Stichting Houtense Hodoniemen

Onderzoekt straatnamen, boerderijen, onroerend goed en adellijke families in Houten en omgeving

Familie Strick van Linschoten van Rhijnauwen

 

Familiewapen Strick van Linschoten. Bron: Wikipedia.Familiewapen Strick van Linschoten. Bron: Wikipedia.

 Jhr. Adriaan Strick van Linschoten
Portret van Jhr. Adriaan Strick van Linschoten (1650-1724). Ooit de bewoner geweest van Huize Nieuw-Linschoten. Hij is de grootvader van Jhr. Jan Balthasar Strick van Linschoten van Rhijnauwen.Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten van Rhijnauwen
Portret van Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1734-1820), met rechts op de achtergrond het huis Rhijnauwen .  Jan Balthazar kocht landgoed Rhijnauwen in 1773.                                    

Portret van Charlotta Martha van Utenhove (1743-1788), echtgenoot van Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten.                                     

Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen
Portret van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1790-1850). De zoon van Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten geboren uit zijn tweede huwelijk.


Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen
Dit is Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen (1853-1910). Hij is de kleinzoon van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten. Carel Johan was de laatste in mannelijke lijn die Landgoed Rhijnauwen in eigendom had. Na zijn overlijden verkocht zijn echtgenoot J.H.A. Geertsema het landgoed in 1919 aan gemeente Utrecht. Tot haar overlijden in 1933 zou er op blijven wonen.

 Gezin Strick van Linschoten van Rhijnauwen

Jkvr. Arendina Strick van Linschoten

Jkvr. Arendina Strick van Linschoten (1887-1971) in 1912 met haar hond Sascha de Barrio. Dochter van Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen en J.H.A. Geertsema. Bron: Catawiki.nlFamiliegraf Strick van Linschoten van Rhijnauwen


Algemene Begraafplaats Bunnik
Provincialeweg 63
3981 AR Bunnik

Het begint allemaal op 12 november 1680 wordt te Amsterdam Mr. Josephus (Joseph) Loten geboren.

Portret van Joan Loten (1646-1724) Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.Portret van Joan Loten (1646-1724) Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.

Zoon van Joan Loten en Constantia Hoeuft. Hij  werd gedoopt in de Nederlands Hervormde Amstelkerk te Amsterdam op 17 november 1680. Op 16 januari van het jaar 1702 voerde Joseph als 21 jarige Onderkoopman voor de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) voor de Kamer van Zeeland op het schip de Oostersteijn naar Oost Indië. In oktober 1709 voerde Joseph
voor de Heren 17 kamer (VOC) naar Bengalen voor een zakelijke (fiscaal indepent) reis vanuit Amsterdam.

Bengalen is een regio in het noordoosten van het Indisch Subcontinent die is onderverdeeld in de Indiase staat West-Bengalen en het land Bangladesh. ZIjn reis hiernaar toe was volgens de beschrijvingen van een ‘aensienlijke en profitabele bedieninge’ geweest. Dus een goede en winstgevende zakenreis moet het zijn geweest.

Portret van Constantia Hoeufft (1648-1733) Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.Portret van Constantia Hoeufft (1648-1733) Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.

Als gerepatrieerden commandant van een retourvloot van 21 augustus 1721 werd Joseph bij thuiskomt kanunnik van het kapittel Ten Dom. Een Utrechtse kanunnik beheerde in de 17e en 18e eeuw de onroerende goederen die voor 1580 van de katholiek kerk waren geweest. Na de reformatie en het verbod om het Katholicisme in het openbaar te belijden. Joseph Loten overleed te Utrecht op 27 september 1730. Hij werd begraven in de Domkerk met 8 kwartieren. Dus 8 stenen rondom z’n eigen grafsteen waarop zijn voorouders beschreven stonden die ook van een hogere elite waren. In de 18e eeuw een soort ‘sociale reclame’ om te laten zien dat je als overleden van hogere komaf was.

Joseph Loten is drie keer getrouwd geweest de eerste keer met Alberta Pierraerd op 30 juli 1713. Alberta was de dochter van dhr. Lucas Pierraerd en Sara Breugel. Alberta overleed op 11 november 1716 te Bengalen.

Voor tweede keer trouwde Joseph in Batavia op 13 juli 1720 met Abigael Tant. Zij was de weduwe van Johan van der Niepoort een oud-secretaris van de hoge Nederlandse regering in Nederlands-Indië. Abigael overleed op 14 januari 1722 te Batavia.

De derde keer trouwde Joseph Loten op 11 april 1723 met Christina Clara Strick van Linschoten. Zij werd geboren op Huize Linschoten op 14 november 1688 als dochter van Jhr. Adriaan Strick van Linschoten en mvr. Cecilia van Gerwen. Christina overleed te Utrecht op 5 mei 1780.

Uit haar huwelijk met Joseph kwamen 2 kinderen voort:
een zoon Adriaan Loten, hij werd geboren op 29 april 1724 te Utrecht maar overleed ruim een maand later te Utrecht op 25 mei 1724.

Christina haar tweede kind was ze met Joseph kreeg was een dochter Constantia Johanna Loten zij werd geboren te Utrecht op 31 augustus 1725. Constantia trouwde op 2 april 1742 te Utrecht met Mr. François Doubleth jr., heer van Groeneveld, Mijnsheerenland en Moerkerken. Hij was de zoon François Doubleth sr. en Constantia van der Beeck. François Doubleth jr. werd geboren te Delft op 15 november 1715. François was geëligeerde van de  raad in de vergadering der Staten van Utrecht. Een geëligeerden was een gekozenen die tijdens de Middeleeuwen één van de vertegenwoordigers was van de vijf Utrechtse kapittels Ten Dom, Oudmunster, Sint-Pieter, Sint-Jan of Sint-Marie. Zij vormden het eerste lid van de Staten van Utrecht.

Na die tijd werd François jr. extraordinaris (ongewoon functionaris) van de raad van het Hof van Utrecht in 1747. In hetzelfde jaar is François jr. super-intendant (opper toezichthouder) van het St. Maria Magdalenaklooster te Wijk bij Duurstede. Als extra-ordinairis envoyé (diplomatieke vertegenwoordiger buiten de gewone dienst) reist hij af naar het Zweedse Hof in het jaar 1760. In dezelfde functie reist hij ook af naar Madrid waar hij ook in een onbekend jaar overleed. Zijn echtgenoot Constantia Johanna Loten overleed op 2 april 1742 te Utrecht. Constantia en François hadden een kinderloos huwelijk.

Toen de vader van Constantia Joseph overleed in 1730 werd zij Vrouwe van de Heerlijkheid Bunnik en Vechten. Haar vader was voor 1730, Heer van Bunnik en Vechten. Constantie overleed op 36 jarige leeftijd. Haar titel Vrouwe van Bunnik en Vechten vererfde op haar nog levende moeder Jkvr. Christina Clara Strick van Linschoten de titel.

Op 22 september 1776 voor het Dorpsgerecht van Bunnik en Vechten ruim 3,5 jaar voor het overlijden van Christina Clara Strick van Linschoten ‘prelegateert (overdracht) zij aan Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten, nagelaten zoon van haar neef Jhr. Daniel Jan Strick van Linschoten, de ambachtsheerlijkheid Bunnik en Vechten’. De zoon (Nicolaas Hendrik) van de neef (Daniel Jan) van Christina krijgt van zijn oudtante de ambachtsheerlijkheid Bunnik en Vechten in 1776.

Drie jaar eerder in 1773 koopt Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten Landgoed en Huize Rhijnauwen van David ten Hove een edelman uit Amsterdam. De verkoop wordt geleid door Jacob Smit advocaat aan het Hof van Utrecht. Jan Balthazar is de kleinzoon van Jhr. Adriaan Strick van Linschoten eigenaar van huize Nieuw-Linschoten. Jan Balthazar zijn vader Jhr. Johan Hendrik Strick van Linschoten is de oudere broer van Jvr. Christina Clara Strick van Linschoten. Zoals je eerder las droeg zij de ambachtsheerlijk over aan de zoon (Jhr. Nicolaas Hendrik) van de broer (Jhr. Daniel Jan) van Jhr. Jan Balthazar Strick van Linschoten.

Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten geboren 16 juli 1766 te Utrecht, overleed op 30 december 1837 op zijn kasteel IJsselstein op 71 jarige leeftijd. Vermoedelijk is hij ook als eerst bijgezet in het familiegraf.

Van oorsprong werden de edelen van de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen bijgezet in de grafkelders van de tegenwoordige Protestantse Gemeente de ‘Oude Dorpskerk’ Kerkpad 2 te Bunnik. Tot ongeveer 1825 zouden zowel katholieke als protestantse inwoners van Bunnik hier begraven worden. Rond die tijd kreeg de katholieke gemeenschap een eigen parochie met kerk en kerkhof. In 1830 werd het kerkhof als begraafplaats gehuurd door de burgerlijke gemeente Bunnik voor de periode van 99 jaar, maar deze werd echter in 1890 al gesloten. In de meeste graven konden vier grote kisten of een dubbel aantal kleine kinderkisten, in de twee grote grafkelders dubbel zoveel.

De meeste mensen werden in Bunnik in de kerk begraven, slechts één op de tien vond zijn laatste rustplaats op het kerkhof. Aanvankelijk liep de rusttijd van een graf op tot gemiddeld zeventig jaar, maar rond 1800, toen Bunnik 600 inwoners telden en zo'n 12 doden per jaar in de kerk werden begraven, was de rusttijd teruggelopen naar hooguit twintig jaar.
De meeste families kenden bovendien familiegraven, wat betekende dat de overgebleven graven als huurgraven een snellere opeenvolging hadden. Daarnaast was er een onderscheid tussen katholieke en protestantse graven, wat ook eens de rusttijd verkortte.

De graven in de kerk zijn voor het grootste deel in 1845 geruimd.
De grote grafsteen van Rhijnauwen van eerder bewoners van het gelijknamige landgoed en huis kreeg een plek voor de toren van de Oude Dorpskerk.
Oude grafstenen buiten de kerk, waaronder dat van de familie Strick van Linschoten, werden in die periode verwijderd. De meeste stenen werden kapot geslagen of in enkele gevallen verkocht.

Uit deze tekst van René ten Dam en Henk Reinders over begraafplaatsen in Bunnik valt dus te lezen dat familie Strick eerder een familiegraf had buiten de kerk van Bunnik had.

Ook las je eerder dat Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten die in 1837 overleed in het familiegraf werd bijgezet. Nicolaas werd dus als eerst bijgezet in het graf dat gelegen was op het kerkhof buiten de kerk van Bunnik.
Vermoedelijk zal het in de eerste plaats een vrij simpele steen zijn geweest wat op het familiegraf lag.
Omdat er vanaf 1829 officieel niet meer in de kerk begraven mocht worden werden de meeste bewoners van Bunnik begraven op het kerkhof.

In 1889 kocht de burgerlijke gemeente Bunnik een akker op de Bunnikse Engh van kasteelheer Hendrik baron Strick van Linschoten op Rhijnauwen.
Deze akker lag aan de weg van Bunnik naar Utrecht buiten de bebouwde kom. Hier is sinds die tijd de algemene begraafplaats van de gemeente Bunnik gevestigd.
De baron overleed in hetzelfde jaar van 1889. De baron bedong met de verkoop van de akker de fraaiste plek voor zijn eigen familie. Om het familiegraf Strick van Linschoten op de mooiste plek van de begraafplaats aan te laten leggen. Hendrik zal kort voor of na de aanleg van de begraafplaats zijn overleden. Hendriks eerdere verre familielid Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten die in 1837 al overleed zou vermoedelijk al vanaf 19 november 1841 in het nieuwe familiegraf zijn bijgezet op het kerkhof. Dus het graf wat nu op de Algemene Begraafplaats in Bunnik staat aan de provincialeweg.

In het jaar 1841 was er verder geen ander familielid van Strick overleden in de tak van Bunnik of Rhijnauwen. Ruim 4 jaar later na het overlijden van Nicolaas Hendrik zal het huidige grafmonument zijn gebouwd op het kerkhof van de dorpskerk. Ook valt dit in dezelfde periode samen met het ruimen van de grafzerken in de oude dorpskerk.

Na het openen van deze algemene begraafplaats is vermoedelijk het huidige grafmonument van de familie Strick in 1889 overgeplaatst van het kerkhof naar de andere begraafplaats. In dezelfde periode zal ook Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen zijn bijgezet in het overgeplaatste familiegraf.

Familiegraf Strick van Linschoten en Rhijnauwen en Bunnik. Foto: Online-begraafplaatsen.nlFamiliegraf Strick van Linschoten en Rhijnauwen en Bunnik. Foto: Online-begraafplaatsen.nl

In het jaar 1890 werd een jaar later na de oplevering van de Algemene Begraafplaats buiten Bunnik het kerkhof bij de Oude Dorpskerk gesloten. Leden van de familie Strick van Linschoten die waren overleden in de periode 1841 en 1889 zijn dus eerder bijgezet in het familiegraf wat eerder stond op het kerkhof bij de dorpskerk van Bunnik.

Als conclusie kan je dus stellen na dit verhaal dat twee takken van de familie twee heerlijkheden hadden. De heerlijkheid, landgoed en huize Rhijnauwen en de heerlijkheid Bunnik en Vechten. Tezamen allemaal begraven in hun eigen familiegraf in Bunnik.

Bronnen: Daktari.antenna.nl, Wikipedia.nl, Gravenopinternet.nl, Ensie.nl, Encyclo.nl, RHCZOU 64 - 469, Dodenakkers.nl, Henk Reinders, De Oude Dorpskerk te Bunnik - uit het het verleden van een gebouw en een gemeente; (Bunnik, 1988),
Gerrit Vermeer, De Sint-Heribert of het Witte kerkje te Odijk; (Zutphen, 1987),
Saskia van Ginkel-Meester, Bunnik, geschiedenis en architectuur; (Zeist, 1989)


Lijst van bijgezette familieleden van Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Bunnik en Vechten:


1.   Jhr. Drs. Carel Johan Strick van Linschoten * 27 juli 1916 te Rijswijk, Zuid-Holland - + 5 februari 1988 te Enschede, Overijssel op 71 jarige leeftijd. Bron: Delpher.nl, De Telegraaf 6 februari 1988.

2.   Mevr. Johanna Hendrika van der Jagt * 28 maart 1919 te Rijswijk, Gelderland - + 4 maart 1978 te Zutphen, Gelderland op 59 jarige leeftijd. Echtgenote van Jhr. Drs. Carel Johan Strick van Linschoten. Bron: Delpher.nl, NRC Handelsblad 7 maart 1978.

3.   Jkvr. Arendina Strick van Linschoten * 19 juli 1887 te Leiden, Zuid-Holland - + 7 oktober 1971 te Arnhem, Gelderland op 84 jarige leeftijd. Dochter van Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Mevr. Johanna Hermanna Geertsema. Bron: Delpher.nl NRC Handelsblad 9 oktober 1971.

4.   Mevr. Johanna Hermanna Arendina Geertsema * 23 september 1854 te Groningen, Groningen - + 6 december 1934 te Den Haag, Zuid-Holland op 80 jarige leeftijd. Echtgenote van Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Bron: Delpher.nl Delfsche Courant 6 december 1934.

5.   Jkvr. Agatha Johanna Elizabeth Strick van Linschoten * 24 januari 1856 te Rhijnauwen, Utrecht - + 1 februari 1926 te Bunnik, Utrecht op 70 jarige leeftijd. Dochter van Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Mvr. Agatha Henriëtta van Notten. Bron: Delpher.nl Nieuwe Rotterdamsche Courant 2 februari 1926.

6.   Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten van Rhijnauwen * 9 april 1853 te Rhijnauwen, Utrecht - + 14 juni 1910 te Bunnik, Utrecht op 57 jarige leeftijd. Echtgenoot van Mvr. Johanna Hermanna Arendina Geertsema. Bron: Delpher.nl Delftsche Courant 15 juni 1910.

Portret van Agatha Henriette van Notten (1829-1908)  Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.Portret van Agatha Henriette van Notten (1829-1908) Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag.

7.   Mvr. Agatha Henriëtta van Notten * 2 juli 1829 te Amsterdam, Noord-Holland - + 1 oktober 1908 te Utrecht, Utrecht op 79 jarige leeftijd. Echtgenote van Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen. Bron: Delpher.nl Algemeen Handelsblad 2 oktober 1908.

8.   Jhr. Unico Hendrik Strick van Linschoten * 16 maart 1859 te Vechten, huize Rijnsoever, Bunnik, Utrecht - + 7 april 1899 te Zeist, Utrecht op 40 jarige leeftijd. Zoon van Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen en Mvr. Agatha Henriëtta van Notten. Bron: Delpher.nl Algemeen Handelsblad 9 april 1899.

9.   Jhr. Hendrik Strick van Linschoten van Rhijnauwen * 28 juli 1827 te Rhijnauwen, Utrecht - + 14 februari 1889 te Bunnik, Utrecht op 61 jarige leeftijd. Echtgenoot van Mvr. Agatha Henriëtta van Notten. Bron: Delpher.nl Het Nieuws van den Dag 16 februari 1889.10.   Jhr. Jan Pieter Strick van Linschoten, heer van Bunnik en Vechten * 29 januari 1805 te Utrecht, Utrecht - + 3 maart 1881 te Benschop, Utrecht op 76 jarige leeftijd. Echtgenoot van Mevr. Johanna Louisa Maria Juliana van Dienen. Bron: Delpher.nl Het Nieuws van den dag 8 maart 1881.

11.   Mevr. Pauline Gerardine Sibylle Poelman * 12 november 1796 te ‘s Gravenhage, Zuid-Holland - + 17 augustus 1868 te Bunnik, Huize Rhijnauwen, Utrecht op 71 jarige leeftijd. Echtgenote van Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten. Bron: Delpher.nl Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad 18 augustus 1868.

12.   Jhr. Jan Carel Wendel Strick van Linschoten van Rhijnauwen * 24 december 1790 te Utrecht, Utrecht - + 20 februari 1850 te Rhijnauwen, Utrecht op 59 jarige leeftijd. Echtgenoot van Mevr. Pauline Gerardine Sibylle Poelman. Bron: Delpher.nl Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad 6 maart 1850.

13.   Jhr. Daniël Jan Ludolph Strick van Linschoten * 3 april 1793 te Oisterwijk, Noord-Brabant - * 21 oktober 1857 te Utrecht, Utrecht op 64 jarige leeftijd. (bijzetting niet zeker). Echtgenoot van Antonia Maria Albertina de Wolff. Zoon van Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten, heer van Bunnik en Vechten. Bron: Delpher.nl Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad 26 oktober 1857.

14.   Jkvr. Louise Strick van Linschoten * 31 januari 1802 te Oisterwijk, Noord-Brabant - + 7 augustus 1886 te kasteel IJsselstein (laatste bewoonster), IJsselstein, Utrecht op 84 jarige leeftijd. (bijzetting niet zeker). Dochter van Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten, heer van Bunnik en Vechten. Bron: genealogie-online.nl.

15.   Mevr. Louisa Elisabeth de Ridder * 6 april 1769 te Utrecht, Utrecht - + 6 september 1853 te IJsselstein, Utrecht op 84 jarige leeftijd. Echtgenote van Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten, heer van Bunnik en Vechten. Bron: Delpher.nl Opregte Haarlemsche Courant 13 september 1853.

16.   Jhr. Nicolaas Hendrik Strick van Linschoten, heer van Bunnik en Vechten * 16 juli 1766 te Utrecht, Utrecht - + 30 december 1837 te IJsselstein, Utrecht op 71 jarige leeftijd. Echtgenoot van Mevr. Louisa Elisabeth de Ridder. Bron: Delpher.nl Opregte Haarlemsche Courant 4 januari 1838.

Notitie, opmerkingen en bronnen:
1.   Tot 31 januari 1857 was Rhijnauwen een zelfstandige gemeente. Op 1 januari 1858 is Rhijnauwen opgegaan in de nieuwe gemeente Bunnik.
2.   De hierboven genoemde familieleden die in deze lijst beschreven zijn, zijn naar de hoogst waarschijnlijkheid bijgezet in dit familiegraf. Deze lijst is niet gebaseerd op een officiële bron. De lijst is samengesteld op basis van online krantenonderzoek. Sommige artikelen uit de twintigste eeuw op Delpher.nl staat wel specifiek vermeld dat leden van deze familie in dit familiegraf zijn bijgezet.
3.   Het familiegraf Strick van Linschoten van Rhijnauwen is aangelegd op 19 november 1841. De laatste bijzetting vond plaats op 9 februari 1988. In totaal zijn er 16 personen bijgezet in dit graf. Bron: Stichting Algemene Begraafplaats Odijk. Deze stichting beheert ook de Algemene Begraafplaats te Bunnik.
Bronnen: Delpher.nl en Genealogieonline.nl

Tot op de dag van vandaag zijn er nog nazaten van de laatste bewoners van het Landgoed Rhijnauwen. Uit het huwelijk van Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten en Johanna Hendrika van der Jagt. Zij die als laatste twee personen zijn bijgezet in het familiegraf in Bunnik. Uit het huwelijk van Carel Johan en Johanna kwam een zoon voort Jhr. Hendrick Franciscus Thomas Maria Strick van Linschoten die werd geboren op 10 februari 1953. Hij trouwt op 19 december 1973 met Elisabeth Dodonea van Hasselt. Geboren 5 februari 1953 te Bloemendaal.

Uit dit huwelijk zijn vier kinderen bekend:


Jkvr. Louise Lillan Maria Strick van Linschoten, geboren op 1 mei 1975 in Assen, overleden op 11 juni 1976 in Rotterdam,
Jhr. Carel Johan Strick van Linschoten, geboren op 18 januari 1977 in Rotterdam,
Jhr. John Henry Strick van Linschoten, geboren op 29 september 1978 in Chertey (Groot-Brittannie),
Jhr. William Alexander Strick van Linschoten, geboren op 8 november 1983 in Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten).

Bron: http://www.kloek-genealogie.nl/Raap2.htm