtens schenking bij akte van huwelijksvoorwaarden, de vijfden October achttien honderd zes en zeventig voor den notaris Pieter Anthony Jacob Stoof te 's Gravenhage verleden, in verband met het vlogathisch testament van haren voornoemden echtgenoot, den vierden Maart negentien honderd tien door hem in bewaring gesteld bij den ondergetekende Notaris, blijkens akte van in bewaringneming of dien dag door den notaris afgemaakt.


Luchtfoto van kasteel Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik, vanuit het zuidoosten. Op de voorgrond de Kromme Rijn in de herfst van 1985. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 842205. Luchtfoto van kasteel Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik, vanuit het zuidoosten. Op de voorgrond de Kromme Rijn in de herfst van 1985. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 842205.



Aan Jonkvrouwe Agatha Johanna Elisabeth Strick van Linschoten door toedeling blijkens akte van scheiding en deeling der nalatenschap van den Hoog wel Geboren Heer Jonkheer Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen, den negenden November achttienhonderd negen en tachtig voor den notaris Bernardus Gertrudus  van Heyst te Wijk bij Duurstede verleden, overgeschreven ten hypotheekkantoren te Amersfoort den twintigsten December achttienhonderd  negen en tachtig in deel 287 nummers 12 en door toedeeling blijkens akte van scheiding en deeling der nalatenschap van de Wel Edel Geboren Vrouwe Agatha Henriette van Notten douairiere Jonkheer Hendrick Strick van Linschoten van Rhijnauwen, den drie en twintigsten Juli negentienhonderd negen voor den ondergeteekende den Notaris verleden, overschreven ten hypotheekkantoren te Utrecht den zestienden augustus negentienhonderd negen deel 712 nummer 1.


Portret van B.G. van Heijst (1821-1890), notaris te Wijk bij Duurstede. Bron: RAZU, 012. Portret van B.G. van Heijst (1821-1890), notaris te Wijk bij Duurstede. Bron: RAZU, 012.


   

Foto waarbij twee heren aan het schaken zijn op het landgoed Wickenburgh in april 1904 op, links zittend met een sigaar in de linker hand Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen en rechts een heer Wttewaall? Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c). Foto waarbij twee heren aan het schaken zijn op het landgoed Wickenburgh in april 1904 op, links zittend met een sigaar in de linker hand Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen en rechts een heer Wttewaall? Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall (c).


   


Zulk onder de navolgende 

Bedingen en Voorwaarden:

1.   De koopster treedt nu het volledig bezit en genot van het verkochte, voor zooverre onverhuurd met den eersten Mei negentiendhonderd twintig.

Voor zooverre het verkochte verhuurd is, vangen de huurpenningen aan ten voordeele der koopster te loopen met dienzelfden datum. De koopster doet de bestaande huurovereenkomsten gestand voor den tijd, den huurprijsen de bedingen waaronder dezelve zijn aangegaan.

Verkoopsterscedeeren aan de koopster allerechten voor hen uit de huurovereenkomsten voortbedienden, te rekenen van een Mei negentien honderd twintig af. De koopster heeft de grondbelasting, de waterschapslasten, het Lekdijksgeld en verdere lasten (zoals de wegens verzekering) voor hare rekening van dien datum af, voorzoover de verkoopers zakelijke lasten af assurantiepenningen noch ten hebben betaald over een tijdvak na een Mei negentienhonderd twintig, zal de koopster hun het bedrag loopende van een Mei negentienhonderd twintig af, vergoeden. De huurovereenkomst van het jachtrecht op het landgoed, hetwelk tot dertig juni negentienhonderd vier en twintig is gegund aan Professor Doctor J.K.A. Westheim Talmanson tegen den huurprijs van vijfhonderd gulden per jaar, verschijnende op den eersten November van ieder jaar, zal tenzij met dezen rechthebbende eene nadere regeling wordt getroffen, het genoemden datum door de gemeente worden gestand gedaan.

2.   De Koopster verhuurd met ingang van een Mei negentienhonderd twintig aan de vrouw de Douariere Jonkheer Carel Johan Strick van Linschoten - Geertsema, tegen een huurprijs van veertiendenhonderd Gulden (ƒ. 1400,-) per jaar, verschijnende halfjaarlijks op een Mei en een November, voor het eerst een November negentienhonderd twintig:

De Ridderhofstad Rhijnauwen niet den bloementuin voor en achter het huis, het stalgebouw met tuinmanswoning, steenen duiventoren en het schoutenhuis, alsmede een gedeelte van den moestuin en de zich daarin bevindende kassen en gebouwen, welk een en ander kadastraal bekend is Gemeente Bunnik sectie C, nummers 118, 119, 120, 165, een zuidoostelijk en een zuidwestelijk deel van nummer 121, benevens oostelijke deelen van de perceelen Nummers 162 en 167, zoals het alles op de bovenbedoelde kaart niet eeb arceering is aangegeven en voorts op het terrein door vanwege herhuurster en huurster gezamenlijk uit te zetten paaltjes zal worden aangeduid.



Jkvr. Arendina Strick van Linschoten (1887-1971) in 1920-1925. Bron: archief SHH. Jkvr. Arendina Strick van Linschoten (1887-1971) in 1920-1925. Bron: archief SHH.




Zullende evenwel niet in de huur e verhuur worden opgenomen de weg, loopende over het genoemde perceel 165 van de brug voor de steenen poort, langs de westzijde van den bloemtuin vóór het huis , naar den brug over den Krommen Rijn.

Deze verhuur en huur wordt aangegaan aan voor het leven van Mevrouw de Douairiere Jonkheer Carel Johan Strick van Linschoten - Geertsema, blijvende de Vrouwe- huurster bevoegd de huur af een Mei van ieder jaar te doen eindigen mits zij aan der verhuurster daarvan ten minste drie maanden te voorenschriftelijk hebbe kennis gegeven.

Mevrouw de douairiere Strick van Linschoten ten verkrijgt het recht om de poort en het hek aan de brug, over den Krommen Rijn gesloten te houden van des avonds tien uur tot des morgens zes uur, terwijl zij zich verplicht er voor te zorgen, dat de poort en het hek op de andere uren van den dag steeds zijn geopend.

De huurster behoudt zich voor of haar gehuurde aan de westzijde derhalve in den moestuin op de grens eene afheining aan te brengen.

3.   De Gemeente stelt de af het perceel kadatstraal bekend gemeente Bunnik, sectie C nummer 122 en de af de bovenbedoelde kaart met een roode kleur en het roode cijfer 24 aangegeven, aanwezige tennisbaan, zoolang de Ridderhofstad Rhijnauwen wordt bewoond door Mevrouw de Douairiere Strick van Linschoten, met den noodigen toegang ter uitstuilende de beschikking van de familie Strick van Linschoten, doch behoudt zich het rech voor om de tennisbaan op kosten van de Gemeente over te brengen naar een ander gedeelte van het landgoed buiten het gehuurde en zoveel mogelijk de nabijheid van het huis.


Portret van jkvr. Dido Cecilia Agatha Strick van Linschoten (1892-1985), achterkleindochter van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten. Zij is geboren op 22 oktober 1892 in Varsseveld, Oude IIsselstreek in Gelderland. Zij is overleden op 11 februari 1985 in Zwolle. Zij was toen 92 jaar oud. Een kind van Willem Strick van Linschoten en Johanna Jacomina van Elden. Bron: Wikimedia Common. Portret van jkvr. Dido Cecilia Agatha Strick van Linschoten (1892-1985), achterkleindochter van jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten. Zij is geboren op 22 oktober 1892 in Varsseveld, Oude IIsselstreek in Gelderland. Zij is overleden op 11 februari 1985 in Zwolle. Zij was toen 92 jaar oud. Een kind van Willem Strick van Linschoten en Johanna Jacomina van Elden. Bron: Wikimedia Common.



4.   DE Gemeente erkent het recht van vrij wonen en gebruik van het huis met bijbehooren kadastraal bekend gemeente Bunnik Sectie C nummers 99, 100, en 98 (gedeeltelijk) als op de bovenbedoelde kaart in een gele kleur en niet het roode cijfer 28 is aangegeven door Teunis Ruitenbeek gedurende diens geheele leven.

5.   De verkoopers cedeeren aan de Gemeente Utrecht op schadeloosstelling door den staat erfgrens af en in het landgoed aangebracht militaire werken, met uitzondering alleen van hun recht af, schudeloosstelling wegens de schade aangebracht aan den boomgaard op de perceelen kadastraal bekend gemeente Zeist sectie, G nummer 556, 556a en 554, behoorende tot de op bovenbedoelde kaart met een roode en een gele kleur en de roode cijfers 52 en 53 aangegeven gronden.

6. De verkoopsters verbinden zich tot geen vrijwaring hoegenaamd ter zulke van verborgen gebreken, erfdienstbaarheden of andere lasten, waarmede het verkochte bzwaard mocht zijn, zullende zij allee gehouden zijn tot levering van den eiegendom, vrij van hypotheek.

7.   Verschil tusschen de werkelijke en de hiervoor afgegeven grootte van het verkockte geeft geen aanleiding tot vermeerdering af vermindering van den koopprijs, bedrag tot het afzien van den koop, als komende over maart ten voordeele en ondermaat ten nadeele der koopster, zonder tot eenige rechtsvordering aanleiding te kunnen geven.

8.   De rechten en kosten dezer koopovereenkomst, vastgesteld op zes en half procent van den koopprijs, komen ten laste der koopster.



Kromme Rijnlandschap (boerderij in Rhijnauwen), als ets op papier naar een tekening van Charles Donker (Utrecht 1940) in 1974. Bron: Centraal Museum.nl. Kromme Rijnlandschap (boerderij in Rhijnauwen), als ets op papier naar een tekening van Charles Donker (Utrecht 1940) in 1974. Bron: Centraal Museum.nl.



Partijen verklaarden dezen verkoop en koopte hebben gedaan voor de som van vijfhonderd vier en twintig duizend gulden (ƒ. 524.000,-) als koopprijs voor zooveel betreft de onroerende goederen, hiervoor onder de omschrijving van het verkochte sub a vermeld en voor de som van Drie honderd en een duizend gulden (ƒ. 301.000,-) als koopprijs voor zooveel betreft de onroerende goederen aldaar sub b vermeld.

De Heer comparant ter eene verklaarde van de Gemeente Utrecht in mindering dezer koop prijzen ontvangen te hebben als volgt.

a.   ten behoeve van Mevrouw de Douairière Strick van Linschoten - Geertsema, Jonkheer Johan Herman Strick van Linschoten, Jonkheer Carel Johan Strick van Linschoten, Jonkvrouwe Arendina Strick van Linschoten en hem zelven in mindering van den koopprijs van vijfhonderd vier en twintig duizend gulden (ƒ. 524.000,-) de som van vier honderd en twintig duizend een honderd vijftig gulden vijf en zeventig cent ƒ. 21140,75,-. De Ontvanger J.H. Mann

Voor afschrift

H.J. van Heyst, notaris

Acht bladen zonder renvooi Overeenkomstig het origineel verklaard door mij Bewaarder

480 regels.

Dagregisters deel 61 nr. 1224

Den zesden mei 1920.


Kaart met gronden in Bunnik, met de Bredecamp en de Lege Eng, aan de Groeneweg, (ongedateerd). Bron: Het Utrechts Archief, 725 252-33. Kaart met gronden in Bunnik, met de Bredecamp en de Lege Eng, aan de Groeneweg, (ongedateerd). Bron: Het Utrechts Archief, 725 252-33.


   


Bron: Het Utrechts Archief, T1294 Invt. 7045 (545), 1920 april 22-1920 juni 18 545/31 06-05-1920.



 Theehuis Rhijnauwen

  • Gezicht in en op het theehuis van Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 16) te Bunnik in 1921-1924. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 1986.
  • Gezicht op het Theehuis Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 16) te Bunnik tussen 1928 en 1932. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 76878.
  • Gezicht op het Theehuis Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 16) te Bunnik in de zomer van 1957. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 125245.
  • Kromme Rijn nabij Theehuis Rhijnauwen in 1981. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084,	55507, 13.
  • Theehuis Rhijnauwen op 1 februari 1995. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 56220, 18.
  • Theehuis Rhijnauwen in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 084, 56221, 18.
  • Afbeelding van de Saurer autobus nr. 10 (serie 8-14) van het G.E.T.U. op de Koningsweg te Utrecht, op weg naar het theehuis Rhijnauwen te Bunnik (in het zomerseizoen). Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 86531.
  • Groepsportret van leden van de Wandel-, Fiets- en Reisclub (WF en RC), subvereniging van de Utrechtse studentenvereniging Unitas Studiosorum Rheno-Traiectina (USR) bij het theehuis in 1928. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 828864.
  • Gezicht op het theehuis Rhijnauwen te Bunnik in 1938. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 43414.
  • Gezicht in de Rhijnauwenselaan te Bunnik, uit het noordoosten, met geheel op de achtergrond het theehuis Rhijnauwen op 8 juni 1936. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 400079.
  • Gezicht op het Theehuis Rhijnauwen aan de Rhijnauwenselaan te Bunnik op 8 juni 1936. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 400081.
  • Gezicht op het Theehuis Rhijnauwen te Bunnik tussen 1925 en 1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41113.
  • Gezicht op het Theehuis Rhijnauwen te Bunnik tussen 1921 en 1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41115.
  • Gezicht op de zijgevel en het terras van het theehuis Rhijnauwen te Bunnik tussen 1921 en 1930. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41116.
  • Gezicht op de voorgevel van het Theehuis Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 16) te Bunnik in september 1981. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 815075.


 

Zicht richting van zuidoosten met op de achtergrond het Thee- en Pannenkoekenhuis Rhijnauwen aan de Rhijnauwenselaan in juni 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht richting van zuidoosten met op de achtergrond het Thee- en Pannenkoekenhuis Rhijnauwen aan de Rhijnauwenselaan in juni 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Het Theehuis Rhijnauwen is een uit de jaren 1920 daterend paviljoen langs de Kromme Rijn in de Nederlandse gemeente Bunnik.


Straatnaambord Rhijnauwenselaan in juni 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Rhijnauwenselaan in juni 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  

De nabijgelegen gemeente Utrecht kocht in 1919 het landgoed Rhijnauwen aan.

In eerste instantie werd bij de aankoop de bouw van een kleine villawijk beoogd maar dit wijzigde naar de visie een gezonder en socialer leefklimaat te scheppen voor de inwoners in de vorm van recreatiemogelijkheden.

De bouw van het theehuis op het landgoed dateert uit 1921.

Vanwege de ligging bij Fort bij Rijnauwen met de Kringenwet diende het theehuis in hout te worden uitgevoerd.

De Utrechtse gemeentearchitect G. van der Gaast ontwierp het gebouw in de stijl van de Amsterdamse School.

Reeds in 1924 is een verhoogd woonhuis aangebouwd in dezelfde stijl. Het geheel is rietgedekt en heeft pannen in de nok.

De gevels zijn onder meer voorzien van grote raampartijen en gepotdekselde delen in rode kleur.

Portret van Jhr. U.(Unico).H.(Hendrik) Strick van Linschoten in 1883-1884. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 221647. Portret van Jhr. U.(Unico).H.(Hendrik) Strick van Linschoten in 1883-1884. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 221647.


Eind 20e eeuw is het gebouw verder uitgebreid met een aanbouw in contrasterende stijl. In 2005 volgde de aanwijzing tot rijksmonument. Het huidige gebruik is nog altijd horeca.

Overgenomen Wikipedia Theehuis Rhijnauwen.


        

Achterkant het het Pannenkoekenhuis Rhijnauwen met de veranda boven de sloot. Bron: Wikimedia Commons. Achterkant het het Pannenkoekenhuis Rhijnauwen met de veranda boven de sloot. Bron: Wikimedia Commons.


  

 Strick van Linschotenlaan

De Strick van Linschotenlaan gezien vanaf de Rhijnauwenselaan ter hoogte van boerderij Rhijnauwen van familie Van Dijk in juni 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. De Strick van Linschotenlaan gezien vanaf de Rhijnauwenselaan ter hoogte van boerderij Rhijnauwen van familie Van Dijk in juni 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Deze laan is de middelste van oorspronkelijk drie evenwijdig lopende dwarslanen, die het landgoed Rhijnauwen doorsneden. Zij zijn aangelegd in de 16de en 17de eeuw. De eerste dwarslaan ligt direct achter het poortgebouw, dicht bij de Kromme Rijn, en bood aan beide zijden zicht op de rivier. De middelste laan, Zandlaan genoemd, loopt in oostelijke richting naar de achttiende -eeuwse boerderij de Boschhoeve.


De Strick van Linschotenlaan aangegeven op de kaart vanaf het midden naar rechtsboven. Bron: Openstreetmap.nl. De Strick van Linschotenlaan aangegeven op de kaart vanaf het midden naar rechtsboven. Bron: Openstreetmap.nl.


  


In westelijke richting sluit de laan aan op de Dwarslaan. De naam Zandlaan is verwarrend vanwege de gelijknamige Zandlaan in gemeente Utrecht, namelijk het verlengde van het nabijgelegen Vagantenpad.

Daarom is voor de naam Strick van Linschotenlaan gekozen. De derde dwarslaan is met
de aanleg van het Fort Rijnauwen in 1870 verdwenen. De familie Strick van Linschoten heeft Rhijnauwen bijna 150 jaar bewoond.


Gezicht op de kasteel Rhijnauwen te Bunnik. Links het poortgebouw en het koetshuis in 1910-1920. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41117. Gezicht op de kasteel Rhijnauwen te Bunnik. Links het poortgebouw en het koetshuis in 1910-1920. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 41117.



Vanaf 1773, toen Johan Balthazar Strick van Linschoten Rhijnauwen in bezit kreeg, tot 1919 is het landgoed en het huis eigendom van deze familie geweest. Daarna werd het eigendom van
de gemeente Utrecht. Vlakbij het Vagantenpad zit er een slinger in de verder kaarsrechte laan. Bij de aanleg van deze laan sloot het aan op een voormalig pad vanaf het huidige theehuis richting het huidige Vagantenpad / Rijnsoever.

Vastgesteld op 11 januari 2011 door het college van de gemeente Bunnik.

Overgenomen uit het: Straatnamenboek Gemeente Bunnik.


 

Fotogalerij Landgoed Rhijnauwen 

Afbeelding van de Saurer autobus nr. 10 (serie 8-14) van het G.E.T.U. op de Koningsweg te Utrecht, op weg naar het theehuis Rhijnauwen te Bunnik (in het zomerseizoen van 1931). Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 86531. Afbeelding van de Saurer autobus nr. 10 (serie 8-14) van het G.E.T.U. op de Koningsweg te Utrecht, op weg naar het theehuis Rhijnauwen te Bunnik (in het zomerseizoen van 1931). Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 86531.


Gezicht op de voorgevel van het landhuis Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik uit het zuidwesten in 1910-1915. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 14056. Gezicht op de voorgevel van het landhuis Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik uit het zuidwesten in 1910-1915. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 14056.


Afbeelding van de Leyland/Verheul autobus nr. 101 (serie 101-150, Afbeelding van de Leyland/Verheul autobus nr. 101 (serie 101-150, "Holland Coach") van het G.E.V.U. als lijn A naar het Centraal Station bij de jeugdherberg Rhijnauwen (Rhijnauwenselaan 14) te Bunnik op zondag 7 april 1968. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 128450.


  

Fotogalerij bewoners Landgoed Rhijnauwen

Afkomstig uit 'Bunnik, Odijk, Werkhoven toen en nu'

Bij de drinkbak voor de koeien en de houten pomp waar de kinderen zich best vermaken. Van links naar rechts: Wilhemina, Neeltje, Margje en Gerrit Feijth. In de boomgaard naast een boom staat vader Feijth. Bij de drinkbak voor de koeien en de houten pomp waar de kinderen zich best vermaken. Van links naar rechts: Wilhemina, Neeltje, Margje en Gerrit Feijth. In de boomgaard naast een boom staat vader Feijth.


Op de achtergrond de hoofdingang van het huis. Op de voorgrond een roeiboot met daarin het gezin van Arie Knoppers, werkman op Rhijnauwen. Op de achtergrond de hoofdingang van het huis. Op de voorgrond een roeiboot met daarin het gezin van Arie Knoppers, werkman op Rhijnauwen.



In de jaren '20 kwam het vaak voor dat de werkster, vrouw Bringenberg, niet in slaap kon komen daar zij doodsbang was voor inbrekers. Om naar buiten de indruk te wekken dat er werd gewerkt ging zij soep mitken. De volgende dag ging vrouw van der Wal (baker) de soep bij arme bewoners in Bunnik brengen.

Eénmaal per jaar werd de zegen door het bij het landgoed behorende gedeelte van de Kromme Rijn gehaald. De gevangen vis werd in steenmanden gedaan en bestemd voor de arme inwoners in Bunnik. Zij kwamen met emmer en mandje naar de verdeelplaats op het landgoed om hun portie vis in ontvangst te nemen.

Het was traditie dat de oudste werknemer op het
landgoed de vis mocht verdelen. In de jaren '20 was dat Arie Middag.


       

    

E-mailen
Info