Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Welkom op Houtense Hodoniemen.nl

 

Logo Stichting Houtense Hodoniemen (c) Logo Stichting Houtense Hodoniemen (c)

  


Stichting Houtense Hodoniemen (SHH) heeft een grote kennis op het gebied van straatnaamgeving, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in de gemeente Houten en omgeving. 

Naar omliggende gemeenten zoals Bunnik, Nieuwegein, Utrecht en Wijk bij Duurstede e.a. gemeenten in het Kromme-Rijngebied doet de stichting ook archiefonderzoek zolang zij maar iets te maken hebben met Houtense onderwerpen.


Slogan Stichting Houtense Hodoniemen (c) Slogan Stichting Houtense Hodoniemen (c)

    

            

'ARCHIEF VAN DE GEMEENTEN HOUTEN, OUD-WULVEN EN SCHONAUWEN'. Bron: RAZU. 'ARCHIEF VAN DE GEMEENTEN HOUTEN, OUD-WULVEN EN SCHONAUWEN'. Bron: RAZU.


   

Historisch onderzoek in opdracht

Portret van Sander van Scherpenzeel (voorzitter), St. Houtense Hodoniemen. Foto: Jesse van Schijndel, Zaltbommel. Portret van Sander van Scherpenzeel (voorzitter), St. Houtense Hodoniemen. Foto: Jesse van Schijndel, Zaltbommel.Voor gespecialiseerde en afgeronde opdrachten zie pagina

Specialisme en Portfolio


           


Bij uitzondering worden ook andere plaatsen en/of gebieden in Nederland (globaal) onderzocht. Maar deze moeten dan wel gerelateerd zijn aan adellijke of patriciaat families die in Houten of het Kromme-Rijngebied diverse bezittingen hebben gehad.


Stichting Houtense Hodoniemen (SHH) bezig op een donderdagavond op de studiezaal van Het Utrechts Archief aan de Alexander Numankade. Onderwerp van onderzoek Hypotheek4 register. Overgang van vastgoed en onroerend goed in het Kromme Rijngebied van kastelen en bekende boerderijen. Foto: Sander van Scherpenzeel. Stichting Houtense Hodoniemen (SHH) bezig op een donderdagavond op de studiezaal van Het Utrechts Archief aan de Alexander Numankade. Onderwerp van onderzoek Hypotheek4 register. Overgang van vastgoed en onroerend goed in het Kromme Rijngebied van kastelen en bekende boerderijen. Foto: Sander van Scherpenzeel.Genealogische lijnen of familie verhalen op deze website beschreven beogen altijd het positieve en goede verhaal van een familie of persoon te beschrijven. Het kan wel voorkomen dat een persoon een fout verleden had. Dit wordt alleen vermeld als er al diverse publicaties over persoon op internet te vinden zijn.

SHH beoogd geen negatieve verhalen van personen en/of families uit te willen dragen. Alleen een goed en algemene geschiedenis verhaal.


    

Steun Stichting Houtense Hodoniemen, geef via Geef.nlStichting Houtense Hodoniemen onderzoekt diverse historische aspecten in het

Kromme-Rijngebied in het bijzonder van de gemeente Houten.

Steun ons en geef via rekeningnummer: NL92 TRIO 0379 3066 97

t.n.v. Stichting Houtense Hodoniemen

Alvast hartelijk dank


     

Laatst toegevoegde en/of gewijzigde pagina's

Datum:

Nieuwe- en/of gewijzigde pagina's:

Za. 09-09-2023

Familie Bosch van Drakestein - Nieuw Amelisweerd - Vast- en Onroerend goed


Afgesplitse pagina van Familie Bosch van Drakestein - Nieuw Amelisweer

Di. 29-08-2023

Nieuw toegevoegde straatnamen


Heulsewaard, Biezenpad en Vijfwal, ingetrokken Kerkbrink

Ma. 21-08-2023

Familie Bosch van Drakestein - Vast- en Onroerend goed 2


Afgesplitste pagina met eerdere informatie

Di. 25-07-2023

Uitgave van het Jaarverslag 2022


Nieuw jaarverslag

Di. 18-07-2023

Straatnamen Oude Namen


--- Nieuwe pagina afkomstig van vervallen pagina met herstelling van de foto's ---

Wo. 14-06-2023

Familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen -

Bunnik en Vechten - Vast- en Onroerend goed


--- Vast- en Onroerend goed informatie verplaatst vanuit hoofdpagina ---

Za. 08-07-2023

Familie Van Brienen van de Groote Lindt, Stad aan 't Haringvliet, Dortsmond, Tiengemeten, Brienenoord en Wezenstein


--- Nieuwe informatie ---

Za. 08-07-2023

Familie Van Beeck Calkoen - Rhijnestein


--- Nieuwe informatie ---

Di. 06-06-2023

Houtense Hydroniemen


--- Nieuwe pagina afkomstig van vervallen pagina met herstelling van de foto's ---

Di. 02-05-2023

Straatnamen Herdenkingsmonument SHH


--- Herstelde pagina, afkomstig van vervallen pagina ---

Wo. 31-05-2023

Straatnamen Oude Namen


--- Nieuwe pagina afkomstig van vervallen pagina ---

Ma. 20-03-2023

Straatnamen Houten Dorpen, Buitengebied en Andere Plaatsen


--- Pagina met nieuwe informatie ---

Zo. 12-03-2023

Boerderij De Steenen Poort (Warinenpoort 88, 90-90a)


--- Nieuwe pagina met nieuwe informatie ---

Zo. 12-03-2023

Boerderij De Geer (toenmalig Binnenweg 19)


--- Nieuwe pagina met nieuwe informatie ---

Ma. 13-03-2023

Boerderijen De Lage Fox (Staatsspoor 17-19) - De Hoge Fox (Staatsspoor 6a)


--- Nieuwe pagina met nieuwe informatie ---

Do. 02-03-2023

Boerderij Den Oord (Tarwe-oord 2, 2a en 4)


--- Nieuwe pagina met nieuwe informatie ---

Wo. 22-02-2023

Boerderij Nieuwoord (Notengaarde 3)


Nieuwe pagina met nieuwe informatie

Za. 18-02-2023

Familiepagina De Wijkerslooth de Weerdesteyn


-- Nieuwe pagina, informatie en foto's --- 

Wo. 31-05-2023

Straatnamen Ontsluitingswegen - Bruggen en Viaducten


--- Nieuwe pagina afkomstig van vervallen pagina ---

Wo. 31-05-2023

Straatnamen Volksmond en Niet Officeel


--- Nieuwe pagina afkomstig van vervallen pagina --- 

Wo. 31-05-2023

Straatnamen Verdwenen Wegen


--- Nieuwe pagina afkomstig van vervallen pagina ---

Wo. 31-05-2023

Straatnamen Meren - Plassen - Plassen en Parken - Bos


--- Nieuwe pagina afkomstig van vervallen pagina ---

Wo. 31-05-2023

Straatnamen Sociaal Culturele Centra en Zwembaden


--- Nieuwe pagina afkomstig van vervallen pagina ---

      


Laatste update: zondag 24 september 2023 om 19:30 uur.


           

Nieuws over Historie

Adel en Ridderschap in UtrechtAdel en Ridderschap in Utrecht is een verhaal van opkomen, verdwijnen en zich handhaven van talrijke geslachten zoals Van Goye, Van Zuylen, Van Hardenbroek, Van Reede en Van Tuyll van Serooskerken. De Lotgevallen van de adel zijn bepaald door oorlogen, revoluties, epidemieën, economische crises, maar ook door tijden van vrede en voorspoed.

Tot ver in de twintigste eeuw nam de adel een belangrijke maatschappelijke positie in. Naast invloeden van buitenaf zijn er de individuele factoren van verstandige of onverstandige beslissingen, ziekte en sterfgevallen. Het persoonlijke krijgt ruime aandacht. Het verhaal over ridders baronnen en jonkheren impliceert een mannenwereld, maar krachtige vrouwen als Margaretha Turnor, die de herbouw van kasteel Amerongen leidde, of de kritische schrijfster Belle van Zuylen worden zeker niet vergeten.

Het in- en exterieur van hun kastelen geven letterlijk kleur aan de lange geschiedenis van de Utrechtse adel. Het erfgoed van de adel, zowel materieel als immaterieel, wordt voor het nageslacht bewaard door stichtingen en verenigingen. Een daarvan is de Ridderschap van Utrecht, die het initiatief tot dit boek heeft genomen.

Auteur: Renger E. de Bruin

€59,95 - Nederlands - Hardcover - 9789462585461- 512 pagina's

Uitgever: WBOOK.com (link)Verwerving Huisarchief Oud Amelisweerd

  • Boedelscheidingspapieren van stammoeder van de familie Bosch van Drakestein, Henriette Hoffmann uit 1840. Met belastingdocument uit 1883 van het huis uit Janskerkhof 17-17a. Bron: SHH archief.
  • Kopieakte uit 1664 van het Utrechts kapittel van Oud-Munster over diverse landerijen behorend bij Amelisweerd. Bron: SHH archief.
  • Diverse kwitanties uit de zeventiende eeuw uit het Oud Amelisweerd archief. Bron: SHH Archief.
  • Verkoopakten van de veiling van de landerijen en boerderijen van familie Van der Vegt in de negentiende eeuw waarbij alles verkocht werd aan de jhr. Bosch. Bron: SHH archief.
  • Portret van (vermoedelijk) van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd (1805-1883). Portret bevindt zich in particulier bezit.
  • Ontwerptekening van het grafmonument van jhr. H.W. Bosch van Drakestein van O.A. uit 1883 op de Onze Lieve Vrouwe Begraafplaats te Soesterberg in Sterrenberg. Bron: SHH archief.In februari 2023 heeft Stichting Houtense Hodoniemen via een veilingwebsite een klein deel van het Oud Amelisweerd archief weten te verwerven. Een antiquair uit Bemmel (bij Nijmegen) die zijn zaak aan het opruimen was. Bood het fragment archief aan via de veilingsite.

Het archief bevat een ontwerptekening van van het grafmonument van jhr. Hendrik Willem Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd (1805-1883) op de Onze Lieve Vrouwe Begraafplaats in Soesterberg op het voormalige landgoed de Sterrenberg. Verder bevat het een eindafrekeningsdocumenten na het overlijden van de stammoeder Henrietta Hoffmann uit 1840, een belastingformulier van het familiehuis aan het Janskerkhof 17-17a, eerder genummerd wijk H, huisnummer 593.

Archief bevat ook een Napoleontisch document uit 1808, waarbij baron Taets van Amerongen, heer van Oud Amelisweerd met de intendant van de koning correspondeert.

Ook bevat het originele documenten met handgeschreven documenten kopieën van het Utrechtse kapittel van Oud-Munster uit 1664. Waarbij de landerijen van Amelisweerd in de zeventiende eeuw deels in het bezit van dit kapittel waren.

Verder zijn er diverse verkoopakten van landerijen, boerderijen en herberg in het buurtschap Vechten van familie Van der Vegt. Met verkoop bij veiling ervan aan jhr. Bosch van Drakestein van Oud Amelisweerd.


  

De dam bij Wijk en het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen

Voorkant van het nieuwe boek. Voorkant van het nieuwe boek.Op 9 september wordt tijdens het symposium 'Het onzichtbare zichtbaar maken' van het RAZU (Regionaal Archief Zuid-Utrecht het nieuwe boek De dam bij Wijk en het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen gepresenteerd. Het boek is deel 23 in onze historische reeks en kent diverse auteurs als Ad van Bemmel, Kim Cohen, Jan van Doesburg, Taco Hermans, Jan Huiting, Hans Renes en Kaj van Vliet en als cartograaf Eddie Poppe. Het boek is gemaakt onder de gastredactie van Ad van Bemmel, Hans Renes en Ria Vonk.

Meer informatie of het boek bestellen Tussen Rijn en Lek.nl.


      

De Tweede Wereldoorlog in Houten,

’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk

De Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk De Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk


2020 is het jaar dat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd en het is 80 jaar geleden dat wij door de Duitsers werden bezet. De impact van de oorlog en de bezetting is in dit gebied veel groter geweest dan men in eerste instantie zou denken.

De gevechten in de meidagen van 1940, de inundaties, het evacueren van de gehele bevolking, de steeds verdergaande invloed van de Duitse bezetter op het dagelijks leven, de Jodenvervolging en de bombardementen en beschietingen zorgden voor veel onzekerheid en angst over de toekomst. Niemand wist hoe lang het zou duren, hoeveel slechter men het nog zou krijgen of wie er wel en wie er niet te vertrouwen was.

Met name in de laatste acht maanden, als de geallieerden steeds verder oprukken en het oorlogsgeweld ook dit gebied bereikte, beleeft menig inwoner angstige momenten.

    


Het boek voert u terug naar die tijd. In woord en beeld geeft het een aangrijpende beschrijving van het leven in het gebied dat we tegenwoordig gemeente Houten noemen. Toen voornamelijk platteland met enkele kleine dorpen, nu een gebied met stedelijke invloeden waar 50.000 inwoners hun thuis hebben en hier wonen in vrede en vrijheid. Voor de meesten van hen is dat de gewoonste zaak van de wereld; zij zijn – gelukkig maar – niet anders gewend.

De Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk telt 144 pagina’s, is gebonden in een harde kaft en geschreven voor Otto Wttewaall die meerdere publicaties op zijn naam heeft.Het boek is te bestellen via de website van de Historisch Kring Tussen Rijn en Lek voor: € 24,95.


  

 Nieuwe toegang en inventarisnummers Notariële Archieven


Let op: bronvermeldingen op deze website, verwijzend naar de oudere notariële archieven en akten van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht zijn anno 2020 gewijzigd. Vier archiefblokken zijn samengevoegd tot toegang 063.

Let op: bronvermeldingen op deze website, verwijzend naar de oudere notariële archieven en akten van Het Utrechts Archief zijn anno 2021 gewijzigd.

Om de juiste akte terug te vinden dient onderzoeker de Concordans van het archief te raadplegen. Toegangsnummer en inventarisnummers zijn gewijzigd. Hierin niet de aktenummers, opgemaakt door de betreffende geciteerde notaris van standplaats.

Op termijn zullen bij betreffende artikelen op deze website het actuele toegangsnummer en inventarisnummers vermeld gaan worden.


                 

Straatnaamborden 'Hinderstein' en 'Hardenbroek' in de Amersfoortse wijk Schothorst in augustus 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaamborden 'Hinderstein' en 'Hardenbroek' in de Amersfoortse wijk Schothorst in augustus 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Straatnaamborden 'Amelisweer', 'Drakestein' en 'Beverweerd' in augustus 2023 in de Amersfoortse wijk Schothorst. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaamborden 'Amelisweer', 'Drakestein' en 'Beverweerd' in augustus 2023 in de Amersfoortse wijk Schothorst. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  

Vragen en Mededelingen

Bestuursleden van St. Houtense Hodoniemen (l) André Botermans, secretaris en (r) Sander van Scherpenzeel, voorzitter op bezoek en onderzoek bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam op woensdag 15 maart 2023. Foto: Yan Schiller. Bestuursleden van St. Houtense Hodoniemen (l) André Botermans, secretaris en (r) Sander van Scherpenzeel, voorzitter op bezoek en onderzoek bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam op woensdag 15 maart 2023. Foto: Yan Schiller.Bent u een nazaat of heeft uw familie een belang gehad in de landgoederen Nieuw-Amelisweerd, Oud-Amelisweerd of Rhijnauwen in Rhijnauwen en Bunnik en Vechten in het verre verleden. 

De stichting is opzoek naar prenten, tekeningen of foto's van particulieren die een beeld van deze landgoederen geven met gebouwen, pachtboerderijen en/of personeel uit het verleden.

Bent u bereid, om ons een digitale scan te geven voor het gebruik op deze website.

Met bronvermelding erbij opgenomen

Dan kan er contact opgenomen worden via houtensehodoniemen@gmail.com

Alvast hartelijk dank


Straatnaambord 'Amelisweerd' in de Amersfoortse wijk Schothorst in augustus 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Amelisweerd' in de Amersfoortse wijk Schothorst in augustus 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel.


  


De domeinnamen 
kijkophouten.nl en houteninzicht.nl

zijn als forward opgenomen naar deze website.


  

 St. Houtense Hodoniemen socials


St. Houtense Hodoniemen op Facebook

   


  

Straatnaam Actueel (stand augustus 2023)


Het totaal aantal straatnamen in de gemeente Houten staat nu op 783 straatnamen.


                       

Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Biezenpad vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten. Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Biezenpad vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten.


Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Heulsewaard vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten. Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Heulsewaard vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten.Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Biezenpad vastgesteld.Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Heulsewaard vastgesteld.

        

Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam (parknaam) Vijfwal vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten. Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam (parknaam) Vijfwal vastgesteld. Kaart: Gemeente Houten.Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam (parknaam) Vijfwal vastgesteld.Op dinsdag 11 juli 2023 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Kerkbrink te Tull en 't Waal ingetrokken.

Deze straatnaam werd op dinsdag 25 september 2012 vastgesteld.


       

Per dinsdag 1 november 2022 is de straatnaam Conferencelaan erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject in de Wickengaard van Schalkwijk Kaart: Gemeente Houten. Per dinsdag 1 november 2022 is de straatnaam Conferencelaan erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject in de Wickengaard van Schalkwijk Kaart: Gemeente Houten.Op dinsdag 1 november 2022 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Conferencelaan vastgesteld.

De laan is onderdeel van het nieuwbouwproject de Wickengaard ten oosten van de Wickenburghselaan.


               

Per dinsdag 21 maart 2023 is de straatnaam Pothoek erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject aan de Pothuizerweg 4 waar eens de veevoederfabriek stond in Schalwijk. Kaart: Gem. Houten. Per dinsdag 21 maart 2023 is de straatnaam Pothoek erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject aan de Pothuizerweg 4 waar eens de veevoederfabriek stond in Schalwijk. Kaart: Gem. Houten.Op dinsdag 21 maart 2023 is door het college van BenW van de gemeente Houten de 781ste straatnaam vastgesteld.

De naam Pothoek in Schalkwijk, voor de plek waarnu nog een veevoederfabriek staat. De naam komt hier van oorsprong al voor.

Het gedeelte 'Pot' komt van de Pothuizerweg waar het aan gelegen is. Een pothuis of puthuis is een gebouw met een uitstekende aanbouw. Een inpandige (waterput) aan huis.

Het gedeelte 'hoek' komt vanwege de ligging in de hoek in het buurtschap De Heul, met de Provincialeweg en de Pothuizerweg. Op termijn komen hier 22 woningen.


   

Per dinsdag 1 november 2022 is de straatnaam Conferencelaan erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject in de Wickengaard van Schalkwijk Kaart: Gemeente Houten. Per dinsdag 1 november 2022 is de straatnaam Conferencelaan erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject in de Wickengaard van Schalkwijk Kaart: Gemeente Houten.


Per dinsdag 17 mei 2022 zijn de straatnamen Valderik en Stroede erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject de Droom van Schalkwijk. Kaart: Gemeente Houten. Per dinsdag 17 mei 2022 zijn de straatnamen Valderik en Stroede erbij gekomen. Behorend bij het nieuwbouwproject de Droom van Schalkwijk. Kaart: Gemeente Houten.


Op dinsdag 1 november 2022 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnaam Conferencelaan vastgesteld.

Op dinsdag 17 mei 2022 werd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten de straatnamen Valderik en Stroede vastgesteld.

Per dinsdag 18 mei 2021 is de straatnaam Jaagpad en brugnaam Hoonbrug erbij gekomen. Kaart: Gemeente Houten. Per dinsdag 18 mei 2021 is de straatnaam Jaagpad en brugnaam Hoonbrug erbij gekomen. Kaart: Gemeente Houten.


Straatnamen Wollegras en Hennegras in de buurt De Grassen. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 9 februari 2021. Kaart: Gemeente Houten. Straatnamen Wollegras en Hennegras in de buurt De Grassen. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 9 februari 2021. Kaart: Gemeente Houten.


Per dinsdag 18 mei 2021 is de straatnaam Jaagpad en brugnaam Hoonbrug erbij gekomen.

Per dinsdag 9 februari 2021 zijn de straatnamen Hennegras en Wollegras erbij gekomen.

Straatnaam Olijvengaarde in de buurt De Gaarden. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 5 januari 2021. Kaart: Gemeente Houten. Straatnaam Olijvengaarde in de buurt De Gaarden. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 5 januari 2021. Kaart: Gemeente Houten.


Straatnaam Kapelhof als nieuwbouwstraat in het nieuwe Goyse dorp 't Goy. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 1 december 2020. Kaart: Gemeente Houten. Straatnaam Kapelhof als nieuwbouwstraat in het nieuwe Goyse dorp 't Goy. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 1 december 2020. Kaart: Gemeente Houten.


Per dinsdag 5 januari 2021 is de straatnaam Olijvengaarde erbij gekomen.

Per dinsdag 1 december 2020 zijn de straatnaam Kapelhof  erbij gekomen.

Straatnaam Boendergras in de buurt De Grassen. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 1 december 2020. Kaart: Gemeente Houten. Straatnaam Boendergras in de buurt De Grassen. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 1 december 2020. Kaart: Gemeente Houten.


Straatnaam Het Bos vastgesteld voor de nieuwe inprikker van het Nieuw Wulven Bos parkeerterrein tezamen met huisnummers 1 en 3. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 6 oktober 2020. Kaart: Gemeente Houten. Straatnaam Het Bos vastgesteld voor de nieuwe inprikker van het Nieuw Wulven Bos parkeerterrein tezamen met huisnummers 1 en 3. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 6 oktober 2020. Kaart: Gemeente Houten.


Per dinsdag 1 december 2020 zijn de straatnaam Boendergras erbij gekomen.

Per dinsdag 6 oktober 2020 is de straatnaam Het Bos erbij gekomen.

       


Per dinsdag 25 augustus 2020 is de straatnaam Ophaalbrug erbij gekomen.

Per dinsdag 17 maart 2020 zijn de straatnamen De SteenHet Land en Het Mos (formeel) erbij gekomen en is de Lage Schaft ingetrokken.

Per dinsdag 14 januari 2020 zijn de straatnamen de Gouden Hoon en De Hoon erbij gekomen. De straatnamen Linker HoonEerste HoonTweede Hoon en Derde Hoon zijn ingetrokken.

Per dinsdag 26 november 2019 is de straatnaam Brasemsloot erbij gekomen.

Per dinsdag 20 augustus 2019 is de straatnaam Hof aan de Heul erbij gekomen.

Per dinsdag 15 mei 2018 is de straatnaam Kweldergras erbij gekomen.

Per dinsdag 11 december 2018 zijn de straatnamen: Kortgras, Baardgras, Honinggras, Speelgras, Schaduwgras, Borstelgras, Kuilgras, Liesgras en Strekgras erbij gekomen.


     

Sander van Scherpenzeel bezig met straatnaamonderzoek bij de Notaris van de Mortellaan in Rosmalen. Foto: Addy Firet. Sander van Scherpenzeel bezig met straatnaamonderzoek bij de Notaris van de Mortellaan in Rosmalen. Foto: Addy Firet.


  

 Downloads

Download het Stichting Houtense Hodoniemen Jaarverslag 2022 en vooruitzien 2023 (PDF). Download het Stichting Houtense Hodoniemen Jaarverslag 2022 en vooruitzien 2023 (PDF).Stichting Houtense Hodoniemen jaarverslag 2022 en vooruitzien 2023 (PDF)

Stichting Houtense Hodoniemen halfjaarverslag 2021 en vooruitzien 2022 (PDF)

Stichting Houtense Hodoniemen jaarverslag 2020 en vooruitzien 2021 (PDF)

Stichting Houtense Hodoniemen jaarverslag 2019 en vooruitzien 2020 (PDF)

Stichting Houtense Hodoniemen jaarverslag 2018 en vooruitzien 2019 (PDF)

Beleidsplan Stichting Houtense Hodoniemen 2019 - 2024 (PDF)

 

  Onderwerpen in onderzoek:

Archiefonderzoek bij Het Utrechts Archief in 2023

Het Utrechts Archief, locatie Alexander Numankade 199-201 in maart 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Utrechts Archief, locatie Alexander Numankade 199-201 in maart 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel.OnderwerpenStaatslijn H (Utrecht - 's-Hertogenbosch), Rhijnspoorweg (Amsterdam- Utrecht tot Arnhem Duitse grens (gedeelte Utrecht zuid, Tolsteeg, Houten/Oud-Wulven en Bunnik).

De grote grenswijziging en annexatie in Utrecht stad met de omliggende dorpen en gemeenten in de periode 1948-1955.

Familie Van Tuyll van Serooskerken, Slot Zuylen, Westbroek

Familie Van Brienen van de Groote Lindt

Familie Van Hardenbroek tot Hardenbroek

Familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen

Notariële akten archief in toegang 34-4.

Notarissen Gerardus Henricus Stevens, Nicolaas Wilhelmus Buddingh, Hendrik van Ommeren, notaris familie Van Schermbeek.

Familie De Beaufort

Familie Van Westrenen

Familie Van Beeck Calkoen

Familie Testas van Oud-Wulven en Waijen


Eerste steenlegging 'Jhr. Mr. C.J.A. De Ranitz, burgemeester van Utrecht, plaatste op 10 oktober 1967 deze gedenksteen'. Voor de bouw van de toenmalige Rijksarchief en Gemeentearchief Utrecht aan de Alexander Numankade 199-201. Foto: Sander van Scherpenzeel. Eerste steenlegging 'Jhr. Mr. C.J.A. De Ranitz, burgemeester van Utrecht, plaatste op 10 oktober 1967 deze gedenksteen'. Voor de bouw van de toenmalige Rijksarchief en Gemeentearchief Utrecht aan de Alexander Numankade 199-201. Foto: Sander van Scherpenzeel.Archiefonderzoek bij Regionaal Archief Zuid-Utrecht in 2023

Het Gemeentehuis van Wijk bij Duurstede in 2004 na de renovatie. Hier is ook het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) gevestigd. Bron: RAZU, 240. Het Gemeentehuis van Wijk bij Duurstede in 2004 na de renovatie. Hier is ook het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) gevestigd. Bron: RAZU, 240.Onderwerp: Notariële archieven van het Kromme Rijngebied (1811-1945)

Vast- en Onroerend goed, boedelscheidingen, huurakten. pachtakten, scheidingsakte, veilingakte.Archiefonderzoek bij het Nationaal Archief in 2023

De voorgevel en hoofdingang van het Nationaal Archief te Den Haag in 2019. Foto: Wikimedia Commons. De voorgevel en hoofdingang van het Nationaal Archief te Den Haag in 2019. Foto: Wikimedia Commons.Onderwerp: Het Nationaal Archief, 'Wegen in de Stelling van Honswijk', omlegging Lekdijk bij fort Honswijk (1841) en aanleg Gedekte Gemeenschapsweg tussen fort Het Werk aan de Korte Uitweg en Lunet aan de Snel. (1800-1950).

Familie Bosch van Drakestein in Nederland.Archiefonderzoek bij het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard in 2023

Het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard te Woerden in 2019 tijdens de opening van het nieuwe gemeentehuis van Woerden. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard te Woerden in 2019 tijdens de opening van het nieuwe gemeentehuis van Woerden. Foto: Sander van Scherpenzeel.Onderwerp: Hoogheemraadschap De Lekdijk Bovendams (1400-1970)

Notariële aktenArchief Eemland in 2023

Het Eemhuis waar het Archief Eemland is gehuisvest te Amersfoort. Bron: Wikimedia Commons - Romaine - Own work. Het Eemhuis waar het Archief Eemland is gehuisvest te Amersfoort. Bron: Wikimedia Commons - Romaine - Own work.Onderwerp: Notariële Archieven van notarissen, Baarn, Zeist, Soest en De Bilt -

familie Bosch van Drakestein in de Lage Vuursche en omgeving.

Familie Van Brienen van de Groote Lindt, met het vast- en onroerend goed in Hoogland, Amersfoort, Duist en Stoutenburg.


     

  

E-mailen
Info