Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Portfolio

Grafsteen Jan Lamberts

Eind 2018 kreeg onze stichting de vraag vanuit de gemeente Houten of wij een reconstructie wilde maken van hoe Houten er omstreeks 1600 uitzag. Dit in het kader van het terug plaatsen van de grafsteen van Jan Lamberts die overleed op 8 maart 1619. Precies 400 jaar later werd onder belangstelling van media en andere geïnteresseerde op donderdag 8 maart 2019 de grafsteen terug geplaatst in de N.H. Kerk te Houten op het Oude Dorp te Plein 27.

Film Gemeente Houten. Met medewerking van: Eline Sluijter (Gem. Houten), Otto Wttewaall (stadshistoricus), Sander van Scherpenzeel (SHH), Ton Prosman (vinder steen), Herman Geerdes (wethouder).


Familiearchief Van Rooijen - Boerderij Rijsbrug

Eind 2017 ontdekte Sander van Scherpenzeel bij een visite bezoek aan de familie Van Rooijen op boerderij Rijsbrug. Een map met het familiearchief van familie Van Rooijen en stukken over historie van boerderij Rijsbrug (Binnenweg 19). De stukken dateren uit de periode van 1856 tot ca. midden twintigste eeuw. Na goed overleg is het gelukt om dit archief naar het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht te Wijk bij Duurstede te krijgen. Waar deze vanaf het voorjaar van 2019 te bezichtigen en te onderzoeken is.