Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Adellijke Families in het Kromme-Rijngebied

         

Intekenlijst van leden van het Ridderschap van Utrecht zoals failileden De Pesters, Bosch van Drakestein, Van Hardenbroek, Van Tuyll van Serooskerken, Van Zuijlen van Nijeveld, Marchman Wuytiers, Van Reede van Outshoorn, Taets van Amerongen om een beeld van Koning Willem I op te richten in de stad Utrecht. Bron: HUA, 96-2. Intekenlijst van leden van het Ridderschap van Utrecht zoals failileden De Pesters, Bosch van Drakestein, Van Hardenbroek, Van Tuyll van Serooskerken, Van Zuijlen van Nijeveld, Marchman Wuytiers, Van Reede van Outshoorn, Taets van Amerongen om een beeld van Koning Willem I op te richten in de stad Utrecht. Bron: HUA, 96-2.


Een persoon getekend in kostuum van hoe het Ridderschap van Utrecht het zich wenste hoe leden van het Ridderschap zich bij bijeenkomsten zouden kleden rond 1838-1840. Bron: HUA, 96-2. Een persoon getekend in kostuum van hoe het Ridderschap van Utrecht het zich wenste hoe leden van het Ridderschap zich bij bijeenkomsten zouden kleden rond 1838-1840. Bron: HUA, 96-2.


Intekenlijst van leden van het Ridderschap van Utrecht zoals failileden De Pesters, Bosch van Drakestein, Van Hardenbroek, Van Tuyll van Serooskerken, Van Zuijlen van Nijeveld, Marchman Wuytiers, Van Reede van Outshoorn, Taets van Amerongen, d' Yvoy om een beeld van Koning Willem I op te richten in de stad Utrecht. Bron: HUA, 96-2. Intekenlijst van leden van het Ridderschap van Utrecht zoals failileden De Pesters, Bosch van Drakestein, Van Hardenbroek, Van Tuyll van Serooskerken, Van Zuijlen van Nijeveld, Marchman Wuytiers, Van Reede van Outshoorn, Taets van Amerongen, d' Yvoy om een beeld van Koning Willem I op te richten in de stad Utrecht. Bron: HUA, 96-2.


Plattegrond van de stad Utrecht uit 1877 met straatnaamregister. Bron: HUA, 80, 70. Plattegrond van de stad Utrecht uit 1877 met straatnaamregister. Bron: HUA, 80, 70.


Ontwerptekening van Offerhaus van het Fort aan de Biltstraat uit 1819. Bron: HUA. Ontwerptekening van Offerhaus van het Fort aan de Biltstraat uit 1819. Bron: HUA.


Kaart van de gemeente Houten met in geel gearceerd de centrale gasleiding, komend vanuit het noordoosten. DE gele buis lopend naar het gasverdeelstation aan de Binnenweg bij het volkstuinencomplex. Vanuit hieruit wordt de rest van de gemeente Houten voorzien van aardgas. Bron: HUA, 2019. Kaart van de gemeente Houten met in geel gearceerd de centrale gasleiding, komend vanuit het noordoosten. DE gele buis lopend naar het gasverdeelstation aan de Binnenweg bij het volkstuinencomplex. Vanuit hieruit wordt de rest van de gemeente Houten voorzien van aardgas. Bron: HUA, 2019.


Kaart uit de achttiende eeuwse van de rivier de Lek met noord-zuid lopend kanaal. Kaart uit het Staten van Utrecht archief. Bron: HUA, 233. Kaart uit de achttiende eeuwse van de rivier de Lek met noord-zuid lopend kanaal. Kaart uit het Staten van Utrecht archief. Bron: HUA, 233.


'OPRICHTINGSDOCUMENT AANLEG '' HET RONDEEL'' MET KADEMUREN DOOR WETHOUDER H> LENSTRA 15 MAART 2000'. Gedenksteen in een van de kademuren gemetseld op bedrijventerrein De Vest ter hoogte van Hoofdveste nr. 21. Foto: Sander van Scherpenzeel. 'OPRICHTINGSDOCUMENT AANLEG '' HET RONDEEL'' MET KADEMUREN DOOR WETHOUDER H> LENSTRA 15 MAART 2000'. Gedenksteen in een van de kademuren gemetseld op bedrijventerrein De Vest ter hoogte van Hoofdveste nr. 21. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Kadasterkaart van de omgeving van het dorp 't Goy in de negentiende eeuw. Bron: HUA. Kadasterkaart van de omgeving van het dorp 't Goy in de negentiende eeuw. Bron: HUA.


Kaart van het Pannerdensche kanaal uit de achttiende eeuw. Noorden beneden gericht. Linksboven de Waal, rechtsonder de Nederrijn. Bron: HUA, 233. Kaart van het Pannerdensche kanaal uit de achttiende eeuw. Noorden beneden gericht. Linksboven de Waal, rechtsonder de Nederrijn. Bron: HUA, 233.


Kadasterkaart van de grond omstreeks 1890 waarbij begraafplaats Kovelswade aangelegd zou worden in de vroegere gemeente Tolsteeg (Utrecht). Bovenaan de Koningsweg met in een boog lopend de Kovelaarsdijk. Onderaan de Rhijnspoorweg. Bron: HUA. Kadasterkaart van de grond omstreeks 1890 waarbij begraafplaats Kovelswade aangelegd zou worden in de vroegere gemeente Tolsteeg (Utrecht). Bovenaan de Koningsweg met in een boog lopend de Kovelaarsdijk. Onderaan de Rhijnspoorweg. Bron: HUA.


Een perceel in de uiterwaarden van de rivier de Lek eens in het bezit van de familie Wttewaall. Kadasterkaart behorend bij een notariële akte. Bron: HUA, 34-4. Een perceel in de uiterwaarden van de rivier de Lek eens in het bezit van de familie Wttewaall. Kadasterkaart behorend bij een notariële akte. Bron: HUA, 34-4.


Luchtfoto van Schalkwijk richting het noordwesten gezien op vrijdag 17 mei 1974. Met links de N.H. Kerk met de Brink en Kerkweg. Middenlinksboven de R.K. Kerk van Schalkwijk aan de Jhr. Ramweg. Aan de rechterkant de Provincialeweg en de Schalkwijkseweg. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 44293, 191. Luchtfoto van Schalkwijk richting het noordwesten gezien op vrijdag 17 mei 1974. Met links de N.H. Kerk met de Brink en Kerkweg. Middenlinksboven de R.K. Kerk van Schalkwijk aan de Jhr. Ramweg. Aan de rechterkant de Provincialeweg en de Schalkwijkseweg. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 44293, 191.


De Biesbosche Korenmolen aan de Pothuizerweg in Schalwijk aan De Heul in 1907. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall. De Biesbosche Korenmolen aan de Pothuizerweg in Schalwijk aan De Heul in 1907. Bron: Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall.


De Lange Uitweg in 1934 tussen de Lagedijk en Achterdijk gezien, genaamd als 'Eikenlaan' , in 1934 naar een uitgaven van N. v. d. Heuvel te Schalkwijk. De Lagedijk richting het zuidoosten gezien met rechtseen spelen kind met hoepel en stok. Links de Jhr. Ramweg en de Schalkwijksewetering. Naar een uitgaven van G. Spruijt in 1958.


De Lange Uitweg in 1934 tussen de Lagedijk en Achterdijk gezien, genaamd als 'Eikenlaan' , in 1934 naar een uitgaven van N. v. d. Heuvel te Schalkwijk. De Lange Uitweg in 1934 tussen de Lagedijk en Achterdijk gezien, genaamd als 'Eikenlaan' , in 1934 naar een uitgaven van N. v. d. Heuvel te Schalkwijk.


Gezicht op het omgrachte kasteel Schalkwijk bij Schalkwijk uit het oosten in 1b731 naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201884. Gezicht op het omgrachte kasteel Schalkwijk bij Schalkwijk uit het oosten in 1b731 naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201884.


Gezicht op het omgrachte kasteel Schalkwijk bij Schalkwijk uit het oosten in 1740-1750 naar een tekening van Hendrik Spilman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201886. Gezicht op het omgrachte kasteel Schalkwijk bij Schalkwijk uit het oosten in 1740-1750 naar een tekening van Hendrik Spilman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201886.


Gezicht opde achterzijde van het omgrachte kasteel Schalkwijk te Schalkwijk naar een tekening van Jan de Beijer in 1748-1750. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 107462. Gezicht opde achterzijde van het omgrachte kasteel Schalkwijk te Schalkwijk naar een tekening van Jan de Beijer in 1748-1750. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 107462.


Gezicht op de achtergevel van het omgrachte kasteel Wulven te Houten, met op de achtergrond de gedeeltelijk ommuurde voorburcht in 1749. Naar een tekening van Hendrik Spilman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 202088. Gezicht op de achtergevel van het omgrachte kasteel Wulven te Houten, met op de achtergrond de gedeeltelijk ommuurde voorburcht in 1749. Naar een tekening van Hendrik Spilman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 202088.


Canisiusgesticht, klooster dat in 1877 werd gesticht op de plek waar nu de Kloostergaarde in Schalkwijk is aan de Lagedijk. Foto uit ca. 1930 van een kopie van een prentbriefkaart. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033. Canisiusgesticht, klooster dat in 1877 werd gesticht op de plek waar nu de Kloostergaarde in Schalkwijk is aan de Lagedijk. Foto uit ca. 1930 van een kopie van een prentbriefkaart. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033.


Zicht op de Heilige St. Michaelkerk te Schalkwijk aan de Jhr. Ramweg 18 van een kopie van een prentbriefkaart uit de periode 1940-1950. Vanuit het zuiden gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033. Zicht op de Heilige St. Michaelkerk te Schalkwijk aan de Jhr. Ramweg 18 van een kopie van een prentbriefkaart uit de periode 1940-1950. Vanuit het zuiden gezien. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033.


De R.K. Kerk H. St. Michael aan de Jhr. Ramweg 17 en 18 van een kopie van een prentbriefkaart. Links het Lucashuis. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033. De R.K. Kerk H. St. Michael aan de Jhr. Ramweg 17 en 18 van een kopie van een prentbriefkaart. Links het Lucashuis. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033.


Gezicht vanaf het voorterrein op het omgrachte kasteel Hinderstein te Nederlangbroek, met op links het poortgebouw met twee dienstwoningen in 1660-1670. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 135430. Gezicht vanaf het voorterrein op het omgrachte kasteel Hinderstein te Nederlangbroek, met op links het poortgebouw met twee dienstwoningen in 1660-1670. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 135430.


Poortgebouw met zicht op de achtergevel op landgoed Hindersteyn (Langbroekerdijk 119) gezien in februari 1976. Bron: Wikimedia Commons / RCE te Amersfoort. Poortgebouw met zicht op de achtergevel op landgoed Hindersteyn (Langbroekerdijk 119) gezien in februari 1976. Bron: Wikimedia Commons / RCE te Amersfoort.


Gezicht vanuit de tuin op de achtergevel van het huis Hinderstein te Nederlangbroek in 1866. Naar een tekening van L.P. Lutgers . Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201454. Gezicht vanuit de tuin op de achtergevel van het huis Hinderstein te Nederlangbroek in 1866. Naar een tekening van L.P. Lutgers . Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201454.


Gezicht op het huis Hinderstein te Nederlangbroek, met op de voorgrond het poortgebouw. Dit kasteel heeft tegenwoordig het adres Langbroekerdijk 119 te Nederlangbroek (gemeente Wijk bij Duurstede) in 1740-1750. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201452. Gezicht op het huis Hinderstein te Nederlangbroek, met op de voorgrond het poortgebouw. Dit kasteel heeft tegenwoordig het adres Langbroekerdijk 119 te Nederlangbroek (gemeente Wijk bij Duurstede) in 1740-1750. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201452.


Gezicht op de voorgevel van huis Hindersteyn aan de Langbroekerwetering te Nederlangbroek in 1975. Tekening in houtskool. Uitgegeven in C.J.Th. Schut, Hedendaagse tekeningen van Kromme Rijn- en Langbroekerweteringgebied. Utrecht: Provinciaal Comité Utrecht Monumentenjaar 1975. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 237. Gezicht op de voorgevel van huis Hindersteyn aan de Langbroekerwetering te Nederlangbroek in 1975. Tekening in houtskool. Uitgegeven in C.J.Th. Schut, Hedendaagse tekeningen van Kromme Rijn- en Langbroekerweteringgebied. Utrecht: Provinciaal Comité Utrecht Monumentenjaar 1975. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 237.


Huis Hindersteyn in 1731 naar een kopie uit 161. Bron: Museum Flehite, Amersfoort. Huis Hindersteyn in 1731 naar een kopie uit 161. Bron: Museum Flehite, Amersfoort.


Hoofdhuis van landgoed Hindersteyn aan de Langbroekerdijk 119 in augustus 1995. Bron: Wikimedia Commons, Beeldbank RCE te Amersfoort. Hoofdhuis van landgoed Hindersteyn aan de Langbroekerdijk 119 in augustus 1995. Bron: Wikimedia Commons, Beeldbank RCE te Amersfoort.


Combinatie smeed-gietijzeren toegangshek op het landgoed Hindersteyn in november 1984. Bron: Wikimedia Commons, Beeldbank RCE te Amersfoort. Combinatie smeed-gietijzeren toegangshek op het landgoed Hindersteyn in november 1984. Bron: Wikimedia Commons, Beeldbank RCE te Amersfoort.


Kladtekening en schets over de inrichting van het huis Hindersteyn in 1911-1912 vermoedelijke door Jean Baptiste Louis Corneille Charles baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Bron: RAZU, 386. Kladtekening en schets over de inrichting van het huis Hindersteyn in 1911-1912 vermoedelijke door Jean Baptiste Louis Corneille Charles baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Bron: RAZU, 386.


Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten op het kasteelterrein Hindesteyn (Langbroekerdijk A 121). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten op het kasteelterrein Hindesteyn (Langbroekerdijk A 121). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten op het kasteelterrein Hindesteyn (Langbroekerdijk A 121). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten op het kasteelterrein Hindesteyn (Langbroekerdijk A 121). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het noorden op kasteel Weerdesteyn (Weerdesteijnselaan nr. 1) in Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noorden op kasteel Weerdesteyn (Weerdesteijnselaan nr. 1) in Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


'Overzichtskaart van de landgoederen Rhodensteyn-Hindersteyn', gelegen in de gemeente Langrbroek. Eigendom van H.J.E. van Beuningen. Overzichtskaart met de percelen in diverse kleuren aangegeven. Bron: RAZU, 022. 'Overzichtskaart van de landgoederen Rhodensteyn-Hindersteyn', gelegen in de gemeente Langrbroek. Eigendom van H.J.E. van Beuningen. Overzichtskaart met de percelen in diverse kleuren aangegeven. Bron: RAZU, 022.


Straatnaambord 'Hinderstein' in de Amersfoortse wijk Schothorst in augustus 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Hinderstein' in de Amersfoortse wijk Schothorst in augustus 2023. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Grafsteen op de Rotonde van Zocher op de begraafplaats Soestbergen met het familiegraf Von Derfelden van Hindersteyn, eerdere eigenaren van 1823 tot 1841. Foto: Sander van Scherpenzeel. Grafsteen op de Rotonde van Zocher op de begraafplaats Soestbergen met het familiegraf Von Derfelden van Hindersteyn, eerdere eigenaren van 1823 tot 1841. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Foto van de tekening door H. de Winter uit 1740 van het huis Hindersteyn te Langbroek. BronL: HUA, 1010, 6329. Foto van de tekening door H. de Winter uit 1740 van het huis Hindersteyn te Langbroek. BronL: HUA, 1010, 6329.


Detailkaartje met ingetekend de aanleg van een elektriciteitskabel via de Jhr. Ramweg naar het begin van de Wickenburghselaan. Bron: RAZU, 111. Detailkaartje met ingetekend de aanleg van een elektriciteitskabel via de Jhr. Ramweg naar het begin van de Wickenburghselaan. Bron: RAZU, 111.


Penning met erop het portret van Dr. J. baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Vervaardigd door Jacob Jan van Goor (1874-1956). Bron: Collectie Nederland (Geldmuseum). Penning met erop het portret van Dr. J. baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn. Vervaardigd door Jacob Jan van Goor (1874-1956). Bron: Collectie Nederland (Geldmuseum).


Inventarisatie van de boedel van Jean Baptist baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn, overleden in 1936 met bij de inventarisatie het Privé-vermogen van Erflater met benoeming van onderhandse akte van koop van de heerlijkheid Schalkwijk en stoel no. 49 in het Kermisgilde te Haarlem, en de onderhandse akte van koop van de heerlijkheid Wulven van 18 maart 1930. Bron: RAZU, 386. Inventarisatie van de boedel van Jean Baptist baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn, overleden in 1936 met bij de inventarisatie het Privé-vermogen van Erflater met benoeming van onderhandse akte van koop van de heerlijkheid Schalkwijk en stoel no. 49 in het Kermisgilde te Haarlem, en de onderhandse akte van koop van de heerlijkheid Wulven van 18 maart 1930. Bron: RAZU, 386.


In mei 1922 vraagt het naamloos vennootschap Provinciale Utrechtsche Elektriciteitsmaatschappij aan Jean Baptiste Louis Corneille Charles baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn voor het trekken van een voedingskabel naast de UItweg in Tull en 't Waal. Bron: RAZU, 386. In mei 1922 vraagt het naamloos vennootschap Provinciale Utrechtsche Elektriciteitsmaatschappij aan Jean Baptiste Louis Corneille Charles baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn voor het trekken van een voedingskabel naast de UItweg in Tull en 't Waal. Bron: RAZU, 386.


In mei 1922 vraagt het naamloos vennootschap Provinciale Utrechtsche Elektriciteitsmaatschappij aan Jean Baptiste Louis Corneille Charles baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn voor het trekken van een voedingskabel naast de UItweg in Tull en 't Waal. Bijbehorende plaategrond. Bron: RAZU, 386. In mei 1922 vraagt het naamloos vennootschap Provinciale Utrechtsche Elektriciteitsmaatschappij aan Jean Baptiste Louis Corneille Charles baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn voor het trekken van een voedingskabel naast de UItweg in Tull en 't Waal. Bijbehorende plaategrond. Bron: RAZU, 386.


Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten op kasteel Weerdesteyn (Weerdesteijnselaan nr. 1) in Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het zuidwesten op kasteel Weerdesteyn (Weerdesteijnselaan nr. 1) in Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het noorkdoosten op kasteel Weerdesteyn (Weerdesteijnselaan nr. 1) in Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noorkdoosten op kasteel Weerdesteyn (Weerdesteijnselaan nr. 1) in Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het westen op kasteel Weerdesteyn (Weerdesteijnselaan nr. 1) in Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het westen op kasteel Weerdesteyn (Weerdesteijnselaan nr. 1) in Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Gezicht op de voorgevel van het kasteel Hinderstein te Nederlangbroek (gemeente Langbroek) in 1911-1912. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 92655. Gezicht op de voorgevel van het kasteel Hinderstein te Nederlangbroek (gemeente Langbroek) in 1911-1912. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 92655.


Het Houtlaantje gezien vanaf de Utrechtseweg op een winterdag met sneeuw in ca. 1980. Foto: Hans de Klein. Het Houtlaantje gezien vanaf de Utrechtseweg op een winterdag met sneeuw in ca. 1980. Foto: Hans de Klein.


Gezicht op de voorgevel van boerderij 'Het Rechthuis van Wulven' met daarvoor de achttiende eeuws bakstenen pijlers van het toegangshek in februari 1967. De boerderij was van oorsprong niet een 'Rechthuis van Wulven' maar een pachtboerderij gelegen voor het kasteel Wulven. Het kasteel stond ten noorden van de boerderij. Bij de sloop van het kasteel Wulven in 1828 is de gevelsteen met daarin de tekst 'Rechthuis van Wulven' in de voorgevel van de boerderij geplaatst. De boerderij is van 1827 tot 1987 in eigendom geweest van familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn. Tot 2018 was in de boerderij restaurant De Colonie gevestigd. Sinds 2021 is restaurant Loetje erin gevestigd. Voor die tijd restaurant KEES. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 14, 042223. Gezicht op de voorgevel van boerderij 'Het Rechthuis van Wulven' met daarvoor de achttiende eeuws bakstenen pijlers van het toegangshek in februari 1967. De boerderij was van oorsprong niet een 'Rechthuis van Wulven' maar een pachtboerderij gelegen voor het kasteel Wulven. Het kasteel stond ten noorden van de boerderij. Bij de sloop van het kasteel Wulven in 1828 is de gevelsteen met daarin de tekst 'Rechthuis van Wulven' in de voorgevel van de boerderij geplaatst. De boerderij is van 1827 tot 1987 in eigendom geweest van familie De Wijkerslooth de Weerdesteyn. Tot 2018 was in de boerderij restaurant De Colonie gevestigd. Sinds 2021 is restaurant Loetje erin gevestigd. Voor die tijd restaurant KEES. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 14, 042223.


Gezicht op de boerderij Het Groen aan de Oud Wulfseweg te Houten, vanaf de Utrechtseweg in februari 1967. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 839826. Gezicht op de boerderij Het Groen aan de Oud Wulfseweg te Houten, vanaf de Utrechtseweg in februari 1967. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 839826.


Fragment uit de originele verkoopakte ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in Langbroek op donderdag 17 augustus 1911 waarbij op kavel 1 t/m 31 Jean-Baptist de Wijkerslooth op landgoed Hindersteyn opkocht. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063 2045 1911 juni-dec. 17 augustus 1911. Fragment uit de originele verkoopakte ten overstaan van notaris H.J. van Heijst in Langbroek op donderdag 17 augustus 1911 waarbij op kavel 1 t/m 31 Jean-Baptist de Wijkerslooth op landgoed Hindersteyn opkocht. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 063 2045 1911 juni-dec. 17 augustus 1911.


Gezicht op het huis Hinderstein te Nederlangbroek, met op de voorgrond het poortgebouw in 1731. Naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201424. Gezicht op het huis Hinderstein te Nederlangbroek, met op de voorgrond het poortgebouw in 1731. Naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 201424.


Van de meer dan 50 veilingspercelen op de veiling in oktober 1911 kocht Jean Baptisite Louis Corneille Charles baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn alle percelen op ter waarde van f. 124.950,- gulden. Bron: Het Utrechts Archief, 1294 6953 (453), 1911 aug. 5-1911 okt. 31 453.104 B68. Van de meer dan 50 veilingspercelen op de veiling in oktober 1911 kocht Jean Baptisite Louis Corneille Charles baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn alle percelen op ter waarde van f. 124.950,- gulden. Bron: Het Utrechts Archief, 1294 6953 (453), 1911 aug. 5-1911 okt. 31 453.104 B68.


Afschrift (fragment) van een akte, voor notaris J.A.H. Borrel te Utrecht, waarbij Corneille Charles Auguste baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn, wonend op huize Weerdesteyn te Langbroek, verklaart 25.000 gulden schuldig te zijn aan Constantina Catharina Wilhelmina van Scheltinga, weduwe van Hans Willem baron van Aylva van Pallandt van Waardenburg en Neerijnen, waartoe hij hypotheek neemt op de ridderhofstad Weerdesteyn te Langbroek, 11 juli 1882. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 386, 250 Afschrift (fragment) van een akte, voor notaris J.A.H. Borrel te Utrecht, waarbij Corneille Charles Auguste baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn, wonend op huize Weerdesteyn te Langbroek, verklaart 25.000 gulden schuldig te zijn aan Constantina Catharina Wilhelmina van Scheltinga, weduwe van Hans Willem baron van Aylva van Pallandt van Waardenburg en Neerijnen, waartoe hij hypotheek neemt op de ridderhofstad Weerdesteyn te Langbroek, 11 juli 1882. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 386, 250


Afschrift (fragment) van een akte, voor notaris J.A.H. Borrel te Utrecht, waarbij Corneille Charles Auguste baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn, wonend op huize Weerdesteyn te Langbroek, verklaart 25.000 gulden schuldig te zijn aan Constantina Catharina Wilhelmina van Scheltinga, weduwe van Hans Willem baron van Aylva van Pallandt van Waardenburg en Neerijnen, waartoe hij hypotheek neemt op de ridderhofstad Weerdesteyn te Langbroek, 11 juli 1882. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 386, 250 Afschrift (fragment) van een akte, voor notaris J.A.H. Borrel te Utrecht, waarbij Corneille Charles Auguste baron de Wijkerslooth de Weerdesteyn, wonend op huize Weerdesteyn te Langbroek, verklaart 25.000 gulden schuldig te zijn aan Constantina Catharina Wilhelmina van Scheltinga, weduwe van Hans Willem baron van Aylva van Pallandt van Waardenburg en Neerijnen, waartoe hij hypotheek neemt op de ridderhofstad Weerdesteyn te Langbroek, 11 juli 1882. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 386, 250


Kasteel Wulven in ca. 1700. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033. Kasteel Wulven in ca. 1700. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 033.


Gezicht op de toenmalige Wulfsedijk ter hoogte van de oprijlaan van Wulven. Heden achter het tenniscomplex van De Doordraaiers in ca. 1980-1984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht op de toenmalige Wulfsedijk ter hoogte van de oprijlaan van Wulven. Heden achter het tenniscomplex van De Doordraaiers in ca. 1980-1984. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op de Polder Biester bij Schalkwijk (gemeente Houten) in februari 1967. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer:	 839833. Gezicht op de Polder Biester bij Schalkwijk (gemeente Houten) in februari 1967. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 839833.


In rode stippelijn aangegeven de grens van het vroegere waterschap Blokhoven te Schalkwijk. Leidend om het kasteelterrein Schalkwijk het de het hoofdgedeelte van het dorp met de Brink. In de periode 1900-1930. Bron: Het Utrechts Archief, archief Provinciale Waterstaat van Utrecht. In rode stippelijn aangegeven de grens van het vroegere waterschap Blokhoven te Schalkwijk. Leidend om het kasteelterrein Schalkwijk het de het hoofdgedeelte van het dorp met de Brink. In de periode 1900-1930. Bron: Het Utrechts Archief, archief Provinciale Waterstaat van Utrecht.


Boerderij Romulus aan het Overeind 73 te Schalkwijk vanaf het begin van de negentiende eeuw een pachtboerderij geweest van familie de Wijkerslooth de Weerdesteyn tot vermoedelijk de jaren 90 van de twintigste eeuw. Foto van donderdag 15 april 2021 door Sander van Scherpenzeel. Boerderij Romulus aan het Overeind 73 te Schalkwijk vanaf het begin van de negentiende eeuw een pachtboerderij geweest van familie de Wijkerslooth de Weerdesteyn tot vermoedelijk de jaren 90 van de twintigste eeuw. Foto van donderdag 15 april 2021 door Sander van Scherpenzeel.


Boerderijen aan de Lagedijk 14 en 15 in 1977 naar een tekening van Chris Schut. Collectie: Cees Verhoef. Boerderijen aan de Lagedijk 14 en 15 in 1977 naar een tekening van Chris Schut. Collectie: Cees Verhoef.


De Brink van Schalkwijk met uiterst links de pastorie en rechts daarvan het schoolhuis. Gewassen pentekening uit 1760, anoniem. Koninklijk Huisarchief, nr. A/T-484. De Brink van Schalkwijk met uiterst links de pastorie en rechts daarvan het schoolhuis. Gewassen pentekening uit 1760, anoniem. Koninklijk Huisarchief, nr. A/T-484.


De N.H. Kerk aan de Brink in Schalkwijk in ca. 1729 naar een tekening van C. Specht en L.P. Serrurier. De N.H. Kerk aan de Brink in Schalkwijk in ca. 1729 naar een tekening van C. Specht en L.P. Serrurier.


De R.K. Kerk van Schalkwijk aan de Jhr. Ramweg 18 in 1907. Afgebeeld op een prentbriefkaart. De R.K. Kerk van Schalkwijk aan de Jhr. Ramweg 18 in 1907. Afgebeeld op een prentbriefkaart.


Luchtfoto van de in het landschap zichtbaar gemaakte contouren van de plattegrond van huis Schalkwijk te Schalkwijk in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 54218, 118. Luchtfoto van de in het landschap zichtbaar gemaakte contouren van de plattegrond van huis Schalkwijk te Schalkwijk in ca. 1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 54218, 118.


Het kasteel Schalkwijk in 1699 naar de hand van Cornelis Specht. Bron: Het Utrechts Archief, Topografische Atlas. Het kasteel Schalkwijk in 1699 naar de hand van Cornelis Specht. Bron: Het Utrechts Archief, Topografische Atlas.


Het St. Canisiusgesticht in Schalkwijk aan de Lagedijk in 1934 afgebeeld op een prentbriefkaart van N. v. d. Heuvel. Dit klooster was een meisjes naai- en huishoudschool en werd in in de jaren zestig van de twintigste eeuw afgebroken. Hiervoor in de plaats werden de oudere appartementen aan de Kloostergaarde gebouw. Het St. Canisiusgesticht in Schalkwijk aan de Lagedijk in 1934 afgebeeld op een prentbriefkaart van N. v. d. Heuvel. Dit klooster was een meisjes naai- en huishoudschool en werd in in de jaren zestig van de twintigste eeuw afgebroken. Hiervoor in de plaats werden de oudere appartementen aan de Kloostergaarde gebouw.


Het Wickenburghspad omstreeks 1910 met de boswachterswoning aan de vroegere Wickenburghselaan, thans Wickenburghspad, die in 1938 gesloopt moest worden vanwege de aanleg van het kanaal. Vlnr. Anna en Mina Westerhout, Christina Westerhout-Berlang, Huib, Jan en Piet Westerhout. Foto Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall. Het Wickenburghspad omstreeks 1910 met de boswachterswoning aan de vroegere Wickenburghselaan, thans Wickenburghspad, die in 1938 gesloopt moest worden vanwege de aanleg van het kanaal. Vlnr. Anna en Mina Westerhout, Christina Westerhout-Berlang, Huib, Jan en Piet Westerhout. Foto Huisarchief Wickenburgh, Wttewaall.


Luchtfoto richting het oosten gezien van het dorp Schalkwijk met de huizen aan de Biesterlaan en Wickenburghselaan op vrijdag 1 juni 1984. Rechts de R.K. Kerk van Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 44312, 191. Luchtfoto richting het oosten gezien van het dorp Schalkwijk met de huizen aan de Biesterlaan en Wickenburghselaan op vrijdag 1 juni 1984. Rechts de R.K. Kerk van Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 44312, 191.


Luchtfoto uit ca. 1990 richting het noorden, het dorp Schalkwijk met de Schalkwijksewetering, Lagedijk en de Jhr. Ramweg met op de achtergrond de Staatsspoorweg (Staatslijn H) in 1865-1868 aangelegd van Utrecht naar - 's-Hertogenbosch tot Boxtel. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 44345, 191. Luchtfoto uit ca. 1990 richting het noorden, het dorp Schalkwijk met de Schalkwijksewetering, Lagedijk en de Jhr. Ramweg met op de achtergrond de Staatsspoorweg (Staatslijn H) in 1865-1868 aangelegd van Utrecht naar - 's-Hertogenbosch tot Boxtel. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 44345, 191.


Luchtfoto van een gedeelte van Schalkwijk vanuit het zuiden gezien. Rechts onderin de Rooms Katholieke Kerk aan de Jhr. Ramweg, met de Schalkwijksewetering en de Lagedijk op woensdag 1 juni 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 44308, 191. Luchtfoto van een gedeelte van Schalkwijk vanuit het zuiden gezien. Rechts onderin de Rooms Katholieke Kerk aan de Jhr. Ramweg, met de Schalkwijksewetering en de Lagedijk op woensdag 1 juni 1983. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353, 44308, 191.


De Schalkwijksewetering richting het zuidoosten gezien in het dorp Schalkwijk met rechts de Lagedijk. Met links de Jhr. Ramweg en R.K. Kerk van Schalkwijk. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl. De Schalkwijksewetering richting het zuidoosten gezien in het dorp Schalkwijk met rechts de Lagedijk. Met links de Jhr. Ramweg en R.K. Kerk van Schalkwijk. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


Kaart van de gemeente Schalkwijk zoals deze bedoeld was de voor de wegenlegger uit ca. 1850-1860. Bron: Het Utrechts Archief, Provincie Utrecht. Kaart van de gemeente Schalkwijk zoals deze bedoeld was de voor de wegenlegger uit ca. 1850-1860. Bron: Het Utrechts Archief, Provincie Utrecht.


Huis te Schalkwijk, gem. Schalkwijk in 1723 naar een tekening van Jan de Beijer. Bron: Het Gelders Archief, 1551, 1600. Huis te Schalkwijk, gem. Schalkwijk in 1723 naar een tekening van Jan de Beijer. Bron: Het Gelders Archief, 1551, 1600.



 

 


 

E-mailen
Info