Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Specialisme


In de afgelopen jaren heeft de stichting met succes diverse opdrachten voor particulieren, stichtingen en overheidsinstanties uitgevoerd.

Wij zijn van alle markten thuis.Historisch Onderzoek?


Wilt u bijvoorbeeld een historisch onderzoek laten uitvoeren naar uw familiegeschiedenis, vastgoed of ander bezit?
Hiermee heeft de stichting al ruime ervaring opgedaan.


  

Voorgevel met tuin van Het Huys ten Bosch aan de Zandweg 44 te Maarssen. Foto: Wikipedia Dronkert - Eigen werk. Voorgevel met tuin van Het Huys ten Bosch aan de Zandweg 44 te Maarssen. Foto: Wikipedia Dronkert - Eigen werk. Schrijven in opdracht?


Het schrijven van een reconstructie uit een bepaald historisch tijdvak is voor ons ook gesneden koek.Verwerven particulieren archieven?


Heeft u een familiearchief met stukken uit het de achttiende- of negentiende eeuw en woont u in het Kromme-Rijngebied, op de Utrechtse Heuvelrug of in de gemeente Vijfheerenlanden (provincie Utrecht). Dan kunnen wij u van dienst zijn met het archiveren van dit archief, van ophalen tot overbrengen, naar het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) in Wijk bij Duurstede.


Op vrijdag 8 mei 2020 werd formeel het project van het ophalen, schiften en inventariseren van het huisarchief kasteeltoren Vuylcop officieel afgesloten. Op de foto (links) voorzitter Sander van Scherpenzeel van St. Houtense Hodoniemen en (rechts) Vincent Heijman van St. Vuylcop. Foto: André Botermans. Op vrijdag 8 mei 2020 werd formeel het project van het ophalen, schiften en inventariseren van het huisarchief kasteeltoren Vuylcop officieel afgesloten. Op de foto (links) voorzitter Sander van Scherpenzeel van St. Houtense Hodoniemen en (rechts) Vincent Heijman van St. Vuylcop. Foto: André Botermans.Rondleidingen en voordrachten?


Een rondleiding of voordracht over een bepaald historisch onderwerp behoort ook tot de mogelijkheden.Fotobestanden van dossiers?


In 13 jaar tijd heeft de stichting bij diverse regionale archiefinstellingen ruim 12.000 dossiers gefotografeerd, over onderwerpen waar de stichting in is gespecialiseerd.


Stichting Houtense Hodoniemen heeft ruim 650.000 fotobestanden in beheer en ruim 12.000 dossiers en omslagen in 13 jaar tijd onderzocht. Een voorbeeld van (.jpg) bestanden van gefotografeerden dossiers over het landgoed Nieuw-Amelisweerd in de gemeente Bunnik. Foto: SHH. Stichting Houtense Hodoniemen heeft ruim 650.000 fotobestanden in beheer en ruim 12.000 dossiers en omslagen in 13 jaar tijd onderzocht. Een voorbeeld van (.jpg) bestanden van gefotografeerden dossiers over het landgoed Nieuw-Amelisweerd in de gemeente Bunnik. Foto: SHH.Wij kunnen uit onze database van elk gewenst dossier informatie leveren.

Welke reeds eerder onderzocht en gefotografeerd zijn.

Heeft u interesse mail ons dan op houtensehodoniemen@gmail.com

  Een greep van wat de stichting de afgelopen jaren al heeft gedaan aan onderzoeksopdrachten ziet u hieronder:


  

Portfolio

Rondleidingen door Houten Zuid

Collage van hoe de rondleiding door Houten Zuid er in de lente van 2023 aan toe ging. Foto: SHH. Collage van hoe de rondleiding door Houten Zuid er in de lente van 2023 aan toe ging. Foto: SHH.In de lente van 2023, hebben we met succes, een rondleiding gegeven op de fiets door Houten Zuid. Via diverse fietspaden, boerderijen en kasteel Schonauwen, is er verteld over de historie van het gebied. Diverse deelnemers genoten volop. Aan het eind van de route konden we op de Binnentuin genieten van de koffie en thee die klaar stond.


Collage van hoe de rondleiding door Houten Zuid er in de lente van 2023 aan toe ging. Foto: SHH. Collage van hoe de rondleiding door Houten Zuid er in de lente van 2023 aan toe ging. Foto: SHH.Rondleidingen landgoed Oud-Wulven en Oud Wulfseweg

Bovenste foto de oprijlaan naar het huis Folmina langs de Oud Wulfseweg. Onderaan een groep mensen staande in de berm van de Oud Wulfseweg die luisteren naar het verhaal over de geschiedenis van de weg en de Staasspoorlijn H (Utrecht - 's-Hertogenbosch). Foto: Sander van Scherpenzeel. Bovenste foto de oprijlaan naar het huis Folmina langs de Oud Wulfseweg. Onderaan een groep mensen staande in de berm van de Oud Wulfseweg die luisteren naar het verhaal over de geschiedenis van de weg en de Staasspoorlijn H (Utrecht - 's-Hertogenbosch). Foto: Sander van Scherpenzeel.In augustus 2021 is de stichting begonnen met rondleidingen op het landgoed Oud-Wulven waarbij diverse gebouwen en boerderijen de revue passeren. Een aantal zondagmiddagen werd hier met een groepje van 12 mensen gewandeld. Er werd verteld over de geschiedenis van het Huis Folmina over de historische herenboerderij Oud-Wulverbroek.

Aan het eind kon men genieten van een kopje koffie of thee op boerderij De Klomp. Waar een ieder nog een verrassing kreeg.

In de zomer van het jaar 2022 worden 8 rondleidingen verzorgd voor ruim 15 personen.


  

Kadasteronderzoek perceel Geldermalsen 

Zicht op het perceel ter hoogte het huis aan de Uiterdijk nr. 15 gezien in februari 2022. Met rechts nog een restant van de oude boomgaard. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op het perceel ter hoogte het huis aan de Uiterdijk nr. 15 gezien in februari 2022. Met rechts nog een restant van de oude boomgaard. Foto: Sander van Scherpenzeel.In oktober 2022 werd de stichting benaderd door een opdrachtgever uit Driebergen-Rijsenburg die graag zijn onroerend goed in Geldermalsen onderzocht wilde hebben.

Het betrof een perceel op de Uiterdijk aan de oostoever van de rivier de Linge in het buurtschap 't Rot. Een perceel bestaande uit (deels) uit een oude boomgaard en braakliggende grond aan de Uiterdijk (weg) moest kadastraal onderzocht worden. De vraag was of hierin het midden van de negentiende eeuw een huis of steenfabriek gestaan zou hebben?

Hierop heeft de stichting een onderzoeksrapport geschreven en geleverd.

Waarop de opdracht in april 2022 succesvol naar ieders tevredenheid werd afgerond.


Hoogtekaart van hoogte (rood/oranje) en laagte (groen/blauw) verschillen aan de oostoever van de rivier de Linge. Met links de Linge. Pijl duidt de plek aan waar het huis of de steenfabriek gestaan zou hebben? Bron: Actuele Hoogtekaart Nederland. Hoogtekaart van hoogte (rood/oranje) en laagte (groen/blauw) verschillen aan de oostoever van de rivier de Linge. Met links de Linge. Pijl duidt de plek aan waar het huis of de steenfabriek gestaan zou hebben? Bron: Actuele Hoogtekaart Nederland.


 

Werving glasnegatieven foto's kasteel Heemstede

In augustus 2021 werd de stichting benaderd door de heer Jos te Water Mulder. Van beroep kunsthandelaar en de vroegere oprichter van het Dirkje Kuikmuseum te Utrecht. Dirkje Kuik (1929-2008) was een Nederlands schrijfster, graficus, illustrator, tekenaar en transvrouw.

De heer Te Water Mulder had uit de erfenis van zijn vader twee doosjes met glasnegatieven met foto's van het kasteelterrein Heemstede bij Houten. Met daarop familieleden Van Rappard, Roëll en Waller. Zij waren rond 1900 de huurders van het kasteel.

De stichting kon de glasnegatieven verwerven dankzij een mede investeerder die de historie van deze glasplaten veilig wilde stellen.

Rechts is een foto uit deze collectie te zien. Het Utrechts Archief had blijkbaar al (deels) eerder deze foto's gedigitaliseerd.

Gezicht op een gedeelte van de linker- en rechtervleugel van de bouwhuizen van het kasteel Heemstede te Houten, met in het midden de voorgevel van het kasteel in ca. 1900. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 5830. Gezicht op een gedeelte van de linker- en rechtervleugel van de bouwhuizen van het kasteel Heemstede te Houten, met in het midden de voorgevel van het kasteel in ca. 1900. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 5830.


    


In 1972 bij de verkoop van het kasteel Heemstede door de familie Heijmeijer van Heemstede probeerde de vader van de heer Te Water Mulder het kasteel aan te kopen. Helaas lukte hem dat niet. Hij was een verzamelaar van losse objecten van kasteel Heemstede. Zodat ook deze glasnegatieven waarschijnlijk afkomstig uit het bezit van jonkvrouw Rappard-Roëll in zijn verzameling terecht kwamen.

De stichting en de eigenaar van de glasnegatieven willen op termijn een artikel gaan schrijven over dit stukje geschiedenis. Het artikel zal dan geplaats worden in het historisch tijdschrift van de historische Kring Tussen Rijn en Lek.


   

Kijk op Houten 50 jaar tekeningen van Peter Koch

De overhandiging van het eerste exemplaar van het boek door Peter Koch (links) aan oud-wethouder van Cultuur van de gemeente Houten Herman Geerdes op zaterdagmiddag 11 juli 2020 op het landgoed Wickenburgh in 't Goy. Foto: Sander van Scherpenzeel. De overhandiging van het eerste exemplaar van het boek door Peter Koch (links) aan oud-wethouder van Cultuur van de gemeente Houten Herman Geerdes op zaterdagmiddag 11 juli 2020 op het landgoed Wickenburgh in 't Goy. Foto: Sander van Scherpenzeel.Op zaterdagmiddag 11 juli 2020 werd op Landgoed Wickenburgh in 't Goy het tekeningenboek van Peter Koch en Frank Magdelyns gepresenteerd.

Al 50 jaar illustreerde Peter Koch diverse boerderijen en landschappelijkheden in de gemeente Houten. St. Houtense Hodoniemen heeft ook een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het boek. Aan oud-wethouder van Cultuur Herman Geerdes werd het eerste exemplaar van het boek overhandigd.


Cover van het boek 'Kijken op Houten, 50 jaar tekeningen van Peter Koch'. Uitgegeven in juli 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel. Cover van het boek 'Kijken op Houten, 50 jaar tekeningen van Peter Koch'. Uitgegeven in juli 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel.


   

Informatiebord bij boerderij De Klomp

  • Informatiebord aan de Oude Mereveldseweg 2-4 met de historie van boerderij De Klomp over de periode 1835 tot 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel.
  • Links: Marja Klever (eigenaresse boerderij) en Sander van Scherpenzeel van de stichting en groot fan van de boerderij tijdens de onthulling van het informatiebord op zondag 21 juni 2020. Foto: Henk Klever.
  • Echtpaar Marja en Henk Klever (eigenaren boerderij) bij hun nieuwe informatiebord over boerderij De Klomp op zondag 21 juni 2020. Foto: Sander van Scherpenzeel.Zondagmiddag 21 juni 2020 werd een nieuw informatiebord onthuld aan de Oude Mereveldseweg 2-4 bij boerderij De Klomp. De stichting onderhoud al vele jaren goed contact en samenwerking met de eigenaren van de boerderij. Over de boerderij heeft de stichting veel archief en kadasteronderzoek verricht en gepubliceerd.

Een beschrijving hiervan is te vinden op de Bosch van Drakestein van (Nieuw-Amelisweerd) pagina.

Voor passanten is heden het bord te bezichtigen.


  

Historisch onderzoek naar Het Huys ten Bosch
te Maarssen (Zandweg 44)


 Opdracht in het voorjaar van 2019. Een historisch onderzoek in een heel ander deel van de Provincie Utrecht: Het Huys ten Bosch aan de Zandweg 44 te Maarssen.


Jacob van Campen (1595-1657), rijksbouwmeester en de vermoedelijke architect van Het Huys ten Bosch. Bron: Stadsarchief Amsterdam, afbeeldingsbestand: 010094007420. Jacob van Campen (1595-1657), rijksbouwmeester en de vermoedelijke architect van Het Huys ten Bosch. Bron: Stadsarchief Amsterdam, afbeeldingsbestand: 010094007420.De eigenaar van het huis zocht al enige tijd naar antwoorden op specifieke vragen over het hoofdhuis, de tuin en het koetshuis. De stichting kreeg in oktober 2019 de opdracht om het historisch onderzoek uit te voeren.

Diverse malen werden de archieven in Het Utrechts Archief geraadpleegd, alsmede het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Vecht en Venen te Breukelen, waar het huisarchief van Het Huys ten Bosch zich bevindt.

De onderzoeksresultaten zijn uitgewerkt tot een rapport (zowel hardcopy als digitaal), dat op zaterdag 25 april 2020 werd aangeboden aan het bewonend echtpaar van Het Huys ten Bosch.

Veel lof was er voor het uitgebreide onderzoek, de zorgvuldigheid en het enthousiasme, en het uitstekend gedocumenteerde rapport.

 De opdracht is naar ieders, maar vooral die van opdrachtgever, volle tevredenheid afgesloten.


 

Koetshuis gevel aan de parkzijde van Het Huys ten Bosch in april 1975. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, documentnummer: 166.363. Koetshuis gevel aan de parkzijde van Het Huys ten Bosch in april 1975. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) te Amersfoort, documentnummer: 166.363.


Gezicht op de Langegracht en de Vechtbocht te Maarssen uit het westen, met op de achtergrond het Huis Ten Bosch (Zandweg 44) in 1900 - 1905. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 6558. Gezicht op de Langegracht en de Vechtbocht te Maarssen uit het westen, met op de achtergrond het Huis Ten Bosch (Zandweg 44) in 1900 - 1905. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 6558.


 

Verworven huisarchief Kasteeltoren Vuylcop


In het jaar 2017 werd de stichting gewezen op een mogelijk rijkgevuld huisarchief in de kasteeltoren van Vuylcop aan het Neereind 29 te Schalkwijk. In de toren stonden tientallen dozen met mappen, papieren en bouwtekeningen, die vanaf 1969 door de vroegere eigenaar waren verzameld.Vanaf 1969 was de toren continue in restauratie, die door de eigenaar met eigen middelen werd gefinancierd. Het beheer van de toren werd in 1999 ondergebracht in een stichting. In het jaar 2013 overleed de eigenaar en werd het enkele jaren stil rondom de kasteeltoren.


Kasteeltoren Vuylcop omstreeks 2000-2005 net na de restauratie. Foto: Huisarchief Vuylcop. Kasteeltoren Vuylcop omstreeks 2000-2005 net na de restauratie. Foto: Huisarchief Vuylcop.In februari 2019 werd door de stichting Vuylcop opdracht verleend om het huisarchief te te bewerken en onder te brengen in het regionale archief.

In het voorjaar van 2020 werd het archief gescreend en geïnventariseerd, en werden alle geselecteerde documenten in omslagen ondergebracht en voorzien van een archiefinventaris lijst. In mei 2020 werd de opdracht formeel afgerond.Hierna werden de 11 archiefdozen en een set met bouwtekeningen overgebracht naar het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) te Wijk bij Duurstede, waar het voor iedereen openbaar toegankelijk is in te zien.


  

Gezicht op de voor- en de zijgevels van het huis Vuylcoop aan de Schalkwijksewetering te Schalkwijk (gemeente Houten), met rechts de woontoren van de ridderhofstad in ca.1700. Vervaardigd door: L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 202016. Gezicht op de voor- en de zijgevels van het huis Vuylcoop aan de Schalkwijksewetering te Schalkwijk (gemeente Houten), met rechts de woontoren van de ridderhofstad in ca.1700. Vervaardigd door: L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 202016.


Prentbriefkaart uit ca. 1900 met een jongetje op de stijger aan de Schalkwijksewetering met op de achtergrond twee dames en kasteeltoren Vuylcop (Neereind 29) foto gemaakt vanaf de Kaaidijk. Bron: Huisarchief Kasteeltoren Vuylcop / SHH archief. Prentbriefkaart uit ca. 1900 met een jongetje op de stijger aan de Schalkwijksewetering met op de achtergrond twee dames en kasteeltoren Vuylcop (Neereind 29) foto gemaakt vanaf de Kaaidijk. Bron: Huisarchief Kasteeltoren Vuylcop / SHH archief.


Twee heren Heijman (eigenaar kasteeltoren) op de schaats op een winterdag in 1987 op de Schalkwijksewetering voor de kasteeltoren. Foto gemaakt door het toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Bron: Familiearchief Bernhard Heijman. Twee heren Heijman (eigenaar kasteeltoren) op de schaats op een winterdag in 1987 op de Schalkwijksewetering voor de kasteeltoren. Foto gemaakt door het toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Bron: Familiearchief Bernhard Heijman.


Gezicht vanaf de weg (Neereind) langs de Schalkwijksewetering op de voor- en de zijgevels van het huis Vuylcop te Schalkwijk in 1715-1720. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 135320. Gezicht vanaf de weg (Neereind) langs de Schalkwijksewetering op de voor- en de zijgevels van het huis Vuylcop te Schalkwijk in 1715-1720. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 135320.


  

Verworven foto's en akten 

vroegere bewoners, Utrechtseweg 19

Akten van P. Th. Tjabbes, notaris te Utrecht. Aktedatum 23 november 1962. Akten van P. Th. Tjabbes, notaris te Utrecht. Aktedatum 23 november 1962.


Akten van H.G. van Otterloo, notaris te Houten. Aktedatum 26 november 1976. Akten van H.G. van Otterloo, notaris te Houten. Aktedatum 26 november 1976.


Akten van A.L. Buurma, notaris te Houten. Aktedatum 15 december 1938. Akten van A.L. Buurma, notaris te Houten. Aktedatum 15 december 1938.


Akten van H.G. van Otterloo, notaris te Houten. Aktedatum 27 oktober 1972. Akten van H.G. van Otterloo, notaris te Houten. Aktedatum 27 oktober 1972.


 


In maart 2019 schonk de dochter van een vroegere bewoner diverse notariële akten van de vroegere poortwachterswoning van Oud-Wulven aan de Utrechtseweg 19. Vier akten uit de periode van 1938 tot 1976. Deze zijn opgenomen in de collectie van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht te Wijk bij Duurstede. In het archief 22 Collectie Losse Aanwinsten.

Huis staat op de plek aan de Utrechtseweg naast het kassencomplex van Jongerius.


  

  • Huis gezien vanuit het zuiden aan de Utrechtseweg 19 omstreeks 1950. Bron Familie archief Van der Haar/Van Dijk.
  • De Utrechtseweg, nu ter hoogte van de Doornkade op een koude winterdag omstreeks 1960. Bron Familie archief Van der Haar/Van Dijk.
  • Het huis aan de Utrechtseweg 19 omstreeks 1965-1975. Bron Familie archief Van der Haar/Van Dijk.


  


Diverse foto's van de poortwachterswoning van het vroegere kasteelterrein Oud-Wulven aan de Utrechtseweg 19. In 1914 geadresseerd in wijk O (Oud-Wulven) Utrechtseweg O80. 

Foto's afkomstig uit het familie archief Van der Haar/Van Dijk.


 

Buurtfeest Jonkvrouwenborch zaterdag 31 augustus 2019Impressie van het buurtfeest rond de Jonkvrouwenborch. De rondleiding die Sander van Scherpenzeel leidde langs de Jonkvrouwenborch, boerderij Nieuwoord en de Troubadoursborch en Pelgrimsborch. Foto's: Roos van der Zalm.
Zaterdagmiddag 31 augustus 2019 heeft St. Houtense Hodoniemen een rondleiding verzorgd in de omgeving van de Jonkvrouwenborch.

Ongeveer veertig buurtbewoners deden mee met deze rondleiding. Een hoge opkomst was het dus. Al lopend langs de diverse straten vertelde Sander over de historie achter de straatnamen van de wijk De Borchen.

Ook daarbij verteld over de historie van boerderij Nieuwoord en de Troubadoursborch wat vroeger de Utrechtseweg was.

Als klap op de vuurpijl het geheim verteld van de Pelgrimsborch waar tot 1986 de Laan van Wulven lag. Omstreeks 1730 door de toenmalige heer van Wulven de heer De Graaf van Vapour aangelegd als kortere route om naar zijn kasteel aan de Wulfsedijk te kunnen komen. Als afsluiting van de rondleiding heeft Sander een groot applaus mogen ontvangen.

Daarna was er het touwtrekken en was de nieuwe burgemeester Gilbert Isabella aanwezig om kennis te maken met zijn dorps/stadbewoners.

Meer dan honderd mensen gingen aan de BBQ. Sander was te gast bij een echtpaar die hem uitgenodigd hadden voor het eten.

Personeel van Djoffrey Koffiefiets waren er ook waar de buurtbewoners een lekkere cappuccino of iets anders warms konden krijgen.

Sander heeft veel geleerd en ongelooflijk veel complimenten gekregen van de buurtbewoners van De Borchen. Een warm bad zo ervaarde hij het.

Buurtbewoners bedankt.Grafsteen Jan Lamberts


 


 In opdracht van de gemeente Houten werd aan ons gevraagd, of we een reconstructie wilde maken van hoe Houten er omstreeks het jaar 1600 uitzag. Dit werd gedaan met behulp van een geschreven tekst, met daarin omschreven hoe de landschappelijke- en maatschappelijke eigenschappen in die tijd waren.

Dit in het kader van het terug plaatsen van de grafsteen van Jan Lamberts, die overleed op vrijdag 8 maart 1619. Precies 400 jaar later werd onder belangstelling van media en andere geïnteresseerden, op vrijdag 8 maart 2019 de grafsteen terug geplaatst in de N.H. Kerk te Houten, op het Oude Dorp te Plein 27.

De tekst werd gebruikt in het filmpje wat de gemeente liet maken, om bij de diverse beelden en plaatjes voor te lezen.

Film Gemeente Houten. Met medewerking van: Eline Sluijter (Gem. Houten), Otto Wttewaall (stadshistoricus), Sander van Scherpenzeel (SHH), Ton Prosman (vinder steen), Herman Geerdes (wethouder).Familiearchief Van Rooijen - Boerderij Rijsbrug

Het huisarchief in onderzoek op boerderij Rijsbrug op zaterdagochtend 11 november 2017. Met een beker koffie erbij werd zo eens bekeken wat er allemaal in de map zat. Foto: Sander van Scherpenzeel. Het huisarchief in onderzoek op boerderij Rijsbrug op zaterdagochtend 11 november 2017. Met een beker koffie erbij werd zo eens bekeken wat er allemaal in de map zat. Foto: Sander van Scherpenzeel.Eind 2017 ontdekte Sander van Scherpenzeel bij een visite bezoek aan de familie Van Rooijen op boerderij Rijsbrug. Een map met het familiearchief van familie Van Rooijen en stukken over historie van boerderij Rijsbrug (Binnenweg 19).

De stukken dateren uit de periode van 1856 tot ca. midden twintigste eeuw. Na goed overleg is het gelukt om dit archief naar het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht te Wijk bij Duurstede te krijgen. Waar deze vanaf het voorjaar van 2019 te bezichtigen en te onderzoeken is.


  

   

E-mailen
Info