Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Straatnamenlijst Houten

Dorpen, Buitengebied en Andere Plaatsen

(wijzigingen voorbehouden er kunnen geen rechten aan deze lijst ontleend worden)

Gebruik Ctrl + F voor het zoeken naar je straatnaam.

Dorpen in de gemeente Houten  

Gezicht vanuit het noorden met het dorp 't Goy in juni 2007. Bron: Wikipedia - Ruilverkaveling. Gezicht vanuit het noorden met het dorp 't Goy in juni 2007. Bron: Wikipedia - Ruilverkaveling.


   

Dorp 't Goy

Dorp 't Goy in twee gedeelte (links) landgoed Wickenburgh, midden links het dorp het oude 't Goy met rechts tussen de Tuurdijk en de Beusichemseweg het nieuwe 't Goy. Bron: Openstreetmap (NL). Dorp 't Goy in twee gedeelte (links) landgoed Wickenburgh, midden links het dorp het oude 't Goy met rechts tussen de Tuurdijk en de Beusichemseweg het nieuwe 't Goy. Bron: Openstreetmap (NL).



't Goy is een dorp in de gemeente Houten, in de Nederlandse provincie Utrecht; het is gelegen ten zuidoosten van Houten. Vanaf 1966 is het uitgegroeid van gehucht tot een klein dorp met nieuwbouw (vrijstaande bungalows).

't Goy telde in 2021 635 inwoners. De aanvankelijk dichte beplanting met boomgaarden is voor een flink deel verdwenen. In 't Goy ligt landgoed Wickenburgh uit het jaar 1381. Het landgoed heeft een wit landhuis met een duiventoren, oprijlaan en een groot bos achter het huis.


De Goyse kerk vanuit het noorden gezien. De gaten in het dak van het kerkschip verraden de slechte bouwkundige staat van het gebouw dat nog rond 1678 grondig was opgeknapt. Gewaasen (krijt?) tekening door Jan de Beijer ui 1749. Bron: Koninklijk Huisarchief, nr. A/T-179. De Goyse kerk vanuit het noorden gezien. De gaten in het dak van het kerkschip verraden de slechte bouwkundige staat van het gebouw dat nog rond 1678 grondig was opgeknapt. Gewaasen (krijt?) tekening door Jan de Beijer ui 1749. Bron: Koninklijk Huisarchief, nr. A/T-179.



't Goy bestaat eigenlijk uit twee dorpen. Het "Oude Goy" (plaatselijk ook wel "het Goyse Dorp" genoemd) is een laatmiddeleeuws dorp uit de 14e eeuw, dat is ontstaan rond het kasteel Ten Goye (eerste vermelding 10e eeuw). Dit kasteel was een van de grootste kastelen die de regio kende en de eigenaren (Heren van Goye) heersten over de omgeving.

Het dorp had een openbare lagere school aan de Wickenburghseweg die een van de kleinste van het land was (ten slotte nog maar acht leerlingen in 1969). Ook was in die jaren in het oude Goy aan de Wickenburghseweg een vakschool voor de fruitteelt gevestigd, vernoemd naar een Jonkheer Van Tets, een pleitbezorger van de fruitteeltbelangen van weleer.


Dorp 't Goy (links) landgoed Wickenburgh, midden het oude 't Goy aan de Wickenburghseweg en het Groenedijkje. Bron: Openstreetmap (NL). Dorp 't Goy (links) landgoed Wickenburgh, midden het oude 't Goy aan de Wickenburghseweg en het Groenedijkje. Bron: Openstreetmap (NL).



Het tweede deel van het dorpje ligt op enige afstand en staat bekend als het Nieuwe Goy. Dit dorpje is ontstaan rond de bouw van de katholieke kerk in 1870. De belangrijkste elementen in dit dorp zijn de voetbalvelden, een café, een rooms-katholieke basisschool en een landbouwschool (thans dorpshuis). Dit dorpje is te zien op de luchtfoto hiernaast.

De bevolking was voorheen voornamelijk werkzaam in de landbouw/fruitteelt (appels, kersen enzovoorts). Thans zijn het veel stedelingen die hier buiten zijn komen wonen.

Aan de Tuurdijk zijn restanten van een Romeinse villa ontdekt. Het is een van de drie Romeinse bouwwerken waarvan in de gemeente Houten sporen zijn gevonden. In 1396 werd 't Goy geplunderd door roofridder Jan van Rhijnestein uit Cothen.

VV 't Goy is de voetbalvereniging van 't Goy. De club speelt op sportpark De Eng.


Gezicht in het dorp 't Goy met de Nederlands Hervormde kerk in 173 naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200542. Gezicht in het dorp 't Goy met de Nederlands Hervormde kerk in 173 naar een tekening van L.P. Serrurier. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200542.


Het nieuwe 't Goy tussen de Beusichemseweg de de Tuurdijk. Met het Kerkepad, De Eng en de Kapelhof. Bron: Openstreetmap (NL). Het nieuwe 't Goy tussen de Beusichemseweg de de Tuurdijk. Met het Kerkepad, De Eng en de Kapelhof. Bron: Openstreetmap (NL).


    

Plattegrond van een bouw- of bestemmingsplan van rijtjeswoningen aan de Tuurdijk in de jaren vijftig of zestig van de vorige eeuw. Bron: RAZU, 005. Plattegrond van een bouw- of bestemmingsplan van rijtjeswoningen aan de Tuurdijk in de jaren vijftig of zestig van de vorige eeuw. Bron: RAZU, 005.



1.   De Eng

Bij raadsvergadering vastgesteld op dinsdag 30 maart 1982.


De voorgevel met terras van partycentrum-café Huize Den Eng op 19 maart 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De voorgevel met terras van partycentrum-café Huize Den Eng op 19 maart 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De Eng verwijst in de naam naar de al in de veertiende-eeuwse Oostrum Eng ontginning waar nieuwe Goyse Dorp op langs de Beusichemseweg ligt tot aan de noordelijke gelegen Oosterlaak.

Uit de S. Lebuinustijnslijst van het DOM kapittel uit het jaar 1336 wordt melding gemeld van 6 morgen land voor in Oesterem in loco dicto opten enghe. Een Eng of Enk is een hooggelegen veldje of akker bij een dorp wat ook wel de dorpsweide van het het dorpje Oostrum was.

Bron: Het Kromme-Rijngebied in de Middeleeuwen, 1983, Cees Dekker.

Het dorpje Oostrum was de voorganger van het huidige dorp oude 't Goy aan de Wickenburghseweg en lag aan het uiteinde van het Groenedijkje.


Militaire Topografische Militaire Kaart uit 1885-1895 waarbij in nieuwe Goyse dorp staat beschreven als Enghuizen. Bron: Topotijdreis.nl. Militaire Topografische Militaire Kaart uit 1885-1895 waarbij in nieuwe Goyse dorp staat beschreven als Enghuizen. Bron: Topotijdreis.nl.



In de negentiende eeuw wordt op topografische militaire kaarten het nieuwe Goyse Dorp tussen de Tuurdijk en de Beusichemseweg Enghuizen genoemd.

Bij de bouw van de Rooms-Katholieke kerk 'Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming' aan de Beusichemseweg in 1870-1871. Was de nieuwe kerk de opvolger uit de 18e eeuw daterende kerkje was ooit aan de aan de Wickenburghseweg stond. Onder de bevolking van 't Goy was na het weer openbaar belijden worden van de het katholieke geloof. Altijd de wens gebleven om een eigen kerkgelegenheid te hebben.

Na de opening van de kerk ontwikkelde zich naast de kerk diverse huizen en een kroeg.
In 1989-1990 ontwikkelde zich tussen de Tuurdijk en de Beusischemseweg het toenmalige nieuwbouwstraatje Den Eng.

Verwijzend naar het weidegebied wat behoorde bij het 14-eeuwse dorpje Oostrum wat lag aan de oostelijke uiteinde van het Groenedijkje.


Straatnaambord 'Tuurdijk' en 'De Eng' in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Tuurdijk' en 'De Eng' in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in 't Goy

De Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming is een rooms-katholieke kerk in het Nederlandse dorp 't Goy (gemeente Houten) aan de Beusichemseweg 104.


De Rooms-Katholieke Kerk aan de Beusichemseweg 104. Bron: Wikimedia Comons Henk Monster. De Rooms-Katholieke Kerk aan de Beusichemseweg 104. Bron: Wikimedia Comons Henk Monster.



De bouw van de O.L.V. ten Hemelopneming startte op 1 augustus 1870 en op 28 september 1871 was de bouw van de kleine neogotische kruiskerk met fronttoren voltooid. De kerk is afgeleid van het middeleeuwse kerkje in Blauwkapel in het noordoosten van Utrecht. In de kerk op het priesterkoor bevindt zich een Johannes-orgel. De kerk is een gemeentelijk monument.
Nadat de kerk af was ontstond er een nieuw dorp omheen wat ook wel het Nieuwe Goy genoemd wordt.


Het Christusbeeld bij de Rooms-Katholieke Kerk 'Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopneming' aan de Beusichemseweg 104. Bron: Wikimedia Commons John Scholte - Eigen werk. Het Christusbeeld bij de Rooms-Katholieke Kerk 'Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopneming' aan de Beusichemseweg 104. Bron: Wikimedia Commons John Scholte - Eigen werk.


Zicht op een eengezinswoningen aan De Eng nr. 49 en hoger (links) in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op een eengezinswoningen aan De Eng nr. 49 en hoger (links) in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht op de straat De Eng in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op de straat De Eng in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


                   

Kunstwerk Kunstwerk "De Zittende Vrouw" van Elselien van der Graaf op 13 november 2019. Foto: Peter van Wieringen, Natuurenfoto.nl.


  • Luchtfoto van de lagere agrarische school en onderwijzerswoning "De Ploeg" in 1952. Bron: RAZU, 353.
  • Uit Utrecht in Woord en Beeld: afbeelding van een schilderij van waarschijnlijk Blokhove in 1927. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij Blokhoven. Gezicht op de voorgevel en linkerzijgevel van de boerderij met op de voorgrond hoogstam-fruitbomen in 1982. Bron: RAZU, 353.
  • Gezicht op boerderij Looijendaal met leilinden en de links naast de boerderij gelegen schuren in 1990. Bron: RAZU, 353.
  • Woning genaamd 'De Rietput' in 1985. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij Blokhoven. Gezicht op de voorgevel en linkerzijgevel van de boerderij met op de voorgrond hoogstam-fruitbomen in 1982. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij Blokhoven. Gedeelte van de omgrachting aan de noord-oostzijde in 1982. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij Looijendaal. Het zomerhuis annex schuur links naast de boerderij in 1990 aan de Beusichemseweg 8. Bron: RAZU, 353.
  • Huis aan de Beusichemseweg 23 in december 1991. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij in 't Goy aan de Beusichemseweg 26 in 1985. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij Oostrummerhofstad in 1960. Bron: RAZU, 353.
  • Boerderij Oostrummerhofstad in 1980-1990. Bron: RAZU< 353.
  • Boerderij Den Oord met naam Hedra tussen Den Oord op het hek in 1982-1990. Bron: RAZU, 353.
  • De voorgevel van de woning/winkel/café Zeldzaam. Ervoor poseren één dame, drie heren en twee honden in ca. 1915. Bron: RAZU, 353.
  • De Beusichemseweg met links de rooms-katholieke kerk. Vlaggen langs de weg en een grote groep mensen wachtend op de aankomt van de nieuwe pastoor in 1959. Bron: RAZU, 353.


        

Gezicht in het dorp 't Goy met de Nederlands Hervormde kerk, uit het noorden in 1740-1750 naar een tekening van H. Spilman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200543. Gezicht in het dorp 't Goy met de Nederlands Hervormde kerk, uit het noorden in 1740-1750 naar een tekening van H. Spilman. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200543.


Zicht op eengezinswoningen aan De Eng in 't Goy in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op eengezinswoningen aan De Eng in 't Goy in 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gezicht in het dorp 't Goy in 1750 in 1749 naar een tekening van J. Liender. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200544. Gezicht in het dorp 't Goy in 1750 in 1749 naar een tekening van J. Liender. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200544.


Luchtfoto vanuit het zuiden gezien in 2019 van het Goyse dorp met beneden de Beusichemseweg met diagonaal naar rechtsboven de Tuurdijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto vanuit het zuiden gezien in 2019 van het Goyse dorp met beneden de Beusichemseweg met diagonaal naar rechtsboven de Tuurdijk. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten in 2019 met de boerderijen aan de Tuurdijk 2 t/m 10a. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V.. Luchtfoto gezien vanuit het noordoosten in 2019 met de boerderijen aan de Tuurdijk 2 t/m 10a. Foto: Slagboom en Peeters Luchtfotografie B.V..


Zicht op de woningen aan De Eng nr. 48 (links) en nr. 50 in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de woningen aan De Eng nr. 48 (links) en nr. 50 in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Het verdwenen gedeelte van het Groenedijkje met op de achtergrond boerderij Oostrummerhofstad in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het verdwenen gedeelte van het Groenedijkje met op de achtergrond boerderij Oostrummerhofstad in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht de huizen aan De Eng (v.l.n.r) nrs. 2 t/m 18. in de zomer 2021. Fot: Sander van Scherpenzeel. Zicht de huizen aan De Eng (v.l.n.r) nrs. 2 t/m 18. in de zomer 2021. Fot: Sander van Scherpenzeel.


Gedeelte van het Groenedijkje met op de achtergrond de woningen in 't Goy in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van het Groenedijkje met op de achtergrond de woningen in 't Goy in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op de woningen aan De Eng met links nr. 59 en op de achtergrond huisnrs. 41 en hoger (links) in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de woningen aan De Eng met links nr. 59 en op de achtergrond huisnrs. 41 en hoger (links) in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


         

Gedeelte van het Groenedijkje met rechts de woning nummer 13 en links op de achtergrond boerderij Oostrummerhofstad in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van het Groenedijkje met rechts de woning nummer 13 en links op de achtergrond boerderij Oostrummerhofstad in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Pentekening van Huize Den Eng in 1978. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Pentekening van Huize Den Eng in 1978. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van het Groenedijkje met rechts de voorgevel van het boerderijtje De Stenen Kamer in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van het Groenedijkje met rechts de voorgevel van het boerderijtje De Stenen Kamer in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


   


2.    Groenedijkje - 

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.


Luchtfoto gezien richting het zuidoosten met aan de rechterkant van het midden gedeelte het Groenedijkje lopend in oostelijke richting. Foto uit 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Luchtfoto gezien richting het zuidoosten met aan de rechterkant van het midden gedeelte het Groenedijkje lopend in oostelijke richting. Foto uit 1985-1990. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



Het Groenedijkje in 't Goy (oude 't Goy) was de verbinding uit de "vroege" middeleeuwen tussen het kasteel Ten Goye (in de binnenbocht van de Wickenburghseweg) en het dorpje Oostrum (in het oosten). Gelegen aan het oostelijke uiteinde van het Groenedijkje. Na het in verval treden van het kasteel Ten Goyen kwamen er in de loop van de tijd (1300-1600) meer mensen aan de buitenrand van het kasteel wonen. Hierdoor ontstond het oude 't Goy aan de Wickenburghseweg zoals wij het vandaag de dag nog kennen.

Het dorpje Oostrum is rond 1600 verdwenen waarop de bewoning aan de Wickenburghseweg (in jaren vijftig van de twintigste eeuw voor een gedeelte nog Goyse Molensteeg geheten) zicht meer bij de grote bocht van die weg ging concentreren.

De naam Groenedijkje wijst op het 'vroegere' weinige gebruik van de weg. Groen staat voor grasbegroeiing van een weg die weinig gebruik werd, dus dat er een groen tracé ontstond.

Sinds de IJzertijd moet er over deze stroomrug een verbinding zijn geweest. Uit de onderstaande kaart (Van Ooststroom.com) is dat ook te zien dat het begin van de Gerrit Willemssteeg (Groenedijkje) begon aan de Beusichemseweg 63. In westelijke en vervolgens na de Oostrummerhofstede in noordwestelijke loopt richting het kasteelterrein van 't Goy.

Een zekere Gerrit Willems zal ooit in de late middeleeuwen een stuk grond of een hofstede hebben gehad aan het dijkje.

Uit de ontginningstijd in de elfde, twaalfde en dertiende eeuw dateren nog diverse namen in de straatnaamgeving van de gemeente Houten. Met de uitgang in de naam dijk of dijkje.

In die tijd zag men een ligt verhoogde plek waar een wandelpad op  als dijkje. In onze tijd zien wij grote rivierdijken als dijk. Aan het Groendijkje is te zien dat het tracé deels door de bestaande kavel in het jaar 1832 heen loopt. Dat duidt er ook op dat de weg nog voor de grote ontginning al heeft bestaan. Meer richting het westen, ten zuiden van het kasteelterrein van 't Goy snijden de kavels wel aan de rand van de weg van een ontginningseenheid.


Kaart van Ad van Ooststroom met de reconstructie van eigendomsverhouding van de veertiende eeuw tot 1832 waarop het Groenedijk is ingetekend tussen de Wickenburghseweg en de Beusichemseweg, genaamd als de Gerrit Willemssteeg. Bron: Van ooststroom.com. Kaart van Ad van Ooststroom met de reconstructie van eigendomsverhouding van de veertiende eeuw tot 1832 waarop het Groenedijk is ingetekend tussen de Wickenburghseweg en de Beusichemseweg, genaamd als de Gerrit Willemssteeg. Bron: Van ooststroom.com.



In jaar 1370 is uit een bron bekend dat er wordt geschreven over de Achterweg wat de Beusichemseweg is. De Voorweg is dan het Groenedijkje. Heden ten dagen vormt het dijkje een ontsluiting voor het boerderijterrein aan de Beusichemseweg nr. 49 en 49a.

In de periode tussen 1935 en 1953 werd het Amsterdam-Rijnkanaal gegraven. Vanaf de haven van Amsterdam, via westelijk Utrecht, Houten, Wijk bij Duurstede, kruisend de rivier de Lek met nog een tracé tot de plaats Tiel. Aansluitend op de rivier de Waal. Zodat het schepen via deze rivier richting het Duitse Roergebied en de Rijn.

Door het graven van het kanaal, kwam het tracé over de Goyerdijk te liggen die na de oplevering ervan meer een vervolg kreeg als noordelijke kanaaldijk. Het aansluitende weggetje tussen het Groenedijkje en de Goyerdijk kwam door de aanleg van het kanaal ook te vervallen. Het perceel bestaat nog als perceelnummer: 169, sectienummer: L.


Kadasterkaart van het dorp 't Goy in 1832 waarop midden diagonaal Groenedijkje te zien is tot aan de Oostrummerhofstad. Eerder doorlopend in de richting van het oosten aansluitend op de Beusichemseweg ter hoogte van het terrein op huisnummer Beusichemseweg nr. 63. Op een onbekend tijdstip is dit gedeelte tussen de Oostrummerhofstad en de Beusichemseweg komen te vervallen of in onbruik geraakt. Bron: HISHIS Utrecht. Kadasterkaart van het dorp 't Goy in 1832 waarop midden diagonaal Groenedijkje te zien is tot aan de Oostrummerhofstad. Eerder doorlopend in de richting van het oosten aansluitend op de Beusichemseweg ter hoogte van het terrein op huisnummer Beusichemseweg nr. 63. Op een onbekend tijdstip is dit gedeelte tussen de Oostrummerhofstad en de Beusichemseweg komen te vervallen of in onbruik geraakt. Bron: HISHIS Utrecht.


Links de de boerderijen en woning aan het Groendijkje 7- en lager in de richting gezien van de Wickenburghseweg in de periode 1990-1995 naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Links de de boerderijen en woning aan het Groendijkje 7- en lager in de richting gezien van de Wickenburghseweg in de periode 1990-1995 naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Boerderij aan de Beusichemseweg 63 waar eens in eerdere tijden het Groenedijkje op uitkwam. Beeld uit 1970. Bron: RAZU, 353. Boerderij aan de Beusichemseweg 63 waar eens in eerdere tijden het Groenedijkje op uitkwam. Beeld uit 1970. Bron: RAZU, 353.


Links het Groenedijke 7a in de richting van het zuidoosten gezien in de periode 1990-1995 naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Links het Groenedijke 7a in de richting van het zuidoosten gezien in de periode 1990-1995 naar een foto van O.J. Wttewaall. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


         

Zicht op de woning aan De Eng in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de woning aan De Eng in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Zicht op de woningen aan De Eng met links huisnummer 18 (met rechts nummers lager) in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de woningen aan De Eng met links huisnummer 18 (met rechts nummers lager) in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gedeelte van het Groenedijkje met rechts op de achtergrond boerderijtje De Stenen Kamer in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van het Groenedijkje met rechts op de achtergrond boerderijtje De Stenen Kamer in maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De driesprong met de Wickenburghseweg en het Groenedijkje gezien vanuit het westen. Te zien zijn de woningen aan de noordkant van het Groenedijkje maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid Utrecht (RAZU), 353. De driesprong met de Wickenburghseweg en het Groenedijkje gezien vanuit het westen. Te zien zijn de woningen aan de noordkant van het Groenedijkje maart 1992. Bron: Regionaal Archief Zuid Utrecht (RAZU), 353.


De Rooms Katholieke basisschool, nu basisschool de Boogerd, aan de Beusichemseweg 118 met daarvoor de woning van de hoofdonderwijzer in ca. 1920. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Rooms Katholieke basisschool, nu basisschool de Boogerd, aan de Beusichemseweg 118 met daarvoor de woning van de hoofdonderwijzer in ca. 1920. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht vanaf de Beusichemseweg op de woning behorende bij de voormalige landbouwschool met daarachter de school in 1979 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gezicht vanaf de Beusichemseweg op de woning behorende bij de voormalige landbouwschool met daarachter de school in 1979 naar een foto van Jos Schalkwijk. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Een aantal van de betonnen groepsschuilplaatsen van Het Werk aan de Groeneweg in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Een aantal van de betonnen groepsschuilplaatsen van Het Werk aan de Groeneweg in 1988. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Zicht op een speelplaats tusen de woningen aan Den Eng 28 en 44 in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op een speelplaats tusen de woningen aan Den Eng 28 en 44 in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


               

Straatnaambord 'Kapelhof' in april 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord 'Kapelhof' in april 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.

 

  

Plattegrond waarop het hofsteedje met het kruiskapel, land genaamd de Kruishoeve in het eerste kwart van de zeventiende eeuw staat ingetekend uit het kaartboek van het Utrechtse kapittel van OudmUnster, Bron: HUA, 223, 933, p90-91. Plattegrond waarop het hofsteedje met het kruiskapel, land genaamd de Kruishoeve in het eerste kwart van de zeventiende eeuw staat ingetekend uit het kaartboek van het Utrechtse kapittel van OudmUnster, Bron: HUA, 223, 933, p90-91.


 

3.   Kapelhof

Bij besluit van college van burgemeester en wethouders vastgesteld op dinsdag 1 december 2020.

De straat de Kapelhof is genoemd naar een kapel dat in 1612 wordt vermeld als Vrauwenhuysken wat daar vanaf de zeventiende eeuw stond. Op de hoek gelegen gestaan naast bij de splitsing van de Tuurdijk met Beusichemseweg. In het jaar 1271 wordt er voor het eerst vermelding gemaakt van een Cruyse. 

Het land was op dat moment van het kapittel van Oudmunster in Utrecht.

De bovenstaande tekening laat het bewijs uit het begin van de zeventiende eeuw zien. Waarbij het kruis en kapel zijn ingetekend in het kaartboek van het kapittel van Oudmunster. De Beusichemseweg, links ervan staat als een brede weg ingetekend.

De Tuurdijk daarin tegen niet. Hij was al vanaf de middeleeuwen een karrespoor of tiendweg van weinig bekende betekenis. Het zij als verbindingsweg of als waterstaatkundig object heeft het geen betekenis gehad.

Wel is duidelijk bij het intekenen op twee kaarten van Oudmunster de kapel en het kruis op de hoek van een splitsing staat. Doorgaande worden de meeste kruisen, vooral in het zuiden deslands op een t-splitsing gesitueerd.

Wikipedia beschrijft het volgende over de wegenkruisen

"Een wegkruis of een veldkruis is een in katholieke streken veelvoorkomend gedenkteken op de kruising van wegen en straten. Het is een religieuze uiting die de voorbijganger eraan herinnert dat Christus aan het kruis is gestorven.

Wegkruisen bestaan in houten, gietijzeren en stenen varianten. Ze werden geplaatst door rijke personen, vaak boeren, of door buurtverenigingen die hiervoor geld inzamelden. Als een wegkruis buiten de bebouwde kom geplaatst is, spreekt men van een veldkruis.

Indien de Christusfiguur het hoofd niet op de rechter- maar op de linkerschouder legt spreekt men van een Verkeerde Lieve Heer. Er bestaan een aantal wegkruisen van die informeel deze naam dragen."

Uit een Attestatie over de Tuurdijk uit augustus 1598 kwam naar voren wat de status was van de dijk: 

"In augustus 1598 werden in het kader van een proces enige attestaties over de weg  afgelegd: Hubert Joostensz. te Dwarsdijk, 60 jaar oud: welcke wech tegenvoordelijck gansch te nyt gegaen is als met diepe gruppelen doorgegraven sijnde, soedat men deselve wech op dese tijt met geen wagens en can gebruycken; Michiel Adamsz. te Werkhoven, 80 jaar oud: dat de bruyckers van de landen daer de voorsz. wech door loopt deselve wel met de ploch wel omworpen ende oock dsommige haer ploech wel lichten,----- dat op deze tijt deselve wech op vele plaetse met diepe gruppelen doorgegraven is, soedat men daer met geen wagens over mach rijden. Vroeger was dat anders. Gillis Petersz., ex-pastoor van Werkhoven, 62 jaar oud en sinds 1574 te Werkhoven, verhaalt dat hij, toen hij nog dienst deed, met een wagen gehaald werd en via de bewuste weg naar Zemel en omgeving het sakrament der zieken bracht."

Bron: Het Kromme-Rijngebied in de Middeleeuwen, Dekker, C.


Straatnaam Kapelhof als nieuwbouwstraat in het nieuwe Goyse dorp 't Goy. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 1 december 2020. Kaart: Gemeente Houten. Straatnaam Kapelhof als nieuwbouwstraat in het nieuwe Goyse dorp 't Goy. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Houten op dinsdag 1 december 2020. Kaart: Gemeente Houten.



De Kapelhof is een nieuwbouwstraat wat in de plaats is gekomen van een aantal bedrijfspanden op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichemseweg.


Inprikker van de Kapelhof gezien vanaf de Tuurdijk in april 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Inprikker van de Kapelhof gezien vanaf de Tuurdijk in april 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


              

Het bouwterrein van De Eng in het nieuwe 't Goy rond 1985 gezien vanaf de Tuurdijk (1). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het bouwterrein van De Eng in het nieuwe 't Goy rond 1985 gezien vanaf de Tuurdijk (1). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De Tuurdijk moet in de negende eeuw na chr. verbidningsweg zijn geweest van het dorp Oostrum ('t Goy) en de villa Ture. Vermoedelijk ooit gelegen op de plek langs de huidige Tuurdijk (ter hoogte van Den Eng?)

Na enige eeuwen zal bij het verdwijnen van de villa Ture ook het weggetje zijn verdwenen.

Wel komt in het jaar 1227 een nieuwe naam voor, voor de dijk als Nieuwedijk. Althans de dijk (weg) die nieuwer dan de toen bestaande verkaveling. Een gedeelte Goyse gedeelte van de Nieuwendijk werd later een tiendweg en verdwenen naderhand. Waarop de het gedeelte van de Tuurdijk in Werkhoven bleef bestaan en in de zestiende eeuw herhaaldelijk werd omgeploegd. Lees de attestatie hierboven.

Hierop kunnen we op aflijden dat de Tuurdijk terhoogte van 't Goy vermoedlijk uit 2 gedeelte bestaand heeft. (volgens Dekker). Een tiendweg gedeelte waarvan niet betekend is waar deze lag en et gedeelte dat op de kaart van 1832 staat ingetekend.

Uit de twaalfde eeuw zijn ok 2 toponiemen bekend afkomstig uit de oudste geschriften die we kennen in de Utrechtse archieven. Waarop de naam Oosterwoerd bekend is. Wat de betekenis zal hebben van de oostelijke gelegen heuvel.

En de naam Vrijtgas wat de betekenis heeft van het voor gelegen terrein of vrij gelegen grasterrein.


          

Zicht op de Tuurdijk in de richting van het oosten in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Tuurdijk in de richting van het oosten in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Vermoedelijk de Tuurdijk. Bron: onbekend. Vermoedelijk de Tuurdijk. Bron: onbekend.


Het nieuwe 't Goy gezien vanuit het noorden met de nog deel nieuw te bouwen straat De Eng rond 1985-1990. Opname van een dia. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het nieuwe 't Goy gezien vanuit het noorden met de nog deel nieuw te bouwen straat De Eng rond 1985-1990. Opname van een dia. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van de Tuurdijk gezien in westelijke richting. Links de toren van de Rooms-Katholieke kerk van 't Goy in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Tuurdijk gezien in westelijke richting. Links de toren van de Rooms-Katholieke kerk van 't Goy in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gezicht op het kruispunt bij het huis aan Beusichemseweg nr. 64 met links de Tuurdijk in de zomer 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Gezicht op het kruispunt bij het huis aan Beusichemseweg nr. 64 met links de Tuurdijk in de zomer 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gedeelte van de Tuurdijk gezien in oostelijke richting in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Tuurdijk gezien in oostelijke richting in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


    

Straatnaambord Kerkepad gezien vanaf de Tuurdijk. De straatnaam Kerkepad is een niet officiële vastgestelde straatnaam door de gemeente Houten. Pad is niet in beheer en eigendom door de gemeente Houten. Vandaar dat de naam niet in de straatnamenlijst is opgenomen. De naast verwijst naar de Rooms Katholieke Kerk van 't Goy aan de Beusichemseweg. Foto in april 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Kerkepad gezien vanaf de Tuurdijk. De straatnaam Kerkepad is een niet officiële vastgestelde straatnaam door de gemeente Houten. Pad is niet in beheer en eigendom door de gemeente Houten. Vandaar dat de naam niet in de straatnamenlijst is opgenomen. De naast verwijst naar de Rooms Katholieke Kerk van 't Goy aan de Beusichemseweg. Foto in april 2022. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Gedeelte van de Tuurdijk ter hoogte van nummer 16 in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Tuurdijk ter hoogte van nummer 16 in 1989. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Straatnaambord Kerkepad gezien vanaf de Tuurdijk. De straatnaam Kerkepad is een niet officiële vastgestelde straatnaam door de gemeente Houten. Pad is niet in beheer en eigendom door de gemeente Houten. Vandaar dat de naam niet in de straatnamenlijst is opgenomen. De naast verwijst naar de Rooms Katholieke Kerk van 't Goy aan de Beusichemseweg. Foto in april 2022 kippenren naast het pad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Kerkepad gezien vanaf de Tuurdijk. De straatnaam Kerkepad is een niet officiële vastgestelde straatnaam door de gemeente Houten. Pad is niet in beheer en eigendom door de gemeente Houten. Vandaar dat de naam niet in de straatnamenlijst is opgenomen. De naast verwijst naar de Rooms Katholieke Kerk van 't Goy aan de Beusichemseweg. Foto in april 2022 kippenren naast het pad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


    

Kunstwerk 'Zittende vrouw' van Elselien van der Graaf in 't Goy ter hoogte van Tuurdijk 23 in maart 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Kunstwerk 'Zittende vrouw' van Elselien van der Graaf in 't Goy ter hoogte van Tuurdijk 23 in maart 1999. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Gedeelte van de Tuurdijk met op de achtergrond de gebouwen van Oostroms Koel- en Opslagbedrijf in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Gedeelte van de Tuurdijk met op de achtergrond de gebouwen van Oostroms Koel- en Opslagbedrijf in 1985. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


Straatnaambord Kerkepad gezien vanaf de Tuurdijk. De straatnaam Kerkepad is een niet officiële vastgestelde straatnaam door de gemeente Houten. Pad is niet in beheer en eigendom door de gemeente Houten. Vandaar dat de naam niet in de straatnamenlijst is opgenomen. De naast verwijst naar de Rooms Katholieke Kerk van 't Goy aan de Beusichemseweg. Foto in april 2022 gezicht op het pad. Foto: Sander van Scherpenzeel. Straatnaambord Kerkepad gezien vanaf de Tuurdijk. De straatnaam Kerkepad is een niet officiële vastgestelde straatnaam door de gemeente Houten. Pad is niet in beheer en eigendom door de gemeente Houten. Vandaar dat de naam niet in de straatnamenlijst is opgenomen. De naast verwijst naar de Rooms Katholieke Kerk van 't Goy aan de Beusichemseweg. Foto in april 2022 gezicht op het pad. Foto: Sander van Scherpenzeel.


De Beusichemseweg ter hoogte van boerdrij Den Oord kort voordat de weg is verbeterd en verbreed. Links boerderij Den Oord en op de achtergrond de Lekdijk in 1930-1933. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht 9RAZU), 353. De Beusichemseweg ter hoogte van boerdrij Den Oord kort voordat de weg is verbeterd en verbreed. Links boerderij Den Oord en op de achtergrond de Lekdijk in 1930-1933. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht 9RAZU), 353.


De Tuurdijk gezien in de periode 1985-1990 (2). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Tuurdijk gezien in de periode 1985-1990 (2). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


De Tuurdijk gezien in de periode 1985-1990 (1). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. De Tuurdijk gezien in de periode 1985-1990 (1). Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.


      

Plattegrond van de omgeving de Tuurdijk (diagonaal) in de zeventiende eeuw. Met links de Beusichemseweg en rechts de Oosterlaak. Percelen in bruin/groen gearceerd zijn in het bezit van de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht. Bron: Archief RDO. Plattegrond van de omgeving de Tuurdijk (diagonaal) in de zeventiende eeuw. Met links de Beusichemseweg en rechts de Oosterlaak. Percelen in bruin/groen gearceerd zijn in het bezit van de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht. Bron: Archief RDO.


Zicht op de Beusichemseweg in de richting van het noordwesten gezien van Houten met rechts de boomgaard die in de middeleeuwen van het Utrechtse kapittel van Oudmunster en Ten DOM is geweest. Foto uit de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Beusichemseweg in de richting van het noordwesten gezien van Houten met rechts de boomgaard die in de middeleeuwen van het Utrechtse kapittel van Oudmunster en Ten DOM is geweest. Foto uit de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Plattegrond van de omgeving de Tuurdijk (diagonaal) in het jaar 1596. Met midden de Beusichemseweg en rechts de Oosterlaak. Diverse percelen zijn in het bezit van de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht. Bron: Archief RDO. Plattegrond van de omgeving de Tuurdijk (diagonaal) in het jaar 1596. Met midden de Beusichemseweg en rechts de Oosterlaak. Diverse percelen zijn in het bezit van de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht. Bron: Archief RDO.


          

Kadastrale percelen rondom de Tuurdijk en de Beusichemseweg in het jaar 1832 met op de hoek van de Tuurdijk een klein hofsteedje waar ook eens de het kapelletje stond. Bron: HISGIS Utrecht. Kadastrale percelen rondom de Tuurdijk en de Beusichemseweg in het jaar 1832 met op de hoek van de Tuurdijk een klein hofsteedje waar ook eens de het kapelletje stond. Bron: HISGIS Utrecht.


Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53. Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53.


Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53. Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53.


Gezicht op het landschap in de omgeving van 't Goy bij Houten. Misschien de Beusichemseweg als zandweg te zien in 1790-1810. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 206162. Gezicht op het landschap in de omgeving van 't Goy bij Houten. Misschien de Beusichemseweg als zandweg te zien in 1790-1810. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 206162.


Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Begin beschrijving van akte met benoeming van datum en jaar. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53. Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Begin beschrijving van akte met benoeming van datum en jaar. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53.


Gezicht op de herberg De Laatste Stuiver bij het dorp Houten in 1770-1800. Naar een tekening van G. Eichler. Bron: HUA, catalogusnummer: 200576. Gezicht op de herberg De Laatste Stuiver bij het dorp Houten in 1770-1800. Naar een tekening van G. Eichler. Bron: HUA, catalogusnummer: 200576.


Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Benoeming van inzet op de veiling door Otto van Echteld en de uiteindelijke koper Jan van Hoevelaken voor een bedrag van f. 3.050-, guld;en. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53. Op zaterdag 23 juli van het jaar 1808 ten overstaan van de Utrechtse notaris G.J. van Spall verkocht notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn dochte rAnna Christina Bunddingh De veiling plaats van 'een hofstede bestaande in huizinge c.a. met een boomgaard en nog een boomgaard te zamen groot 3,5 morgen, en de steeg vóór deze hofstede liggende'. Bij de vermelding van de akte wordt Herberg de Engel (Burg./ Wallerweg 2) gemeld. Benoeming van inzet op de veiling door Otto van Echteld en de uiteindelijke koper Jan van Hoevelaken voor een bedrag van f. 3.050-, guld;en. Bron: HUA, 34-4, 2376, aktenummer: 53.


Verkoopadvertentie van de verkoop van het hofsteedje met boomgaarden op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichemseweg ruim 22 jaar geleden. Uiteindelijk kocht de inmiddels hoogbejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh het vastgoed terug waar hij eerder 22 jaar geleden verkocht. Bron: Delpher.nl. Verkoopadvertentie van de verkoop van het hofsteedje met boomgaarden op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichemseweg ruim 22 jaar geleden. Uiteindelijk kocht de inmiddels hoogbejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh het vastgoed terug waar hij eerder 22 jaar geleden verkocht. Bron: Delpher.nl.


Herberg De Laatste Stuyver aan de Beusichemseweg. Gewassen pentekening uit 1765 door P.J. van Liender. Bron: Koninklijk Huisarchief nr. A/T-280. Herberg De Laatste Stuyver aan de Beusichemseweg. Gewassen pentekening uit 1765 door P.J. van Liender. Bron: Koninklijk Huisarchief nr. A/T-280.


Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786. Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Begin beschrijving van akte. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786.


Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van percelen en onderdelen van de verkoop. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786. Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van percelen en onderdelen van de verkoop. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786.


Gezicht in het dorp 't Goy in 1749. Naar een tekening van J. Liender. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200544. Gezicht in het dorp 't Goy in 1749. Naar een tekening van J. Liender. Bron: Het Utrechts Archief, catalogusnummer: 200544.


Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van akte van eerdere verkrijging van de onroerende goederen door de heer Arendse.. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786. Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van akte van eerdere verkrijging van de onroerende goederen door de heer Arendse.. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786.


Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van veilingbot. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786. Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van veilingbot. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786.


Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van koopsom van Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn zoon Jan Gijsbert Buddingh. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786. Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Beschrijving van koopsom van Nicolaas Wilhelmus Buddingh en zijn zoon Jan Gijsbert Buddingh. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786.


Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Eind van beschrijving met ondertekening. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786. Op zaterdag 26 juni van het jaar 1830 vond ten overstaan van de Utrechtse notaris G.H. Stevens de veiling plaatst van het hofsteedje plaats op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichsemseweg. De heer Johannes Wilhelmus Arends uit Utrecht het hofsteedje wilde laten veilen. D ehoognejaarde notaris Nicolaas Wilhelmus Buddingh kocht het hofsteedje terug voor f. 8.400-, gulden terug. Eind van beschrijving met ondertekening. Bron: HUA, 34-4, 3632, aktenummer: 7786.


       

Ovaal geschilderd portret uit circa 1800 voorstellend Gosewinus de Voogt (1779-1810), echtgenoot van Johanna Buddingh (1779-1853). Bron: Stedelijk Museum Zutphen / Collectie Nederland.nl. Ovaal geschilderd portret uit circa 1800 voorstellend Gosewinus de Voogt (1779-1810), echtgenoot van Johanna Buddingh (1779-1853). Bron: Stedelijk Museum Zutphen / Collectie Nederland.nl.


Portret voorstellend Johanna Buddingh (1779-1853) echtgenote van Gosewinus de Voogt (1779-1810). Eigenaresse van het boerderijtje en boomgaard op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichemseweg. Dochter van Nicolaas Wilhelmus Buddingh. Bron: Stedelijk Museum Zutphen, Collectie Nederland.nl. Portret voorstellend Johanna Buddingh (1779-1853) echtgenote van Gosewinus de Voogt (1779-1810). Eigenaresse van het boerderijtje en boomgaard op de hoek van de Tuurdijk en de Beusichemseweg. Dochter van Nicolaas Wilhelmus Buddingh. Bron: Stedelijk Museum Zutphen, Collectie Nederland.nl.


Portret van Nicolaas Wilhelmus Buddingh (1749-1835), notaris te Utrecht. Vanaf 1830 eigenaar van de Tuurdijk, hofsteedje en boomgaarden bij de Beusichemseweg. Geschilderd portret uit 1948 van H.P. Wenckebach naar een schilderij uit 1791 van Christiaan van Geelen (I). Bron: Stedelijke Museum Zutphen, Collectie Nederland.nl. Portret van Nicolaas Wilhelmus Buddingh (1749-1835), notaris te Utrecht. Vanaf 1830 eigenaar van de Tuurdijk, hofsteedje en boomgaarden bij de Beusichemseweg. Geschilderd portret uit 1948 van H.P. Wenckebach naar een schilderij uit 1791 van Christiaan van Geelen (I). Bron: Stedelijke Museum Zutphen, Collectie Nederland.nl.


Portret van Gosewinus de Voogt. Echtgenoot van Johanna Bunddingh, schoonzoon van Nicolaas Wilhelmus Buddingh. Bron: Collectie Rijksmuseum, Collectie Nederland.nl. Portret van Gosewinus de Voogt. Echtgenoot van Johanna Bunddingh, schoonzoon van Nicolaas Wilhelmus Buddingh. Bron: Collectie Rijksmuseum, Collectie Nederland.nl.


  

In juli 1891 werd de Tuurdijk kadastraal ingetekend en ingemeten en dwars op de Beusichemseweg gepositioneerd. Ruim dertig jaar eerder op 11 december 1862 vroeger de familie De Voogt, nazaten van familie Buddingh of de Tuurdijk al verlegd kon worden. Vanwege de slechte staat van de polderweg dwars door het landschap heen. Maar ook omdat het bouw- en weiland niet goed te bewerken was door de dwarse ligging van de weg. Bron: Kadasterarchiefviewer (1832-1987), (Nl). In juli 1891 werd de Tuurdijk kadastraal ingetekend en ingemeten en dwars op de Beusichemseweg gepositioneerd. Ruim dertig jaar eerder op 11 december 1862 vroeger de familie De Voogt, nazaten van familie Buddingh of de Tuurdijk al verlegd kon worden. Vanwege de slechte staat van de polderweg dwars door het landschap heen. Maar ook omdat het bouw- en weiland niet goed te bewerken was door de dwarse ligging van de weg. Bron: Kadasterarchiefviewer (1832-1987), (Nl).



4.   Tuurdijk -

Bij raadsvergadering vastgesteld op donderdag 4 oktober 1962.

Zie voor de gehele geschiedenis uitleg over de Tuurdijk. Het artikel hierboven over de straatnaam Kapelhof.


Het nieuwe 't Goy gezien loodrecht vanaf boven met deels de nog te bouwen straat De Eng rond 1980-1985. Opname van een dia. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353. Het nieuwe 't Goy gezien loodrecht vanaf boven met deels de nog te bouwen straat De Eng rond 1980-1985. Opname van een dia. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 353.



De Tuurdijk is één van de oudste wegen in de gemeente Houten. Mogelijk bestond deze al in de Romeinse Tijd als kleispoor of karrespoor. Lopende over de hoger gelegen stroomrug ten noorden van 't Goy van de Beusichemseweg naar het buurtschap Dwarsdijk in het oosten gelegen.


Verkoop van grond door de gemeente Houten in juli 1951 op de hoek van de Beusichemseweg en de Tuurdijk voor de ontwikkeling van woningen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 109. Verkoop van grond door de gemeente Houten in juli 1951 op de hoek van de Beusichemseweg en de Tuurdijk voor de ontwikkeling van woningen. Bron: Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), 109.


Kaart van aan te leggen elektriciteitsleiding door het Goyse Dorp langs de Beusichensweg in de jaren twintig. Bron: onbekend. Kaart van aan te leggen elektriciteitsleiding door het Goyse Dorp langs de Beusichensweg in de jaren twintig. Bron: onbekend.


Plattegrond van nieuwe huisnummers en vernummering van woningen en nieuw te bouwen woningen aan de Tuurdijk en De Eng in de jaren tachtig. Bron: RAZU, 005, Plattegrond van nieuwe huisnummers en vernummering van woningen en nieuw te bouwen woningen aan de Tuurdijk en De Eng in de jaren tachtig. Bron: RAZU, 005,


Besluit van de gemeenteraad van Houten van 23 juli 1951 om een perceel grond in de binnenkant van de Tuurdijk en de Beusichemseweg aan te kopen van Gravin de Leusse d'Alsace d'Henin Liétard te Parijs voor een aankoopsom van f. 3.937,50 gulden. Voor de bouw van Woningwetwoningen in 1951-1952. Bron: RAZU, 005. Besluit van de gemeenteraad van Houten van 23 juli 1951 om een perceel grond in de binnenkant van de Tuurdijk en de Beusichemseweg aan te kopen van Gravin de Leusse d'Alsace d'Henin Liétard te Parijs voor een aankoopsom van f. 3.937,50 gulden. Voor de bouw van Woningwetwoningen in 1951-1952. Bron: RAZU, 005.



In de zestiende eeuw is er zelfs een overlevering bekend van een boer uit 't Goy die verteld uit aan het gercht van 't Goy en Houten dat de Tuurdijk geen officiele weg was die het bezit was van iemand. Het pad liep gewoon over de bestaande akkers en weiland heen.


Zicht op woningen aan De Eng (2- en hoger) in dorp 't Goy vanaf de Tuurdijk gezien in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op woningen aan De Eng (2- en hoger) in dorp 't Goy vanaf de Tuurdijk gezien in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.



Zelfs bij de invoering van het kadaster zijn er percelen van de Tuurdijk waar geen eigenaar aan gekoppeld was.


Plattegrond van de landerijen in de omgeving van de Tuurdijk en de Beusichemseweg in 1906. Behorend bij een besluit van zwaar bij het afkopen van de tiendrecht door de tiendrechtenhouder in het gebied. Rechts de haaks toelopende Tuurdijk op de Beusichemsweg. Bron: HUA. Plattegrond van de landerijen in de omgeving van de Tuurdijk en de Beusichemseweg in 1906. Behorend bij een besluit van zwaar bij het afkopen van de tiendrecht door de tiendrechtenhouder in het gebied. Rechts de haaks toelopende Tuurdijk op de Beusichemsweg. Bron: HUA.


Zicht op de Tuurdijk met midden achterin het huis aan de Tuurdijk nr. 23 in oostelijke richting gezien in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel. Zicht op de Tuurdijk met midden achterin het huis aan de Tuurdijk nr. 23 in oostelijke richting gezien in de zomer van 2021. Foto: Sander van Scherpenzeel.


Kadasterkaart van het Nieuwe Goyse dorp aan de Tuurdijk en de Beusichemseweg in de periode van na 1960. Bron: onbekend. Kadasterkaart van het Nieuwe Goyse dorp aan de Tuurdijk en de Beusichemseweg in de periode van na 1960. Bron: onbekend.


Het hofsteedje met het kapelletje op de kruising van de Tuurdijk met de Beusichemseweg in het eerst kwart van de zeventiende eeuw. Uit het kaartenboek van het Utrechtse kapittel van Oudmunster. Bron: HUA, 223, 993. Het hofsteedje met het kapelletje op de kruising van de Tuurdijk met de Beusichemseweg in het eerst kwart van de zeventiende eeuw. Uit het kaartenboek van het Utrechtse kapittel van Oudmunster. Bron: HUA, 223, 993.


Brief aan het polderbestuur (gemeentebestuur) van Houten en 't Goy van familie De Voogt van 11 december van het jaar 1862 waarin zij vragen de Tuurdijk op hun land te mogen verleggen omdat de weg in zeer slechte staat is en bij het verbouwen van het land in de weg ligt. De dijk was toen nog niet kadastraale op dat punt ingemeten. Ruim 30 jaar later in 1891zou de Tuurdijk zijn haaks vorm krijgen aan de Beusichemseweg. Bron: RAZU, 005. Brief aan het polderbestuur (gemeentebestuur) van Houten en 't Goy van familie De Voogt van 11 december van het jaar 1862 waarin zij vragen de Tuurdijk op hun land te mogen verleggen omdat de weg in zeer slechte staat is en bij het verbouwen van het land in de weg ligt. De dijk was toen nog niet kadastraale op dat punt ingemeten. Ruim 30 jaar later in 1891zou de Tuurdijk zijn haaks vorm krijgen aan de Beusichemseweg. Bron: RAZU, 005.


Brief omtrent de correspondentie van het Aartsbisdom Utrecht in overleg met het R.K. Kerkbestuur van de parochie van O.L.V. ten Hemelopnemeing in ;t Goy over de eventuele verkoop van de Tuurdijk kadastraal, sectie C, perceelnummer: 700 in 1968 aan de gemeente Houten voor het symbolische bedrag van f. 1-, gulden. Bron: RAZU, 005. Brief omtrent de correspondentie van het Aartsbisdom Utrecht in overleg met het R.K. Kerkbestuur van de parochie van O.L.V. ten Hemelopnemeing in ;t Goy over de eventuele verkoop van de Tuurdijk kadastraal, sectie C, perceelnummer: 700 in 1968 aan de gemeente Houten voor het symbolische bedrag van f. 1-, gulden. Bron: RAZU, 005.


Voorlopig koopcontract omtrent de eventuele verkoop van de Tuurdijk kadastraal, sectie C, perceelnummer: 700 in 1968 aan de gemeente Houten voor het symbolische bedrag van f. 1-, gulden. Door de R.K Parochie in 't Goy. Bron: RAZU, 005. Voorlopig koopcontract omtrent de eventuele verkoop van de Tuurdijk kadastraal, sectie C, perceelnummer: 700 in 1968 aan de gemeente Houten voor het symbolische bedrag van f. 1-, gulden. Door de R.K Parochie in 't Goy. Bron: RAZU, 005.


Voorlopig koopcontract omtrent de eventuele verkoop van de Tuurdijk kadastraal, sectie C, perceelnummer: 700 en 55 in 1968 aan de gemeente Houten voor het symbolische bedrag van f. 1-, gulden. Door de R.K Parochie in 't Goy. Bron: RAZU, 005. Voorlopig koopcontract omtrent de eventuele verkoop van de Tuurdijk kadastraal, sectie C, perceelnummer: 700 en 55 in 1968 aan de gemeente Houten voor het symbolische bedrag van f. 1-, gulden. Door de R.K Parochie in 't Goy. Bron: RAZU, 005.


Plattegrond met uiterst links de Beusichemseweg in het eerste kwart van de zeventiende eeuw de kruiskapel en het bijbehorende hofsteedje op de hoek van de betreffende weg en de Tuurdijk (niet ingetekend). Land lopend richting het oosten tot aan de Oosterlaak in het bezit van het Utrechtse kapittel van Oudmunster. Bron: HUA, 233, 933. Plattegrond met uiterst links de Beusichemseweg in het eerste kwart van de zeventiende eeuw de kruiskapel en het bijbehorende hofsteedje op de hoek van de betreffende weg en de Tuurdijk (niet ingetekend). Land lopend richting het oosten tot aan de Oosterlaak in het bezit van het Utrechtse kapittel van Oudmunster. Bron: HUA, 233, 933.


Plattegrond uit het eerste kwart van de zeventiende eeuw van de Beusichemseweg met midden het hofsteedje met de Kruiskapel in 't Goy uit het kaartenboek van het Utrechtse kapittel van Oudmunster. Bron: HUA, 233, 933. Plattegrond uit het eerste kwart van de zeventiende eeuw van de Beusichemseweg met midden het hofsteedje met de Kruiskapel in 't Goy uit het kaartenboek van het Utrechtse kapittel van Oudmunster. Bron: HUA, 233, 933.


Boerderij aan de Wickenburgseweg in het eerste kwart van de zeventiende eeuw vanuit het zuiden gezien. Met op de achtergrond de Vliegersloot met bovenaan buiten beeld de Beusichsemsweg. Rechts de kerk van ;t Goy die officieel rechts van de weg tegenover het kasteelterrein van 't Goy stond. Bron: HUA, 933, 088. Boerderij aan de Wickenburgseweg in het eerste kwart van de zeventiende eeuw vanuit het zuiden gezien. Met op de achtergrond de Vliegersloot met bovenaan buiten beeld de Beusichsemsweg. Rechts de kerk van ;t Goy die officieel rechts van de weg tegenover het kasteelterrein van 't Goy stond. Bron: HUA, 933, 088.


            

Akte ten overstaan van de Houtense notaris Hanzo Lemstra Buma waarbij de kerk van 't Goy de rechten regelde en het officiële inmeten van de het haakse stuk van de Tuurdijk aansluitend op de Beusichemseweg. Eerste pagina van akte. Bron: RAZU, 063, 437, aktenummer: 3183. Akte ten overstaan van de Houtense notaris Hanzo Lemstra Buma waarbij de kerk van 't Goy de rechten regelde en het officiële inmeten van de het haakse stuk van de Tuurdijk aansluitend op de Beusichemseweg. Eerste pagina van akte. Bron: RAZU, 063, 437, aktenummer: 3183.